gouden munten kopen

Zal ik sparen of beleggen?

Mar 11, 2022
Aanbieding: 

Vele lezers hebben gevraagd of ze zullen sparen of beleggen. Deze vraag  is in deze tijden van financiële repressie moeilijk te beantwoorden. Als je van plan bent te gaan sparen dan zal de hoogste spaarrente je niet bekoren. Je zult voor de beste spaarrente naar het buitenland moeten gaan. Je neemt dan meer risico en zoekt dan continu naar de beste spaarproducten bij banken in Europa. Soms zijn er bankdeposito’s met beduidend hogere spaarrentes dan in Nederland.

savedo geld sparenSavedo is een Duitse makelaar die bemiddelt in deposito’s van banken uit de Europese Unie, volgens EU-richtlijnen gedekt tot €100.000 per klant per bank. Via de Savedo website opent en beheert de klant deposito’s in de Nederlandse taal bij verschillende banken.

sparen of beleggenHet probleem is dat op termijn het aanhouden van een spaarrekening kan worden belast met negatieve rente. Banken willen blijkbaar dat er geen geld meer mag worden aangehouden dat er krediet wordt opgenomen of worden belegt in financiële producten. Deze zijn ontwikkeld om zo veel geld voor de bank te verdienen. We zullen in dit artikels verschillende opties bespreken, maar het sparen in gezond geld zoals goud is de meest veilige zet. Het kopen van goud wordt als beleggen beschouwd, maar goud is altijd het gezonde geld geweest van de markt. Voor meer informatie:

beleggen of sparen In plaats van sparen in goudbaren of munten kun je ook je geld uitlenen via een kredietmarktplaats aan kredietnemers. Dit is een vorm van beleggen in bedrijfs- of consumentkredieten. Het is een nieuw beleggingsproduct waar je aardig wat rendement kunt krijgen over je geld. Voorheen was deze vorm van beleggen alleen voor investeringsbanken weggelegd.

Een dienstverlener op dit gebied is CrossLend. CrossLend heeft een grensoverschrijdende online kredietmarktplaats ontwikkelt om de kloof tussen vraag en aanbod van de traditionele Europese markt voor kredietenverstrekking te verkleinen, door kredietnemers uit landen met een hoge rente te verbinden aan investeerders uit landen met een lage rente. Het is makkelijk om te leren hoe je verstandig kunt beleggen in deze kredieten. Wees bewust van de risico’s.

Een alternatief is om te investeren in nieuwe bedrijven binnen de opkomende crypto sector. Dit gaat met behulp van token sales. Het beste is om dan te beleggen in gereguleerde security tokens. Dit vergt ook dat je zo veel mogelijk leert over deze nieuwe crypto finance sector en de betreffende start-up. Wees bewust van de risico’s.

zal ik sparen of beleggenNatuurlijk, je kunt niet al je spaargeld niet gaan uitlenen als een beleggingsvorm. Wat doe je dan met de rest van je spaargeld als je die liever niet via Savedo op een buitenlandse spaarrekening wilt zetten? De vraag is ook in hoeverre de euro wel zo een veilige haven is voor spaarders. Vooral in het licht van de huidige ontwikkelingen in Europa: vluchtelingencrisis, schuldencrisis, terroristische aanslagen, de opkomst van populistische EU-kritische partijen, geldverruimingspolitiek en negatieve rente. Nieuwe Europese Crisis momenten luren overal. Onzekere tijden leiden tot onduidelijke antwoorden of beleggen of sparen over het algemeen gesproken wel zin heeft!

geld sparen of beleggenDit in combinatie met geo-politieke spanningen zullen de koersen zeer zeker wel volatiel maken. Dit maakt korte termijn beleggingen voor de handige speculant zeker wel mogelijk. Zolang de Federal Reserve en de ECB de geldkraan laten openstaan en de stuurrente laag houden zullen de beurzen nog steeds mooie casino’s zijn voor het afsluiten van weddenschappen en gokjes. Het op korte termijn beleggen met financiële instrumenten zoals CFD’s en opties zijn ideaal om met de wispelturige koersen van beurzen, valuta’s, aandelen en grondstoffen te speculeren. Het is geen veilige belegging en valt echt onder de categorie online wedden waarbij je alleen geld belegt dat je echt ook kunt permitteren om te verliezen.

beleggen of sparen in goudKlassiek beleggen lijkt me in deze zin wel nuttig. Klassiek beleggen richt zich op het opbouwen van een lange termijn beleggingsportefeuille die bestaat uit een combinatie van hard assets, waaronder fysiek goud, vastgoed, maar ook effecten zoals aandelen en obligaties. Niettemin, de combo geldverruimingspolitiek en negatieve rente, zullen deze markten ook meer instabiel maken. Het kopen van goud is dan de meest klassieke belegging die kan worden beschouwd als de beste spaarvorm voor koopkrachtbehoud. Het kopen van goud is een bewuste strategie om het spaarvermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Op korte termijn lijkt het sparen van geld in de vorm van goud een domme zet. Zeker als je kijkt dat we met deflatoire als inflatoire krachten (biflatie) te maken hebben. Goud geeft geen rendement en een goudstaafje thuis is moeilijk om te verkopen. De goudprijs wordt actief ‘beheerd’ door de grootbanken.

beleggen of sparen Toch, je kunt jezelf afvragen of je spaargeld op lange termijn niet veiliger vastligt in een goud baartje dan op een handelsrekening of op een Euro spaarrekening zonder rente. Dankzij fintech bedrijven zoals Gold Republic in Amsterdam is goud in de vorm van kluis-goud veel meer liquid en makkelijk te verhandelen. We hebben over deze overwegingen vele verschillende artikels geschreven.

Je zou ook kunnen overwegen om te sparen in andere valuta’s. Dit is op een reguliere bank zeer moeilijk te doen. Je zit daar in feite vast aan een Euro spaarrekening. Gelukkig zijn er fintech bedrijven met innovatieve oplossingen waarmee je uiterst voordelig in andere valuta’s kunt sparen voor lage omzetkosten. Het is mogelijk om in andere valuta’s te sparen met een fintech dienst zoals Revolut, Spectrocoin, Wirex en Uphold. Het zijn geen traditionele banken, maar de diensten werken vergelijkbaar en beschikken over een IBAN-rekening met een betaalkaart. Verder ondersteunen ze rekeningen voor andere valuta, cryptovaluta zoals Bitcoin en goud! Spectrocoin en Uphold ondersteunen ook een goud rekening. Revolut heeft een daadwerkelijke banklicentie.

P.S. Disclaimer: dit artikel over sparen of beleggen is geen professioneel beleggingsadvies. Het is de persoonlijke mening van de schrijver die zelf de kluts ook kwijt is over wat het beste is om te doen in deze tijden. 

Lees verder

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min