Inflatie & covid: Bitcoin ja maar ook je koffers pakken

Nov 22, 2021
Aanbieding: 

Meer en meer landen in de wereld gaan over op het verplicht injecteren van de bevolking met een experimenteel goedje waarvan al bekend is dat het niet de oplossing is van het probleem. Het gaat in feite om groepsaantasting van je lichamelijke integriteit (probeer op het moment dat je de prik krijgt maar eens niet aan de boeventronies van onze liegende politici te denken), nadat de staat eerder al meester werd in het aantasten van je financiële integriteit. Die twee dingen komen nu bij elkaar en maken de vraag naar het pakken van je koffers actueler dan ooit.

De onvermoeibare Robert Kiyosaki heeft zojuist in een zeer boeiend videogesprek gepubliceerd met Philip Haslam, de Zuid-Afrikaanse auteur van het boek “When Money Destroys Nations“. Kiyosaki viste het in 2014 op op het vliegveld van Johannesburg en las het in één ruk uit. In een nieuwe druk uit 2015 staat hij met een quote op de voorpagina.

Over quotes gesproken. Met deze quote van Lenin laat Kiyosaki de eerste video in een nieuwe serie “Capitalist Manifesto” beginnen. Het zal geen toeval zijn dat hij het boek weer in de hand pakte en de auteur uitnodigde voor een gesprek nu het inflatiespook in het westen is opgedoken.

Wat nog bijzonderder is, is dat deze quote door niemand minder dan Keynes werd bevestigd. Wellicht goed om ook Keynes weer te gaan bestuderen als we zien dat het te gratuit is om het eindeloos drukken van geld steeds maar Keynesian te noemen. Het is MMT for sure. Maar heeft MMT Keynes wel goed begrepen?

Terug naar Haslam en zijn studies die begonnen met het echt in detail uitdiepen van hoe de hyperinflatie van Zimbabwe precies verliep. Niet de vage spookverhalen maar echt op de grond en in de winkels wat er gebeurde. Het probleem voor winkeliers werd dat ze met de opbrengst van hun verkopen op een gegeven moment niet eens meer genoeg hadden om die producten weer in te kopen. Als de volledige marge op je producten in een dag of een week verdampt, zijn in een keer alle winkels leeg.

Terloops noemt Kiyosaki dat op dit moment de Zimdollars weer veel waard zijn als collectors item. En ja ongelofelijk. Er is een levendige handel in die dingen. Netjes genummerd. Je zou haast zeggen een NFT. En wat zegt Haslam over Bitcoin en crypto?

Gedurende het interview zit je op het puntje van je stoel te wachten totdat Haslam over crypto gaat spreken. Je moet wat geduld hebben maar dan ja hoor: natuurlijk is hij een maximalist. Maar… hij koppelt er een waarschuwing aan. Dat je toch niet de macht van de staat moet onderschatten. In Zimbabwe was het ten tijde van de hyperinflatie zelfs verboden om je boekhouding in een vreemde meer stabiele valuta te doen! Midden tijdens de hyperinflatie moest je dus als winkelier je boekhouding in Zimdollars doen. Kun je nagaan hoe lastig ze het Bitcoin nog ooit kunnen gaan maken.

Foto Anete Lūsiņa op Unsplash

Haslam heeft veel breder gestudeerd dan alleen Zimbabwe. Zimbabwe was enkel de aanleiding te gaan studeren. In het boek trekken ze conclusies uit vele tientallen inflatiecrisis alleen al in de twintigste eeuw. Haslam raadt toch aan altijd bereid te zijn uit te wijken naar landen met het meest stabiele geld. We zien dat nu ook met de voortdurende pandemie. We zijn echt als de spreekwoordelijke kikkers in een pannetje waarvan de temperatuur steeds een graadje oploopt. En dus heeft het echt zin een actueel top 5 lijstje van emigratielanden op je hand te schrijven. Je Bitcoin kun je natuurlijk meenemen. Goud is al een probleem. Kiyosaki vertelde hoe hij op een vliegveld in Japan al eens op goud is gecontroleerd.

Afsluitend kijken we ook nog even terug naar een interview van de auteurs uit 2014. Dat is op dat moment luttele jaren na de inflatiecrisis van Zimbabwe die plaatsvond van eind 2007 tot 2009. Misschien goed om je ook nog even snel op Wikipedia over die crisis bij te lezen. Nadat eerst 9 buitenlandse munten legal tender werden in Zimbabwe en 95% van de handel in Dollar liep en 5% in Rand, werd in 2019 een nieuwe Zimdollar geïntroduceerd en was de hyperinflatie meteen weer terug. Ongelofelijk. Dat plaatst de beslissing van El Salvador weer in een ander perspectief.

Free Private (Bitcoin) Cities?

Wat je nu met de pandemie-maatregelen natuurlijk ook gaat zien, is dat niet alleen goud maar ook onroerend goed veel minder interessant is geworden als belegging. Want wat doe je ermee als je vlucht naar Portugal, El Salvador of Texas? Bitcoin is gewoon super interessant in alle opzichten. Het enige wat je nodig hebt is, je gezondheid, wat skills, wat Bitcoin en een vliegticket. Hoe lang zal het debat nog gaan om immigratie naar het rijke westen? Kan het niet spoedig al zo zijn dat zeer vermogende Bitcoiners op tal van plekken op aarde vrije private steden gaan oprichten waar slimme gevoelige mensen heen vluchten voor de stuitende achterlijkheid en boosaardigheid en machtswellust van politici en hun financiers? Juist grote arme landen – ook Zimbabwe – kunnen sterk hiervan gaan profiteren. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd is de aarde zo goed als leeg en kunnen we op tal van plekken opnieuw gaan beginnen.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

India “beschermt” gepeupel voor crypto, maar laat rijken profiteren

India en Bitcoin, een spel van permanente dreiging van verbod dat nu al enkele jaren aan de gang is. Hoewel een heldere beslissing aanstaande lijkt over het lot van cryptogeld, is er een fors risico dat ze enkel worden voorbehouden aan de schatrijke elite. Aanstaande maandag 29 november 2021 maakt India vermoedelijk een einde aan […]

Nov 26, 2021
1,5 min

Fintonia in Singapore lanceert twee bitcoin beleggingsfondsen

De vermogensbeheerder Fintonia Group heeft het groene licht gekregen van de toezichthouder, Monetary Authority of Singapore (MAS), om twee verzekerde institutional grade beleggingsfondsen voor bitcoin te lanceren. Fintonia Bitcoin Physical Fund Het eerste fonds heet het Fintonia Bitcoin Physical Fund. Hiermee kunnen institutionele beleggers instappen om direct blootstelling tot bitcoin te krijgen. De aandelen van […]

Nov 26, 2021
1 min

De LHV bank in Estland gaat cryptodiensten aanbieden

Een van de belangrijkste banken van Estland, de LHV Bank, zal de volgende week haar klanten toegang geven tot de volatiele cryptomarkten. De LHV bank heeft een samenwerking met de Bitstamp opgezet waardoor haar klanten via de LHV mobile app toegang krijgen tot de volgende markten: • Bitcoin (BTC)• Ether (ETH)• Litecoin (LTC)• Uniswap (UNI)• […]

Nov 24, 2021
1,5 min