china

Kyle Bass over China, Hong Kong en Bitcoin!

Oct 2, 2019
Aanbieding: 

Kyle Bass is een bekende Amerikaanse vermogensbeheerder. Met zijn hedgefonds Hayman Capital Management voert hij een opportunistisch en contrair beleggingsbeleid op basis van diepgaande macro-economische analyses.

kyle bass over china en bitcoin

Kyle heeft een fortuin verdiend gedurende de financiële crisis van 2008. Hij was een van de weinige analisten die de Amerikaanse subprime-hypotheekcrisis correct voorspelde. Niettemin, hij is nogal omstreden aangezien zijn analyses indruisen tegen bepaalde belangen op Wall Street als het gaat om China. Zijn contraire analyse over China, Hong Kong en Bitcoin is zeker onze aandacht waard.

Kyle Bass is een voorstander voor het verwezenlijken van een betere handelsovereenkomsten met China. Volgens Kyle Bass is China nu een nationaal veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten. China opereert met een langetermijnstrategie om de Amerikaanse hegemonie te ondermijnen door onder andere afhankelijkheidsrelaties te bewerkstelligen. Deze afhankelijkheidsrelaties zullen het moeilijker maken voor de Verenigde Staten om China te straffen zonder zichzelf te schaden.

De opkomst van China als een industriële grootmacht.

In de eerste plaats, Chinese staatsbedrijven hebben onder meer de Amerikaanse aluminiumsmelterijen weten te ontmantelen door oneerlijke concurrentie. Als een staatsbedrijf kregen ze gratis land en energie van de Chinese overheid om verder met behulp van super goedkope arbeidskrachten en een vervuilende industrie goedkoop aluminium te produceren en te dumpen op de Amerikaanse markt. Amerikaanse aluminiumbedrijven konden niet concurreren. Een groot gedeelte van de Amerikaanse industrie is ontmanteld geworden en verplaatst naar China waardoor de Verenigde Staten afhankelijk is geworden van China voor veel van haar producten.

In de tweede plaats, heeft China een goede relatie opgebouwd met Wall Street. Chinese staatsbedrijven worden zonder enige toetsing genoteerd aan de Amerikaanse handelsbeurzen. De aandelen worden o.a. opgekocht door Amerikaanse pensioenfondsen. Dit is volgens Kyle Bass een zeer zorgwekkende ontwikkeling omdat hierdoor de Amerikaanse financiële vuurkracht onschadelijk wordt gemaakt om de opkomst van China af te remmen. China heeft zich goed ingenesteld in de Amerikaanse kapitaalmarkten waarbij Wall Street zich meer en meer gedraagt als een investeringstak van de Chinese Communistische Partij.

kyle bass over Bitcoin hong kong

China wil en moet een nieuwe supermacht worden aangezien ze verder ook tekorten hebben in voedsel, energiebronnen, grondstoffen en vooral Amerikaanse Dollars. De macht en kracht van China wordt volgens Kyle Bass volledig overschat. Zeker, intern gezien heeft de Chinese communistische partij onder leiding van Xi Jinping de macht. Ze handhaaft en implementeert een keihard sociaal surveillance systeem voor het controleren en onderwerpen van de Chinese bevolking. Deze autocratische partij is bang voor de eigen bevolking en implementeert een dictatoriaal bewind om aan de macht te blijven. Niettemin, extern gezien is China voor haar expansie volledig afhankelijk van het buitenland en vooral Amerikaanse Dollars. De opmars van China in Afrika is volgens Kyle Bass te danken aan onverbloemde omkooppraktijken van corrupte Afrikaanse bewindslieden. Het Chinese bewind en bedrijfsleven heeft geen mores en beperkingen als het gaat om het doen van zaken. Het doel heiligt de middelen.

De Chinese Renminbi (CNY) is geen geloofwaardige reservemunt.

SDR en de goudstandaard

Niettemin, pogingen om de Renminbi (CNY) te internationaliseren zijn mislukt. Ondanks het feit dat China behoort tot de grootste economieën ter wereld, wordt de Chinese Yuan nauwelijks geaccepteerd binnen het internationale betalingsverkeer. Tot 2005 was de Chinese Yuan of Renminbi gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Sinds het loslaten van de koppeling in 2005 is de Renminbi steeds meer gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Het zou niet als een reservemunt mogen worden gebruikt. De Zwitserse Frank, de Australische, de Canadese, en de Hong Kong dollars worden meer gebruikt in het internationale betalingsverkeer dan de Chinese Yuan. Toch, is de Yuan dankzij de Chinese economische cijfers, opgenomen geworden in het mandje van reservevaluta van het SDR-systeem. China is dan ook een voorstander om het SDR-systeem van het IMF te gebruiken in plaats van de Amerikaanse Dollar.

De economische cijfers uit China zijn verder niet betrouwbaar en het financieel systeem kwetsbaar. China hanteert nog steeds een gesloten kapitaalrekening 1 1. Op de kapitaalrekening worden investeringen van het bedrijfsleven in het buitenland of van buitenlandse ondernemingen in het binnenland zichtbaar. Het kan hierbij gaan om investeringen in nieuwe productie installaties maar ook overnames van bedrijven. Geldstromen met betrekking tot het effectenverkeer, zoals aandelen en obligaties, worden hieronder ook opgenomen. Er is verder nog een rest post met andere vergelijkbare geldstromen die niet onder de eerste twee genoemde onderdelen vallen. Veranderingen in de officiële reserves van een land worden ook in de kapitaalrekening verwerkt. Een overschot op de kapitaalrekening betekent dat er geld het land binnenstroomt. Bron: Wikipedia. × . Buitenlandse analisten moeten in feite de officiële Chinese cijfers voor lief nemen. De eigenlijke groeicijfers zijn veel minder rooskleurig en zijn volgens Kyle Bass de laatste jaren rond de 2 procent blijven hangen. De Chinese regering heeft onder leiding van de centrale bank veel sneller dan de groei van het bruto nationaal product krediet uitgegeven. Dit heeft onvermijdelijk geleid tot een flinke geldontwaarding.

De Chinese elite vlucht naar veilige havens en Bitcoin.

Kyle bass over China en Bitcoin

In het verleden is de Chinese Yuan al een aantal keren gedevalueerd waarbij de financiële elite haar vermogen steeds op tijd investeerde in veilige havens zoals diamanten, goud, vastgoed (met voorkeur in Hong Kong) en later ook Bitcoin. De populariteit van Bitcoin bij de Chinezen groeide in 2016 schrikbarend snel. De Chinese regering greep uiteindelijk in om het gebruik en de handel in Bitcoin als een middel voor kapitaalvlucht te ontmoedigen. In de loop van 2017 was de pret voorbij en werden Chinese Bitcoin exchanges gedwongen te sluiten of te verhuizen naar het buitenlandse jurisdictie zoals Hong Kong. De nu beroemde Binance crypto exchange vestigde zich uiteindelijk in Malta.

China’s dubbelzinnige houding ten aanzien van Bitcoin en blockchain technologie.

Niettemin, het is voor de Chinese wet legaal om bitcoins te bezitten. Het is niet toegestaan om deze te verhandelen. Verder heeft de Chinese overheid eind 2019 haar beleid ten aanzien van blockchain, Bitcoin en Bitcoin mining veranderd. Binance heeft weer een nieuwe vestiging in Beijing geopend. China wil een wereldleider worden op het gebied van blockchain technologie en zal een van de eerste landen zijn die een Central Bank Digital Currency lanceert in de loop van november 2019. De Chinese overheid informeert nu de bevolking via haar mediakanalen over Bitcoin en blockchain technologie. Het zal best mogelijk zijn dat de lancering van de CBDC-Yuan of CBDC-CNY een manier is om een financiële crisis het hoofd te bieden. Volgens Max Keiser zou China haar enorme goudvoorraad kunnen tokenizen om zodoende tijdens de volgende financiële crisis sterker uit de strijd te komen dan de Verenigde Staten. De CBDC-Yuan/-Renminbi zal door goud kunnen worden afgedekt. Wat is de goudvoorraad van de Verenigde Staten?

Niettemin, China heeft een groot schuldenprobleem. De totale schuld van China bedraagt nu zo’n 300 % van het BNP en overschrijdt $55 biljoen! De $ 1,2 tot 2 miljard in kapitaalreserves zijn niet afdoende om nieuwe schokken te kunnen opvangen. Schokken die makkelijk kunnen worden veroorzaakt in het fragiele Chinese bankenstelsel.

Problemen in de Chinese bankensector.

De Chinese bankensector verkeerd verder in de problemen doordat het easy money beleid van de staatsbank heeft geleid tot een niet renderende kredietverstrekking aan bedrijven en consumenten. De Chinese regering en staatsbank hebben al moeten ingrijpen om o.a. de Baoshang Bank, de Hengfeng Bank en de Bank van Jinzhou te redden. Verder is volgens Kyle Bass Hong Kong als financieel centrum kwetsbaar. De financiële sector van Hong Kong is negen maal groter dan het NBP met de duurste vastgoedsector in de wereld waarbij de Hong Kong Dollar gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar. Hij vergelijkt Hong Kong met de financiële sector van IJsland voor de crisis van 2008. Chinese overheid met vuur speelt in Hong Kong door hard op te treden tijdens de studentenprotesten.

Is de China – Hong Kong crisis de zwarte zwaan voor China?

De protesten in Hong Kong begonnen in juni naar aanleiding van een nieuwe uitleveringswet. Deze wet maakt het mogelijk om verdachte mensen in Hong Kong op te pakken en te berechten in China. In China staan de rechtbanken onder controle van de communistische partij. Deze uitleveringswet is een gevaar voor de autonomie van Hong Kong. De jongeren beseffen hoe China haar macht en invloed over Hong Kong probeert te versterken. De bevolking in Hong Kong vreest dat er weinig overblijft van het model van ‘één land, twee systemen’. Dit model was afgesproken toen de Britten in 1997 afstand deden van Hong Kong. China lijkt te streven naar het inlijven van Hong Kong onder haar eigen wetten. De goed opgeleide jongeren beseffen dit maar al te goed en eisen nu meer democratie. Er wordt nu gestreefd naar de vrijlating van alle gearresteerde betogers, onafhankelijk onderzoek naar het buitensporige politiegeweld en het recht op vrije verkiezingen in Hongkong. Inderdaad, China’s nachtmerrie komt nu uit, de Chinese overheid speelt met vuur en lijkt nu op weg om haar gans met de gouden eieren te slachten. Mocht de elite van Hong Kong beslissen om haar vermogen te verhuizen naar veilige havens door onder meer de Hong Kong Dollars om te wisselen voor Amerikaanse Dollars, goud en Bitcoin, zal het financiële systeem van Hong Kong in elkaar kunnen storten en daarmee een domino-effect kunnen veroorzaken waarbij Chinese banken achterelkaar zullen omvallen. De jongeren hebben al opgeroepen tot een bank run en hebben in de laatste week van september al voor meer dan $ 1,4 miljoen in Hong Kong Dollars verhandeld naar bitcoins op Local Bitcoins.

De aankomende globale recessie in 2020

Hoe het ook zij, we zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Kyle Bass verwacht volgend jaar in 2020 dat de globale economie in een recessie komt waarbij vooral China en Hong Kong in grote problemen zal komen. De Chinese staatsbank zal de geldpers harder aanzetten, de kapitaalrestricties verscherpen om de vlucht uit de Chinese Yuan moeilijker te maken. Hoe het Chinese bewind met de recessie zal omgaan en overleven is nog onduidelijk.

Verder wenst Kyle dat de Amerikaanse regering China ziet als een nationaal veiligheidsrisico. De afhankelijkheidsrelaties moeten worden verwijderd. Wall Street moet de Amerikaanse effectenwetgeving naleven waardoor het veel moeilijker zal worden voor Chinese bedrijven om genoteerd te worden. Amerikaanse beleggingsfondsen moeten Chinese effecten liquideren.

De Verenigde Staten heeft alle kaarten in handen aangezien het succes van China afhankelijk is van Amerikaanse Dollars. Ze heeft haar opkomst gefinancierd met Amerikaanse Dollars. China’s neergang kan de Verenigde Staten verder bewerkstelligen door de geldkraan volledig dicht te draaien en China uit het SWIFT-betalingsverkeer te werpen. Een globale recessie is onvermijdelijk, maar de Verenigde Staten is veel beter uitgerust om deze te weerstaan dan China en Europa. Veel vluchtkapitaal uit China en het buitenland zal tijdens een nieuwe recessie bij alle macht proberen om aan Amerikaanse dollars, Amerikaanse staatsobligaties, goud, zilver en ook Bitcoin te komen.

Hieronder in de video kun je Kyle Bass aan het woord zien tijdens een gesprek met Raoul Pal van Real Vision Finance:

Hieronder in de video kun je Kyle Bass aan het woord zien tijdens een gesprek met Jan Jekielek van American Thought Leaders.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min