arwen

De toekomst van cryptocurrencies?

Aanbieding: 

toekomst cryptocurrenciesLang geleden in een wereld ver hier vandaan was er een hype gaande. Een hype waarin digitale munten met namen als Bitcoin, Litecoin en IOTA record na record bereikten. Net zoals alle mooie sprookjes leek ook dit sprookje enigszins bedrog. Na de enorme records aan het einde van 2017 zakten de koersen van de diverse cryptocurrencies namelijk flink in. Wat is nu eigenlijk de toekomst van de cryptocurrencies en loont het nog steeds om te handelen in bijvoorbeeld de Bitcoin?

Waarom is de koers ingezakt?

Voordat we kijken naar de toekomst, is het misschien belangrijk om even te kijken naar het verleden. De Bitcoin bereikte record na record en iedereen had het over deze nieuwe revolutie. De Uber chauffeur na een avondje doorhalen, de postbode, de bakker.. jong en oud. Dit uitte zich in een enorme stijging van de koers. Veel mensen besloten dan ook om te beleggen in de Bitcoin, in dit artikel kan je lezen hoe dat moet.

Het bijzondere binnen het hele verhaal was dat de Bitcoin zelf nog amper werd gebruikt. Alhoewel de techniek veelbelovend is, bleken er nog de nodige kinderziektes te zitten in het betaalsysteem. Door de toenemende prijs werden de transactiekosten bijvoorbeeld bijna onbetaalbaar. Ook de snelheid van de transacties bleek flink tegen te vallen. Al deze factoren gezamenlijk maakte de munt een stuk minder interessant als betaalmiddel.

Toch bleef de koers stijgen. Het patroon leek dan ook erg op die van een bubbel. De prijs steeg dan ook niet omdat er veel ‘natuurlijke vraag’ was. Nee, de prijs steeg omdat veel mensen interesse hadden in de munt. De mensen die cryptomunten kochten hadden vaak geen idee wat ze precies kochten en snapten eigenlijk niet precies wat cryptomunten waren. Dit leidde dan ook tot de onvermijdelijke knal van de bubbel waarbij de koers enorm inzakte. Het is dan ook maar de vraag of de cryptocurrencies nog bestaansrecht hebben.

Hebben cryptocurrencies wel een toekomst en een bestaansrecht?

Het antwoord is ja! Cryptocurrencies hebben zeker bestaansrecht. De achterliggende technologie, de zogenaamde blockchain, is namelijk van hoge waarde. De mogelijkheden die deze technologie biedt blijven immers intact. Van anonieme transacties tot het programmeren van slimme contracten: de mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos.

Toch is het lastig om een prijs te plakken op de huidige cryptocurrencies. Dit komt doordat de cryptocurrency zich nog in een vroege fase bevindt. De Bitcoin is momenteel nog steeds de marktleider. Objectief gezien zijn er echter betere alternatieven met meer functionaliteiten. Het is dan ook niet geheel onwaarschijnlijk dat een andere munt de Bitcoin op een gegeven moment van de troon zal stoten. Facebook heeft dit immers ook gedaan met Hyves in het beginstadion van de sociale netwerken.

Het is dan ook onverstandig om al je eieren in één mandje te leggen. Net zoals bij aandelen is het belangrijk om diversificatie aan te brengen op een cryptocurrency portefeuille. Door je geld te verspreiden over de verschillende munten, voorkom je dat je alles verliest wanneer een munt geheel instort. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij de fork van de Bitcoin: Bitcoin Gold.

Nog slimmer: actief handelen

Uiteindelijk is het verstandiger om actief te handelen in cryptocurrencies. De prijs is ingestort en het is lastig te voorspellen of de voorheen hoge waarde van $20.000 van bijvoorbeeld de Bitcoin opnieuw worden gehaald. Het kan daarom lucratiever zijn om actief te handelen. Voor actieve handel is één ding namelijk erg belangrijk: volatiliteit.

De cryptocurrencies kennen nog steeds een hoge volatiliteit. De koers van de Bitcoin wisselt op een dag honderden tot soms wel duizenden euro’s. Van deze beweging kan je profiteren. Het is hierbij zowel mogelijk om short te gaan als om long te gaan. Wanneer je short gaat verdien je geld bij een dalende koers en wanneer je long gaat verdien je geld bij een stijgende prijs. Door dus in te zetten op deze koersbewegingen op de korte termijn kan je leuke resultaten behalen.

Wel is het hierbij belangrijk om een plan toe te passen. Cryptomunten bewegen vaak samen met het nieuws een bepaalde kant op. Een interessante munt om in te beleggen is IOTA. IOTA is een innovatieve munt die zich focust op het zogenaamde Internet of Things. Wanneer er nieuws uitkomt dat de techniek van IOTA beschikbaar wordt voor een bepaald koelkastmerk dan kan dit worden gezien als goed nieuws. De koers zal dan waarschijnlijk stijgen en het is dan verstandig om de IOTA te kopen.

Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. Wanneer naar buiten komt dat de techniek achter IOTA zo lek als een mandje is dan is het juist verstandig om te verkopen. Dit zijn natuurlijk simpele voorbeelden, maar door actief in te spelen op het nieuws kan je goede resultaten behalen. Wanneer je meer wilt weten over IOTA kan je dit artikel lezen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Mijlpaal: Twitter meet lightning fooi in Satoshi

Hoe brekend is het als Twitter samen met Jack Mallers’ Strike een dienst introduceert waarmee je twitteraars kleine fooien kunt toewerpen in crypto? In Bitcoin om precies te zijn. Best bijzonder en het deed de koers vandaag zeker goed. Maar de scherpe waarnemer zag nog heel iets anders. Zien wij dat inderdaad goed? Zien we […]

Sep 24, 2021
3 min

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min