hoe werkt de economie

VERSCHIL INVESTEREN EN BELEGGEN

11 okt. 2016
Aanbieding: 

verschil tussen beleggen en investerenDe termen beleggen en investeren worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet correct. Beleggen is een term die gericht is op geld en het behalen van financiële voordelen. Beleggen doe je met geld. Investeren is een veel bredere term waarbij je vooral moet denken aan tijd, inspanning en kennis. Natuurlijk, bij het investeren wil je ook op lange termijn financiële voordelen of rendement behalen. Dit kan door het investeren in jezelf door het volgen van een specialistische opleiding waardoor je een betere baan kunt krijgen en daardoor meer geld verdienen.

beleggen vs investerenInvesteren in infrastructurele projecten, dure machines zoals robotten zijn zeer duur en op lange termijn gericht waarbij veel meer komt kijken dan alleen maar geld en financiële voordelen. Het investeren in andere productiemiddelen worden vervangingsinvesteringen genoemd. Het vergt vaak veel kapitaal in het begin en zou je bij wijze van spreken pas over 10 jaar rendement kunnen zien. Investeringen zijn strategisch van aard en hebben lange termijn doelen in het oog met een holostische visie op de ontwikkeling van een bedrijf of land. Wanneer je belegt, ben je puur op zoek naar financiële voordelen.

sociaal beleggen investeren Vandaar, het is beter om te spreken over het beleggen in financiële (digitale) contracten en eigendomsrechten zoals obligaties, aandelen, slimme contractenopties of cfd’s in grondstoffen, crypto tokens, cryptovaluta’s of buitenlandse valuta’s. Er zijn zelfs sociale handelsomgevingen ontwikkeld door gevestigde brokers om financiële voordelen te behalen door puur het volgen, spieken en overnemen van de beleggingen van de beste daghandelaren! Dit fenomeen staat bekend als social trading. Een Social trading platform zoals die van eToro, zou een beleggingsplatform kunnen zijn op basis waarvan je als particulier kunt beslissen om een aandeel wel of niet te kopen.

Bij het kopen van aandelen zouden we wel kunnen spreken over investeren in het geval van bepaalde overnames waarbij meteen alle of een meerderheid van de aandelen van een bedrijf door een ander bedrijf wordt opgekocht. Op deze manier is er sprake van een lange termijn invloed waarbij een ander bedrijf controle krijgt over de immateriële en materiële waarden van een bedrijf. Dit zijn overnames en vallen onder  uitbreidingsinvesteringen. Concreet voorbeeld: Facebook investeert X miljard Amerikaanse Dollars voor het opkopen van het nieuwe VR-bedrijfje Oculus. Op deze manier krijgt Facebook een directe invloed over de bedrijfsvoering en productontwikkeling: Oculus Rift. Op deze manier kan Facebook op langere termijn investeren in een virtual reality social media platform met een eigen reeks VR-brillen. Dit is een duidelijk voorbeeld van een investering van een groot bedrijf in de vorm van een overname door het opkopen van alle aandelen van een klein bedrijfje.

Bedrijven kunnen ook investeren in betere arbeidsomstandigheden en opleidingen voor de werknemers om zo op lange termijn op basis van betere en gelukkigere werknemers beter resultaat te kunnen boeken en ook de beste werknemers te behouden.

beleggen en investerenBedrijven kunnen naast het investeren in het welzijn en opleidingen van de werknemers, natuurlijk ook geld beleggen. Beleggen zouden bedrijven kunnen doen als een strategische beslissing om toekomstige kosten en baten beter af te schermen en in te schatten door o.a. het afsluiten van contracts for differences. De meeste grote bedrijven beleggen in grondstoffen die cruciaal zijn voor de productie werkzaamheden. Bovendien zullen vele van deze bedrijven ook vaak in de Forex markt beleggen. Ten slotte beleggen bedrijven ook veel in aandelen, kapitaalfondsen en zelfs obligaties. Bedrijven kunnen ook een bepaald gedeelte van hun kapitaal laten beleggen met behulp van een institutionele belegger. Dit zijn gespecialiseerde ondernemingen die grote vermogens van o.a. pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen beleggen.

Ten slotte zijn er de particuliere beleggers, de privépersonen die hun geld van hun spaarrekening naar een handelsrekening van een broker overboeken van bijvoorbeeld Markets. Geld sparen op een spaarrekening lijkt tegenwoordig zinloos. Banken en financiële ondernemingen hebben allerlei financiële instrumenten (opties, trackers en cfd’s) en handelsrekeningen ontwikkeld voor het kunnen beleggen van geld op de beurs. Het is voor de particulier zeer makkelijk om tegenwoordig online geld te beleggen dankzij Markets of Binckbank.

Bij het beleggen van geld kun je verschillende perspectieven hebben:

  • Beleggingen inschatten aan de hand van de waarde van beleggingen binnen macro-economische verwachtingen op korte en lange termijn. Je kunt hier denken aan het kopen van aandelen van een veelbelovend bedrijf dat gebruik maakt van een macro-economische trend. Het beleggen van geld in edelmetalen zoals goud en zilver. Wanneer je belegt in goud ben je een conservatieve belegger, wanneer je belegt in aandelen van nieuwe veelbelovende ondernemingen ben je een groeibelegger.
  • Je kunt natuurlijk beleggingen verspreiden over verschillende aandelen waarvan het rendement ongeveer gelijk is aan dat van de aandelenmarkt als geheel. Dit heet Indexbeleggen.
  • Je kunt ook index beleggen door puur het voorspellen van koersen aan de hand van een technische analyse. Het voorspellen van koersen kun je ook doen met aandelen, grondstoffen, cryptovaluta en edelmetalen. Wanneer je puur rendement wilt halen op basis van koerswijzigingen op korte termijn van bepaalde activa, zijn er afgeleide financiële producten ontwikkeld: derivaten. Door te beleggen in derivaten is het veel makkelijker en goedkoper om snel op basis van trends een zeer hoog rendement te behalen. Een controversieel instrument zijn de populaire CFD’s. Met dit instrument kun je met een goede strategie op zeer korte termijn een koers voorspellen van een aandeel. Bijvoorbeeld, je bekijkt een persconferentie van Apple en je hoort dat de cijfers tegenvallen en dat de nieuwste producten tegenvallen, dan zou je op basis van het effect van dit slechte nieuws snel kunnen toeslaan door het kopen van een put optie met behulp van cfd’s. Op basis van negatief nieuws over de euro en het uitbreken van een nieuwe eurocrisis zou je ook put opties kunnen kopen voor een index of de koers van de Euro. Wees voorzichtig met het beleggen op korte termijn, het kan vaak ontaarden in een vorm van online wedden. Over het algemeen is het beleggen in derivaten een vorm van speculeren. Voor meer informatie: wat is het verschil tussen speculeren en beleggen?
  • Op deze site schrijven we vooral over lange termijn beleggingen of investeringen in vaste activa of vaste virtuele activa zonder derde partij risico’s en volledig recht op eigendom zoals goud, een eigen bedrijf en vastgoed. Een voorbeeld van een belegging in virtuele activa is het kopen van Bitcoin of crypto equity.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

20 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min