war

Poetin´s oorlog in de Oekraïne: derde wereldoorlog, wat zijn de gevolgen?

Mar 28, 2022
Aanbieding: 

Dit artikel zal de oorlog in Oekraïne in het kader van een mogelijke uitbraak van een Derde Wereldoorlog, de verdere financiële sancties, de gevolgen van de oorlog en ook de adoptie van bitcoin bespreken. De informatie zal vaker ververst worden naar mate meer duidelijk wordt.

In het kort: een derde wereldoorlog met Rusland wordt steeds meer waarschijnlijker naarmate de NAVO-landen steeds meer geavanceerde wapens naar de Oekraïne sturen en Rusland financieel proberen te verwoesten met sancties. De oorlogspropaganda draait overal op volle toeren en er wordt te weinig gedaan om de situatie te de-escaleren. De retoriek van onder meer President Biden is hier een getuigenis van.

De gevolgen zullen voor de wereld zullen zeer negatief zijn. De Verenigde Staten en China hebben potentieel het meest te winnen van een lang conflict. De vraag is hoelang Rusland het uithoudt en de oorlog wel of niet zal winnen. Rusland heeft uiteindelijk de essentiële grondstoffen (waaronder olie, gas, tarwe, meststoffen en goud) die Europa hard nodig heeft om de fragiele economie draaiende te houden. De prijsstijgingen van deze goederen kunnen rap toenemen en zullen de economie flink schaden. Inflatie zal verder toenemen. De harde sancties kunnen bovendien het einde van het petrodollar systeem inhouden. Poetin accepteert alleen nog roebels van het Westen voor haar gasleveranties. De great reset zal in een nieuwe phase terecht komen. De verdere ineenstorting van het financiële systeem van het Westen kan toegeschreven worden aan de grote boeman Putin.

De Derde Wereldoorlog in de Oekraïne?

De Oekraïne crisis is niet van gisteren. Sinds de revolutie van 2014 is de CIA, EU en de NAVO bezig met het losweken van de Oekraïne uit de invloedssfeer van Rusland. De huidige Oekraïne wordt beschouwd als het geboorteland van de Russische beschaving. Het gevoerde beleid om de Oekraïne in te lijven in de Europese Unie en vooral de NAVO is achteraf gezien uitermate riskant gebleken. Dit rechtvaardigt zeker geen Russische invasie.

Echter, niemand nam de bezwaren van Rusland en Poetin serieus over o.a. de bewapening van Oekraïne door de NAVO, de neonazi Azov militie, en de gezamenlijke militaire oefening van de Oekraïense en NAVO strijdkrachten. De laatste provocatie dateert van 19 februari 2022. President Zelensky van de Oekraïne gaf te kennen dat het van het land een nucleaire macht wil maken. Dit in strijd tegen de Budapest Memorandum van 1994.

Deze handelingen zijn een gevaar voor de Russische nationale veiligheid en de utopische droom van Poetin om Rusland als wereldmacht weer op te tuigen. Rusland zonder de Oekraïne zal nooit een volwaardige wereldmacht kunnen worden. Het is verder een ondermijning van de Russische beschaving. De NAVO en de staat van Oekraïne gingen over de rode lijn van Poetin. Poetin sloeg uiteindelijk toe en startte een invasie. Deze beslissing kan wellicht het startschot van een Derde Wereldoorlog worden beschouwd mede doordat alle betrokken partijen olie op het vuur gooien.

De regering van Zelensky in de Oekraïne zoekt verder een totale vernietigingsoorlog met het Russische leger op. De regering voelt zich versterkt doordat de initiële invasie slecht is verlopen en de strijdmacht van Rusland vooralsnog voorzichtig heeft geopereerd om geen kwaad bloed te zetten onder de bevolking. De regering van Oekraïne deelt wapens uit onder de bevolking en dwingt elke man tussen 18 en 60 om in het leger tegen de Russische strijdkrachten te vechten. De NAVO levert de Oekraïense strijdmacht steeds meer geavanceerde wapens. Een bloedbad onder de bevolking zal de NAVO en EU verder aanmoedigen om zich direct in de oorlog te mengen.

Voor een objectieve analyse over de situatie in de Oekraïne kunnen we onze lezers onderstaande video van Gonzalo Lira aanraden. Rusland wil met een deze militaire operatie een snelle regime change verwezenlijken, maar niet het land vernietigen. Echter, door verdere escalatie kunnen de steden in de Oekraïne daadwerkelijk tot puin worden verpulverd.

Bij de invasie van de Oekraïne hebben de Russen wel bewijs gevonden voor het bestaan van viruslabs die door de Amerikaanse overheid zijn gefinancierd. Bovendien officiële documenten waaruit blijkt dat de regering van de Oekraïne zelf plannen had klaar liggen om de Donbass regio terug te veroveren. Onafhankelijk internationaal onderzoek zou uiteindelijk de claims van de Russen moeten onderzoeken waarbij bovendien oorlogsmisdaden die door de Russische en Oekraïense krijgsmacht worden begaan worden berecht. Gonzalo Lira lijkt er van uit te gaan dat de Russen gelijk hebben.

Maajid Nawaz lijkt hier ook vanuit te gaan:

https://twitter.com/MaajidNawaz/status/1501561047165153285s://twitter.com/ThePr0diga1S0n/status/1485729483151880194

Was er maar al veel meer aandacht aan de crisis in de Oekraïne besteedt. Deze crisis en interne burgeroorlog speelt al jaren.

Nu de oorlog is uitgebroken is het zeker weer een welkome afleiding voor de bevolking in het Westen. De onrust onder het normale volk neemt steeds meer toe waar de gevolgen van de toenemende inflatie goed voelbaar zijn, de angst voor het virus steeds meer wordt losgelaten en de negatieve gevolgen van het Coronabeleid steeds meer voelbaar zijn. Natuurlijk, de stijgende inflatiecijfers worden nu toegeschreven aan Poetin´s invasie in de Oekraïne; niet het monetaire beleid van de centrale banken en de slechte staat van het huidige financiële systeem.

Om de komende dagen en weken de situatie goed te kunnen duiden hier enkele video’s met uitleg over de geopolitiek. Bij de eerste slaat je de schrik om het hart als je ziet dat Poetin echt niet te vermurwen is en zelfs het inzetten van atoomwapens tegen de NAVO niet zal schuwen. Op 27 februari 2022 heeft Poetin de kernwapendivisie van het Russische leger zondag opdracht gegeven over te gaan op gevechtsmodus als een reactie op de sancties van het Westen.

Wordt het echt een derde wereldoorlog? Of is die eigenlijk al jaren gaande met andere middelen? Als mediaoorlog met bizarre “moderne aspecten” als een virus uit een lab en WEF Global Young Leaders die de regeringen penetreren. Poetin is ook een WEF Global Young Leader en zal zeker bekend zijn met de Great Reset agenda. Heeft hij er wellicht geen kaas van gegeten? De WEF heeft hem in ieder geval al van de website geschrapt.

Dan zijn er natuurlijk tal van smalende vergelijkingen tussen wat er onlangs in Canada gebeurde met de truckers en wat er nu in Oekraïne gebeurt.

Wat natuurlijk bijzonder is bij deze oorlog is dat Duitsland onder Biden en onder het leiderschap van oud-bondskanselier Gerhard Schröder, die Gazprom leidt, in hoog tempo volledig afhankelijk is geworden van Russisch gas. Terwijl Trump er bij de NAVO nog op hamerde dat het niet zo kan zijn dat Amerika de verdediging van Duitsland tegen Rusland betaalt terwijl Duitsland geen Amerikaans maar Russisch gas gebruikt. Trump is voor vrijhandel maar ziet energie als een speciale categorie die veel dichter aan de geopolitiek is gekoppeld.

Het decadente westen gaat nu zware sancties opleggen aan een land dat nu al 7 jaar gewend is geraakt aan sancties. Een land waar sinds de komst van Poetin weer veel kinderen worden geboren. Natuurlijk is er in Moskou protest tegen de oorlog. Zoals de grote steden in Amerika erg “Europees” zijn geldt dat ook voor Moskou. Maar Rusland is niet Moskou. Rusland is Rusland. Of simpelweg Rusland is. Napoleon en Hitler kwamen erachter wat Rusland is. En wij komen dat nu opnieuw. Het “is”, het “zijn” van tal van zaken zoals goud, Bitcoin, Rusland, NAVO, Biden, Trump, Poetin, goud, China en zelfs Taiwan wordt momenteel opnieuw bepaald.

De Derde Wereldoorlog begint met financiële wapens van massadestructie

De olifant in de kamer is wat er gebeurt in het fragiele monetaire systeem. Het Westen (NAVO) voert op dit moment een financiële oorlog met Rusland. Naast zware financiële sancties, zal Rusland inderdaad uit SWIFT vallen en dan wordt de roebel niet langer converteerbaar naar dollar. Rusland zal geen olie en gas meer kunnen verkopen aan het Westen. De financieel economische gevolgen zullen zeer slecht zijn voor Rusland, maar ook Europa. De Europese economie zal zelf flink geraakt worden door de sancties. Vele Europese banken hebben een grote blootstelling tot Russische effecten, waaronder die van het Russische bankwezen. Pozsar waarschuwt voor een nieuwe Lehman Crisis. Jim Rickards waarschuwt al voor een globale depressie:

Wat zijn de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne?

De meest voor de hand liggende gevolgen zijn snel stijgende grondstofprijzen.

Sancties op de Russische handel in olie en gas zullen de olie- en gasprijs naar nieuwe ongekende prijsrecords sturen. Deze kosten zullen worden doorberekend en de inflatiedruk verder versterken.

Verder is het Westen afhankelijk van Russische olie en gas. Het zal de productiecapaciteit doen afnemen. Vele bedrijven zullen zelfs hun werkzaamheden moeten staken door gebrek aan grondstoffen. Rusland heeft verder bedwongen om alleen nog roebel te accepteren voor gasleveranties aan het onvriendelijke Westen. Duitsland zal nu roebel moeten kopen om verder nog gas te kunnen ontvangen. Duitsland zal noodgedwongen te zijn om de roebel te ondersteunen in de huidige financieel-economische oorlogsvoering tussen het Westen en Rusland.

Een ander belangrijk effect is dat de landbouw in de Oekraïne stil komt te liggen. Het land is een belangrijke graanschuur. Een gevolg van de oorlog in de Oekraïne is een tekort aan tarwe en een snel stijgende tarweprijs. Dit zal zich vertalen in onder meer een voedselcrisis en zelfs een hongersnood in andere delen van de wereld.

Een ander belangrijk gevolg van de oorlog is potentieel een reset van het monetaire systeem:

WWIII, SWIFT-bans, dedollarisatie en het einde van de petrodollar?

Rusland zal niet alleen uit de SWIFT vallen, de reserves van de Centrale Bank van Rusland bij de Amerikaanse Federal Reserve, zullen ook bevroren worden. Dit is een oorlogshandeling. De gevolgen zullen desastreus zijn voor Rusland:

De les is duidelijk. Het huidige monetaire systeem is niet neutraal en de Verenigde Staten heeft met de Federal Reserve en de Dollar als de reservemunt de uiteindelijk financiële macht. Echter, China en India zijn al een tijdje niet blij met deze situatie. In feite, wordt er hard gewerkt door deze landen om de dollar te omzeilen om met elkaar te kunnen handelen via alternatieve betalingssystemen. Door de dollar als een financieel wapen in te zetten, ondergraaft de Amerikaanse overheid uiteindelijk de status van de dollar als een wereldreservemunt. De dollar zal steeds meer vermeden worden in de internationale handel voor o.a. gas en olie. Het financieel isoleren van Rusland uit SWIFT en de FED-dollarreserves zal de verdere verval van het petrodollar systeem versnellen.

Saoedi-Arabië breekt vooralsnog niet haar overeenkomst met Rusland om de olieproductie niet te vergroten.

https://twitter.com/ASBMilitary/status/1498067929539100675

Olietekorten in het Westen zullen de prijzen naar nieuwe records sturen. Steeds meer landen in het Oosten zullen dollars (moeten) vermijden voor het afwikkelen van de oliehandel met Rusland. China heeft al een Yuan-Rubble betalingssysteem opgebouwd voor het vermijden van de dollar en sancties. Verder beschikt China al een alternatief voor SWIFT, het China Interbank Payment System(CISP). De Chinese overheid is verder wereldwijd ook het meest vergevorderd met de digitale yuan (DCEP) en een Blockchain Services Network. Inderdaad, China beschikt over een volwaardig alternatief betalingsnetwerk voor dit digitale informatietijdperk. Het Westen loopt achter. Rusland zal (stiekem) gebruik maken van deze Chinese infrastructuur. Het is uiteindelijk China die het meeste te winnen heeft van deze oorlog.

Hopelijk zal de oorlog in Oekraïne niet zorgen voor een Derde Wereldoorlog

Laten we hopen dat álle partijen het belang van deescalate begrijpen én waar ze boter op hun hoofd hebben. Het zou laf zijn als wij hier niet een prognose van de gebeurtenissen zouden doen. Het is evident dat Poetin een andere regering wil in Kiev. Zelensky zal zijn koffers moeten pakken als hij met alle geweld doorzet. De twee autonome provincies in de Donbass worden kleine Russische vazalstaten zoals Moldavië en Georgië. Mocht de invasie slagen, dan kunnen de Russische troepen nog jaren op strategische punten in Oekraïne blijven, klaar om in te grijpen als Oekraïne weer verkeerd kiest, zoals de Amerikaanse troepen in Duitsland bleven na WW2. Kiev krijgt eerst een interimregering maar dan komen nieuwe verkiezingen en dan willen we nog wel eens zien welke burger met goed verstand op een pro-NAVO partij en op neonazi’s durft te stemmen. Poetin zal van een nieuwe regering eisen dat ze die neonazi-organisaties ontmantelt. Wel komen er en blijven er gigantische sancties. En wordt dat een boeiende economische testcase hoe een groot land met slimme koppen, hoogwaardige technologie en eindeloze grondstoffen daar vermoedelijk goed tegen bestand is.

Echter, de invasie verloopt alles makkelijk voor Rusland en NAVO-landen sturen wapens en bevoorradingen naar het front. De strijd escaleert steeds meer in de richting van een volwaardige Derde Wereldoorlog. De financiële wapens zijn afgevuurd, de militaire wapens zijn onderweg. Het is hopen dat er snel succesvolle vredesonderhandelingen komen want Oekraïne maakt uiteindelijk geen kans tegen de overmacht van het Russische leger. De gepensioneerde Amerikaanse kolonel Douglas Macgreror geeft aan dat de beste oplossing is om de Oekraïne te splitsen om veel groter bloedvergieten en een volwaardige Derde Wereldoorlog te vermijden. Hieronder kun je hem aan het woord zien:

De oorlog in Oekraïne en de adoptie van Bitcoin

Zal Bitcoin in deze geopolitieke context een rol van betekenis gaan spelen? De toekomst zal het leren en we zullen het hier verder volgen.

Introductie: “Bitcoin is Venetië”, is de titel van een baanbrekende analyse over Bitcoin die Allan Farrington exact een jaar geleden schreef. Als variatie daarop kunnen we minstens stellen: “Bitcoin is geopolitiek”. Dat is minimaal waar. Zoals Farrington concludeert aan het einde van zijn essay: “het meest opmerkelijke nog is dat Bitcoin überhaupt bestaat. Bitcoin is“. En nu hebben we met de Russische inval in Oekraïne het definitieve bewijs dat Bitcoin het politiek neutrale monetaire systeem van de toekomst is.

Gedurende het hele bestaan van Bitcoin is er niet een dergelijke crisis geweest, zo dicht bij het westen als nu in Oekraïne. Toen Bitcoin geboren werd, was 9-11 alweer 8 jaar geleden en liep de Irak oorlog op zijn einde. Oorlogen in Libië en Syrië waren verschrikkelijk maar geopolitiek niet significant. Nu hebben we Cuba en Varkensbaai in het kwadraat. De Derde Wereldoorlog lijkt nu in Oekraïne nu opgestart te worden. Dat in een land dat ver is opgeschoten in de Bitcoin adoptie. De overheid van Oekraïne heeft bitcoin op de balans en de Oekraïense overheid en milities financieren zichzelf met bitcoin donaties (zie hier artikel).

De Oekraïense overheid heeft al miljoenen dollars in BTC opgehaald. Als Bitcoin “speelgoed” was dan zou de koers nu naar nul zijn gedaald, zoals door vele lachwekkende criticasters zoals Nicholas Nassim Taleb en Peter Schiff steeds is beweerd. Maar Bitcoin is en werkt onafhankelijk van welke staat of betalingsysteem dan ook!

Hoe gaat het ondertussen met goud? De prijs veerde op met het uitbreken van de oorlogshandelingen. Maar kelderde al snel weer. Laten we dat eens historisch vergelijken …

De Irak oorlog zorgde nog voor een jarenlange sterke stijging van de goudprijs.

Ook interessant de waarde van een mandje van nu $1000 sinds 1775. In de periode dat de Amerikaanse regering de goudprijs bepaalde daalde de waarde van goud sterk (inflatie van de goudprijs). In 1971 zie je de goudprijs omhoog schieten (dollar omlaag) door het loslaten van de goudstandaard. En dan ook hier de stijging van de goudprijs met de oorlog in Irak.

Ja ontegenzeggelijk: Goud is. Maar Bitcoin dus ook en het gaat erg interessant worden te volgen hoe de koers van goud en Bitcoin zich gaat ontwikkelen met de snelle wisseling van de situatie op de grond waarbij bitcoin als een digitale activa in zowel de Oekraïne als Rusland pas is gelegaliseerd en kan worden ingezet.

P.S. het is hierbij interessant om te noteren dat Iran bitcoin al als een betaaloptie heeft toegevoegd voor het afwikkelen van internationale handelstransacties. Waarom is Bitcoin een interessante optie voor staten?

Bitcoin is een onverwoestbaar gedistribueerd computernetwerk. Het is politiek neutraal en voor iedereen publiek toegankelijk om te gebruiken. Het wordt al gebruikt door de Oekraïners en de Russen zelf zijn ook niet vies van Bitcoin voor het afdekken van valutarisico´s en financiële sancties. Beide landen hebben bitcoin gelegaliseerd zodat het een rol kan bespelen in het verloop van de huidige ontwikkelingen. De Oekraïne zal waarschijnlijk bankroet gaan en een nieuwe valutacrisis tegenmoet. Rusland zak ook door de nieuwe sancties financieel en economisch zwaar geraakt gaan worden door de internationale gemeenschap. Russische oligarchen zijn al begonnen met het gebruiken van crypto als een manier om financiële sancties en censuur te vermijden (bron).

De verdere escalatie en een Derde Wereldoorlog tussen uiteindelijk NAVO en Rusland zal uiteindelijk leiden tot een nieuwe Bretton Woods 2 overeenkomst en een Great Reset van de wereldorde wanneer de nucleaire wapens niet worden ingezet….. laten we hopen dat er er snel een vreedzame oplossing zal komen voor het Oekraïne conflict dat als sinds 2014 speelt en nu escaleert tot een volwaardige Derde Wereldoorlog. Laten we hope dat de verdere adoptie van Bitcoin kan zorgen voor een meer vreedzame wereld zoals o.a. Jason Lowery betoogt:

Gerelateerde artikels

Bitcoin en oorlogsvoering – warfare

Rusland legaliseert bitcoin

Lees verder

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min

De Europese energiecrisis

Europa heeft energiecrisis vooral aan zichzelf te wijten. Europese ambtenaren en regeringsleiders bewijzen weer dat de verdere centralisatie van macht en het verlies van nationale soevereiniteit met een prijskaartje komt. Het laatste decennium hebben de Europese ambtenaren bij het uitstippelen van hun energiepolitiek verschillende inschattingsfouten gemaakt. De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland […]

May 10, 2022
4 min

Max Keiser, Lyn Alden en Darin Feinstein over Bitcoin als beste geld ooit

In een week tijd zijn op Youtube drie zeer waardevolle Bitcoin interviews verschenen. Precies nu met de oorlog in Oekraïne en de inflatie van fiat en de goud aankopen van Rusland en andere naties geven ze een mooie momentopname van waar de Bitcoin maximalisten nu staan in hun analyse. Luister naar Max Keiser, Lyn Alden […]

May 7, 2022
2 min