gresham's law Bitcoin

Rentebesluit ECB september 2019

13 sep. 2019
Aanbieding: 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 12 september 2019 besloten om de rente verder te verlagen van -0,4 naar -0,5 procent.

rentebesluit ecb september 2019

De voorzitter van de ECB Mario Draghi besloot met zijn comité van centralebankpresidenten dat er verder weer een nieuw opkoopprogramma wordt gestart. Vanaf november er voor 20 miljard euro per maand aan leningen van banken worden opgekocht. Dit geldverruimingsprogramma heeft geen tijdsbegrenzing en loopt voor onbepaalde tijd door. Het zal aan de opvolgen van Draghi, Christine Lagarde, liggen of er een tijdsbegrenzing zal komen. Door het opkoopprogramma zullen zombiebanken, zoals Deutsche Bank, kunnen door strompelen. Draghi hoopt met deze ‘stimulerende’ maatregelen dat het inflatiepeil onder de 2 procent zal uitkomen.

Wat is de doelstelling van dit rentebesluit?

De depositorente bij de ECB, de rente waartegen banken overtollige tegoeden kunnen neerzetten zal -0,5 procent bedragen. Banken worden door negatieve rente verder ontmoedigd om geld te sparen en bemoedigt om overschotten te gebruiken. Doordat de ECB bankleningen opkoopt zullen de banken meer en voordeliger krediet krijgen om hun werkzaamheden te financieren. Banken zullen met deze goedkope euro’s ook meer kredieten kunnen verstrekken aan burgers en bedrijven. Op deze manier zal de economie weer worden gestimuleerd (in de vorm van hogere vastgoedprijzen, obligatiemarkten en effectenmarkten). Door een goed inflatiepeil na te streven zullen de afgenomen leningen goedkoper worden en zal hopelijk ook consumptie niet worden uitgesteld.

Het is niet de eerste keer dat de ECB een geldverruimingsprogramma is gestart. De vorige is pas afgelopen en deze liep van het begin van 2015 tot einde van 2018. In deze periode werd er in totaal voor zo’n 2600 miljard euro aan leningen opgekocht. Draghi was genoodzaakt om een nieuw programma te starten en de rente te verlagen aangezien de economische groei van de eurozone stagneert. Er zijn verder verschillende geopolitieke risico’s die een flinke impact kunnen hebben: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, no-dealbrexit.

Wat zijn de gevolgen van dit rentebesluit?

Het rentebesluit van de ECB op 12 september 2019 is het consequent doorvoeren van een monetaire politiek die de centrale banken vanaf 2008 zijn begonnen om het systeem bij elkaar te houden. Een belangrijk gevolg is dat we te maken krijgen met meer financiële repressie.

Het besluit is een gevolg van een monetaire politiek die in 2002 al tot dogma werd aangenomen. Deze politiek werd duidelijk beschreven door de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke. Hij gaf een belangrijke speech bij de National Economist Club in 2002 met de titel: “Deflation: Making Sure It Doesn’t Happen Here.”

Deze monetaire politiek is gebaseerd op het gedachtegoed en theorieën van John Maynard Keynes. Volgens Keynes moet de nadruk op de vraagkant van de economie liggen en de staat deze stimuleren met allerlei infrastructurele investeringen. De staat moet verder zorgen voor stabiele binnenlandse prijzen, deflatie moest vermeden worden, zelfs als dit geldontwaarding zou inhouden. Alles wordt gedaan om de inflatie zo veel mogelijk aan te jagen en deflatie te vermijden. Mike Maloney, de producent van de documentaire Hidden Secrets of Money, heeft een mooie presentatie gehad over de gevolgen van deze monetaire politiek van de centrale banken. Hieronder in de video kun je zijn presentatie bekijken:

Niet vreemd dat Mike Maloney al sinds 2002 goud en zilver koopt!

Hieronder is een video opname te zien van de persconferentie over het rentebesluit van de ECB op 12 september 2019.

Gerelateerde artikels:

Een vreedzame financiële revolutie!

Verhuis naar een alternatief, open, decentraal monetair systeem met een gezonde monetaire politiek zonder machthebbers zoals centrale banken.

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

20 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min