obeliskObelisk is het consensus algoritme van de Skyledger , de blockchain van het Skycoin project. Het is ontwikkeld als een alternatief voor de huidige PoW en PoS consensus algoritmes. Beide algoritmes zijn creatieve cryptografische oplossingen voor het Byzantijnse probleem en het verkrijgen van consensus over de status van de blockchain. Het komt wel met een flink prijskaartje. Beide algoritmes ondermijnen het idee van een decentrale cryptocurrency. Ze leiden tot een vorm van centralisatie van macht. Hierdoor blijft er een bepaald niveau van ongelijkheid en ook onrechtvaardigheid. Bij Bitcoin is dit duidelijk wanneer we kijken naar de macht van de Bitcoin miners.

Dit inzicht was er al vroeg bij vele Bitcoin ontwikkelaars en er zijn verschillende begonnen met het kijken naar een alternatief consensus algoritme. Skycoin is al sinds 2012 onder ontwikkeling en de Obelisk algoritme is een nieuw alternatief voor het verwezenlijken van een echt 100 % decentraal netwerk voor betalingen.

Het Obelisk algoritme berekent gedistribueerde invloed in een web of trust van volwaardige nodes met een eigen Skyledger blokchain.  Deze nodes communiceren alle acties transparant naar het gehele netwerk volgens de opgestelde criteria. Alle nodes binnen het netwerk controleren elkaar en naarmate het netwerk groter wordt en ouder ontstaat er een web van vertrouwen tussen nodes met invloed. De gemeenschap controleert de transparante blockchain waarbij mogelijk bedrog of geknoei onmiddellijk wordt gedetecteerd en de verantwoordelijke node afgesloten wordt van het netwerk.

Voor meer informatie: