OPTIES KOPEN

Oct 9, 2014
Aanbieding: 

Wat zijn opties?

Als je belegt in opties dan koop je het recht om aandelen te kopen of te verkopen voor een bepaalde prijs in de toekomst. Je kunt opties kopen op bijna alles wat los en vast zit, maar hebben over het algemeen betrekking op aandelen, valuta en grondstroffen. We zullen het eerst over de reguliere opties hebben en later terugkomen op een eenvoudigere optievorm: binaire opties.

De reguliere opties worden afgesloten over een periode van 3, 6 of 9 maanden. Het gaat hierbij om concrete afspraken waarbij je vastlegt dat over een periode van 6 maanden je het recht hebt om 250 aandelen van Samsung te kopen voor een waarde van €50 per aandeel. In de praktijk wordt dit recht niet uitgeoefend. Niettemin vindt er een transmissie plaats tussen de koper en de schrijver. De schrijver heeft de plicht om de betreffende activa te kopen of the verkopen als de koper zijn recht uitoefent. Voor het schrijven van een optie ontvangt de schrijver een optiepremie.

Welke verschillende soorten opties zijn er?

optiesDe optie kun je kopen en verkopen op de beurs, net als de activa zelf. Er zijn twee verschillende opties. Call opties en Put opties. Een put optie geeft jouw het recht om een activa tegen een bepaalde waarde te verkopen. Dit is voor een verkoper gunstiger als de prijs van de betreffende activa in waarde daalt in de vastgelegde periode van 6 maanden. De put optie wordt dan meer waard. Een call optie is het tegenovergestelde het geval. Een call optie geeft jouw het recht om een activa tegen een bepaalde prijs te kopen. Het is dan gunstiger voor je als de prijs van de betreffende activa in de vastgelegde periode stijgt. Jouw call optie zal dan meer waard zijn.

Dus, denk je dat een bepaalde aandeel of grondstof zoals olie in waarde gaat stijgen binnen 3 maanden, dan koop je een call optie. Denk je het aandeel of grondstof zal gaan dalen binnen 3 maanden, dan koop je een put optie. De optiemarkt maakt het makkelijker voor beleggers om toch goed geld te verdienen met vooral aandelen zonder dat je ze hoeft te kopen. Je hoeft meestal ook mindere hoeveelheden te kopen. Een optie aandeel kun je al vastleggen op een minimum van 100 aandelen. Dit betekent dat je ook minder geld hoeft te investeren om toch een zeer goed rendement te boeken en een betere rendement te behalen. Vele beleggers kopen opties om risico’s af te dekken van prijs dalingen. Zo kan een grote investeerder de aandelen die hij in bezit heeft van b.v. Apple mooi afschermen voor prijsdalingen door zelf opties te gaan kopen, wanneer hij een langdurige positie heeft en deze wilt behouden. Opties kunnen als een tactisch wapen worden ingezet. De optiehandel voorspelt vaak al wat de volgende zet zou kunnen zijn voor een bepaald aandeel. Wanneer je serieus met aandelen wilt handelen, zul je een goed begrip moeten hebben van de optiehandel.

Problemen met opties?

opties kopenHet probleem die aan opties kleeft, is de optiepremie. Het komt vaak voor dat aandelen met een hoge rente ook hoge premies hebben. Een ander probleem is de tijdsperiode, binnen 3, 6 of 9 maanden kan een hele hoop gebeuren die de prijsontwikkelingen totaal kan veranderen. Binaire opties hebben deze problemen niet en kunnen juist worden gekocht en verkocht op minuten niveau! Binaire opties zijn een makkelijker alternatief en een recentelijk nieuw strategisch wapen voor de belegger om toch het meeste ROI te behalen op korte termijn op het juiste moment. In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van de makelaar AnyOption. Niettemin, er zijn vele goede makelaars beschikbaar voor het kopen en verkopen van binaire opties. Voor meer informatie: wat is het verschil tussen reguliere opties en binary opties?

Risico’s met opties?

Met het handelen met opties zijn zeer veel risico’s verbonden. Je moet daarom goed afwegen wat voor jouw de beste strategie is, maar je zult zeker kennis van deze zaken hebben wil je serious willen beleggen in reguliere aandelen. Nogmaals bij een optie koop je geen andeel, alleen maar het recht om een aandeel te kopen binnen een bepaalde periode voor een bepaalde prijs. Je bent met een optie geen eigenaar, maar een mogelijke eigenaar van een aandeel, als je dat recht wilt uitoefenen nadat de looptijd is afgelopen. Dit gebeurt meestal nooit, vooral als het gaat om de aankoop van zilver en goud, gaat deze handel vooral om de optiehandel. De meeste beleggers willen speculeren met de prijsontwikkelingen van zilver en goud, maar hebben nooit de intentie om de optie uit te oefenen.

Een concreet voorbeeld, denk maar eens aan de zilvermarkt.  De meeste beleggers willen geen 10.000 kilo zilver thuis krijgen bezorgd en willen alleen op de prijs speculeren om meer geld te verdienen! Daarom is het maar de vraag in hoeverre de nominale zilverprijs en goudprijs op dit moment echt overeenkomt met de reele prijs van het goedje zelf. Er zijn op dit moment meer opties geschreven dan dat er zilver en goud op voorraad ligt!

Dit is het risico met opties, dat er een fractioneel optie-systeem wordt opgebouwd. Als iedereen zijn optie zou uitoefenen, dan komen de meeste er bedonderd uit! Het is een probleem met de opties dat deze daadwerkelijk echt waardeloos kunnen worden, en je alles kunt verliezen. Opties vallen niks voor niks onder het kopje derivaten. Derivaten zijn beleggingsproducten die gebaseerd zijn op of afgeleid zijn van aandelen, obligaties, indices, grondstoffen of valuta’s. De waarde van derivaten is dus gekoppeld aan de waarde van andere beleggingen. Niettemin kunnen de derivaten de prijs van deze andere beleggingen weer manipuleren! Derivaten maken het mogelijk om te speculeren met andere beleggingen en activa, zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Andere derivaten zijn CFD’s, binaire opties en futures. Voor meer informatie: CFD beleggen tips.

Opties kennen ook verschillende kosten. Daar moet je even bij stilstaan. Want iedere keer dat je opties koopt of verkoopt, betaal je transactiekosten aan je bank of broker. Dit is meestal een vast bedrag per optie. Daarnaast betaal je zoals al eerder besproken een optiepremie bij het aankopen van een optie. Zijn de risico’s en kosten het je waard? Besef wel, uiteindelijk moet je altijd het een aandeel of ander activa in bezit hebben, wil je niet je gehele kapitaal willen uitwissen. Opties zijn een handig instrument, maar mogen nooit worden verward met eigendom. Het is daadwerkelijke beursspeculatie, om met fiatgeld meer fiatgeld maken.

Voor meer informatie:

 

Lees verder

13-jarige Gajesh Naik uit India haalt $300K op voor DeFi-project

Maak kennis met de 13-jarige crypto geek Gajesh Naik uit Goa in India. Hij heeft onlangs $ 300.000 aan pre-seed-financiering opgehaald voor zijn meest recente DeFi-project, Taksh genaamd. Taksh is in 2021 is gelanceerd op het Ethereum-compatibele smart contract platform Avalanche. Het is bedoeld om gebruikers een beloningssysteem te bieden om hen te helpen hun […]

Oct 23, 2021
2 min

Meer Bitcoin en ETF nieuws

Cointelegraph bericht dat de ProShares ETF het eerste indexfonds is ooit dat in twee dagen meer dan $ 1 miljard aan activa onder beheer kreeg. Hiermee sneuvelde het 18-jarige record van een goud ETF, die dit bedrag binnen drie dagen ophaalde. Met dit opmerkelijke feitje vallen we in huis in een fase dat crypto een […]

Oct 23, 2021
2,5 min

De adoptie van bitcoin en crypto in Brazilië

De adoptie van crypto in Brazilië is in 2021 in een stroomversnelling gekomen. Volgens nieuwe gegevens van de centrale bank van Brazilië zal de bevolking in het land voor het eind van dit jaar meer dan 8 miljard dollar crypto kopen. De directeur over het monetaire beleid in Brazilië, Bruna Serra, gaf te kennen dat […]

Oct 22, 2021
2 min