terra luna

Luna koopt voor miljarden dollars bitcoin voor Terra´s UST reserve

Apr 20, 2022
Aanbieding: 

Bijna alle belangrijke crypto en blockchain projecten werken aan een verankering met het Bitcoin netwerk. Bitcoin is de reserve asset voor de cryptomarkten. Vorige week kondigde bijvoorbeeld Avalanche aan om te werken aan een verbinding met het Bitcoin netwerk. Ook werd het bekend dat de Luna Foundation Guard (LFG) voor meer dan 1,1 miljard dollar aan bitcoin heeft gekocht voor het opbouwen van haar reserves van een haar USD stablecoin: TerraUSD (UST). In totaal werd er 29.954 BTC van de markt gehaald. In totaal zal er een bitcoin reserve van 10 miljard worden aangelegd. Michael Saylor´s honger voor bitcoin is er niks bij.

Wat is de Luna Foundation Guard?

De Luna Foundation Guard (LFG) is een non-profit organisatie in Singapore met als doelstelling om een veilige en houdbare globale decentrale economie op te bouwen op basis van open-source applicaties en software.

Een globaal decentrale economie moet beschikken over een decentrale valuta. Om dit te verwezenlijken heeft LFG het Terra protocol ontwikkeld. Terra is een gedecentraliseerde openbare blockchain die open-source is en compatibel is met andere blockhains. Het is voor deze reden dat het ontwerp werd gebaseerd op Cosmos (Atom). Terra zal een nieuwe decentrale betalingsinfrastructuur opzetten met onder meer fiat-pegged, algoritmische stablecoins. Zo is er een voor de Euro (EUST), de Koreaanse Wong (WONT) en natuurlijk de Amerikaanse dollar (UST), TerraUSD.

Wat is de TerraUSD ofwel de USD stablecoin van Terra?

UST staat ook bekend als de TerraUSD. Dit is de dollar van het Terra protocol. Echter, UST heeft geen dollar als onderpand om haar 1 dollar waarde te garanderen, maar een handelsprotocol met liquiditeitsfondsen. Om de waarde en omvang van een fonds te garanderen worden deze afgedekt met decentrale LUNA tokens. Via algoritmes en smart contracts wordt er een monetair beleid gevoerd waardoor de waarde van het fonds overeenkomt met de waarde van 1 dollar. Elke UST is altijd 1 dollar waard dit wordt algoritmisch gegarandeerd met behulp van de LUNA decentrale liquiditeitsfonds. Hieronder in de video zie je hoe dit precies werkt:

Om de waarde van TerraUSD te garanderen in de toekomst en het gebruik van TerraUSD te expanderen, wordt nu op grote schaal bitcoin ingekocht. Dit dient als onderpand van een extra reserve en liquiditeitsfonds voor Terra´s dollar stablecoin. Bitcoin is de ultieme decentrale reserve asset en zal TerraUSD helpen te stabiliseren gedurende valutacrisis en macro-economische problemen. Bitcoin´s volatiliteit is blijkbaar geen probleem aangezien deze waarschijnlijk in dit scenario vooral opwaarts zal zijn. Terra gebruikt bitcoin als lange termijn spaarmiddel en geeft de dekking om verder UST meer aanzien te geven. Luna´s oprichter Do Kwon wil in totaal een bitcoin (BTC) reserve van 10 miljard dollar opbouwen voor de ondersteuning van TerraUSD. TerraUSD zal dus naast de LUNA fonds over een enorme schatkist bitcoin beschikken.

Stablecoins als betaalmiddel, Bitcoin als onderpand

Het is inderdaad paradoxaal dat een stablecoin bitcoin gebruikt als een spaarmiddel om zelf als betaalmiddel stabiel te kunnen blijven. In de wereld van DeFi, algoritmes en smart contracts is blijkbaar alles mogelijk.

Het opbouwen van een enorme reserve van bitcoin is zeker een goede zet mocht bitcoin haar potentie waarmaken en doorgroeien als een neutrale globale reserve asset. Rusland heeft zelfs al aangekondigd bitcoin te accepteren als een betaalmiddel voor gas. Bitcoin zal steeds meer tractie krijgen, maar als betaalmiddel is bitcoin op globaal niveau nog piepklein en zeer volatiel. Handelstransacties wil men internationaal gezien het liefst voltrekken in dollars. Stablecoins, en vooral algoritmische stablecoins zijn potentieel krachtige hulpmiddelen wanneer echte dollars niet toegankelijk of beschikbaar zijn. Vooral als deze dollars worden afgedekt door bitcoin.

De dollar is inflatoir en devalueert het minst ten aanzien van de rest van de fiat-valuta. Bitcoin is absoluut schaars en deflatoir, nog volatiel, onbegrepen digitaal gedistribueerd goud 2.0. Bitcoin beweegt volatiel opwaarts in koopkracht, de dollar steeds sneller neerwaarts. De Luna Foundation zet in op de toekomst. Lokale stablecoins van landen zullen als betaalmiddel blijven dienen in de digitale decentrale economie, met bitcoin als digitaal goud in onderpand.

Globaal handelen in dollars zonder echte dollars met bitcoin als onderpand

Het merkwaardige is dat met de inzet van blockchain technologie met geavanceerde DeFi-protocollen iedereen nu in de waarde van de dollar kan handelen zonder bankrekeningen, een SWIFT-betalingssysteem of zelfs dollars. De meeste USD stablecoins zijn afgedekt met dollars op een bankrekening van een of andere financiële instelling. Dit is niet het geval met TerraUSD (UST). Er is verder geen risico op bevriezingen.

Iran en Rusland zouden in principe gewoon elkaar in UST kunnen handelen en deze kunnen uitcashen in BTC met behulp van het fonds. Niemand die daar iets aan zou kunnen doen, mocht Terra daadwerkelijk decentraal werken en niet verder kunnen worden misbruikt door de oprichters van de Luna Foundation Guard. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Dit artikel is verder geen aanbeveling van Terra of de Lunar Foundation of het gebruik van UST. We bevelen onze lezers altijd aan om eerst te beginnen met een goed begrip van bitcoin alvorens verder te gaan.

Waar kan ik Terra LUNA kopen?

De Terra LUNA tokens kun je tegenwoordig voordelig met iDEAL kopen op de Bitvavo exchange in Amsterdam. Voor meer informatie:

Bitvavo Review

Voor een meer uitgebreide uitleg:

Waarom en waar zal ik LUNA van Terra kopen?

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min

De Europese energiecrisis

Europa heeft energiecrisis vooral aan zichzelf te wijten. Europese ambtenaren en regeringsleiders bewijzen weer dat de verdere centralisatie van macht en het verlies van nationale soevereiniteit met een prijskaartje komt. Het laatste decennium hebben de Europese ambtenaren bij het uitstippelen van hun energiepolitiek verschillende inschattingsfouten gemaakt. De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland […]

May 10, 2022
4 min

Max Keiser, Lyn Alden en Darin Feinstein over Bitcoin als beste geld ooit

In een week tijd zijn op Youtube drie zeer waardevolle Bitcoin interviews verschenen. Precies nu met de oorlog in Oekraïne en de inflatie van fiat en de goud aankopen van Rusland en andere naties geven ze een mooie momentopname van waar de Bitcoin maximalisten nu staan in hun analyse. Luister naar Max Keiser, Lyn Alden […]

May 7, 2022
2 min