NEMEA BANK

Apr 28, 2015
Aanbieding: 

Nemea Bank is een nieuwe internetbank die grensoverschrijdend opereert en nieuwe klanten lokt door het aanbieden van hoge spaarrente. Je kunt bij de Nemea Bank zo’n 4 % rente krijgen op het spaargeld als je het 4 jaar lang vastzet. Volgens mij is dit de hoogste spaarrente die je op dit moment in Europa kunt krijgen. Tegenwoordig zijn spaarders al blij met zo’n 2 % rente. Daarnaast beschikt elke Nemea rekening over een NIP optie. Dit is het Nemea Instant Payment waarmee je onmiddelijk en zonder kosten over de hele wereld geld kunt overmaken. Deze mogelijkheid kun je vergelijken als Nemea’s eigen interne Paypal of Skrill betalingssysteem.

nemea bankDe Nemea Bank wil graag Nederlandse klanten werven, maar de vraag is of de Nederlandse spaarders deze stap wel durven te zetten. Nu ligt het hoofdkantoor op Malta, maar de oprichters van deze bank zijn wel actief geweest bij een IJslandse bank die het loodje heeft gelegd. Vele spaarders hebben slechte associaties met IJsland als het gaat om sparen. IceSave was een nationaal trauma. De Nederlandse spaarders werden toen uiteindelijk, als een uitzondering, gered door de overheid. De bankgarantie of wel het depositogarantiestelsel van Nederland geldt niet in Malta. Je zult dus bij de overheid van dit piepkleine eilandje moeten aankloppen om je spaargeld vergoed te krijgen, mocht de Nemea Bank failliet gaan. Jeroen Dijsselbloem heeft al verklaard niemand bij te staan wanneer je je het spaargeld weghaalt uit Nederland. Dit zelfde geldt ook voor de Big Bank met hoofdkantoor in Riga. In ieder geval, doordat er twee IJslanders met deze bank begonnen zijn, wordt deze bank meteen als een IceSave 2.0 afgeschilderd. Is dit nu wel terrecht?

nemea bankGoed, we gaan hier wel uit van een zwart scenario en het feit dat dit argwanend wordt besproken geeft al aan dat er weinig vertrouwen is voor banken. Wanneer je echt je geld veilig wilt stallen in het buitenland moet je een 100 % reserve bank selecteren zoals de Euro Pacific Bank. Deze gaat nooit failliet, zal nooit een bank holiday hebben, maar je krijgt er ook geen rent op je spaargeld. Wanneer je spaargeld zet op een bank die fractioneel bankiert, loop je gewoon veel risico. Eigenlijk verdienen alle spaarders in deze tijden een hoge rente door het laten staan van hun spaargeld op de ‘labiele’ banken in het westen. Van spaarbank veranderen lijkt slim, maar uiteindelijk moet je kijken of een land in kwestie daadwerkelijk in staat zal zijn om een bankgarantie te kunnen blijven afgeven wanneer het echt mis gaat. Maakt het dan nog uit of je spaargeld in Malta, Nederland of Estland staat. Malta staat er ecomisch gezien goed bij en heeft ook een gezonde bankensector.

nemea bank reviewIn ieder geval, wanneer het echt mis gaat, dan zullen overheden met te veel schulden, waarschijnlijk het depositogarantiestelsel flink uitwateren. Dit is een mooie beschrijving voor een hair cut – iedereen zal uiteindelijk een verlies moeten incasseren. Of denk je dat we economisch gezien nog genoeg draagvlak hebben om een nieuwe bankencrisis op te vangen?

Je kunt in ieder geval zeggen dat je rente krijgt voor je risico’s bij de Nemea Bank, dat kun je voor bijna alle banken niet zeggen. Is het niet gewoon een heksenjacht en willen de Nederlandse banken gewoon voorkomen dat de spaarders allemaal naar het buitenland op zoek gaan naar betere alternatieven? Wordt het spook van IceSave gewoon niet opgeroepen om de Nederlandse banken te beschermen. Ja, zeker, het is gewoon legaal om jouw spaargeld waar dan ook te stallen. De vraag is uiteindelijk of je geld tegenwoordig nog wel veilig staat op een bank. Waarom zou je niet overstappen van bank en kiezen voor een alternatief monetair systeem? Een Peer-to-Peer economie? De wereld van bitcoin biedt een nieuwe wereld van financiële mogelijkheden aan. Denk jij al echt te weten wat bitcoins echt zijn?

Voor meer informatie:

Bronnen:

 

Lees verder

Mastercard netwerk integreert spoedig bitcoin en crypto diensten

Mastercard staat op het punt om een belangrijke aankondiging te doen. Ze willen banken en winkeliers die aangesloten zijn op het Mastercard betalingsnetwerk de optie bieden om betalingen in bitcoin te accepteren. Dit nieuws is vrijgekomen vandaag 25.10.2021 op CNBC gepubliceerd. Net zoals Twitter als een sociaal netwerk nu ook werkt als een bitcoin betalingsnetwerk […]

Oct 25, 2021
1,5 min

Jack Dorsey waarschuwt voor hyperinflatie

Miljardair en Twitter oprichter Jack Dorsey plaatste afgelopen vrijdagavond een opmerkelijke tweet over hyperinflatie. Hyperinflatie gaat alles veranderen. Het gebeurt nu al. De consumptieprijzen hebben in de Verenigde Staten een recordstijging gehad. Er is steeds meer bezorgdheid over de inflatiedruk. Zelfs de Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell bekende dat de inflatiedruk tot ver in volgend jaar […]

Oct 25, 2021
2 min

Hoera crypto fnuikt Amerikaanse sancties

Het is zo grappig om nieuwsartikelen te lezen als je de narratieven kent die steeds maar worden ingezet om de goegemeente verder de hersenen te spoelen. Zo zouden Putin en China agressieve bedoelingen hebben in een wereld die compleet wordt gedomineerd door Amerikaanse legerbases en militaire uitgaven. En zo zou crypto slecht zijn omdat je […]

Oct 24, 2021
2,5 min