Bitcoin kopen

Het Bitcoin Lightning Network in de steigers!

Mar 30, 2017
Aanbieding: 

Het belang van het Lightning Network voor Bitcoin (LN):

Het Bitcoin netwerk is niet makkelijk schaalbaar door een relatief trage, maar extreem veilige blokketen. Het Bitcoin netwerk kent een enorme groei, maar er kunnen niet meer dan 7 tot 10 transacties per seconde worden uitgevoerd. Dit komt o.a. door het feit dat elke minuut alleen maar 1 MB aan transactiedata kan worden verwerkt.

bitcoin core lightning networkHet team van Bitcoin Core  onder leiding van Blockstream heeft een twee stappen oplossing getest om het Bitcoin netwerk bliksem snel te maken. De eerst stap is gezet: de Segregated Witness update is uitgevoerd voor het optimaliseren van de structuur van de transactieblokken. De tweede stap is onder ontwikkeling. Op de Bitcoin blokketen wordt het Lightning Network (LN) protocol er op gebouwd met behulp van zijketens (sidechains). Deze zijketens zijn via een soort dubbele pen-gat-verbindingen met de hoofdketen van Bitcoin verbonden.

lightning network Vereenvoudigd uitgedrukt gaat het om het volgende idee: een reeks van transacties kunnen voor een confirmatie in de blokketen vertraagd worden en buiten de blokketen omgeleid worden in een aparte transactietunnel op basis van slimme contracten. Alleen de eerste en laatste transactie van zo’n betalingstunnel moet in de blockchain door de Bitcoin miners worden vastgelegd, de andere transacties worden onderling in de vorm van slimme contracten apart afgehandeld. Hierdoor wordt de blokketen van Bitcoin ontlast aangezien nu niet alle transacties in de blokketen hoeven worden vastgelegd. In plaats van dat iedere computer alle transacties van iedereen bewaart in de vorm van een kopie van de gehele blokketen, hoeft een computer alleen de transacties te bewaren van de eigen transacties binnen de eigen opgezette betaling- of transactietunnel.

Door het Lightning Network protocol toe te voegen aan Bitcoin, zal het netwerk duizenden tot miljoenen transacties per seconde kunnen verwerken. Het Bitcoin netwerk wordt hierdoor veel sneller dan het Visa netwerk dat tienduizenden transacties per seconde kan verwerken.  Transacties kunnen onmiddellijk bevestigd worden voor extreem lage kosten. Bovendien kan het LN-netwerk gaan werken als een applicatielaag die kan samenwerken met andere blokketens en LN-netwerken waarbij Bitcoin de reservemunt zal zijn. De Bitcoins zullen dienen als de ultieme waardeopslag (store of value) en de Satoshi’s (kleinste rekeneenheid van Bitcoin) als het rekenmiddel van de referentie waarde (Unit of Account). Een betaling over het bliksem netwerk (Lightning Payment) kan ongeveer worden gezien als een Bitcoin IOU of een Bitcoin check die niet kan worden afgewezen. Door het opzetten van een Lightning wallet en het uitvoeren van betalingen over het bliksem netwerk kan Bitcoin gebruikt worden voor alle microbetalingen. Er wordt op dit moment met veel voortgang hard gewerkt aan het uitbouwen en testen van het Lightning Network.

bitcoin LN netwerkHet is een wezenlijke nieuwe technologische toevoeging en doorbraak voor de verdere uitbouw van het Bitcoin netwerk. Vele beleggers hebben vertrouwen in de vorderingen en investeren in Bitcoin aangezien de gezamenlijke technologische lagen van Bitcoin een compleet financieel systeem maken dat op het meest veilige en stabiele fundament staat: de Bitcoin blockchain dat beveiligd en onderhouden wordt door een kapitaal intensieve, globaal gedistribueerde Bitcoin mijnbouw infrastructuur.

De verschillende implementaties van het LN-netwerk:

Er zijn drie verschillende implementaties onder ontwikkeling door verschillende teams: eclairc-lightning, en lnd, deze zijn allemaal open-source en interoperabel!  Hieronder kun je een aantal goede video’s zien over het Lightning Network:

Het Lightning Network is een protocol en kan in feite op elke Bitcoin blockchain variant worden toegepast. De Litecoin gemeenschap heeft dit bliksem netwerk al getest. Maar ook Viacoin, Vertcoin en Decred kunnen het protocol gebruiken. Ethereum heeft ook zijn eigen variant op het programma, het Raiden Network. Het Ripple netwerk heeft trouwens ook Lightning Network eigenschappen toegevoegd aan haar blokketen. Stellar beschikt ook over een eigen LN-variant: Starlight. Starlight zal ook compatibel zijn voor andere LN-netwerken zoals die van Bitcoin.

Het schaalbaar en snel maken is een belangrijke prioriteit voor de meeste cryptovaluta.  Niettemin we moeten goed beseffen dat de Bitcoin blockchain en het netwerk niet te censureren is en daadwerkelijk onveranderbaar is. Het is een extreem veilig door o.a. het opgebouwde netwerk effect en nog steeds het beste decentrale netwerk voor de verwerking van transacties. Ethereum en vooral Ripple  kennen niet deze cruciale eigenschappen. Een voorspoedige uitrol van het Lightning Netwerk en RSK kan vele huidige cryptocurrency projecten overbodig maken. Alleen LN-compatible niche projecten kunnen een blijvende of ondersteunende rol spelen binnen een netwerk van verschillende bliksem netwerken en off-chain atomic swaps mogelijkheden. Even schakelen tussen verschillende bliksemnetwerken zoals die van Litecoin of Vertcoin zal geen probleem zijn. Binnen deze netwerken zal de Bitcoin blockchain als het uiteindelijke veilige fundament dienen (1 single source of truth) en de bitcoins als de wereldreservemunt van de crypto’s fungeren. Hieronder kun je een interview zien uit de documentaire, The Blockchain and Us, met Elizabeth Stark van Lightning Labs die werkt aan het Lightning.network.

Update 6 december 2017: Goed nieuws! Het Lightning Network is al geruime tijd in ontwikkeling maar lijkt nu dichterbij implementatie te komen. De drie teams die werken aan implementaties van het Lightning protocol, maakten bekend dat er een succesvolle test is uitgevoerd geworden op het hoofdnetwerk van Bitcoin. Inderdaad, LN werkt op het mainnet:

Update 8 januari 2018: de technologie maakt verdere voortgangen. Hieronder in de animatie kun je zien hoe een microbetaling met de eclair wallet wordt uitgevoerd voor het betalen voor een koffie en een krantje. De transactiekosten waren  .0001 mBTC or $0.0017 en de betaling verliep onmiddellijk.

Update 16 januari 2018: Lightning Charge is gelanceerd, een betalingsverwerkingssysteem voor online webshops  voor het accepteren van Bitcoin Lightning betalingen – inderdaad goedkope Bitcoin microtransacties. Het is een nieuwe belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van het Lightning Network.

Update 21 januari 2018: de eerste verkoop van een fysiek object is een feit, een VPN router is over het bliksem netwerk gekocht geworden!

Update 23 januari 2018: de eerste koffie is gekocht geworden met een Lightning payment:

Update: 1 september 2018. Het is nu mogelijk voor iedereen zonder enige technische kennis om een kant-en-klare Bitcoin Lightning Node op te zetten dankzij het werk van de CASAhodl ontwikkelaars. Ze hebben een Bitcoin Full Node device ontwikkeld die ook het bliksem netwerk ondersteund. Iedereen kan nu een volwaardige deelnemer worden van het Bitcoin netwerk en het bliksem netwerk dankzij de Casa Lightning Node.

Update: 3 september 2018. In Room 77, een Bitcoin café in Berlijn, is er via het bliksem netwerk betaald geworden voor bier en burgers met de Spark Lightning Wallet. Room77 zal nu alleen nog maar Bitcoin betalingen over het bliksem netwerk accepteren! Voor meer informatie: Bitcoin at Room 77

Update 12 september: in virtual reality met behulp van de Oculus Rift kan nu ook met het Lightning Netwerk betaald worden!


De Bitcoin revolutie is niet meer te stoppen, het bliksem netwerk zal elke dag verder groeien en ontwikkelen. Het kan als een killer app worden beschouwd voor Bitcoin als een betalingsnetwerk. Hieronder kun je een representatie zijn van de +1500 nodes binnen het huidige Lightning Network op Bitcoin mainnet:

Lightning Network

Voor de lezer die denkt dat het bliksem netwerk niks met Satoshi’s visie te maken heeft, is hier een tweet met een fragment van Satoshi over de discussie van de nLockTime script, de basis bouwblok voor het netwerk:

Goed artikel over het Lightning Network:

Voor meer informatie:

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min