gresham's law Bitcoin

IMF roept overheden op om meer te besteden!

Jan 19, 2021
Aanbieding: 

Op het jaarlijkse economische forum van Gaidar in Rusland, heeft Kristalina Georgieva, de directeur van het IMF, overheden opgeroepen om meer fiat-geld uit te geven om de economieën overeind te houden. Kristalina Georgieva zei volgens het Reuter artikel onder meer het volgende:

shitcoinery

“Geef zoveel mogelijk geld uit, en dan nog net iets meer dan dat.”

“Wat betreft het huidige beleid van IMF dat sinds maart van kracht is, wil ik zeggen: geef alsjeblieft je geld uit.”

Het centrale onderwerp van het forum was de manier hoe het beleid van kwantitatieve versoepeling en stimuleringspakketten van de centrale banken de economieën op gang houden.

Echter, het gaat niet om geld, maar om schuld in de vorm van fiat-geld. Centrale banken kunnen in feite alleen digitaal fiat-geld als schuld voor overheden printen. Echter, komt deze liquiditeit bijna niet bij de consument terecht. Het blijft vooral vastzitten in het financiële systeem waar het vooral een weg vindt naar de effecten-, exclusieve kunst- en vastgoedmarkten. Het veroorzaakt verstoringen in de marktwerking en blaast schuldenzeepbellen. Deze moeten via financiële repressie betaalbaarder worden gemaakt.

Het idee komt oorspronkelijk van het Keynesiaanse gedachtengoed waar de centrale bankiers door geïndoctrineerd zijn. Via het scheppen van krediet kan men de economie stimuleren door onder meer de consumptie aan te wakkeren. De recente Amerikaanse stimulus cheques zijn goede voorbeelden waarbij gratis krediet voor de particulier direct kan worden gebruikt voor consumptie. Niettemin, de groeiende staatsschuld die de volgende generatie van deze particulieren moet afbetalen wordt steeds groter. Lage rentes zorgen voor meer consumptie en minder spaargedrag. Sparen wordt in deze lijn van denken als zondig beschouwd. Het IMF onder leiding van Georgieva wil dat iedereen zo veel mogelijk uitgeeft en niks spaart.

Keynes versus Hayek

Dit gedachtengoed en economisch gedrag staat haaks op datgene wat bitcoin voor staat. Bitcoin is een spaartechnologie en ontworpen om te werken als solide geld (sound money) en niet als fiat-geld.

Bitcoin past qua gedachtengoed volledig met de Oostenrijkse School over het economisch denken. Het draait hier om het individu die graag zijn opgebouwde vermogen door zijn arbeid wil behouden en wil kunnen investeren. Het gaat om sparen, investeren en pas later consumeren. In het Keynesiaanse gedachtengoed wordt dit omgedraaid. Het gaat om investeringen en consumptie op krediet in plaats van investeringen op basis van opgebouwd vermogen. Het moet worden uitgegeven en niet worden gespaard. Fiat-geld wordt door inflatie steeds minder waard. Dit zorgt ook voor kortetermijndenken en winstbejag in plaats van langetermijndenken over hoe kapitaal het beste kan worden gealloceerd. Hieronder in de video kun je een leuke versie van dit debat bekijken tussen een belangrijk boegbeeld van de Oostenrijkse School Friedrich Hayek en natuurlijk John Keynes:

Saifedean Ammous heeft over deze onderwerpen uitstekende boeken geschreven: The Bitcoin Standard en The Fiat Standard.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Het belang van 1 biljoen marktkapitalisatie voor bitcoin

Bitcoin heeft een cruciaal mijlpaal bereikt. De totale marktkapitalisatie van Bitcoin tikte over 1 biljoen met de recente koers van $55.000 op 19 februari. De bitcoin koers steeg na deze belangrijke mijlpaal vervolgens gewoon door naar een nieuw record van $57.000 op 20 februari 2021. Steeds meer bedrijven en instituties voegen bitcoin toe tot hun […]

Feb 20, 2021
1,5 min

De nadelen van de aankomende digitale euro

De digitale euro maakt een einde aan privégeld. Een groeiend aantal mensen heeft geen vertrouwen meer in centrale banken en overheden en hun manipulaties met fiatgeld. Om aan die controle te ontsnappen zijn burgers in toenemende mate cryptomunten (Bitcoin) gaan gebruiken. Centrale banken, ook de Europese Centrale Bank (ECB), overwegen echter het in omloop brengen […]

Feb 16, 2021
6 min

PlanB en Willy Woo over de bitcoin bull cyclus van 2021

We willen onze lezers attenderen op een goed gesprek tussen Preston Pysh, PlanB en Willy Woo over de huidige bitcoin bull cyclus. Willy Woo is een specialist op het gebied van het lezen van on-chain bitcoin data om op basis daarvan marktcondities te constateren en koersverwachtingen op te stellen. PlanB is bekend geworden met het […]

Feb 15, 2021
1,5 min