Shanghai Gold Exchange SGEChina werkt op de achtergrond om meer invloed te krijgen op de interationale goudmarkt en de lancering van de Shanghai Gold Exchange moet in deze context worden begrepen. De goudmarkt en de goudprijs wordt beheerst door financiële instrumenten en contracten. Uiteindelijk wordt de goudprijs beheerd door 5 internationale grootbanken in het westen. Dit wordt in het Engels gold fixing genoemd. De goudprijs is een internationaal, financieel wapen dat wordt beheerst door het westerse bankwezen…maar voor hoe lang nog? De Silver Fix is door de Deutsche Bank al erkend geworden. Maar goed, de lage prijzen zijn nu in het voordeel van o.a. China, Singapore en Rusland om de goudvoorraden verder op te bouwen, uiteindelijk willen ze hun investering in waarde zien groeien en zelf kunnen gebruiken als een financieel wapen bij de verdere internationalisering van hun handelsmunten en de uitrol van het SDR-systeem onder leiding van het IMF. Dit is al reden genoeg om zilver te kopen en goud te kopen.

sgeVandaar, sinds september 2014 is de Shanghai International Gold Exchange (SGE) actief in een vrije internationale Shanghai handelszone (SEZ) om internationale goudhandel in Renminbi te stimuleren en  samenwerking met internationale banken en bullion dealers te vereenvoudigen. Het past in volledig in de strategie om de Renminbi te internationaliseren zoals we dat nu kunnen zien met de creatie van de Asian Infrastructure Investement Bank en de nieuwe Zijderoute met de Silkroad Gold Fund Project. De Shanghai Gold Exchange helpt ook om de Renminbi te kunnen positioneren als een mogelijke extra of nieuwe wereldreservemunt op basis van een goudstandaard. Alle contracten zullen met fysiek goud in de vorm van goudbaren worden afgehandeld en verhandeld tussen bullionbanken, raffinaderijen, producenten en handelshuizen.

Shanghai International Gold Exchange speelt een belangrijke, stille rol in de Chinese internationale handelspolitiek. De Chinezen beschouwen goud en het beleggen in goud en natuurlijk het beleggen in zilver als zeer waardevol. De SGE kan een beslissende invloed hebben op het bepalen van de goudprijs en daarmee de zilverprijs in de toekomst. China produceert zo’n 480 ton goud per jaar en importeerde in 2013 1540 ton goud! China is een zeer belangrijke speler om de goudmarkt, maar kon tot voorheen geen invloed uit oefenen op de goudprijs. De oprichting van de Shanghai Gold Exchange heeft hier een einde aan gemaakt. Volgens Jim Willie zal China met behulp van de SGE de goudprijs volledig kunnen gaan domineren. Dit zal zeker het geval zijn wanneer de SGE nauw gaat samenwerken met de goudmarkten in Dubai, Singapore, Hong Kong en India.

Bovendien, China wil niet alleen maar goedkope producten produceren, maar werken aan industriële revolutie in Azië en haar geo-politieke machtspositie in Azië verder versterken. Met deze ambitie zal China meer en meer in direkte confrontatie komen met de Verenigde Staten. In een confrontatie met de V.S. kan goud worden gebruikt als één van haar financiële wapens.

Waarom verkoop jij jouw goud? Waarom koop jij nog geen goud?

Voor meer informatie:

Bronnen: