Waardeloze visie ABNAMRO op Bitcoin

Aug 10, 2021
Aanbieding: 
Ralph Wessels – ABNAMRO

Het is toch ongelofelijk dat tegenwoordig een feestende (ik vermoed gretig sn…..de) grappenmaker met duivelsteken op twitter en aldaar ook allerlei duurzaamheidsnonsens retweetend zichzelf Chief Investment Strategist van de meest prestigieuze bank van Nederland mag noemen. Het zou nog wat zijn als hij met zijn geveinsde “batik-T-shirt” jeugdigheid ook Bitcoin en crypto zou omarmen, maar op het ABNAMRO blog is hij zojuist bezig met de meest slaapverwekkende analyse over Bitcoin en crypto ooit.

Op 8 juli verscheen op ABNAMRO – Private Banking – Beleggingsnieuws van zijn hand “Cryptocurrencies deel 1 – Cryptocurrencies als belegging” dat we zeer kort kunnen samenvatten met:

  • Crypto is goed voor diversificatie … maar toch ook weer niet
  • ABNAMRO biedt het niet aan en gaat het niet aanbieden
  • Robeco adviseert 1% Bitcoin

Er kan dus geen glimlach af over Bitcoin, terwijl ABNAMRO niet schroomt haar particuliere beleggers door ene Judith Sanders te adviseren in de waterstofeconomie te investeren. Deze dame komen we ook hier tegen:

En hier:

Samen met onze vriend “duivelsteken” Ralph. Gezellig hoor “De Grote Herstart“. Die hadden we tot dusver enkel in het Engels gehoord maar dat spreken ze bij ABNAMRO blijkbaar niet. Dit is dus de focus van @ralphsfocus en dan vraag je je af waar de tijden zijn gebleven dat vermogende heren in driedelig pak op grote afstand bleven van collectivistische utopieën. Bij duurzaamheid is de invloed van regulering door de overheid blijkbaar geen probleem – want wind mee – bij Bitcoin wel want soms nog tegenwind. Wat dat betreft snappen we de laffe visieloze beleggingsstrategie van ABNAMRO: volg de industrieën die door de huidige macht zijn gesanctioneerd en gesubsidieerd en investeer vooral niet in outliers als Bitcoin.

Dat brave modieuze niet-visionaire laffe gezagsgetrouwe aspect – dat je binnen de moderne dictatuur gerust fascistoïde mag noemen – komt nog duidelijker naar voren in Ralphs zojuist verschenen tweede epistel getiteld “Cryptocurrencies drieluik deel 2 – Bitcoin“. Deze tekst kun je net zoals ik onlangs met Nassim Taleb’s paper deed volledig fileren en deconstrueren tot de baarlijke onnadenkende nietszeggende nonsens die het is, dus dat besparen we ons. Maar lees bijvoorbeeld eens deze passage:

Wat wordt onderschat, is dat een wereldwijd decentraal geldsysteem de soevereiniteit van landen aantast. Een centraal systeem met een eigen munt stelt overheden en centrale banken in staat om te stimuleren, belasting te heffen, sancties op te leggen en/of malafide geldstromen te controleren. Daarmee is een decentraal systeem niet in het algemene belang en zullen overheden vasthouden aan de eigen munt. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten bij gebruik van Bitcoin moeten blijven omrekenen tussen de lokale munt en Bitcoin. Dat is inefficiënt.

Dat noem je gotspe! Want dat is zo iets als te zeggen: “Wat wordt onderschat is dat een pleister helpt om een bloeding te stelpen en dus is dat niet in het belang van de gewonde persoon en zal zijn slavendrijver weigeren hem die pleister te geven.” Lees het twee of drie keer van mijn part en je valt van je stoel. Hoe kun je zo iets idioots nu uit je pen krijgen? Bitcoin is nu juist gelanceerd als het antwoord tegen het centrale wanbeleid. Dus je moet in dat paradigma stappen om het te beoordelen. Maar ABNAMRO heult dus per definitie met de macht en heeft geen interesse in nieuwe perspectieven anders dan duurzame leugenpraatjes.

Dus je hebt een soort kwaadaardige gezagsgetrouwheid bij dit instituut maar ook aperte domheid. Want hoe kun je nu schrijven:

Hierdoor zullen bedrijven en consumenten bij gebruik van Bitcoin moeten blijven omrekenen tussen de lokale munt en Bitcoin. Dat is inefficiënt.

Terwijl een bank de godganse dag niet anders doet dan zaken in elkaar omrekenen en tegen elkaar wegstrepen en weet ik wat niet al. Dat is alsof in de prehistorie bij de introductie van geld om ruilhandel te faciliteren iemand tegenwerpt: ja dat zal allemaal wel maar als we geld introduceren moeten we steeds ook hoofdrekenen. Bovendien dacht ik dat we al vrij lang rekenmachientjes hebben.

Dan het recente leuke sprankelende interview met PlanB. Op de vraag of Bitcoin aan het einde van de Stock2Flow curve naar een oneindige dollarkoers gaat, geeft de goeroe als antwoord dat natuurlijk ergens tijdens de hyperbitcoinisatie de dollar elke waarde verliest en niemand er meer in wil rekenen. Hoeveel sovjet roebel is 1 Bitcoin?

Afsluitend nog even een correctie op het jargon waar Ralph duidelijk niet in zit als hij schrijft: “De digitale munt roept veel emotie op. De mensen die erin geloven, staan bekend als ‘believers’, zij die er niets van willen weten als ‘non-believers’.” Nee Ralph! Dat noem je bitcoiners en nocoiners.

Dus afsluitend ons advies voor Ralph “be happy staying poor boomer!” en koop nog een fris T-shirt. Ons advies voor beleggers al dan niet in driedelig pak is: oriënteer je eens op Bitcoin kopen.

Titelfoto F.Eveleens – Eigen werk, CC BY 3.0

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min