SPAREN OF BELEGGEN

Zal ik sparen of beleggen?

Deze vraag van lezers of beleggen of sparen de voorkeur geniet is in deze tijden moeilijk te beantwoorden. Als je van plan bent te gaan sparen dan zal de hoogste spaarrente je niet bekoren. Je zult voor de beste spaarrente naar het buitenland moeten gaan met behulp van Savedo. Savedo zoekt continu naar de beste spaarproducten in de EU. Ze bieden bankdeposito’s met beduidend hogere spaarrentes dan in Nederland. Via één gratis rekening beheer je de spaarproducten van banken elders in de EU. Dankzij de rekening is het niet nodig voor deze bankzaken naar het buitenland te gaan. Hieronder kun je een video zien over deze financiële dienstverleners die willen sparen met een beetje rente:

Klik hier om meer te leren over Savedo!

savedo sparen

beleggen of sparen In plaats van sparen kun je ook je geld uitlenen via een kredietmarktplaats aan kredietnemers. Dit is een vorm van beleggen in consumentkredieten en is een nieuw beleggingsproduct waar je aardig wat rendement kunt krijgen over je geld. Voorheen was deze vorm van beleggen alleen voor investeringsbanken weggelegd, maar dankzij fintech bedrijven zoals CrossLend. CrossLend heeft een grensoverschrijdende online kredietmarktplaats ontwikkelt om de kloof tussen vraag en aanbod van de traditionele Europese markt voor kredietenverstrekking te verkleinen, door kredietnemers uit landen met een hoge rente te verbinden aan investeerders uit landen met een lage rente. Zeer slim! Het is makkelijk om te leren hoe je verstandig kunt beleggen in deze kredieten. Voor meer informatie: CrossLend!

zal ik sparen of beleggenNatuurlijk, je kunt niet al je spaargeld niet gaan uitlenen als een beleggingsvorm. Wat doe je dan met de rest van je spaargeld als je die liever niet via Savedo op een buitenlandse spaarrekening wilt zetten? Aarzelen doen we nu allemaal, we weten hoe het is gelopen met de spaarders in IJsland. Wat een dilemma. Tsja, is het dan wel zo verstandig om te sparen in euro’s op een spaarrekening? De vraag is in hoeverre de euro wel zo een veilige haven is. Vooral in het licht van de huidige ontwikkelingen in Europa: vluchtelingencrisis, schuldencrisis, terroristische aanslagen en de opkomst van populistische EU-kritische partijen. Nieuwe Europese Crisis momenten luren overal.

Het jaar 2017 zal een zeer moeilijk jaar voor Europa worden met o.a. verkiezingen in Frankrijk en een referendum in Engeland. Zal Engeland binnen de Euro blijven? Zal het Front National in Frankrijk aan de macht komen en trachten ook Frankrijk uit de EU to loodsen? Hoeveel geldverruimingsprogramma’s zal de Europese Centrale bank hebben geactiveerd om Zuid-Europa boven water te houden? Wat zal dit doen met de waarde van de Euro? Onzekere tijden leiden tot onduidelijke antwoorden of beleggen of sparen over het algemeen gesproken wel zin heeft!

geld sparen of beleggenDit in combinatie met geo-politieke spanningen zullen de koersen zeer zeker wel volatiel maken. Dit maakt korte termijn beleggingen voor de handige speculant zeker wel mogelijk. Zolang de Federal Reserve en de ECB de geldkraan laten openstaan en de stuurrente laag houden zullen de beurzen nog steeds mooie casino’s zijn voor het afsluiten van weddenschappen en gokjes. Het op korte termijn beleggen met financiële instrumenten zoals CFD’s, opties en binaire opties zijn ideaal om met de wispelturige koersen van beurzen, valuta’s, aandelen en grondstoffen te speculeren. Het is geen veilige belegging en valt echt onder de categorie online wedden waarbij je alleen geld belegt dat je echt ook kunt permiteren om te verliezen. Als je hier aan gaat beginnen, moet je echt kennis vergaren en alles leren over o.a. hoe je moet handelen in binaire opties. Je zult in dit laatste geval een duidelijke binaire opties strategie moeten ontwikkelen. Doe je dit niet dan ben je bezig met online gokken en zul je al je geld met zekerheid verliezen. Beleggen lijkt steeds meer een vorm van online gokken of op z’n beste online wedden.

beleggen of sparen in goudKlassiek beleggen lijkt me in deze zin wel nuttig. Klassiek beleggen in combinatie met klassiek sparen bij de BigBank of met behulp van Savedo  is dan niet onverstandig. Klassiek beleggen richt zich op het opbouwen van een lange termijn beleggingsportefeuille die bestaat uit een combinatie van hard assets, waaronder fysiek goud, vastgoed, maar ook effecten zoals aandelen en obligaties.

De vraag of je geld sparen of beleggen wilt veronderstelt dat je weet wat de risico’s zijn met het beleggen in allerlei financiële instrumenten op korte termijn. Je vermijdt deze dan. In die zin kun je sparen in goud misschien als de beste lange termijn belegging kunnen zien. Het kopen van goud is een bewuste strategie om het spaarvermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Op korte termijn lijkt het sparen van geld in de vorm van goud een domme zet. Zeker als je kijkt dat we met deflatoire als inflatoire krachten (biflatie) te maken hebben. Goud geeft geen rendement en een goudstaafje thuis is moeilijk om te verkopen! De goudprijs wordt actief ‘beheerd’ door de grootbanken.

beleggen of sparenHet lijkt op korte termijn vooral een ideaal grondstofje om mee te speculeren via binaire opties. Het is een verleidelijke manier van speculeren. Toch, je kunt jezelf afvragen of je spaargeld op lange termijn niet veiliger vastligt in een goud baartje dan op een handelsrekening of op een Euro spaarrekening. Dankzij fintech bedrijven zoals BullionVault en BitGold is goud in de vorm van kluis-goud veel meer liquid en makkelijk te verhandelen. Dit geldt ook voor het bedrijf Uphold. We hebben over deze overwegingen vele verschillende artikels geschreven.

Je zou ook kunnen overwegen om te sparen of te beleggen in andere valuta’s. Dit is op een reguliere bank zeer moeilijk te doen. Je zit daar in feite vast aan een Euro spaarrekening. Gelukkig zijn er fintech bedrijven met innovatieve oplossingen waarmee je gratis in andere valuta’s kunt sparen zonder valuta omzetkosten. Ja, je leest het goed! Het is mogelijk om in andere valuta’s te sparen met een fintech dienst zoals Uphold. Het is geen bank, maar het werkt vergelijkbaar als een 100 % reservebank. Alle tegoeden van de Uphold leden worden als een 100 % reserve aangehouden. Je kunt hier zonder kosten je euro’s omzetten in Hong Kong Dollars, Australische Dollars en vele andere valuta’s. Voor meer informatie: Uphold Review.

Voor meer informatie:

P.S. Disclaimer: dit artikel over sparen of beleggen is geen professioneel beleggingsadvies. Het is de persoonlijke mening van de schrijver die zelf de kluts ook kwijt is over wat het beste is om te doen in deze tijden.