Musk speelt geniaal spel met Bitcoin en Dogecoin

May 14, 2021
Aanbieding: 

Ja Bitcoin is op donderdag 13 mei flink ingeklapt als gevolg van het Twitter-bericht van Elon Musk dat je bij Tesla niet langer auto’s kunt kopen met Bitcoin. Natuurlijk gaat het om het enorme energieverbruik van Bitcoin dat niet te rijmen zou zijn met de duurzame filosofie van Tesla.

Toen Tesla op 8 februari bekend maakte voor ruwweg anderhalf miljard dollar 43.000 Bitcoin op de balans te hebben gezet, natuurlijk in navolging van Michael Saylors MicroStrategy, schreeuwden de media moord en brand over het energieverbruik van Bitcoin. Een bloemlezing:

Deze “PR-crisis” was te voorzien. En dus was er al een parachute ingebouwd. Als je mensen naar mars kunt brengen, is het om de tuin leiden van je criticasters een fluitje van een cent. Als je vast van plan bent de aangeschafte Bitcoin voor de lange termijn behouden in belang van de aandeelhouders, ongeacht wat de media of de machtige milieubeweging gaan roepen, moet je een list verzinnen. Een afleidingsmanoeuvre. Bijvoorbeeld:

 • meteen op 8 februari al aankondigen dat je vermoedelijk spoedig een Tesla met Bitcoin kunt betalen;
 • dit op 26 maart officieel maken;
 • en dit op 13 mei met veel misbaar weer intrekken.

Het is veelzeggend dat de aankondiging op 26 maart expliciet vermeldde dat Tesla auto’s enkel met Bitcoin gekocht konden worden. De Tesla website meldde sinds die dag: For now, Tesla only accepts Bitcoin — not Bitcoin fork products (like Bitcoin Cash and Bitcoin SV) or any other types of cryptocurrency. Dat moet een bedoeling gehad hebben, want waarom zette Tesla niet toen meteen al de deur open voor energiezuinigere altcoins? Nu kon Musk de reactie van de media op zijn inflatiehedge met Bitcoin afwachten en dan zijn moment kiezen om het duurzame blazoen van Tesla weer te zuiveren. Dat moment kwam donderdag.

De tweet waardoor Bitcoin 5000 euro zakte

Het miste zijn impact niet …

Koersval Bitcoin na statement Elon Musk

Op onze favoriete beurs Bitvavo zie je het drama in euro! In luttele uren keldert Bitcoin meer dan 10%. Natuurlijk barst Twitter uit zijn voegen van talloze reacties uit de heup en ook alle crypto nieuwssites en blogs schreeuwen moord en brand. We gaan hier ook enkele van die reacties bekijken en bespreken, om daarna echter dieper te graven en de helikopterview te doen. Deze situatie moet je meerdimensionaal aanvliegen om te begrijpen dat Musk allerminst gestoord is. Uiteindelijk komen we dan tot de volgende conclusie:

Elon Musk is een genie. Zijn handelen bewijst dat Bitcoin de ultieme veilige Store-of-Value is.

Het kortstondige (???) huwelijk tussen Elon Musk en Bitcoin

Humorvolle reacties zoals deze bewijzen het succes van de gevolgde strategie: iedereen staat nu op het verkeerde been en denkt dat het huwelijk tussen Tesla en Bitcoin voorbij is. Bitcoiners scharen Musk nu in het kamp van de vijanden van Bitcoin en drijven de spot met hem.

Elon Musk volatieler dan Bitcoin?

Molly Spiers, met de bekende laserogen die blijven tot Bitcoin op $100.000 staat, onderschat Elon Musk dubbel. Ze onderschat hem als doelbewust strateeg en ze onderschat zijn impact. Natuurlijk is Bitcoin nog erg volatiel en dan kun je er ook respect voor hebben als een sterveling erin slaagt met een paar woorden zoveel effect te sorteren.

MicroStrategy en andere walvissen kopen de dip

Bitcoin influencer Layah Heilpern, die vast wat Satoshis in een cold bitcoin wallet heeft, lacht Musk uit onder verwijzing naar Bitcoin superheld Michael Saylor. Maar geeft die echt een dikke vinger aan Elon Musk met de bekendmaking, exact op 13 mei, de de dag van Musks tweet, dat MicroStrategy weer Bitcoin heeft gekocht? Of moeten we hier zelfs voorkennis vermoeden? Saylor en Musk kennen elkaar tenslotte goed. Heeft Saylor precies op het dieptepunt van rond de $ 51.000 kunnen kopen? Marketwatch weet raad: MSTR heeft 271 Bitcoins gekocht voor een gemiddelde prijs van $55.387 per stuk, inclusief fees. Dat is juist ongeveer de koers van voor Musks aankondiging. Voor 15 miljoen aan Bitcoin koop je ook niet zo maar. Dat onderhandel je al dagen van te voren uit met je brokers. Het regelmatig aankopen van Bitcoin is gewoon de bedrijfsstrategie van MicroStrategy punt.

Met die aankoop kunnen we dus niet zoveel, maar wel met het inhoudelijke commentaar dat Saylor geeft:

Het energieverbruik is voor het netwerk, niet de transacties

Ook dit is absoluut geen dikke vinger van Saylor naar Musk maar eerder een knipoog. Beiden begrijpen donders goed dat Bitcoin nog vele jaren vooral een Store-of Value is, een hedge tegen inflatie, waarbij de transacties een ondergeschikte rol spelen. Laat staan dat het snel heel groot gaat worden in het dagelijkse betalingsverkeer. Saylor zegt hier in feite tegen Musk: “Het grote stroomverbruik zit juist niet bij de transacties, maar specifiek bij de ruim 2 miljard dollar aan Bitcoin je met die Tesla vasthoudt. De energie wordt opgeslurpt door het mondiale decentrale netwerk dat de monetaire energie beschermt, die jij voor je toekomst hebt opgeslagen.”

In die zin in liegt Musk dat het gedrukt staat in zijn via Twitter verstuurde persbericht. Daar doet hij het voorkomen alsof het heel eco friendly is als je stopt met Bitcoin transacties. Met de nog slimmere draai het als duurzaam te doen lijken om van de 38.300 Bitcoin die Tesla op de balans heeft staan juist niets te verkopen. Vasthouden, niets doen, geen transacties klinkt als duurzaam. Maar heet onder kenners gewoon HODL.

Tesla heeft sinds oktober geen PR!

Een goed moment om te benoemen dat Tesla sinds oktober 2020 geen PR-afdeling meer heeft. De website Electrek.co had de scoop met de details van waar alle PR-managers heen zijn gegaan. PR Daily bespreekt de impact op de hele PR industrie, waar het nieuws insloeg als een bom.

Deze publicaties delen ook wat reacties op Twitter van destijds. Op dat moment zat er nog een bepaalde president in het Witte Huis die ook al had bewezen met Twitter alle conventionele kanalen effectief te kunnen omzeilen. Die president hield overigens nog vele persbriefings, maar Tesla gooide dus echt de deur dicht voor de media.

Crypto goeroe Balaji Srinivasan over de PR-move van Tesla

De stap van Tesla is helemaal hip and happening. Marketinggoeroes als Gary Vaynerchuck bezweren, bijvoorbeeld in deze epische videorant, dat niets zo fout is als externe mensen over je bedrijf laten communiceren. Dus doet Musk het voortaan zelf. Helemaal zelf? Heus niet! Naast een personal trainer voor zijn fitness heeft Elon Musk privé natuurlijk regelmatig een freelance mediastrateeg over de vloer met wie hij zijn geplande schaakspel doorneemt. Privé heeft Elon Musk ook nog wat anders trouwens …. Bitcoin!

Privé verkoopt Musk nog geen Satoshi

Juist op 27 april jl. hintte Musk voor het eerst op zijn eigen privé Bitcoin met de stellige mededeling niets te hebben verkocht. Zijn verklaring waarom Tesla van de begin februari aangeschafte 43.000 Bitcoin tijdens Q1 al weer 10% liquideerde, is plausibel. Aan de aandeelhouders van Tesla wilde Musk bewijzen dat Bitcoin inderdaad goed liquide is zowel bij aanschaf als bij verkoop. Het leverde Tesla over die 10% welgeteld 101 miljoen dollar winst op wat overeenkomt met een klapper van 59% in luttele weken.

Forbes zette dit in twee artikelen goed op een rij eind april:

Maar stel dat nu Musk echt aan Bitcoin twijfelt en echt denkt dat Bitcoin wereldwijd vervangen moet worden er een energiezuinigere cryptomunt, had hij dan niet gewoon snel al Tesla’s Bitcoin verkocht? Dan had hij in 3 maanden tijd meer dan 1 miljard dollar voor de aandeelhouders verdiend. Dan was hij in alle opzichten de held van de dag. Hij had dan kunnen zeggen: “zoals Forrest Gump investeerde in ‘iets met appels’ had ik even een iets te enthousiaste flirt met Bitcoin. Toen ik doorhad hoe super fout Bitcoin is, ben ik snel weer uitgestapt. Tesla gaat nu met pure focus op duurzaamheid weer verder. Met een deel van het met Bitcoin verdiende geld richten we een fonds op voor klimaatvluchtelingen.” Geen centje pijn was dit geweest. Maar dat is dus niet gebeurd – Tesla hodelt 90% van de gekochte Bitcoin – en dus is dit ook niet de analyse.

Wat is de analyse dan wel?

Musk ziet die met Bitcoin gevulde schatkist wel degelijk als bedrijfskritisch voor Tesla. Hij volgt dus honderd procent de analyse van Michael Saylor dat een bedrijf bij de huidige geldverruiming en verborgen inflatie onmogelijk voldoende rendement kan halen om de toekomst van het bedrijf en dus de aandeelhoudersbelangen veilig te stellen. In plaats daarvan gooide hij het badwater weg zonder het kind: enkel het kopen van een Tesla met Bitcoin – wat vrijwel niemand doet – werd teruggedraaid. Met als misleidende uitleg dat de transacties energie kosten en dat die dus moeten worden vermeden. Het vasthouden aan de miljarden aan Bitcoin presenteert hij als duurzaam: “We verkopen niets en we gaan het pas weer voor transacties gebruiken als de energiekosten 100x lager zijn.” Geniaal en dat zonder duurbetaalde PR-afdeling!

Wat Musk zeker met zijn privé-strateeg heeft voorbereid, is zijn gastoptreden als host van Saturday Night Live op zaterdag 8 mei. Natuurlijk wist hij toen al wat hij enkele dagen later zou gaan tweeten over Bitcoin. Dus wat doet hij? Naast dat hij zijn moeder voor moederdag Dogecoin belooft, stelt hij open en bloot Asperger te hebben. Voor het eerst. Google er maar op. De media buitelen over elkaar heen om uit te leggen welk kruis de arme Musk draagt. Nog afgezien van het feit dat Asperger als aandoening niet eens meer in de DSM staat, moet je je natuurlijk afvragen welk doel het dient dit enkele dagen voor de Bitcoin aankondiging naar buiten te brengen. Het antwoord is simpel: Musk presenteert als een simpele ziel, een idiot savant, die zich soms al te enthousiast verliest in een onderwerp. Hij is even te enthousiast geweest met de energieslurper Bitcoin, maar Tesla rijders en zij die het willen worden, kunnen het hem niet kwalijk nemen want hij heeft Asperger.

Musk zit in een spagaat. Enerzijds is hij een pure tech nerd die progressief bezig wil zijn met de technologie van de toekomst waaronder zelfrijdende auto’s, marsmissies én Bitcoin en anderzijds heeft hij zijn welvaart en status te danken aan de royale subsidies en fiscale voordelen voor elektrisch rijden die voortkomen uit een in wezen technologie vijandige regressieve klimaathype.

JP Sears met zijn parodie van de Tesla rijder

Tesla zit zeer diep in de klimaathype. Greta-Thunberg-diep zeg maar. En is dus net zo hypocriet als deze jonge dame. Met een zeilboot naar de VN in New York komen maar de hele crew wel over de halve aarde laten vliegen. Ook Tesla rijders zijn zuivere hypocrieten. Nimmer briljanter op de hak genomen dan door JP Sears in de video hierboven. De nieuwe natuurreligie klimaat is Tesla’s DNA. Dat is de drijfveer voor mensen om hun Saab in te ruilen voor de nieuwe elektrische heilige koe.

Tesla auto’s rijden op grijze stroom

Tesla rijders vergeten voor het gemak dat oma bezoeken in een elektrische auto ook “onnodig” stroom slurpt en dat deze stroom vaak nog met steenkool wordt opgewekt. Iemand die het klimaat echt wil redden, heeft niets met mars, koopt helemaal geen auto, hooguit een fiets, of blijft thuis, in bed, ziet af van kinderen krijgen en overweegt ook zelf uit het leven te stappen. Musk ziet deze fundamentele hypocrisie heus wel en heeft misschien zelfs gehoord van Jevons paradox: hoe energiezuiniger onze toepassingen worden, hoe meer energie we gaan gebruiken. Saifedean Ammous, schrijver van The Bitcoin Standard, laat zich zoals je hierboven ziet, verleiden Bitcoin langs deze lijn te verdedigen.

Goud of Bitcoin?

Schitterend quasi-religieus is deze tweet met een sarcastisch antwoord. De duurzame groene dame Mary3030 vergeet zo maar even dat je niet 10 biljoen dollar aan goud duizenden jaren onbeheerd midden op de prairie kunt leggen in de hoop dat het lange gras verhoedt dat iemand de staven ziet liggen en meeneemt. Om nog te zwijgen van de reële kans dat vrij snel twee of drie legermachten posities gaan innemen rond het onbeheerde goud om elkaar dan in en orgie van geweld te gaan afslachten puur voor de kans om met die buit de nieuwe wereldmacht te worden.

Maakt de dogefather Dogecoin duurzaam?

Musk overziet dit en zal zijn bedrijf heel geleidelijk moeten over leiden van de regressieve klimaatreligie naar zijn progressieve energieslurpende brave new world visioen van zelfrijdende auto’s, robots, AI, ruimtereizen en cryptogeld. Een truc die hij daarbij zou kunnen toepassen is om net als vele anderen – waaronder de Noorse miljardair Kjell Inge Røkke – het stokpaardje te gaan berijden dat Bitcoin mining goed is om duurzame energie echt duurzaam te maken, door in de piekmomenten het overschot af te nemen en in de dalen pas op de plaats te maken. Hij doet dit niet! Waarom? Het antwoord is tweeledig.

 1. Je vijanden volledig in het gelijk stellen – “Bitcoin is slecht voor het klimaat” – is een effectievere strategie dan uitvluchten verzinnen;
 2. Hij heeft een ander stokpaardje, een ander kindje: Dogecoin en misschien is daar nog een energiezuinig alledaags betaalmiddel van te maken.
Kiest Tesla voor Ripple?

Musk stelt in zijn persbericht te willen zoeken naar een alternatieve cryptomunt met minder dan 1% van het stroomverbruik van Bitcoin. Bovenstaande twitteraar suggereert dat het alternatief er al is: Ripple! De suggestieve plaatjes erbij zijn misleidend want CO2 is plantenmest en dus is een Bitcoin-planeet met meer CO2 mogelijk wel iets warmer maar sowieso de groener dan bijvoorbeeld een Ripple-planeet. Het eigenlijke probleem is natuurlijk dat Ripple zo centraal is als wat en dat het daarmee onmogelijk de wereldwijde door iedereen blindelings vertrouwde munt van de toekomst kan zijn.

Op dit moment zijn alle zichzelf serieus nemende cryptopublicaties naarstig op zoek naar de beste kandidaat voor Musks 1% criterium. Op cointelegraph.com vinden we het artikel “Which ‘green’ cryptocurrency is Tesla likely to add for payments? Verschillende altcoins passeren de review waaronder Ethereum, dat spoedig overgaat op het energiezuinige Proof-of-Stake, Ripple, Stellar en Algorand. Dat laatste cryptoproject plaatste juist op 22 april dit persbericht met als titel en ondertitel:

Algorand Pledges to be the Greenest Blockchain with a Carbon-Negative Network Now and in the Future

Already highly energy-efficient network partners with ClimateTrade to set the industry standard for blockchain sustainability

Het bedrijf plaatste ook deze oproep aan Elon Musk op Twitter:

Maar Musk is nog lang geen fan van Algorand. Hij heeft zijn lieveling al: de Dogecoin die natuurlijk ook door cointelegraph wordt genoemd. Daarbij zien we de tweet die Musk twee dagen voor zijn Bitcoin-aankondiging plaatste:

Iedereen weet van de security issues van Dogecoin, een onderbroekenlol cryptoproject dat jaren heeft stilgelegen. Maar in februari meldde Coindesk al dat de grote prijsstijgingen van Dogecoin, aangejaagd door tweets van Musk, ook het development weer heeft gekickstart: Dogecoin’s Surging Price Has Resurrected Its Technical Development Wow! After such price rise, Dogecoin’s developers have much coding to do. Dat is het mooie van open source projecten: iedereen met skills en een visie kan anytime een project weer vleugels geven. Beperkingen kunnen altijd worden omgedraaid met slimme oplossingen. Zeker met een Elon Musk als “Dogefather”. Met een beetje geld en wat start-up coaching kan Musk het Dogecoin project zeker in de gewenste richting duwen.

Het is dan ook een logische aanname dat er de komende maanden Dogecoin aankondigingen gaan komen in de richting van de duurzaamheid van deze cryptomunt. Als het lukt de security issues op te lossen en naar de 1% fractie van het energieverbruik van Bitcoin te gaan, kan Musk woord houden en auto’s met Dogecoin laten betalen.

Ondertussen heeft hij met zijn PR een-tweetje op Twitter veel tijd gekocht. De media laten hem nu met rust, duurzaamheidsfanaten kunnen weer zonder bedenkingen Tesla rijden, de Bitcoin op de balans kan gewoon kan blijven liggen, hij kan lekker verder spelen met zijn hondje, zijn mars-project verder brengen, de zelfsturende auto gaat werkelijkheid worden, en hij blijft filosoferen over AI. Wat er ook gebeurt met de dollar, de toekomst van Tesla en Musk zijn veilig. Hij kan de oppersjamaan blijven die de mensheid de brave new world binnen loodst.

Elon Musk gelooft nog in opwarming

Vooralsnog gelooft Elon Musk zelf minstens nog een beetje in de problematiek van CO2-uitstoot en opwarming van de aarde. In januari kondigde hij op Twitter aan $100 miljoen uit te loven voor een nieuwe goede technische oplossing voor de opslag van CO2 (CCS). Op 22 april op Earth Day werden verdere details bekend. Zie ook hier bij XPRIZE. De milieubeweging vindt CCS helemaal niks, maar Musk bewijst slimmer te zijn. Met zo’n prijs koopt Musk wederom, net als met zijn gehaaide anti-Bitcoin-tweet, PR-waarde en tijd. Het project loopt namelijk tot Earth Day 2025. Wie dan zorgt wie dan leeft, weet Musk die evident een rasopportunist is. In de komende jaren met aanhoudend zeer lage zonneactiviteit gaat überhaupt voor het eerst pas blijken hoe groot de rol van CO2 eigenlijk is. Misschien weet Musk stiekem al hoe dit liedje afloopt. “De geschiedenis kiest altijd voor de meest ironische oplossing” is zijn credo.

Tips

Afsluitend enkele tips om je niet onsterfelijk belachelijk te maken én om niet je eigen portfolio te schaden:

 • Denk nooit dat je slimmer bent dan Elon Musk (IQ 155)
 • Elon Musk doet niets zo maar: hij is zijn eigen chef PR
 • Elon Musk heeft zelf niets met klimaat maar heel veel met subsidie
 • Elon Musks missie is niet de aarde te redden maar om de mensheid de brave new world binnen te leiden
 • Crypto is het geld van de toekomst
 • Musk hodelt Bitcoin
 • Koop Bitcoin
 • Waag net als deze Goldman Sachs manager een gokje met Dogecoin

Analogie: tomaten over het spoor

Als je dit artikel goed hebt gelezen, dan ben je vaster in Bitcoin gaan geloven met hooguit de humor erbij van een gokje met Dogecoin. Om het extra duidelijk te maken, gaan in gedachten terug naar de tijd van de uitrol van het treinspoor. De CEO van een bepaald merk tomaten bepaalt na een korte flirt met vervoer per spoor dat zijn tomaten enkel nog met paard en wagen mogen worden vervoerd. Die nieuwe richtlijn zegt natuurlijk helemaal niets over de potentie van rails, locomotieven en wagons als transport van de toekomst. Als je dan ook nog ziet dat deze CEO zijn privévermogen en zijn bedrijfsvermogen wél heeft gediversifieerd met flinke pakketten aandelen in het spoorbedrijf, dan is dat je beste informatie voor je eigen investeringsbeslissing en niet die richtlijn over tomaten op het spoor.

Wil jij ook Bitcoin kopen en vasthouden net als Elon Musk? Lees dan hier!

Ook interessant: “Bitcoin + duurzaam = waar”

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min