@Jack en zijn “imitatione satoshi”

Aug 29, 2021
Aanbieding: 

Jack Dorsey van Twitter blijft zijn mondje roeren over Bitcoin en hij heeft overduidelijk dit stokje van Elon Musk overgenomen die vanuit de aard van zijn business klem kwam te zitten met de klimaatimpact van Bitcoin. Dorsey lag fors onder vuur vanwege alle censuur en dus kwam hem niets beter uit dan wereldwijd goede sier maken met het nobelste open source project ooit: Bitcoin.

We blijven dus wantrouwig – net zoals de vrouw die Dorsey op de Bitcoin Summit in Florida toeschreeuwde dat hij moest oprotten omdat hij Koning Censuur is en niet Koning Bitcoin. Niettemin kunnen we kijken naar wat hij zoal roept en doet. Tijdens de Olympische Spelen in Japan was hij met vele andere cryptofanaten fan van het Ethiopische team vanwege hun afkorting ETH. Dat is minimaal grappig. Hij lijkt oprecht enthousiast over de Bitcoin revolutie op Cuba.

@Jack retweette ook deze tweet. En wat doet dat met hem als hij heus voldoende zelfreflectie heeft om te bedenken dat hij zelf lang geen satoshi is in deze opzichten. Is hij stiekem jaloers? Of zoekt hij via de “imitatione satoshi” alsnog een plekje in de hemel? Waar vaart hij met Twitter naartoe?

Het lijkt of hij boter bij de vis geeft bij zijn op de Bitcoin Summit aangekondigde Bluesky initiatief om midden in de meest abjecte centralistische censuur en beperking van de vrijheid van meningsuiting door social media en main stram media te investeren in het decentraliseren van social media en dus ook van Twitter. Je blijft je afvragen waarom hij dan niet begint met het terugplaatsen van Trumps twitteraccount en het opheffen van Twitters gedachtepolitie. Je gaat bijna denken aan een Jams Bond-achtig scenario waarbij duistere machten deze moderne Raspoetin hebben gedwongen de censuur te plegen en dat decentralisatie een ontsnappingspoging is. Maar dat zal wel te ver gezocht zijn. Dus wachten we het gewoon af.

Naast het externe onafhankelijke Bluesky is er ook nog project “TBD”. De afkorting zou staan voor To Be Decided. En nu is de kogel dus door de kerk: het gaat een DEX worden onder meer voor betalingen op Twitter. Het schijnt onder gebracht te zijn onder Square, de bestaande betaaldienst waarvan Jack Dorsey oprichter en CEO is. Square is al een solide Bitcoin-partij met vele tientallen miljoenen aan BTC in kas.

Het Twitter-account van TBD

Square’s TBD project heeft sinds mei een eigen Twitter account waar gespeeld wordt met de beeldspraak van The Matrix en de red pill. Is Dorsey nu toneel aan het spelen? Een wolf in schaapskleren? De Koning van de Censuur als degene die de wereld Bitcoin gaat brengen? Is hij controlled opposition die voor de deep state de Bitcoin wereld met coole memes moet infiltreren? Het is echt niet te zeggen. We moeten het doen met wat we horen en lezen. Wat komen we nog meer aan de weet over TBD?

Tijdens de aandeelhoudersvergadering waarin Twitter’s resultaten van Q2 zijn besproken eind juli heeft Jack Dorsey een en ander over TBD gezegd. Het moet een “non-custodial, toestemmingsloze en gedecentraliseerde financiële dienst met als primaire focus Bitcoin” worden. Non-custodial wil zeggen dat de exchange geen wallets beheert op klant-accounts. Je koopt en verkoopt rechtstreeks van en naar je eigen wallet.

Projectleider Mike Brock zegt dat TBD “Bitcoin-native in elk cel” zal zijn, evenals volledig open-source en vrij toegankelijk (permissionless), en zonder “fundament of bestuursmodel dat TBD controleert”. “Ons idee voor de fiat DEX is iets waarvan de eindgebruiker niet eens hoeft te weten dat het er is, en waarmee elke wallet of service kan worden geïntegreerd”, aldus Brock. Wel gaat de DX voldoen aan Anti-Money Laundering en Know Your Customer wetgeving.

Dorsey verklaarde dat “Bitcoin een van de belangrijkste trends vormt voor de toekomst van Twitter. Deze digitale valuta kan Twitter-producten en -diensten transformeren. Hij doelt op integratie van BTC in bestaande of nieuwe Twitter-services, zoals marktplaats, abonnementen, Twitter Tip Jar en Super Follows. “Bitcoin is een van de drie belangrijkste trends is voor de toekomst van Twitter, naast kunstmatige intelligentie en decentralisatie. Ik denk dat het enorm belangrijk is voor Twitter en Twitter-aandeelhouders dat we naar de ruimte blijven kijken en er agressief in investeren”, zo vervolgt hij.

Terwijl Facebook inzet op de DIEM, een eigen cryptomunt, kiest Twitter dus voor Bitcoin als de native open internetstandaard. Dorsey verklaart: “Ik denk dat een open standaard die eigen is aan internet de juiste weg is om te gaan, en daarom zal mijn focus en onze focus uiteindelijk op Bitcoin liggen”.

Luister zelf naar de Q2 webcast van Twitter via deze link. En lees ook ons achtergrondartikel over decentrale exchanges.

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 25, 2022
3 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min