starlight protocol

Wanneer komt de volgende financiële crisis?

Mar 11, 2020
Aanbieding: 

Vele beleggers en burgers worstelen met deze vraag. Een concreet antwoord met een datum op deze vraag kan niet worden gegeven. Niettemin, de vraag leeft nog steeds. Het geeft aan dat het vertrouwen in de globale economie en het financiële systeem nog niet terug is. Integendeel, beleggers bereiden zich al voor op de volgende financiële crisis.

volgende financiele crisis

Ogenschijnlijk zien de economische statistieken in vooral de Verenigde Staten er goed uit, maar het is feitelijk zo dat deze gegevens gedreven zijn door een zeer expansief geldverruimingsbeleid. Het hele westerse monetaire systeem, en vooral de eurozone, draait op een beleid dat geheel past bij een zware economische recessie. De meeste economieën zitten vast aan een infuus van goedkope leningen en verdere schuldmonetarisering door de centrale banken. Italië heeft sinds de crisis van 2008 geen vooruitgang geboekt. De staatsschulden nemen alleen maar toe en de globale schuldenlast wordt elk jaar gewoon steeds groter.

Sinds de val van Lehman Brothers lijken we vooral tijd te hebben gekocht want de fundamenten zijn zeer wankel waarbij de banken nog steeds veel te lage vermogenseisen hebben gekregen. Vermogenseisen zouden zeker 15 tot 20 % van het balanstotaal moeten zijn. Dit is niet het geval, integendeel hebben vele systeembanken, zoals de Deutsche Bank, nog steeds last van de desastreuze effecten van 2008. De meeste financiële experten spreken dan ook niet meer over of een volgende financiële crisis zal uitbreken, maar over wanneer het zal gebeuren en wat de volgende financiële crisis zal veroorzaken. 

Om dit te kunnen herkennen is het misschien verstandig om te luisteren naar wat een aantal belangrijke economen hebben te zeggen die de crisis van 2008 hadden voorzien:

De volgende financiële crisis. De indicators volgens econoom A. Garry Shilling:

“The ultimate thing that brings down financial markets is excess leverage … So, you look where’s the big leverage, and right now I think it’s in emerging markets.”

Shilling is vooral ongerust over de totale schuldenlast van de opkomende economieën. Deze staan uit als Amerikaanse Dollars en lopen makkelijk op tot 8 biljoen Amerikaanse Dollars. Deze schuldenlast wordt steeds moeilijker om te beheersen aangezien de FED langzaam de rentevoeten verhoogt en de Amerikaanse Dollar steeds sterker wordt. Hoe meer de lokale valuta’s devalueren hoe duurder de schulden worden. Hiermee is Shilling in feite geheel in lijn met de bevindingen van de econoom en hedgefonds beheerder Ray Dalio. Hij heeft recentelijk een gratis eboek of handleiding uitgebracht (Big Debt Crisis) voor monetaire beleidsmakers en vermogensbeheerders om door de volgende crisis te kunnen manoeuvreren. Ray Dalio had de Amerikaanse overheid bij de laatste crisis in 2008 geadviseerd over welke monetaire beleidsmaatregelen gewenst waren. Ray Dalio wijst ook zijn vingers naar mogelijke besmettingseffecten van de valuta crisis die nu heersen in de ‘opkomende’ economische economieën van Argentinië, Brazilië, Venezuela, Iran en Turkije. Inderdaad, een verdere escalatie van de valuta crisis in Turkije kan grote gevolgen hebben voor vooral Spaanse banken.

De volgende financiële crisis. De indicators volgens Raghuram Rajan en Jim Stack:

De bankier en econoom Raghuram Rajan, heeft ook een reputatie opgebouwd als het gaat om het identificeren van problemen. Hij is minder ongerust over de valuta crisis in Turkije en wijst zijn vinger naar de enorme schuldenlast van het Amerikaanse bedrijfsleven. Volgens Raghuram Rajan heeft de Amerikaanse FED te weinig gedaan om zeepbellen op basis van het geldverruimingsbeleid te vermijden. Amerikaanse bedrijven hebben veel te veel schulden op zich genomen om hun werkzaamheden te financieren en zullen in de problemen komen nu de rentevoeten langzaam omhoog komen. Het is gemakkelijk om goedkope leningen aan te gaan:

“You get hooked on leverage. It’s cheap, it’s easy to refinance, so why not take more of it? You get lulled into taking more leverage than perhaps you can handle.”

De bankier Raghuram Rajan is hiermee in overeenstemming met de vermogensbeheerder Jim Stack. Hij ziet ook de slechte schulden van het Amerikaanse bedrijfsleven als een zeer zorgwekkend probleem. De uitgave van Amerikaanse bedrijfsobligaties is meer dan verdubbeld. Het Amerikaanse bedrijfsleven heeft nu een schuldenlast van zo’n $17500 miljard. Door verdere securitisatie kunnen deze leningen worden ververpakt en doorverkocht als Collaterized Loan Obligaties (CLO’s) aan beleggers. 

De volgende financiële crisis. De indicators volgens John Mauldin:

De befaamde analist en schrijver John Mauldin is zeer duidelijk waar het gevaar nu vandaan zal komen:

“I think the choice of Europe is… going to have to put [all the debt] on the balance sheet of the European Central Bank. If they don’t, then the euro zone breaks apart and we’re going to get a 50% valuation collapse.”

“Greece…is a rounding error. Italy is not…. And Brussels and Germany are going to have to allow Italy to overshoot their persistent debt, and the ECB is going to have to buy that debt.”

“If it doesn’t happen, the debt triggers a crisis in Europe, [and] that triggers the beginning of a global recession” but… “there are so many little dominoes, if they all start falling, one leads to the next.”

De volgende financiele crisis. De indicators volgens Kyle Bass.

Kyle Bass komt met een verrassende contraire analyse over de financiële staat van China. Volgens Kyle Bass kampt China met economische problemen, de economische groei is veel lager dan de Chinese overheid rapporteert en is de financiële sector van China zeer kwetsbaar door torenhoge schulden die niet renderen. De staatsbank heeft veel meer kredieten verstrekt dan het bruto nationale product. De totale Chinese schuld bedraagt 300 % van het BNP. Voor haar overlevering hongert de Chinese financiële sector naar meer Amerikaanse Dollars die ze vooral via de stadstaat van Hong Kong bemachtigt. Door het roekeloze beleid van de Chinese staatsbank en de Hong Kong Dollar peg aan de Amerikaanse Dollar is de financiële sector enorm opgeblazen tot wel 9 x het BNP van Hong Kong. De vastgoedsector van Hong Kong is een enorme zeepbel en de studentenprotesten verbeteren de situatie niet. Het is goed mogelijk dat bij een volgende recessie de bankensector in China volledig in elkaar stort doordat de Hong Kong – China crisis escaleert en daarmee de volgende globale financiële crisis kan veroorzaken. Volgens Kyle Bass zal de globale economie met een 80 % zekerheid in 2020 in een recessie terecht komen.    

Inderdaad, hoe het ook zij, de geldpersen van de Centrale Banken moeten weer worden opgewarmd, wat er moet weer een hele hoop rommelschuld worden opgekocht wanneer de volgende financiële crisis zich voordoet. Ray Dalio is hier het meest concreet als het geven van een datum. Volgens hem zal alles wenden rond 2020 en daarom heeft hij zijn boek nu uitgebracht zodat beleidsmakers zijn bevindingen kunnen eigen maken en zijn aanbevelingen opvolgen. Professor Richard Werner voorspelt ook dat een nieuwe financiële crisis onafwendbaar is aangezien het door het wanbeleid van Europese Centrale Bank wordt veroorzaakt. Crisis als een manier om hervormingen af te dwingen binnen Europa. 

Zal de volgende financiële crisis in 2020 uitbreken?

De recente ontwikkeling van een inversie van het rendement op de kort lopende Amerikaanse staatsobligaties (inverted yield curve) is een indicator dat we in een periode van laagconjunctuur zullen komen.

Update: de verspreiding van het coronavirus is een zwarte zwaan in deze mix van bovengenoemde indicatoren. De economische zullen zorgen voor een globale recessie in 2020, wellicht ook een depressie en een nieuwe crisis? Volgens macro-econoom Raoul Pal is dit het geval. Hieronder kun je een recente video-interview bekijken waar hij spreekt over de economische impact van het coronavirus.

Het eigenaardige is dat het jubileum van het bankroet van Lehman, dat het officiële begin markeert van de financiële crisis van 2008, ook samenvalt met het jubileum van Bitcoin. Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin toen het gehele financiële systeem in elkaar viel en op slot kwam te liggen. Niemand vertrouwde elkaar nog. Bitcoin werkt nu 10 jaar feilloos als een onkraakbaar en transparant alternatief financieel systeem zonder banken. Het krijgt door het verdere wantrouwen in het bankenstelsel, meer vertrouwen als alternatief. Het zal in deze zin een nieuwe variant van fiduciair geld worden dat zonder vertrouwen werkt, in feite op volledig wantrouwen is gebaseerd en op de werking van goud is geïnspireerd. Voor meer informatie:

De nieuwe financiële revolutie is er al!

Bronnen:

Lees verder

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min