Hoera crypto fnuikt Amerikaanse sancties

Oct 24, 2021
Aanbieding: 

Het is zo grappig om nieuwsartikelen te lezen als je de narratieven kent die steeds maar worden ingezet om de goegemeente verder de hersenen te spoelen. Zo zouden Putin en China agressieve bedoelingen hebben in een wereld die compleet wordt gedomineerd door Amerikaanse legerbases en militaire uitgaven. En zo zou crypto slecht zijn omdat je er sancties mee kunt omzeilen.

Een goede vriend die niet in Bitcoin gelooft – een hoogintelligente academicus – kon onlangs niets zinnigers te berde brengen tegenover mijn Bitcoin enthousiasme dan “maar wordt het niet veel gebruikt door criminelen dan?” Stel jezelf de vraag of deze vriend die vraag ook gesteld had als ik over mijn passie voor Ferrari’s of dure champagne had verteld en je snapt hoe lachwekkend het is. Alsof bij de uitrol van het welvaart en ontwikkeling brengende brengende spoorwegennet men de wenkbrauwen zou fronsen zo van: “Maar de trein daar zitten toch ook vaak criminelen in?”

Hetzelfde gevoel bekruipt je als je dit net verschenen 2021 Treasury Sanctions Review leest. Het is slechts enkele pagina’s lang. Toont enkele indrukwekkende grafieken en wat alarmerende quotes. Op Bitcoin of crypto zoek je vergeefs. Maar jawel: “digital currencies” worden herhaaldelijk in een kwaad daglicht gesteld. Deze zouden de mogelijkheden en handhaving van dollar-sancties ondermijnen. Deze zouden op termijn zelfs een bedreiging kunnen vormen voor het hele dollar-systeem. Mmmm, wat zouden de libertarische hackers en cypherpunks daarover te zeggen hebben?

Het enige correcte antwoord op dit soort narratieven is het om ze compleet om te draaien:

  • Macht van de staat over het geldsysteem corrumpeert
  • Het geldsysteem gebruiken om je doelen door te drukken is onethisch
  • Het geldsysteem gebruiken om hele landen in armoede te storten en te houden is onethisch
  • Geld hoort een neutrale tool te zijn ter bevordering van menselijk verkeer en menselijke communicatie
  • Als je je gelijk wilt halen hoor je dit te doen met een superieure economie en met blijere burgers – niet met wapengekletter
  • Überhaupt zit niemand op mateloze staatsmacht te wachten
  • Ieder monopolie of ieder imperium fnuikt competitie
  • De essentie van Bitcoin en crypto is nu juist om de centrale staatsmacht op te blazen en de verpauperende geldprinters te stoppen.

Het enige positieve van dit rapport is dat het de relatieve onmacht van de staat ten opzichte van crypto toont en dus dat crypto precies doet wat het moet doen. Er wordt ook totaal niet gerept over het verbieden of uitbannen van crypto. Blijkbaar onderkent men dat het ondergronds gaan van Bitcoin duizend keer gevaarlijk is dan een dialoog met de sector aangaan. En welke kleine politieke partij is het al gelukt om het partijkartel tot een gesprek te dwingen? Zo zie je dat Bitcoin ook democratie brengt.

Wat lezen we in het rapport?

De Treasury zou met name moeten investeren in het verdiepen van haar institutionele kennis en capaciteiten in de evoluerende ruimte voor digitale activa en diensten om de volledige levenscyclus van activiteiten met sancties te ondersteunen. Om de naleving te vergemakkelijken, moet Treasury het gebruik van technologie uitbreiden om kritieke informatie aan binnen- en buitenlands publiek dat wordt getroffen door sanctiemaatregelen. Dit omvat het maken van bepaalde tactische en operationele verbeteringen. Belanghebbenden meldden bijvoorbeeld dat Treasury’s openbare website wordt gezien als omslachtig om te navigeren en kan worden verbeterd om duidelijkere begeleiding te bieden om humanitaire groepen en gereguleerde entiteiten, evenals de sanctiedoelen zelf, beter te ondersteunen.

OK dat is dus waar we staat: Bitcoin brengt de wereldrevolutie met de hoogste mate van security gebouwd door de aller knapste computerprogrammeurs op aarde. En het Amerikaanse ministerie lukt het niet eens een website enigszins leesbaar en begrijpelijk op te tuigen. Mmm, wie o wie gaat deze oorlog winnen?

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 27, 2022
3,5 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min