Jack Dorsey nu “Bitcoin en Lightning father”?

Jan 13, 2022
Aanbieding: 

Het aantal aankondigingen vanuit Spiral, het voormalige Square Crypto, is niet bij te benen. Het krijgt er echt de aanschijn van dat Jack Dorsey, de voormalige baas van Twitter, minimaal tijdelijk in de rol van “Bitcoin father” aan het kruipen is en dan ook nog eens “Lightning father” want de grootste aankondiging is het feit dat de in Europa helaas nog niet beschikbare mobiele betalingsdienst Cash App nu het Bitcoin Lightning Network heeft geïntegreerd.

In zijn tijd bij Twitter lag Dorsey vooral onder vuur als “censorship father”, maar onderhuids was hij toen allang op Bitcoin gefocust. Zodanig zelfs dat je je afvraagt of niet duistere krachten Dorsey tot de censuur dwongen en hij niet blij was eindelijk op te stappen bij zijn politiek gekaapte kindje. In 2019 zei hij in een interview met podcaster Stephan Livera al dat het niet ‘of’ is, maar ‘wanneer’ dat Cash App Lightning zou integreren. En dat betekent ook dat Dorsey echt gelooft in de uiteindelijke rol van Bitcoin als dagelijks betaalmiddel. “We denken niet dat het stopt bij het hodlen en handelen van Bitcoin. Wij gaan helpen om het valuta-aspect te realiseren.”

Nu is Spiral echt volledig toegewijd aan Free and Open Source Software (FOSS). Ook de Cash App is gratis en er zijn geen transactiekosten bij betalingen. Hier een artikel die de 10 manieren opsomt hoe Cash App toch geld verdient, maar het is echt bijzonder hoe Jack Dorsey – zelf miljardair – vrijwel belangeloos Bitcoin lijkt te willen pushen. Zo heeft Spiral dus niet enkel de Cash App geïntegreerd met Lightning, nee de briljante developers van het bedrijf hebben en passant een Lightning Development Kit (LDK) ontwikkeld die het voor jan en alleman mogelijk maakt om Lightning Wallets te ontwerpen. De LDK zorgt dan voor de naadloze aansluiting op de protocollen van Lightning en Bitcoin.

De dagelijkseleiding van Spiral is trouwens in handen van Steve Lee. Die stelt: “Ons langetermijndoel is om van Bitcoin een nuttig dagelijks betaalmiddel te maken voor mensen over de hele wereld. Adoptie van bitcoin begint natuurlijk met beleggen, maar het eindpunt is dagelijks gebruik als betaalmiddel.”

Omdat Lightning development enkel kan werken als het aansluit op superieur development van de Bitcoin software, ontwikkelt Spiral momenteel ook een Bitcoin Development Kit (BDK).

Lee daarover: “BDK lijkt qua concept erg op LDK – het kan worden gezien als een broer of zus. BDK helpt ontwikkelaars bij het bouwen van de on-chain-gedeelten van een wallet, terwijl LDK zich richt op laag 2. De combinatie van BDK en LDK maakt het bouwen van elke wallet die bedoeld is om naar miljoenen gebruikers te schalen aanzienlijk eenvoudiger.”

Maar denk nu niet dat Lee met Spiral erop uit is Bitcoin te claimen zoals Vitalik Buterin zijn Ethereum kan claimen of een Charles Hoskinson zijn Cardano. Lee stelt dat Spiral enkel het goede voorbeeld wil geven en hoopt dat er “in de komende tien jaar nog tien vergelijkbare bedrijven ontstaan, die ieder met hun eigen smaak en stijl, gaan bijdragen aan de open-source Bitcoin-ontwikkeling”.

Bitcoin Trust voor financiering projecten

Jack Dorsey zelf laat Lee begaan en werkt zelf op een nog meer meta-niveau aan Bitcoin. En dat “meta” mag je hier afzetten tegen de duistere bedoelingen van een Mark Zuckerberg met zijn “Meta” en “Metaverse”. Bitcoin moet de sleutel worden tot een vrij soeverein bestaan in de echte wereld, terwijl Zuckerberg werkt aan de verdere verslaving van de mensheid aan zijn virtuele matrix. Dus nee, wat doet Dorsey? Werkt hij samen met Donald Trump aan de lancering van diens TruthSocial Twitter-alternatief? Nee dat is een grap natuurlijk. Hij is bijvoorbeeld bezig met het opzetten van de Bitcoin trust, een fonds met 500 Bitcoin gedoneerd door hemzelf en de rapper Jay-Z voor Bitcoin development in Africa en Azië.

Op basis van 7000 sollicitaties waren eerst 6 kandidaten geselecteerd waaruit uiteindelijk de driekoppige board is aangewezen. Het is bekend dat Jack Dorsey van Afrika houdt en dat hij er meditatie retreats heeft gedaan. Dat hij ooit opperde Twitter vanuit Nigeria te willen gaan leiden was een nagel aan zijn doodskist van zijn rol als CEO bij zijn eigen bedrijf. Nu hij bevrijd is van die last zie je hem alsnog naar Afrika trekken en het jonge talent daar aanmoedigen.

Bitcoin Legal Defense Fund voor financiering rechtszaken

Een volgend nobel project van Dorsey is het Bitcoin Legal Defense Fund. Wat is dat nu weer? Wel, er lopen tal van rechtszaken tegen Bitcoin developers waardoor op zeker moment verschillende top developers de pijp aan maarten gaven. In oktober 2021 trad Bitcoin Core admin Jonas Schnelli terug uit het project, verwijzend naar verhoogde “juridische risico’s voor Bitcoin-ontwikkelaars” en met de suggestie dat nieuwkomers beter maar anoniem kunnen werken. In december verlieten ook Samuel Dobson en John Newbery hun post in Bitcoin development.

In bovenstaande e-mail lees je dat het Fonds zich vooral zal werpen op de verdediging in de Tulip Trading-rechtszaak, waarin de mythomaan Craig Wright beweert dat hij het slachtoffer is van diefstal van de private keys met toegang tot miljarden dollars aan Bitcoin geparkeerd op Mt. Gox. Aangeklaagd zijn prominente Bitcoin developers en Bitcoin Core admins, waaronder Schnelli, Wladimir Van Der Laan, Marco Falke, Pieter Wuille, Peter Todd en Matthew Corallo.

De laatste werkt voor Spiral trouwens en wordt daar Catt Morallo genoemd. Een essentieel weetje om kans te maken op de eigenzinnige vacature van Creative Lead bij Spiral.

Over het algemeen is het bijzonder een bedrijf te hebben waar iedereen kan solliciteren die het beste voor heeft met Bitcoin. Zie deze toelichting op de Spiral Grants. En zo krijgt Bitcoin dus een beetje een “vader figuur” die niet alleen en pot geld heeft voor iedereen die wil helpen dat Bitcoin “spirals out of control” maar ook nog eens voor je zorgt als je er juridisch mee in de problemen komt. Dat zijn de factoren die bedrijven als Tesla en Apple groot hebben gemaakt. Stel je voor dat een gemiddelde Tesla ingenieur zich zorgen zou moeten maken om aansprakelijkheid bij auto-ongevallen. Dan zou hij zich verstijfd van angst ziek melden en zou niets meer bewegen.

Meer Lightning nieuws met Bottlepay

Afsluitend nog een ander belangrijk nieuwtje over de Lightning expansie. Bottlepay, de betalingsdienst van bitcoin-bedrijf NYDIG, heeft aangekondigd dat het is geregistreerd als een Cryptoasset Business van de Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de aankondiging is het het eerste Lightning Network-betalingsbedrijf dat deze goedkeuring heeft gekregen. Pete Cheyne, oprichter van Bottlepay daarover: “Onze registratie bij de FCA is niet alleen een mijlpaal voor Bottlepay, maar ook voor het Lightning Network zelf. Deze registratie laat zien dat we de financiële infrastructuur van de toekomst kunnen bouwen en tegelijkertijd kunnen conformeren aan de regelgeving.”

De verdere ontwikkeling van Bitcoin is niet te stoppen…

Investeer in bitcoin met behulp van Bitvavo:

+ handel dan tot € 1000 zonder kosten, daarna voor zeer lage 0,25 % (max.) commissie.
+ inbraakverzekering crypto-tegoeden!
+ klantentegoeden veilig beheert door een aparte stichting Bitvavo Payments!
+ automatische uitkering van staking vergoedingen = passief verdienen!

Voor meer informatie, lees onze Bitvavo Review.

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min