gouden munten kopen

Zal ik sparen of beleggen?

17 nov. 2015
Aanbieding: 

Vele lezers hebben gevraagd of ze zullen sparen of beleggen. Deze vraag  is in deze tijden van financiële repressie moeilijk te beantwoorden. Als je van plan bent te gaan sparen dan zal de hoogste spaarrente je niet bekoren. Je zult voor de beste spaarrente naar het buitenland moeten gaan. Je neemt dan meer risico en zoekt dan continu naar de beste spaarproducten bij banken in Europa. Soms zijn er bankdeposito’s met beduidend hogere spaarrentes dan in Nederland.

savedo geld sparenSavedo is een Duitse makelaar die bemiddelt in deposito’s van banken uit de Europese Unie, volgens EU-richtlijnen gedekt tot €100.000 per klant per bank. Via de Savedo website opent en beheert de klant deposito’s in de Nederlandse taal bij verschillende banken. Klik hier om meer te leren over Savedo!

sparen of beleggenHet probleem is dat op termijn het aanhouden van een spaarrekening kan worden belast met negatieve rente. Banken willen blijkbaar dat er geen geld meer mag worden aangehouden dat er krediet wordt opgenomen of worden belegt in financiële producten. Deze zijn ontwikkeld om zo veel geld voor de bank te verdienen. We zullen in dit artikels verschillende opties bespreken, maar het sparen in gezond geld zoals goud is de meest veilige zet. Het kopen van goud wordt als beleggen beschouwd, maar goud is altijd het gezonde geld geweest van de markt. Voor meer informatie:

beleggen of sparen In plaats van sparen in goudbaren of munten kun je ook je geld uitlenen via een kredietmarktplaats aan kredietnemers. Dit is een vorm van beleggen in bedrijfs- of consumentkredieten. Het is een nieuw beleggingsproduct waar je aardig wat rendement kunt krijgen over je geld. Voorheen was deze vorm van beleggen alleen voor investeringsbanken weggelegd.

Een dienstverlener op dit gebied is CrossLend. CrossLend heeft een grensoverschrijdende online kredietmarktplaats ontwikkelt om de kloof tussen vraag en aanbod van de traditionele Europese markt voor kredietenverstrekking te verkleinen, door kredietnemers uit landen met een hoge rente te verbinden aan investeerders uit landen met een lage rente. Het is makkelijk om te leren hoe je verstandig kunt beleggen in deze kredieten. Wees bewust van de risico’s.

Een alternatief is om te investeren in nieuwe bedrijven binnen de opkomende crypto sector. Dit gaat met behulp van token sales. Het beste is om dan te beleggen in gereguleerde security tokens. Dit vergt ook dat je zo veel mogelijk leert over deze nieuwe crypto finance sector en de betreffende start-up. Wees bewust van de risico’s.

zal ik sparen of beleggenNatuurlijk, je kunt niet al je spaargeld niet gaan uitlenen als een beleggingsvorm. Wat doe je dan met de rest van je spaargeld als je die liever niet via Savedo op een buitenlandse spaarrekening wilt zetten? De vraag is ook in hoeverre de euro wel zo een veilige haven is voor spaarders. Vooral in het licht van de huidige ontwikkelingen in Europa: vluchtelingencrisis, schuldencrisis, terroristische aanslagen, de opkomst van populistische EU-kritische partijen, geldverruimingspolitiek en negatieve rente. Nieuwe Europese Crisis momenten luren overal. Onzekere tijden leiden tot onduidelijke antwoorden of beleggen of sparen over het algemeen gesproken wel zin heeft!

geld sparen of beleggenDit in combinatie met geo-politieke spanningen zullen de koersen zeer zeker wel volatiel maken. Dit maakt korte termijn beleggingen voor de handige speculant zeker wel mogelijk. Zolang de Federal Reserve en de ECB de geldkraan laten openstaan en de stuurrente laag houden zullen de beurzen nog steeds mooie casino’s zijn voor het afsluiten van weddenschappen en gokjes. Het op korte termijn beleggen met financiële instrumenten zoals CFD’s en opties zijn ideaal om met de wispelturige koersen van beurzen, valuta’s, aandelen en grondstoffen te speculeren. Het is geen veilige belegging en valt echt onder de categorie online wedden waarbij je alleen geld belegt dat je echt ook kunt permitteren om te verliezen.

beleggen of sparen in goudKlassiek beleggen lijkt me in deze zin wel nuttig. Klassiek beleggen richt zich op het opbouwen van een lange termijn beleggingsportefeuille die bestaat uit een combinatie van hard assets, waaronder fysiek goud, vastgoed, maar ook effecten zoals aandelen en obligaties. Niettemin, de combo geldverruimingspolitiek en negatieve rente, zullen deze markten ook meer instabiel maken. Het kopen van goud is dan de meest klassieke belegging die kan worden beschouwd als de beste spaarvorm voor koopkrachtbehoud. Het kopen van goud is een bewuste strategie om het spaarvermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Op korte termijn lijkt het sparen van geld in de vorm van goud een domme zet. Zeker als je kijkt dat we met deflatoire als inflatoire krachten (biflatie) te maken hebben. Goud geeft geen rendement en een goudstaafje thuis is moeilijk om te verkopen. De goudprijs wordt actief ‘beheerd’ door de grootbanken.

beleggen of sparen Toch, je kunt jezelf afvragen of je spaargeld op lange termijn niet veiliger vastligt in een goud baartje dan op een handelsrekening of op een Euro spaarrekening zonder rente. Dankzij fintech bedrijven zoals Gold Republic in Amsterdam is goud in de vorm van kluis-goud veel meer liquid en makkelijk te verhandelen. We hebben over deze overwegingen vele verschillende artikels geschreven.

Je zou ook kunnen overwegen om te sparen in andere valuta’s. Dit is op een reguliere bank zeer moeilijk te doen. Je zit daar in feite vast aan een Euro spaarrekening. Gelukkig zijn er fintech bedrijven met innovatieve oplossingen waarmee je uiterst voordelig in andere valuta’s kunt sparen voor lage omzetkosten. Het is mogelijk om in andere valuta’s te sparen met een fintech dienst zoals Revolut, Spectrocoin, Wirex en Uphold. Het zijn geen traditionele banken, maar de diensten werken vergelijkbaar en beschikken over een IBAN-rekening met een betaalkaart. Verder ondersteunen ze rekeningen voor andere valuta, cryptovaluta zoals Bitcoin en goud! Spectrocoin en Uphold ondersteunen ook een goud rekening. Revolut heeft een daadwerkelijke banklicentie.

Voor meer informatie:

P.S. Disclaimer: dit artikel over sparen of beleggen is geen professioneel beleggingsadvies. Het is de persoonlijke mening van de schrijver die zelf de kluts ook kwijt is over wat het beste is om te doen in deze tijden. 

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min