hoe werkt de economie

HOOGSTE SPAARRENTE

Jun 23, 2020
Aanbieding: 

1. Wat is de hoogste spaarrente die ik kan krijgen bij een bank? Waar moet ik aan denken?

Het vergelijken van de hoogste spaarrente bij verschillende banken is zeer belangrijk voordat u beslist een spaardeposito of bankspaarrekening te openen. Daarnaast, vergeet ook niet te onderhandelen met uw bank. Als u een aanzienlijk bedrag heeft kunt u misschien een beter rentetarief krijgen van uw bank dan zoals die in de brochure staat. Toch, het is tegenwoordig oppassen geblazen. Het is belangrijk om ook stil te staan bij het Europees monetair beleid in correlatie met de drie componenten waaruit de hoogste rente moet bestaan: 1. Inflatie compensatie; 2. Risicopremie; 3. Uw winstmarge.

2. Kan de hoogste spaarrente mij eigenlijk wel rendement geven op lange termijn? 

2.1. Monetair beleid bepaalt de hoogste spaarrente. De hoogste spaarrente die u kunt krijgen van een bank is meer en meer afhankelijk geworden van het monetair beleid dat de centrale banken zoals vooral de Federal Reserve Bank en de Europese Centrale Bank voeren. Op dit moment bepaalt de Europese Centrale Bank op maandelijkse basis de officiële rentetarieven die gelden binnen de Europese Unie. Geld sparen is nu moeilijk geworden in termen van rendement. De rentetarieven worden sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 kunstmatig laag gehouden om de schuldencrisis te behandelen met goedkope leningen aan crisislanden en het opkopen van problematische staatsobligaties. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk dat de inflatie-compensatie element bij het sparen wordt uitgehold. Om niet op belegd of uitgeleend vermogen in te teren, moet de hoogste spaarrente op de eerste plaats een stuk geldontwaarding compenseren. Dit wordt een stuk moeilijker door dit monetair beleid van de centrale banken die uiteindelijk onze economie beheersen.

Wat is de hoogste spaarrente in het licht van de inflatiecijfers?

Een snelle vergelijking op BeursGorilla geeft ons al snel een overzicht van de stand van zaken. De hoogste spaarrente op spaardeposito’s fluctueert tussen de 0,4 % en 3,6 % naar gelang de gekozen termijn en spaarformule.

  1. BIG BANK geeft de hoogste  spaarrente. Wanneer u een spaarrekening opent bij BIGBANK krijgt u een spaarrente van 2,65 %. Let wel, u zet uw spaargeld dan wel op een bank in Estland. Voor meer informatie: sparen bij BIGBANK!
  2. Savedo. Savedo zoekt continu naar de beste spaarproducten in de EU. Via één gratis rekening beheer je de spaarproducten van banken elders in de Europese Unie. Voor meer informatie: bezoek Savedo!
  3. De beste Nederlandse bank met de hoogste rente is de Rabobank. De Rabobank kan uw onder bepaalde voorwaarde als hoogste rente 2,4 % geven bij hun Doelsparen formule. Dan zit u wel vast aan een spaartermijn met een looptijd van 10 jaar. Een beter alternatief is de conservatieve Argenta Bank, maar deze geeft minder spaarrente (3,1 %).
  4. Dit geldt ook voor de Klimrentesparen bij Real. Dit kan dan misschien een betere optie zijn, aangezien de hoogste rente daar tot 2,65 % kan oplopen bij een looptijd van 5 jaar.
  5. DELA geeft ook een zeer goede spaarrentes op haar spaarvormen zoals de spaarverzekering. DELA’s alternatieve aanbod is ook een goed alternatief wanneer uw niet zozeer de hoogste spaarrente wilt hebben.
  6. Een nieuwe speler in het buitenland is de Nemea Bank in Malta. Deze geeft wel tot 5 % rente wanneer je het spaargeld 5 jaar vastzet.

Bij iedere mogelijkheid moet u over de gehele looptijd uw rendement berekenen en deze afwegen bij de daadwerkelijk ingerekende inflatie-compensatie percentage. Volgens de consumentenprijsindex (CPI) zal de gemiddelde inflatie in 2013 zo’n 2,9 % bedragen. De vraag is of deze officiële geabstraheerde nummers wel daadwerkelijk kloppen. De voelbare inflatie is daadwerkelijk anders! Volgens onderzoek is de daadwerkelijke inflatie de afgelopen 15 jaar in Nederland met 35 % toegenomen. De inflatie m.b.t. tot de energieprijzen is nog veel hoger geworden.  Volgens Biflatie waren de energieprijzen in januari 2012 zo’n 120 % hoger dan 15 jaar geleden.  De vraag die we ons kunnen stellen is of we als spaarders nog wel gecompenseerd worden door de bank voor de effectieve inflatie die onze spaarcentjes opeet, en dan hebben we nog niet gesproken over  de tweede component: risicopremie.

2.2. De hoogste spaarrente in het licht van de risicopremie? 

Kijk, wanneer we ons geld vastleggen in een spaardeposito kan de bank met zijn vingers er aankomen. In feite lenen we het geld uit aan de bank en de bank mag er meespelen. Wat doet een bank met ons spaargeld? Sinds de burgers in de Westerse wereld niet meer door een Glass-Steagall act worden beschermd, is er wel degelijk een behoorlijk risico dat de bank ons spaargeld kan verliezen op de beurs. De banken in Nederland voldoen dan ook niet aan alle eisen waaraan een veilige en de beste bank aan moet voldoen. Voor meer informatie: Wat is een betrouwbare en veilige bank? Het garantiestelsel moet ons behouden voor dit gevaar aangezien de Nederlandse overheid zal bijspringen wanneer het mis gaat met een bank. Toch garanties zijn er niet en uiteindelijk moet de belastingbetaler op een of andere manier toch voor de fouten van een bank betalen. Het is een feit dat banken te veel risico’s namen voor de financiële crisis van 2008. Hoe zit dat nu met de risico’s? Is dat vertegenwoordigt in de risicopremie van de hoogste spaarrente die we nu kunnen krijgen? In hoeverre was Cyprus echt alleen een uitzondering? Er is meer onzekerheid en er zijn daadwerkelijk meer risico. We zouden eigenlijk een veel hogere spaarrente moeten krijgen. De hoogste spaarrente zal ons nog niet eens met zekerheid beschermen tegen inflatie en geldontwaarding. Het overstappen van bank naar een duurzame en betrouwbare bank is zeker aanbevolen.

2.3. Wat zegt dit over het laatste component, de winst marge voor de spaarder?

In het licht van bovenstaande is dat uiterst onzeker. Het is zeer moeilijk om te voorspellen hoe de situatie over 5 tot 10 jaar eruit ziet. Het lijkt er meer op dat we de weg van Japan volgen of dat de EURO inelkaar stort. In beide gevallen is de koopkracht van ons spaargeld in gevaar. De meeste veilige havens voor uw spaargeld kunt u vinden in goud en zilver. Goud en zilver levert u geen spaarrente of rendement op, maar wel bescherming van uw koopkracht.

Goud heeft over een periode van 50 jaar een beter rendement gehad dan de aandelenmarkt. Dus, wanneer u voor een lange termijn uw geld wilt veilig stellen is het kopen van goud en zilver een slimme zet. Bij een strategie van verstandig vermogensbeheer maken deze edelmetalen een deel uit (20%) van het risikoprofiel. Dus, in plaats van alleen maar te zoeken naar de hoogste spaarrente zou u kunnen overwegen om een gedeelte van uw geld te beleggen in goud en zilver om uw koopkracht te behouden en te beschermen tegen geldontwaarding en inflatie. Let wel op! De goudmarkt en ook de zilvermarkt is gemanipuleerd door de centrale banken, Let niet op de prijsfluctuaties en zie het als een lange termijn investering. Voor meer informatie: waarom zou ik zilver kopen? & Waarom zou ik goud kopen?

Dat wil niet zeggen dat uw u afraden om uw geld te parkeren op een spaardeposito met de hoogste spaarrente die u kunt krijgen. Het is belangrijk om te sparen en een reserve te hebben. Zorg er dan wel voor dat u uw vermogen wel snel van uw spaarrekening af kan halen en op tijd naar een veiligere bank zoals de EURO PACIFIC BANK kunt doorsluizen voordat er capital controls worden ingevoerd. Het is voor deze reden dat u ook moet oppassen met banksparen.

Consequent sparen op een goede spaardepositorekening met een Plan B doem scenario is verstandig. Hopelijk hoeft u deze nooit uit te voeren en levert de hoogste spaarrente die u kunt krijgen nog een dragelijk rendement op in deze tijden van schulden creatie en geldprinten. Het lijkt erop dat de overheden en centrale banken liever hebben dat we ons geld beleggen op de beurzen of opmaken aan nieuwe gadgets. Het overstappen van bank en het veranderen van spaarbank zijn twee middelen waarmee de consument kan stemmen met zijn voeten.

Bronnen:

Lees verder

De markten kleuren rood in angst voor de Federal Reserve

Het moge deze dagen weer duidelijk zijn wie de macht heeft over het huidige fragiele financiële piramidesysteem: de Federal Reserve. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kondigde vorig jaar aan dat de rente in 2022 zal worden verhoogd en het aankoopprogramma zal worden verminderd. Sindsdien zijn de markten nerveus geworden. In combinatie met […]

Jan 21, 2022
3 min

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min