Het belang van het Lightning Network voor Bitcoin (LN):

Het Bitcoin netwerk is niet makkelijk schaalbaar door een relatief trage, maar extreem veilige blokketen. Het Bitcoin netwerk kent een enorme groei, maar er kunnen niet meer dan 7 tot 10 transacties per seconde worden uitgevoerd. Dit komt o.a. door het feit dat elke minuut alleen maar 1 MB aan transactiedata kan worden verwerkt.

bitcoin core lightning networkHet team van Bitcoin Core  onder leiding van Blockstream heeft een twee stappen oplossing getest om het Bitcoin netwerk bliksem snel te maken. Eerst zal er een Segregated Witness update moeten worden uitgevoerd in de structuur van de transactieblokken. Dit is recentelijk verwezenlijkt geworden. Vervolgens kan er het Lightning Netwerk protocol op worden gebouwd met behulp van zijketens (sidechains). Deze zijketens zijn via een soort dubbele pen-gat-verbindingen met de hoofdketen van Bitcoin verbonden.

lightning network Vereenvoudigd uitgedrukt gaat het om het volgende idee: een reeks van transacties kunnen voor een confirmatie in de blokketen vertraagd worden en buiten de blokketen omgeleid worden in een aparte transactietunnel op basis van slimme contracten. Alleen de eerste en laatste transactie van zo’n betalingstunnel moet in de blockchain door de Bitcoin miners worden vastgelegd, de andere transacties worden onderling in de vorm van slimme contracten apart afgehandeld. Hierdoor wordt de blokketen van Bitcoin ontlast aangezien nu niet alle transacties in de blokketen hoeven worden vastgelegd. In plaats van dat iedere computer alle transacties van iedereen bewaart in de vorm van een kopie van de gehele blokketen, hoeft een computer alleen de transacties te bewaren van de eigen transacties binnen de eigen opgezette betaling- of transactietunnel.

Door het Lightning Network protocol toe te voegen aan Bitcoin, zal het netwerk duizenden tot miljoenen transacties per seconde kunnen verwerken. Het Bitcoin netwerk wordt hierdoor veel sneller dan het Visa netwerk dat tienduizenden transacties per seconde kan verwerken. Bovendien kunnen de transacties onmiddellijk bevestigd worden voor extreem lage fees.

Er zijn drie verschillende implementaties onder ontwikkeling door verschillende teams: eclairc-lightning, en lnd, deze zijn allemaal open-source en interoperabel!  Hieronder kun je een aantal goede video’s zien over het Lightning Network:

Het Lightning Network is een protocol en kan in feite op elke Bitcoin blockchain variant worden toegepast. De Litecoin gemeenschap heeft dit bliksem netwerk al getest. Maar ook Viacoin, Vertcoin en Decred kunnen het protocol gebruiken. Ethereum heeft ook zijn eigen variant op het programma, het Raiden Network. Het Ripple netwerk heeft trouwens ook Lightning Network eigenschappen toegevoegd aan haar blokketen. Het schaalbaar en snel maken is een belangrijke prioriteit voor de meeste cryptovaluta.  Niettemin we moeten goed beseffen dat de Bitcoin blockchain en netwerk niet te censureren is en daadwerkelijk onveranderbaar is. Het is een extreem veilig door o.a. het opgebouwde netwerk effect en nog steeds het beste decentrale netwerk voor de verwerking van transacties. Ethereum en vooral Ripple  kennen niet deze cruciale eigenschappen. Andere mogelijke concurrenten zoals Skycoin zijn nog onder ontwikkeling. Een voorspoedige uitrol van het Lightning Netwerk en RSK kan vele huidige cryptocurrency projecten overbodig maken. Alleen LN-compatible niche projecten kunnen een blijvende of ondersteunende rol spelen binnen een netwerk van verschillende bliksem netwerken en off-chain atomic swaps mogelijkheden. Even schakelen tussen verschillende bliksemnetwerken zoals die van Litecoin of Vertcoin zal geen probleem zijn. Binnen deze netwerken zal de Bitcoin blockchain als het uiteindelijke veilige fundament dienen (1 single source of truth) en de bitcoins als de wereldreservemunt van de crypto’s fungeren. Hieronder kun je een interview zien uit de documentaire, The Blockchain and Us, met Elizabeth Stark van Lightning Labs die werkt aan het Lightning.network.

Update 6 december 2017: Goed nieuws! Het Lightning Network is al geruime tijd in ontwikkeling maar lijkt nu dichterbij implementatie te komen. De drie teams die werken aan implementaties van het Lightning protocol, maakten bekend dat er een succesvolle test is uitgevoerd geworden op het hoofdnetwerk van Bitcoin. Inderdaad, LN werkt op het mainnet:

Update 8 januari 2018: de technologie maakt verdere voortgangen. Hieronder in de animatie kun je zien hoe een microbetaling met de eclair wallet wordt uitgevoerd voor het betalen voor een koffie en een krantje. De transactiekosten waren  .0001 mBTC or $0.0017 en de betaling verliep onmiddellijk.

 

Update 16 januari 2018: Lightning Charge is gelanceerd, een betalingsverwerkingssysteem voor online webshops  voor het accepteren van Bitcoin Lightning betalingen – inderdaad goedkope Bitcoin microtransacties. Het is een nieuwe belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van het Lightning Network.

Update 21 januari 2018: de eerste verkoop van een fysiek object is een feit, een VPN router is over het bliksem netwerk gekocht geworden!

Update 23 januari 2018: de eerste koffie is gekocht geworden met een Lightning payment:

De Bitcoin revolutie is niet meer te stoppen, het bliksem netwerk zal elke dag verder groeien en ontwikkelen. Het kan als een killer app worden beschouwd voor Bitcoin als een betalingsnetwerk. Hieronder kun je een representatie zijn van de nodes binnen het huidige Lightning Network op Bitcoin mainnet:

 

Voor de lezer die denkt dat het bliksem netwerk niks met Satoshi’s visie te maken heeft, is hier een tweet met een fragment van Satoshi over de discussie van de nLockTime script, de basis bouwblok voor het netwerk:

Voor meer informatie:

4 comments comments closed