Lightning Network

Het belang van het Lightning Network voor Bitcoin:

Het Bitcoin netwerk is niet makkelijk schaalbaar door een relatief trage, maar extreem veilige blokketen. Het Bitcoin netwerk kent een enorme groei, maar er kunnen niet meer dan 10 transacties per seconde worden uitgevoerd. Dit komt o.a. door het feit dat elke minuut alleen maar 1 MB aan transactiedata kan worden verwerkt.

bitcoin core lightning networkHet team van Bitcoin Core  onder leiding van Blockstream heeft een twee stappen oplossing getest om het Bitcoin netwerk bliksem snel te maken. Eerst zal er een Segregated Witness update moeten worden uitgevoerd in de structuur van de transactieblokken. Dit is recentelijk verwezenlijkt geworden. Vervolgens kan er het Lightning Netwerk protocol op worden gebouwd met behulp van zijketens (sidechains). Deze zijketens zijn via een soort dubbele pen-gat-verbindingen met de hoofdketen van Bitcoin verbonden.

lightning network Vereenvoudigd uitgedrukt gaat het om het volgende idee: een reeks van transacties kunnen voor een confirmatie in de blokketen vertraagd worden en buiten de blokketen omgeleid worden in een aparte transactietunnel op basis van slimme contracten. Alleen de eerste en laatste transactie van zo’n betalingstunnel moet in de blockchain door de Bitcoin miners worden vastgelegd, de andere transacties worden onderling in de vorm van slimme contracten apart afgehandeld. Hierdoor wordt de blokketen van Bitcoin ontlast aangezien nu niet alle transacties in de blokketen hoeven worden vastgelegd. In plaats van dat iedere computer alle transacties van iedereen bewaart in de vorm van een kopie van de gehele blokketen, hoeft een computer alleen de transacties te bewaren van de eigen transacties binnen de eigen opgezette betaling- of transactietunnel.

Door het Lightning Network protocol toe te voegen aan Bitcoin, zal het netwerk duizenden tot miljoenen transacties per seconde kunnen verwerken. Het Bitcoin netwerk wordt hierdoor veel sneller dan het Visa netwerk dat tienduizenden transacties per seconde kan verwerken. Bovendien kunnen de transacties onmiddellijk bevestigd worden voor extreem lage fees. Hieronder kun je een aantal goede video’s zien over het Lightning Network:

Het Lightning Network is een protocol en kan in feite op elke Bitcoin blockchain variant worden toegepast. De Litecoin gemeenschap wil graag dit bliksem netwerk gaan testen en Ethereum heeft ook zijn eigen variant op het programma, het Raiden Network. Het Ripple netwerk heeft trouwens ook Lightning Network eigenschappen toegevoegd aan haar blokketen.

Hieronder kun je een interview zien uit de documentaire, The Blockchain and Us, met Elizabeth Stark van het Lightning.network.

Voor meer informatie: