Klimaatconferentie vindt overtreffende trap van fiatgeld

Mar 22, 2022
Aanbieding: 

Mochten er in de Bitcoin en crypto community nog mensen zijn die geloven in het sprookje van gevaarlijke opwarming van de aarde door onze uitstoot van CO2, dan zijn die ook snel genezen als ze er eens in duiken hoe financiële instituties zoals Wereldbank en IMF bezig zijn de groene praatjes te vertalen naar een nieuw financieringsmodel voor de hele wereld. Ze hadden het simpelweg de naam “green fiat” kunnen geven, maar het is GFANZ geworden.

Wat is de Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) precies?

Laten we eens meelezen waar GFANZ voor staat en wat ze over zichzelf schrijven. Want ze zijn een parodie van zichzelf en behoeven dus weinig commentaar:

De Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) werd in april 2021 gelanceerd door Mark Carney, speciaal VN-gezant voor klimaatactie en financiën en de financiële adviseur van de Britse premier Johnson voor COP26, en de COP26 Private Finance Hub in samenwerking met de UNFCCC Climate Action Champions, de Race to Zero-campagne en het COP26-voorzitterschap.

Door bestaande en nieuwe net-zero financieringsinitiatieven samen te brengen in één sectorbrede coalitie, biedt GFANZ een forum voor toonaangevende financiële instellingen om de overgang naar een net-zero-wereldeconomie te versnellen. Onze leden omvatten momenteel meer dan 450 financiële bedrijven in 45 landen die verantwoordelijk zijn voor activa van meer dan $ 130 biljoen.

We zijn gericht op het verbreden, verdiepen en verhogen van net-zero-ambities in het financiële systeem en het demonstreren van de collectieve toezeggingen van bedrijven om bedrijven en landen te ondersteunen bij het bereiken van de doelstellingen van de Parijs-akkoord. We ondersteunen ook samenwerking bij de stappen die bedrijven moeten nemen om zich af te stemmen op een net-zero toekomst.

En dan komt een heel mooi statement:

GFANZ membership is predicated on science-based commitments to net zero

Dat is interessant. Je mag dus alleen lid worden van deze club als je ultrafanatiek als en kip zonder kop naar een CO2-neutrale mensheid wilt hollen maar science-based! Je moet dus met je hand op de bijbel een dogma onderschrijven om mee te doen en bij de club te horen die de wereld gaat redden.

Printen, belasten, heralloceren en inflateren…

De rillingen lopen je over de rug als je leest dat deze club een kapitaal van 130 biljoen dollar (ENG: 130 trillion) wil gaan heralloceren niet om armoede en honger uit te bannen, of obesitas en diabetes op te lossen om wat mij betreft om olifanten en neushoorns te redden, maar nee om de race naar net-zero te winnen.

Als onderdeel van COP26 publiceert GFANZ – een belangrijke groep op die conferentie – een plan dat gericht is op het opschalen van “particuliere kapitaalstromen naar opkomende en zich ontwikkelende economieën”. Volgens het persbericht van de alliantie richt dit plan zich op “de ontwikkeling van landenplatforms om het nu enorme particuliere kapitaal dat zich inzet voor net zero te verbinden met landenprojecten, het opschalen van gemengde financiering via MDB’s [multilaterale ontwikkelingsbanken] en het ontwikkelen van zeer integere, geloofwaardige wereldwijde koolstofmarkten .”

Het persbericht merkt op dat dit “enorme privékapitaal” geld is dat alliantieleden willen investeren in opkomende en ontwikkelingslanden, geschat op meer dan 130 biljoen dollar, en dat – om deze biljoenen aan investeringen in te zetten – “het wereldwijde financiële systeem wordt getransformeerd” door deze alliantie in samenwerking met de groep die hen heeft bijeengeroepen, de Verenigde Naties.

Dit is dus het soort van economisch beleid waarvan je in de jaren op de middelbare school bij aardrijkskunde leerde dat ze daar achter het ijzeren gordijn helemaal gek waren geworden met een simpelweg bij elkaar gelogen economisch verhaal. En het is ook weer puur zo’n elitair dingetje… het gonst maar van het net-zero dit en net-zero dat. Managers zijn tegenwoordig leaders die met leaderschip de aarde gaan redden terwijl Jan met de Pet hele andere reële zorgen heeft. Zo is Biden in Amerika natuurlijk allang passé met de hoge benzineprijzen, de inflatie en de slechte bevoorrading van supermarkten. Jan met de Pet gaat terug slaan.

Maar… en dat zien we ook bij covid.. met de Modern Money Theory (MMT) als kompas … is ook de klimaatcrisis uit bij uitstek weer zo’n ding wat het verder aanzwengelen van de geldpersen legitimeert. Rondom overheden en semi-overheden ontstaat een dermate ruime voedertrog dat zowat de hele elite er zijn kop in kan duwen. Een mooie beeldspraak want je zou ook kunnen zeggen: de kop in het zand voor de gevolgen van alle hemelfietserij. Sinds wanneer heeft de bevolking aan politici en wetenschappers gevraagd te gaan hemelfietsen? En sinds wanneer heeft de bevolking aan economen gevraagd een manier te verzinnen hoe eindeloos geld in een zeepbel kan worden gepompt?

President Eisenhower waarschuwde al voor wat er gebeurt als de overheid de bepalende factor wordt bij het verdelen van onderzoeksfinanciering. Hij deed dat in dezelfde toespraak waarin hij ook waarschuwde voor het militair industrieel complex. Heb je de wetenschap en de media en de NGO’s een keer mee dan komt uiteindelijk de hele elite inclusief een groot deel van de ondernemers in die voedertrog schooien. Terwijl ondernemers eigenlijk met hun gezicht naar de bevolking zouden moeten kijken en de overheid hun kont horen te keren, doen ze nu precies het omgekeerde. En geef ze eens ongelijk. Het is onethisch, maar het duurste model Tesla rijdt gewoon lekker.

MMT leert dat de overheid zonder gevaar voor inflatie alles kan financieren als het in de toekomst maar waarde toevoegt. Dus als er een snelweg moet komen en de overheid heeft even het geld niet, druk je wat bij, bouw je die snelweg, daar vang je alweer belasting op en de snelweg heeft synergie-effecten voor de hele economie. Dus de geldpers nu zijn belastinginkomsten later. Daar geven de groene gelovigen ook steeds hoog van op: elke investering in een windmolen creëert nog meer banen in een steeds uitdijende groene economie. Maar zelfs binnen MMT is het een probleem als die uitdijing uiteindelijk een doodlopende weg blijkt. Als je een halve eeuw de helft van de mensheid voor de verkeerde doelen laat werken kom je van een koude kermis thuis. Dat is zo’n beetje wat het Oostblok heeft geprobeerd en heeft gedaan. Wil niet zeggen dat je dan geen brood of worst meer hebt, maar de vergelijking met de welvaartstijging van landen die niet mee doen aan de onzin wordt gewoon nijpend.

Bij Stalin hebben we gezien tot welke gigantische prestaties de mensheid in staat is als je een goelag creëert voor dissidenten en als je mensen op water en brood zet en je ze een pot jam belooft als ze weer een tank of een kanon klaar hebben. Op dit moment zien we wereldwijd hoe gek je mensen kunt krijgen met de juiste dosering van angst en hoop. Dus dat kan allemaal ook met groene financiering. Al moeten we straks allemaal onze auto’s inleveren en wordt vrijstaand wonen verboden, weten we tenminste dat we het voor moeder gaia doen. Zo lang de massapsychose aanhoudt gaat alles goed.

Dus gaan de groene fanatiekelingen ons nu een halve eeuw verarmen? Of doen ze het sneller? Ze hebben tenslotte de slogan race to zero. We racen de zo lekker op steenkool, olie en gas draaiende economie de bodem in. Juist hier biedt het Bitcoin paradigma de kans lokaal te laten zien hoe het ook kan. Hoeveel stappen is het nog weg tot libertarisch angehauchte landen en staten met nu ook weinig of geen covid maatregelen – denk aan Zweden, Texas en Florida – ook Bitcoin koplopers worden? Een nieuw ijzeren gordijn tussen Bitcoin-landen en fiat-landen lijkt welhaast voorgeprogrammeerd. Gunstig is dat het vorige ijzeren gordijn werd opgetrokken in een tijd dat informatie schaars was en je weinig hoorde of zag van hoe het er aan weerszijden aan toeging. Anno nu kan een wonder van El Salvador of een wonder van Zweden wereldwijd live gevolgd worden. En goed voorbeeld doet volgen. Ook zijn we in het westen al te rijk geweest om ons echt tot op het bot te laten afknijpen. Als niemand meer op vakantie kan is een opstand nabij.

CO2 is ’n gouden hart, ’n groen hart

Afsluitend: zorg voor natuur en milieu is van eminent belang. Met waarheid en open wetenschap is heel veel snel resultaat mogelijk. We kunnen een ozongat sluiten, lood uit benzine halen en de wolf laten terugkeren, maar wat je niet kunt doen is CO2 uitbannen. Je kunt niet de tak waarop je zit aan de kant van de stam afzagen. Je kunt wel elk half jaar bloed geven, maar je kunt niet je hart laten uitsnijden. En CO2 is een gouden hart, een groen hart, samen met zuurstof de dipool van het organische leven. Dus al geloof je in iets opwarming of iets extra zeespiegelstijging, die zijn altijd op de koop toe te nemen….

CO2 uitbannen is alsof je het internationale voetbal vraagt het voortaan zonder bal te gaan doen omdat dat eindeloze ballen de grasmat maar ruïneert. Clubs als GFANZ praten erover alsof het de invoering van een videoscheidsrechter betreft, een kleine aanpassing van de regels en dan loopt alles op rolletjes. CO2 uitbannen is misschien wel het ultieme hoogtepunt van fiat. Het is een naakte keizer. Niemand durft iets te zeggen. Want sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren. Voor je een rijke samenleving ruïneert met utopieën ben je 50 jaar verder en in de tussentijd leeft de fiat-elite als God in Frankrijk. Dus gaan ze juist nu in de overdrive…. geldpersen aan …. inflatie omhoog…. maar wat kan jou inflatie schelen als jij al die subsidies kunt opstrijken en als jij je op feestjes kunt presenteren als redder van de aarde?

Let’s go Brandon

Tijd misschien voor en variant op Let’s go Brandon? F… green fiat! F… green fiat! F… GFANZ!

Lees ook: UN-Backed Banker Alliance Announces “Green” Plan to Transform the Global Financial System

Verdere leestips:

Titelfoto Louis Maniquet op Unsplash

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min