STAATSSCHULD NEDERLAND

May 20, 2015
Aanbieding: 

Staatsschuld Nederland – De harde feiten:

De Nederlandse regering kan mooi met zijn vinger naar de Griekse staatsschuld wijzen, maar uiteindelijk is het een spelletje de pot verwijst de ketel als het om de groeiende staatsschuld Nederland. De Nederlandse staatschuld groeit elk jaar naar nieuwe recordniveaus. De genomen bezuinigingen en verhogingen van de belastingen en premies helpen niet. De staatsschuld staat nu medio 2015 op meer dan 468 miljard euro.

In 2001 bedroeg de staatsschuld van Nederland 227 miljard euro. Een belangrijke oorzaak voor de snelle groei van de Nederlandse staatschuld is de kredietcrisis in 2008. Onder het kabinet Balkenende & Bos werden de banken gered liep de staatsschuld in 2009 tot 350 miljard euro op. Nederland kampt nog steeds met te hoge begrotingstekorten en loopt nog niet in de pas met de norm van 3 % die is afgesproken in Europa.

De Staatsschuld van Nederland zal uiteindelijk door de Nederlandse burgers moeten worden afbetaald d.m.v. belastingen en andere foefjes. Per inwoner is dat zo’n 29.000 euro schuld.

Nederland Staatsschuld – kan de overheid de staatsschuld volledig afbetalen?

Er is op dit moment te veel staatschuld opgebouwd geworden. Zelfs wanneer de overheid van nu af aan alleen nog sluitende begrotingen hebben, dan nog zal de belastingbetaler ongeveer 10,1 miljard euro per jaar, ofwel € 27,67 miljoen per dag, aan rente moeten betalen om die schuld gelijk te houden. (Bron: Miljoenennota 2013). Deze rentelast moet vervolgens worden gefinancieerd door het heffen van extra belastingen. Alleen al deze extra belastingen zullen de economie extra belasten! Het probleem is bovendien dat flinke belastingverhogingen en bezuinigingen meestal tot minder belastinginkomsten leiden voor de overheid. Alle belastingen en bezuinigingen zullen uiteindelijk het besteedbaar inkomen van de burgers kleiner maken. Wanneer de burgers minder geld uit kunnen geven, zal dit de economie doen krimpen. Het besteedbaar inkomen per huishouden wordt lager en de vraag naar diensten en producten wordt kleiner. Winsten van bedrijven zullen minder worden en de overheid zal minder vermogensbelasting innen als de jaren ervoor.

staatschuld nederlandHet vergt een zeer sterk groeiende economie met een goed boerende middenstand en een zeer prudente overheid om een staatschuld aan te kunnen pakken. Zolang het BNP groeit, het vermogen van de belastingbetalers toeneemt en de staatschuld niet exponentieel toeneemt, is het hebben van een staatschuld geen probleem. Daarnaast zou het mooi zijn als de overheid zelf de controle over het geldcreatie proces zou hebben en geen rentelast zou hebben over een tijdelijke financiering van een begrotingstekort. Een gezond geldsysteem zou ook helpen. Geld is nu vooral schuld. Mooie opbouwde goudreserves in de vorm van goudbaren in de kluizen van de Nederlandsche Bank zou ook prachtig zijn….

Dit is helaas een sprookjes scenario dat in de eerst plaats een volledige hervorming en herziening van ons monetaire systeem behelst. De huidige machtstructuren van o.a. de megabanken die een centrale rol spelen bij het verdienen van flink geld op de obligatiemarkten zullen niet vrijwillig meedoen. Vele banken zijn in feite zombiebanken en parasieteren op de samenleving. Zal het systeem dan uiteindelijk bezwijken van binnenuit… is een uiteindelijke schuldenimplosie in het verschiet?

Beste verzekering tegen een zo’n scenario is goud. Het investeren in goud is het investeren in een goede levensverzekering voor ons opgebouwde vermogen in het geval de zaak in elkaar stort.

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

 

 

Lees verder

Opmerkelijke opmars Shiba Inu in Venezuela

Als iets leuk is aan crypto is dat het letterlijk een never ending story is. Denk je net dat met de doorbraak van Bitcoin in El Salvador het niet anders meer kan of de Satoshi over Lightning wordt het betaalmiddel van de toekomst. Enter Venezuela: met een weifelende overheid hier breekt juist Shiba Inu Coin […]

Dec 7, 2021
4,5 min

Bitcoin crash: El Salvador koopt de dip

De CEO van El Salvador heeft op 4 december in de flinke dip van Bitcoin toegeslagen als de beste walvis op aarde. En hij tweet erover als een surfdude. Sinds Jack Dorsey weg is bij Twitter weten we dat de punks en surfdudes de planeet gaan overnemen. Want hetzelfde Geenstijl-artikel dat ons attent maakte op […]

Dec 5, 2021
5,5 min

Jack Dorsey gaat 100% Bitcoin met Block en Spiral

Ons eerste artikel over het vertrek van Jack Dorsey bij Twitter kreeg de titel: “Gaat Jack Dorsey na Twitter Bitcoin boosten“. Een dag later al kwam bevestiging voor onze voorzichtige hypothese dat de 45-jarige Jack Dorsey in een midlife crisis zit en dat hij de tweede helft van zijn leven zich wil richten op het […]

Dec 3, 2021
4 min