NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

17 apr. 2021
Aanbieding: 

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze prachtige opbrengst gaat.

Wat zien we op de NFT? De volledige rechterlijke uitspraak van het US appeals court die Edward Snowden gelijk gaf dat de toch al belachelijk ver gaande Patriot Act heus niet groen licht geeft voor massale verzameling en surveillance van de telefoonarchieven van alle Amerikanen door de National Security Agency (NSA) en dan die tekst door Snowden zelf creatief gebruikt om het iconische fotoportret van Snowden van de kunstenaar Platon te vormen.

De opbrengst gaat dus naar de Freedom of the Press Foundation, een in 2012 opgerichte non-profitorganisatie die open source en encryptietools ontwikkelt en die de persvrijheid monitort. Snowden is voorzitter. Overige bestuursleden zijn John Cusack, journalist Glenn Greenwald en Daniel Ellsberg, de verslaggever uit het Vietnam-tijdperk die vooral bekend stond om de onthulling van de Pentagon Papers in de New York Times.

Beroemd Snowden portret van Platon

De veilingsite geeft aan dat de kunstenaar Platon akkoord was met het gebruiken van zijn foto voor het creëren van het door Snowden gesigneerde kunstwerk. En het gekke is nu: de kans dat een website als bestebank.org een claim krijgt van de bezitter van de rechten van deze foto, is nog groter dan de kans op een claim van de koper van de NFT die dus bijna vijf miljoen euro betaalde om zich eigenaar van de afbeelding te mogen noemen, die wij hier zorgeloos gewoon bovenaan hebben geplaatst. Zal @PleasrDAO aan zijn r… roesten.

Non Fungible Tokens oftewel NFT’s zetten je dan ook zwaar aan het denken over wat bezit eigenlijk is en wat waarde heeft. Wie wil er veel geld betalen voor een digitaal kunstwerkje dat iedereen moeiteloos exact tot op de pixels kan kopiëren? Ook in een artikel over de NFT’s van de New York Stock Exchange hebben we daar onlangs over gefilosofeerd. Misschien helpt juist deze transactie, die ten goede komt aan en goed doel, beter zien wat een NFT is en waarom je zou betalen voor eigenaarschap met hooguit de waarde van een “idee” of van “eerlijkheid”. De eerlijkheid dat jij de enige echte eigenaar bent en dat iemand anders die ermee zou pronken een leugenaar is.

Plato door Raphäel

Is de grond onder de waarde van een NFT dan misschien “de idee van eerlijkheid”? Grappig dat die kunstenaar Platon heet: want was Plato niet de filosoof van de ideeënleer? Zo bezien is Plato de grondlegger van de NFT! Hoe lang duurt het voor een kunstenaar al Plato’s al millennia rechtenvrije ideeën op de blockchain gaat zetten? Wie biedt?

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min