nederlandse huizenmarkt bubbel

Maurice De Hond en zijn kritiek over het Lockdown beleid

29 apr. 2020
Aanbieding: 

In Nederland is er steeds meer kritiek over het huidige lockdown beleid van de regering om de pandemie te beheersen. Een bekende Nederlander die openlijk kritiek uit over het lockdown beleid is Maurice De Hond. Hieronder in de video kun je Maurice De Hond in gesprek gaan met Ad Verbrugge over actuele data en bewijzen die aantonen dat het lockdown beleid moet worden gewijzigd.

Maurice De Hond heeft uitgebreid data-onderzoek gedaan naar welke factoren meespelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dit is geen virologische of medische benaderingswijze, maar een sociaalgeografische. Dit betekent dat De Hond kijkt in welke omstandigheden het virus de meeste kans heeft te worden overgedragen van de ene mens op de andere. Door naar diverse zaken te kijken, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, maakt hij inschattingen over welke plekken en gebieden een groot risico lopen om een besmettingshaard te worden.

Het belang van de hoeveelheid aerosolen

kritiek lock down beleid

Wat volgens De Hond vooral van belang is, is de hoeveelheid aerosolen in de lucht. Dit zijn kleine deeltjes waardoor het virus zich kan verspreiden. De Hond: “Als de luchtvochtigheid hoger is, is de overlevingstijd van het virus vele malen korter.” Ook ventilatie is van belang. Dit is volgens De Hond het grote probleem in verzorgingstehuizen: daar is een gesloten luchtsysteem. Als er dan een of twee mensen besmet zijn, dreigt binnen no time de rest besmet te worden. ”Maar je kan de systemen zo inrichting dat ze corona proof worden.” Volgens De Hond wordt er nog te weinig naar deze data gekeken. Sterker nog, zowel het RIVM als de WHO zeggen dat de aerosolen nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het virus. De Hond betoogt dat dit komt omdat het een paar jaar duurt voordat de nieuwste inzichten verwerkt zijn. “Het duurt even voordat het daar doordringt. [..] Over twee jaar zullen ze ongetwijfeld deze conclusie trekken.”

Het belang van de super spread events

Een andere belangrijke factor die De Hond noemt zijn de zogenaamde ‘super spread events’. Zowel in Nederland als wereldwijd heeft hij onderzocht waar de brandhaarden lagen. Het blijkt dat op veel plekken een bijeenkomst of evenement is geweest dat gezorgd heeft voor een hyperverspreiding. Dat betekent dat niet zozeer de lock-down, maar wel het verbod op grote bijeenkomsten de overdacht van het virus geremd heeft. ”De suggestie wordt gewekt: als we maar een stapje verkeerd doen dat er dan een grote uitbraak komt. Dat is klinkklare onzin.” De huidige maatregelen vindt De Hond veel te drastisch. Niet in de laatste plaats omdat de angst die nu heerst gigantische sporen zal trekken. De Hond: “Het is alsof we in een tunnel zijn gegaan en vijftien jaar later weer naar boven zijn gekomen, maar onze structuren nog zijn zoals toen we de tunnel in gingen.” Mensen blijven thuis, zijn bang, terwijl dat kijkend naar de cijfers helemaal niet redelijk is. “Als je reëel kijkt, zonder de ‘super spread events’, dan valt het eigenlijk reuze mee. [..] Mijn stelling is dat het virus zich onder normale menselijke activiteiten helemaal niet zo snel verspreidt.” De Hond betoogt dan ook: “Je moet weer in een modus komen waarin men weer vertrouwen heeft.”

Mensen moeten naar buiten en economie redden

Maurice de Hond vindt dat we verder naar buiten moeten in plaats van ons in huis op te sluiten. Uit recent Amerikaans en Chinees onderzoek blijkt volgens hem dat verreweg de meeste besmettingen binnen (thuis, kerk, ov) plaatsvinden. “Kerkdiensten binnen vormden in Nederland een brandhaard van besmettingen. En de City Pier City loop op 8 maart in Den Haag? 45000 mensen opeengepakt in de buitenlucht: nul besmettingen”. In de volgende video kun je Maurice De Hond in gesprek gaan met Paul de Beer (econoom UvA) en Jan Latten (vm demograaf CBS). Ze vinden dat het beleid faalt en dat de overheid zich blind staart op het RIVM. Om de economie niet verder te ontwrichten willen ze onmiddellijk iedereen onder de zestig jaar weer aan het werk zetten.

Kees De Kort – het middel is erger dan de kwaal

Maurice De Hond krijgt bijval van de macro-econoom Kees de Kort die zich zorgen maakt over de ingrijpende sociale en economische consequenties van de huidige maatregelen. “Er gaat maatschappelijke onrust ontstaan.” Volgens De Kort is de economische crisis waar we momenteel in verkeren veel groter dan die in 2008. Toen was er vooral schrik omdat de banken dreigden om te vallen, nu kan er überhaupt bijna geen geld meer worden uitgegeven. De Kort wijst op de prognoses die recentelijk zijn gemaakt: we stevenen af op de grootste recessie sinds de jaren ’30. “En dat gaat grote consequenties hebben. […] Er gaat maatschappelijke onrust ontstaan.” Zo werden de tijd tientallen miljoenen Amerikanen werkloos. In Nederland lijkt het in verhouding mee te vallen, maar, zo stelt De Kort, de honderdduizenden zelfstandigen die ons land telt worden in de cijfers niet meegenomen. De miljoenen die de overheid nu overmaakt naar bedrijven en zzp’ers leiden niet tot een duurzame oplossing. “De steunprogramma’s vangen slechts een fractie van de werkelijke schade op. […] Het echte effect is veel groter.” De Kort pleit dan ook voor een hervatting van economische activiteiten, waarbij per sector wordt gekeken wat de beste manier is. Hieronder kun je Kees De Kort in gesprek zien met Ad Verbrugge:

Karel van Wolferen is ook een bekende onderzoeksjournalist die zeer kritisch is over het lockdown beleid van de Nederlandse regering:

Teken een petitie tegen de lockdown en nieuwe noodwet!

Het kabinet is bezig met een noodwet die de vrijheden van burgers door Covid-19 kan inperken. Handhavers mogen uw huis binnendringen, zij mogen straffen, zij mogen verplicht vaccineren, zij mogen u opsluiten enz als u zich niet aan de regels houdt die gelden voor deze enorme dreiging van dit dodelijke virus voor de volksgezondheid!

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

20 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min