bitcoin

Is Bitcoin betrouwbaar?

May 19, 2020
Aanbieding: 

Is Bitcoin betrouwbaar, staat Bitcoin niet op losse schroeven?

Bitcoin-sceptici zeggen maar al te graag dat Bitcoin niet betrouwbaar is en door niets wordt gedekt, zoals sommige valuta’s voorheen door goud werden gedekt. Ze beschouwen het als een digitale droom, een illusie die op niets gebaseerd is. Als we echter de fundamentele principes van Bitcoin bekijken, zien we dat Bitcoin feitelijk een solidere basis heeft dan de valuta’s die we dagelijks gebruiken zoals bijvoorbeeld de euro of de dollar.

De Amerikaanse dollar is niet afgedekt

is bitcoin betrouwbaar?

De US dollar wordt gezien als een succesvolle sterke valuta. Het is niet alleen de munteenheid van ’s werelds machtigste land, maar geldt ook als anker-valuta in de internationale handel, en de prijzen in belangrijke markten zoals de goud- en oliehandel worden in dollars uitgedrukt. Oorspronkelijk was de dollar in feite een aandeel in een goudvoorraad die ergens opgeslagen lag. De valuta was afgedekt en had dus een intrinsieke afgeleide waarde van goud. Goud heeft volgens vele immers intrinsieke waarde.

Tegenwoordig is de dollar losgekoppeld van de goudstandaard, en wordt de waarde ervan ontleend van zijn schaarste ten opzichte van het totaalbedrag aan schuld in het systeem. Er heerst hoe gek het ook mag klinken een wereldwijd dollartekort. Die verhouding wordt kunstmatig in stand gehouden door de Amerikaanse overheid en het geldsysteem in handen van de Federal Reserve en het bankwezen. Iedereen die dus afhankelijk is van de dollar, is ook afhankelijk van het presteren (en falen) van die overheid en het gebruikte geldsysteem.

Je zou dus kunnen zeggen dat de dollar op losse schroeven staat als monetaire eenheid, het bestaat voor het grootste deel in een digitale vorm en is niet gedekt door goud; en hetzelfde geldt voor andere valuta’s. Het is fiatgeld: het heeft alleen maar waarde omdat we het die gezamenlijk toekennen. Het is een vertrouwensspel. Hoeveel vertrouwen heb jij in de Amerikaanse overheid en het bankwezen?

Bitcoin versus de dollar?

gold backed tokens

Maar is dat voor Bitcoin dan ook niet het geval? Is Bitcoin betrouwbaar in vergelijking met de dollar? Bitcoin is toch ook niet op goud gebaseerd? Waar de dollar momenteel zijn monetaire waarde ontleent uit zijn schaarste ten opzichte van het schuldtotaal, is Bitcoin intrinsiek schaars. Er zullen in totaal 21 miljoen Bitcoins geproduceerd worden, nooit meer. Een erg klein aantal, zeker als je je bedenkt dat de Amerikaanse Federal Reserve afgelopen maanden biljoenen heeft gemaakt uit het niets. Om de waarde van de dollar te behouden, moet de Federal Reserve constant schipperen tussen de hoeveelheid schuld en het aanbod aan dollars. De waarde van Bitcoin, een werkelijk gedecentraliseerd monetair systeem, vereist geen overheidsbemoeienis. In het geval van ‘traditioneel geld’, zoals de dollar, speelt de overheid en het bankwezen een grote rol in het reguleren van het geld. De Federal Reserve regelt de hoeveelheid geld in de economie en heeft een monopolie op het drukken van geld.

bitcoin betrouwbaar

Maar waar komt Bitcoin dan vandaan, en kan niet iedere computervirtuoos het in elkaar zetten? Wat Bitcoin een fysiek bestaansrecht geeft en tegelijkertijd garandeert dat Bitcoin niet vervalst kan worden, is een proces dat mining heet. Een netwerk van computers over de hele wereld is dag en nacht met een groot aantal berekeningen nodig, hashes genaamd, waar de eigenaren van deze computers een beloning voor krijgen. Dit noemen we proof-of-work. Samen voegen ze blokken met transacties of blocks toe aan de blockchain en ze bewaren allemaal een geschiedenis van voormalige transacties. Aan de hand daarvan controleren ze elkaars werk. Goedkeuring vindt dus plaats op basis van netwerkconsensus. Een enkele miner kan niet sjoemelen met die transacties. Doet hij dat wel, dan klopt zijn blokkenketen al niet meer met die van andere miners en maakt hij geen recht meer op de vergoeding. Een miner moet een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken voor de productie van een vooraf bepaalde hoeveelheid Bitcoin. Het proof-of-work principe is een fysiek component wat de Bitcoin waarde geeft: er wordt kapitaal (dure computers) en energie (elektriciteit) gestoken in het minen van bitcoins. Het consensus principe zorgt dat er niet met Bitcoin gefraudeerd kan worden.

Tot slot geeft de private key met behulp van een bitcoin wallet het individu toegang tot de Bitcoin en het verrichten van transacties ermee. De eigenaar van de Bitcoin houdt deze sleutel geheim, maar kan middels de sleutel aan de hand van een cryptografisch proces een public key genereren, waarmee op zijn beurt een public adres wordt aangemaakt. Dit kan dan weer gebruikt worden om Bitcoin mee te versturen en ontvangen. Door deze stappen is het vrijwel onmogelijk om een private key en Bitcoin te herleiden naar de eigenaar. Voor deze transacties is geen tussenkomst van een derde partij zoals een bank nodig. De transacties worden gecontroleerd en gevalideerd door de miners en nodes in het gehele netwerk.

Bitcoin is superieur geld

Bitcoin is dus feitelijk een veel geschikter monetair systeem dan traditioneel geld: de voorraad (en schaarste) ervan is automatisch geregeld, het is gedecentraliseerd (en dus niet overgeleverd aan de grillen van één overheid of centrale bank), het is pseudoniem en het vergemakkelijkt wereldwijde transacties ontzettend. Bitcoin is geen ongedekte oplichting of gebakken lucht, het wordt afgedekt door de het vertrouwen in de emergente en inherente monetaire eigenschappen van bitcoin die door haar versterkende netwerk effecten worden voortgebracht.

In dit bijzonder sterke essay van Parker Lewis op Unchained Capital worden de verdiensten van Bitcoin ten opzichte van traditioneel fiatgeld nog uitgebreider uiteengezet.

bitcoin kopen separation money bank state

Gerelateerde artikels:

Vergeet niet deze pagina te sparen:

Lees verder

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min