Wat is TRON?

Tron heeft als ambitie om de online media en entertainment industrie te hervormen met behulp van een gedistribueerde ontwikkelingsplatform. Content en game ontwikkelaars hebben volledige controle over hun creatie en kunnen direct met de consumenten in contact komen zonder bemiddelende tussenpartijen zoals bijvoorbeeld YouTube. YouTube is een machtige bemiddelende partij en verdient veel geld met de interactie tussen de producent en de consument van content. Tron wil deze derde partij, de rentmeesters, tussen content makers en content consumenten eruit halen. Content kan in feite in de meest brede zin worden begrepen, hoewel bij Tron het accent ligt op de entertainment en gaming industrie. Dus, het gaat niet alleen om video-diensten, maar ook de bemiddelende diensten zoals de Apple App store of de Google Play store deze bieden. Op deze mobiele platformen maken Google en Apple enorme winsten, terwijl ze zelf geen content maken en er toch enorm veel macht over hebben. De macht moet weer in handen komen van vooral de content makers.

De macht van centrale partijen zoals Youtube, Google en Apple hangt veel af van de vaak gratis data – content opslag mogelijkheden. Het bieden van een hoogwaardig gedistribueerd ontwikkelingsplatform voor het ontwikkelen van content en applicaties zal niet voldoende zijn, het zal moeten worden gecomplimenteerd met een gedistribueerde methode van data opslag. Hiermee is binnen het software ontwerp van Tron rekening gehouden en in deze context kan ook de belangrijke opkoop van BitTorrent door Tron worden beschouwd. Om de waarde van Tron te kunnen inschatten moet het ontwerp van Tron nader worden bekeken. Voor dat we de architectuur bespreken, laten we eerst een introductievideo bekijken:
Wat is de software architectuur van Tron?
Tron heeft een software architectuur die bestaat uit 3 lagen. Hieronder kun je een overzicht zien met een verdere beschrijving elke laag.
- Tron Core Layer. De belangrijkste laag is de Tron Core. Tron is een gedistribueerde ontwikkelingsplatform gebaseerd op een Delegated Proof-of-Stake consensus protocol voor het bijwerken en onderhouden van de blockchain; het communiceren met de nodes via een wallet en het snel kunnen programmeren (SDK) van slimme contracten op de gedistribueerde virtuele machine (VM). De kerntaak van het verwerken en controleren van alle transacties is gedelegeerd naar 27 Super Representatives. Deze 27 representanten controleren alle uitgezonden transacties en pakken ze in om te worden verwerkt in de blokketen. Door deze aanpak hoeft Tron geen transactiekosten te heffen en kan het netwerk 10.000 transacties per seconde verwerken.
- Tron application layer. De toplaag is de applicatielaag voor het programmeren van decentrale applicaties, tokens en wallets die met de Tron Core laag communiceren. Een ontwikkelaar kan gebruik maken van een module voor het opstellen van slimme contracten en een module voor het ontwerpen van tokens. Tron beschikt verder over een protocol waardoor er verschillende programmeertalen gebruikt kunnen worden. Op dit moment wordt Java ondersteunt waardoor ontwikkelaars met kennis van Java gemakkelijk gebruik kunnen maken van Tron’s VM. De slimme contracten kunnen in Java worden opgesteld in alle mogelijke complexiteit en zullen op eigen VM’s draaien.
- Tron Storage Layer. De opslag methode van data binnen Tron verschilt wezenlijk van andere eerste generatie blokketens zoals die van Bitcoin en Ethereum. Bitcoin is ontwikkeld voor het extreem veilig verwerken van waardetransacties, de bitcoins, in de blokketen. Het is niet ontwikkeld voor data opslag en de verwerking van de acties van slimme contracten. Ethereum heeft een uitgebreidere data opslag methode toegevoegd in de vorm van database sleutel en waarde combinaties voor de verwerking en opslag van slimme contracten. Deze verbruikt volgens Tron te veel bronnen en moet er voor het soepel verwerken van contracten worden gebruik gemaakt van een graph database. Dit verwijst naar een direct acyclic graph protocol die wordt gebruikt voor derde generatie blokketens. De opslag hoeft niet een op een lineair worden gevalideerd in een zelf refererende keten van database entries. Het kan veel lichter en flexibeler met behulp van een graph protocol worden gedaan dat bij Tron de KhaosDB Module wordt genoemd die het wezenlijk bestandsdeel is in de data opslaglaag binnen de software architectuur van Tron.
De software architectuur van Tron heeft als doelstelling om van Tron een feilloos werkend decentraal operatief systeem te maken voor het programmeren en draaien van decentrale applicaties op het Tron netwerk.
Tron’s organisatie, achtergrondinformatie en de TRX cryptomunt
Naast de 27 delegaten wordt de ontwikkeling van Tron en het netwerk wordt door de Tron stichting ondersteund. Deze stichting is in Singapore door Justin Sun opgericht voor een gestuurde ontwikkeling van Tron. Justin Sun is geen onbekende in de Chinese zakenwereld doordat Jack Ma, de oprichter van Alibaba, hem had toegelaten tot zijn eigen befaamde Jack Ma Hupan Universiteit voor ondernemers. Justin wordt dan ook gezien als een zeer veel belovende ondernemer en werd na zijn studie door Ripple gerekruteerd. Justin Sun heeft daar tussen 2013-16 gewerkt als een vertegenwoordiger adviseur. Hij heeft daardoor veel geleerd van Ripple en kan deze leerervaringen gebruiken bij het leiden en ontwikkelen van Tron. Daarbij heeft hij ook steun gekregen van Ripple die ook heeft ook geïnvesteerd in Tron.
We zien dit terug in o.a. de pre-mine. Net zoals bij Ripple zijn de Trixon cryptomunten (TRX) via een zogenaamde pre-mine onmiddellijk geschapen. Er zijn 100 miljard TRX gemaakt waarvan 65 miljard in omloop zijn. Eigendom in TRX representeert gebruiksrechten van de beschikbare systeembronnen van het netwerk en stemrechten om o.a. te kunnen stemmen op de delegaten. Verder kan het dienen voor het betalen van bepaalde diensten op het Tron netwerk. Verder kan het bezit van TRX zorgen voor gratis airdrops en kan het gebruikt worden om deel te nemen aan crowd token sales.
Tron’s toekomst verwachting?
Het is moeilijk om in te schatten wat we kunnen verwachten van Tron, maar wat we wel kunnen zeggen is dat Tron door een slimme, jonge Chinese ondernemer wordt geleid. Tron heeft binnen een zeer korte tijd een enorme hoeveelheid geld opgehaald en een zeer grote marktkapitalisatie verworven. Hierbij speelt een elitair Chinees contact netwerk een belangrijke rol. Tron heeft nu zo’n 100 medewerkers met een kantoor in San Francisco en Beijing.
Het was zeer strategisch van Justin en zijn adviseurs om de onderneming Bittorrent in San Francisco op te kopen. BitTorrent is het meest populaire peer-to-peer (P2P) downloadprogramma met meer dan 170 miljoen gebruikers dat al sinds 2001 werkt. De technologie zal een belangrijke rol krijgen binnen Tron’s data opslag model waarbij de cryptomunt TRX een daadwerkelijk nut zal vervullen als betaalmiddel. Het Atlas project zal er toe leiden dat BitTorrent en TRON volledig worden geïntegreerd, waarbij de teams van TRON en BitTorrent zullen samenvloeien. Wanneer project Atlas slaagt en Tron de gebruikers weet te behouden, zal dit zeer verder zeer positieve gevolgen kunnen hebben voor Tron’s ontwikkeling. Er zal in de loop van de zomer van 2019 een nieuwe module beschikbaar komen in de BitTorrent client software, BitTorrent Speed. Deze zal het beloningssysteem van het BitTorrent netwerk verbeteren door gebruik te maken van de BitTorrent (BBT) token. Tron TRX houders zullen verder recht krijgen op airdrops en automatisch de BBT tokens krijgen uitgekeerd. Het geeft aan waarom het interessant kan zijn om TRX tokens van TRON te kopen.
Dankzij deze stappen zal het goed kunnen dat Tron verder meer geaccepteerd zal worden door andere ondernemingen. Er wordt verwacht dat Tron zal gaan samenwerken met de Chinese zoekmachine gigant Baidu.
Waar kan ik Tron TRX kopen?
Het is super eenvoudig om Tron in Nederland te kopen met iDEAL bij Bitvavo.
Voor meer informatie:
Gerelateerde projecten: