bank

Wat zijn bitcoins?

May 11, 2021
Aanbieding: 

Help, wat is Bitcoin eigenlijk en wat zijn bitcoins precies? Kan iemand mij eenvoudig uitleggen wat Bitcoin voor mij kan betekenen?

Deze vragen komen vaak op bij mensen die het eerste in aanraking komen met de termen bitcoins en Bitcoin. We worden al snel worden bang gemaakt door negatieve propaganda ingegeven door gebrek aan kennis en onzekerheid over de ongekende kracht van deze revolutionaire internet technologie.

wat is bitcoin

In principe is het allemaal zeer eenvoudig als we beseffen dat de Bitcoin uit verschillende delen bestaat. De bitoins als geld maken deel uit van het Bitcoin protocol en het netwerk. Voor dat we in detail bespreken wat Bitcoin is en de bitcoins precies zijn, zullen we puntsgewijs een mini-samenvatting geven:

  • De bitcoins werken als vrij, schuldvrij, onvervreemdbaar digitaal contant basisgeld – (Bitcoin is vrij geld – er is geen censuur). 
  • Het werkt als digitaal contant basisgeld binnen een onkraakbaar, cryptografisch beveiligd decentraal P2P-netwerk zonder derde partijen, dus zonder banken (de Bitcoin is een decentraal netwerk). 
  • Dit is mogelijk dankzij de cryptografische principes van de gedistribueerde blockchain technologieProof-of-Work en consensus regels (de Bitcoin is een nieuwe monetaire technologie).
  • Bitcoin heeft als een decentraal netwerk meer en meer gebruikers met elkaar versterkende netwerk effecten op basis van een gigantische infrastructuur dat buiten het bereik van overheden en banken valt – (de Bitcoin heeft een infrastructuur met een enorm netwerk effect). Dit is Bitcoin!
  • Het aantal bitcoins dat in omloop kunnen worden gebracht is cryptografisch vastgelegd tot maximaal 21 miljoen. De geldhoeveelheid ligt vast. Bitcoin is bijna onveranderbaar. Er is geen centrale bank die de geldhoeveelheid kan uitbreiden door een inflatoir geldverruimingspolitiek. De bitcoins zijn zeer schaars en worden elke vier jaar schaarser (Bitcoin halving)!   
  • Bitcoin democratiseert en nivelleert geld als een schuld- en machtssysteem. Het is gebaseerd op de beginselen van solide geld. Bitcoin verwezenlijkt financiële zelfbeschikking – (de Bitcoin is een gevaar voor het huidige centrale bankenstelsel).
  • Bitcoin kan in deze zin ook als volgt worden omschreven: een recht zonder recht-of wetgever –  “ius sine lege” d.w.z. een recht, wet of sociaal contract zonder een wetgevende of rechterlijke macht en hiërarchie. De term “ius”, is de wortel van ‘rechtvaardig’, maar dan in de zin van gelijkwaardigheid. De term “lege”, is de wortel van wetgeving (legalisering) en impliceert een hogere wetgevende macht of rechter. Bij Bitcoin is deze macht afwezig en biedt iedereen het recht op gelijke toegang tot het netwerk voor het verwezenlijken van financiële autonomie en gelijkwaardigheid. Het netwerk bevordert ‘ius’ en is immuun voor allerlei machtsspelletjes die mensen zouden willen spelen dankzij de Consensus vereisten. 
  • Elke Bitcoin representeert een grootste rekeneenheid binnen het Bitcoin geldstelsel. 1 Bitcoin bestaat uit namelijk uit 100 miljoen satoshi’s. Dit is de kleinste rekeneenheid van het Bitcoin geldstelsel. 1 Bitcoin is de grootste rekeneenheid binnen het verwerken van bitcoin transacties. Wanneer we een halve bitcoin kopen, kopen we in feite 50 miljoen satoshi’s.  Wanneer je 10 bitcoins bezit ben je een Satoshi miljardair ( :  
  • Bitcoin is niet alleen een technologische doorbraak op het gebied van decentraal geld, maar ook op het gebied van boekhouden. Bitcoin introduceert als eerste een succesvolle implementatie van een driedimensionaal boekhoudsysteem. Dit representeert een boekhoud revolutie.
  • Ten slotte, Bitcoin is programmeerbaar. Er kunnen lagen op worden gebouwd, zoals de Lightning, Liquid of RSK netwerken. Het is als een technologie onder ontwikkeling waarmee er een nieuw rechtvaardiger financieel systeem kan worden opgebouwd – (Bitcoin is het fundament voor het bouwen van een rechtvaardige en gelijkwaardige wereld van nieuwe financiën).

We zullen alles uitwerken in de rest van de artikel. Laten we beginnen met een goed video introductie over wat Bitcoin is:

De Bitcoin koopgids van bestebank.org

– Leer meer over hoe, waarom, wanneer en waar je bitcoin het beste kunt kopen
– Sinds 2013 houden we hier alles bij over wat je moet weten om aan de slag te gaan

 

Uitvoerige en stap-voor-stap beschrijving over bitcoins:

Hier volgt een complete beschrijving over wat Bitcoin is in het licht van ons huidige geldstelsel. Laten we beginnen.

Wat zijn bitcoins? – onvervreemdbaar digitaal contant geld!

In de eerste plaats, de bitcoins zijn vrije virtuele roerende goederen. Elke Bitcoin is een digitaal onvervreemdbaar bezit. Net zoals met contant geld in jouw bezit, kun je dit bezit als een betaalmiddel gebruiken. Als werkelijk equivalent laten bitcoins zich het beste omschrijven als digitaal contant geld. De uitvinder, Satoshi Nakamoto, noemde het een peer-to-peer elektronisch contant geldsysteem dat werkt zonder dat er vertrouwen nodig is noch de inmenging van een derde partij. Net zoals het met contant geld gebeurt, je stopt jouw bitcoins in een portemonnee en je kunt ze direct aan iemand anders geven, iemand anders er mee betalen of er spullen voor kopen. Je kunt zo’n digitale Bitcoin portemonnee zien als het equivalent van een online bankrekening, maar dan in volledig beheer van jezelf en niet opgezet door een bank. Bitcoin is het contante geld in je online broekzak, je Bitcoin wallet.

wat is een bitcoinHet belangrijkste verschil met euro fiat digitaal geld op jouw reguliere bankrekening is dat het niet echt van jou is en dat de bankrekening ook niet van jou is. Er zijn allerlei kosten aan verbonden. Nog ernstiger is dat euro’s elke dag in enorme hoeveelheden digitaal geprint worden door de Europese Centrale bank op basis van schuld, een schuldbekentenis aan iemand anders! Nee, bitcoins kunnen niet worden geprint, het aanbod van 21 miljoen eenheden ligt wiskundig vast in de blockchain en elke bitcoin is echt jouw rechtmatig eigendom. Het zijn jouw digitale roerende goederen waar je vrij over beschikt zonder derde partij risico als je ze op een goed beveiligde Bitcoin wallet zet zoals de Ledger Wallet! Er is geen controlerende, derde partij, zoals een bank die het geldscheppingsproces beheerst in de vorm van schuldcreatie. Bitcoins zijn geen schuldbekentenissen.

wat zijn bitcoinsBitcoins zijn vrij geld waarover jij alle macht hebt. Bij het gebruik van Bitcoins en Bitcoin Wallets zijn er geen kosten verbonden. Dat is niet het geval met banken. Banken zadelen de klanten op met allerlei kosten. Dit is niet het geval met Bitcoins. Daarom dat banken niet het gebruik van Bitcoins stimuleren en afraden. Door het kopen van Bitcoins wordt je je eigen bank en de echte rechtmatige eigenaar van jouw digitaal geld. Meer en meer winkeliers accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Meer en meer Nederlanders ontdekken en gebruiken Bitcoins om meer zelfstandigheid over de eigen financiën te krijgen. Vooral ook omdat je met Bitcoins ook alle andere valuta’s en edelmetalen kunt kopen via fintech bedrijven zoals Spectrocoin. Je hoeft Bitcoins niet vast te houden. Je kunt ze onmiddellijk weer omzetten in andere assets zoals platina, goud en alle mogelijke valuta’s zonder restricties, kosten en tussenkomst van de banken.

bitcoin btcJe bent volledig zelf verantwoordelijk voor je bitcoins. Nogmaals, ben je van plan om veel bitcoins te kopen, dan moet je echt kijken naar een goede hardware wallet. Meer en meer mensen en winkels accepteren bitcoins. Je kunt ze ook nu eenvoudig in elke winkel uitgeven om de hoek dankzij Bitcoin Euro betaalkaarten.

 

Wat is Bitcoin? Een revolutionaire vorm van vermogensbescherming:

wat zijn bitcoins eigenlijk?Bitcoins zijn daarom nogal disruptief en revolutionair. Zeker in het licht van ons corrupte en zieke bankstelsel die in dienst staat van de grote corporaties, overheden en aandeelhouders. Banken zijn er niet meer voor het gewone volk. Het is dankzij de normale belastingbetalers dat het reguliere bankstelsel nog bestaat. Banken hebben helaas nog niet hun lesje geleerd. De situatie is er niet beter op geworden. De beste bank ben je uiteindelijk zelf. Bitcoins zijn daarom ook een middel om uit dit systeem te stappen voordat het voorgoed ten onder gaat. Bail-outs kunnen makkelijk omslaan in Bail-ins, waarbij de spaarder zal moeten opdraaien voor de wantoestanden van een bank. Bitcoins zijn in dit geval niet alleen revolutionair, maar ook pure noodzaak om in ieder geval een gedeelte van jouw tegoeden buiten dit systeem te plaatsen. Kijk maar eens wat er recent is gebeurd in India waar geldontwaarding nu hard toeslaat, contant geld aan banden wordt gelegd en goud wordt geconfisqueerd. China heeft een soortgelijke problematiek nu de economische cijfers tegen vallen en de Chinese Yuan maar in waarde blijft dalen. Bitcoin wordt nu als het alternatief beschouwd om uit een falend centraal geldbestel te stappen waarbij het vermogen in fiat geld wordt uitgehold. Het hoeft ons dus ook niet te verbazen dat de banken en ook de overheid Bitcoin niet als geld willen beschouwen. Maar, wat is eigenlijk geld tegenwoordig? Bitcoins zijn een revolutionaire digitale valuta voor vermogensbescherming. Bovendien kun je bij fintech ondernemingen zoals Spectrocoin jouw bitcoins direct omzetten in andere valuta’s en goud!

Bitcoins zijn meer dan cryptogeld, het is één toepassing van een nieuwe internet technologie:

Bitcoins zijn in de praktijk zeer makkelijk te gebruiken als een betaalmiddel, maar het feit dat bitcoins als betaalmiddel mogelijk zijn, is dankzij een belangrijke nieuwe technologische uitvinding. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen bitcoin als betalingsmiddel en uniek rekeneenheid in het netwerk en Bitcoin als een nieuwe internet technologie voor geld (p2p-netwerk):

bitcoin is een p2p netwerkDit onderscheid is kunstmatig, maar nuttig. Bitcoin is als betalingsmiddel een deel van het netwerk en vertegenwoordigt daar binnen een digital asset. We spreken in deze zin ook van het Bitcoin-netwerk waarin alle bitcoins een unieke plek hebben. Het is vergelijkbaar met het internet. Het internet is ook een decentraal netwerk. Het is net zoals het internet een decentraal netwerk omdat alle bitcoin transacties peer-to-peer zijn. De transactie gaat direct van de eigenaar met behulp van een Bitcoin portemonnee (op de computer, tablet of smartphone) naar een nieuwe eigenaar met behulp van zijn Bitcoin portemonnee. Dit zonder de tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Een transactie ( b.v. in de vorm van een betaling) versturen en ontvangen is net zo makkelijk als het sturen van een e-mail. Het werkt via een publiek bitcoinadres (een reeks van cijfers en letters) in een portemonee op het Bitcoin-netwerk. Alle bitcoin transacties worden in het netwerk opgeslagen in een enorm publiek transactielogboek. Dit transactielogboek staat bekend als de Blockchain. In beginsel zijn bitcoins een reeks van unieke digitale rekeneenheden in dit decentraal logboek met een unieke locatie.

Waarom zijn bitcoins uniek?

Er zullen in totaal maar 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn. Het feit dat bitcoins kunnen bestaan en het netwerk werkt is mogelijk dankzij hardcore cryptografische algoritmes en unieke, geniale probleemoplossingen. Een zo’n oplossing is het maken van onkraakbare unieke digitale geldeenheden. Elke Bitcoin is uniek doordat deze onmogelijk te kopiëren is en niet meerdere malen kan worden uitgeven. Denk maar eens aan het versturen van een e-mail met een PDF-bestand. Deze kun je delen en oneindig kopieëren. Dit is niet mogelijk met een Bitcoin. Het is een uniek digitaal bezit en door de werking van het Bitcoin netwerk en de activiteiten van de Bitcoin miners wordt er 100 % gegarandeert dat dit zo blijft.

bitcoin private keyMet behulp van jouw privésleutel in de bitcoin portemonee kun jij aantonen dat jij de eigenaar bent over deze specifieke unieke digitale rekeneenheden in het netwerk, de bitcoins. Met deze unieke sleutel kun je een digitale handtekening zetten om een betaling te verrichten en aangeven dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de betreffende bitcoins. De bitcoin portemonnee beheert jouw bitcoin-saldo en jouw geheime sleutels, maar bevat zelf geen bitcoins. De bitcoins zitten ingebakken in de blockchain en veranderen in feite alleen van locatie. Via jouw geheime sleutels en handtekening in jouw wallet kun je aantonen dat jij de eigenaar bent van een bepaald saldo van bitcoins. Vandaar dat het zeer belangrijk is dat je beschikt over een uitstekende bitcoin wallet. Voor meer informatie: Wat is de beste bitcoin wallet?

Bitcoins zijn veilig en niet te kraken!

Bitcoin is een zeer veilige nieuwe technologie die gebaseerd is op cryptografie. De beveiliging van alle bitcoin transacties is gebaseerd op het cryptografisch beginsel van publieke en geheime, unieke sleutels. De geheime private key is gekoppeld aan een publieke sleutel. Met een publieke sleutel kun je niet achterhalen wat de geheime sleutel is. Je kunt met de geheime sleutel aantonen dat een bepaalde publieke sleutel van jouw is. Een publieke bitcoin-adres maakt het mogelijk om bitcoins te ontvangen en een bitcoin-saldo te beheren. Via de geheime sleutel kun jij bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Daarnaast geschieden alle transacties via beveiligd internetverkeer op basis van dezelfde beginselen. Bitcointransacties zijn eigenlijk te vergelijken met het uitvoeren van wiskundige puzzels om  bitcoins toe te kennen aan jouw portemonnee, jouw kluis. Je hebt een geheime sleutel nodig om de kluis te openen en een publieke sleutel (het bitcoinadres) om het geld in de kluis te stoppen en er een bijbehorende puzzel erop te zetten. Aangezien Bitcoin ook een scriptaal is, is het mogelijk om andere puzzels te programmeren om het openen en sluiten van de bitcoin-kluis moeilijker te maken. Bijvoorbeeld, je kunt een Bitcoin kluis ontwikkelen waarbij er 2 geheime sleutels nodig zijn om een transactie te ondertekenen of waarbij er een extra wachtwoord nodig is. Er kan ook een tijdslot op worden geprogrammeerd. Vandaar de cryptografische toepassingen om de geheime sleutels van jouw Bitcoins te beveiligen zijn onbegrensd. De toepassingen zijn afhankelijk van de ontwikkelaars van de Bitcoin wallets. De beste manier is om de geheime privé sleutels te plaatsen op een hardware wallet.

Bitcoins en het Bitcoin netwerk zijn ook onmogelijk te kraken. Het is gebaseerd op het aller beste encryptie hash-algoritme die er bestaat: SHA-256. Dit betekent concreet dat het kraken van een bitcoin adres gemiddeld zo’n 2^45 jaar (35.000 miljard jaar) zou kosten. Wanneer je diep in deze termen duikt, zal het meer en meer ingewikkelder worden. Het vereist kennis van cryptografie, wiskunde en programmeertalen. Het is een nieuwe computerwetenschap gebaseerd op het veel onderzoekend werk van vooral de CypherPunks . Gelukkig, voor de doorsnee gebruiker, is het niet nodig om zich daar in te verdiepen. Bitcoins zijn gemakkelijk om te gebruiken en representeren het nieuwe internet van het geld. Dit staat bekend onder de uitdrukkking The internet of Money. Bitcoin zal de financiële wereld enorm veranderen, net zoals het internet onze wereld ingrijpend heeft veranderd. Hoezo?

Bitcoin is technologisch gezien niet te stoppen en herbergt oneindig veel nieuwe toepassingen!

Het monetaire aspect, bitcoin als betaalmiddel en alternatief betaalsysteem is maar één toepassing en het puntje van de ijsberg. Bitcoin is programeerbaar geld waardoor je allerlei toepassingen en verbeteringen kunt implementeren. Het is een technologisch programeerbaar p2p-geldsyteem met een eigen infrastructuur en netwerk. Dit netwerk is programeerbaar voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Er is een belangrijk netwerk effect bij de ontwikkeling van Bitcoin. Bitcoin is in ontwikkeling en is sterk verbeterd en de vooruitgang is nu onmogelijk te stoppen. Net zoals het internet niet meer te stoppen of te veroveren valt.

Bitcoin staat niet stil, maar maakt technologisch gezien vele sprongen. De recente Segwitt implementatie is een belangrijke verbetering die het hele Bitcoin netwerk ten goede komt. Bovenop de blockchain van Bitcoin kunnen slimme contracten worden opgesteld voor o.a. het bewerkstelligen van het Lightning Netwerk. Er zit een duidelijke vooruitgang in de manier waarop het Bitcoin netwerk zich ontwikkeld en de nieuwe toepassingen die ervoor worden geschreven.

Concreet gezien, Bitcoin kan de Forex handel volledig revolutioneren en democratiseren! Een echt innovatief bedrijf op dit gebied is Spectrocoin. Je kunt zelfs Bitcoins al uitlenen op een bitcoin lending platform. Dit is een nieuwe vorm van social trading in de making! De bitcoin technologie kan ook het beurswezen volledig hervormen. De bitcoin technologie kan ook nieuwe toepassingen krijgen op het gebied van erfrecht en eigendomsrechten. Vooral het Colored Coins initiatief is in dit opzicht de moeite waard om te volgen. Bitcoin kan zorgen voor een enorme hervorming van de dure notaris- en advocaten industrie. Oh jee, waar zijn de grenzen van wat Bitcoin te bieden heeft voor de mensheid! Wees niet bang voor de deze nieuwe uitvinding, begin gewoon voorzichtig met het ontdekken van Bitcoin als betalingsmiddel. Het is in de praktijk zeer makkelijk, in theorie biedt het een nieuw paradigma en nieuwe revolutionaire technologie met fantastisch veel nieuwe toepassingen. Bitcoins zijn in dit opzicht gewoon een fantastische investering: waarom zou ik investeren in bitcoin?

Nogmaals, Bitcoins kennen geen grenzen, kennen geen buitenland. Er zullen dus geen kosten in rekening gebracht voor het sturen van bitcoins van iemand in Nederland naar iemand in Chile. Het overmaken van geld naar het buitenland is een uitdrukking die niet meer van toepassing is in de wereld van het globale digitale contant cryptogeld!

 

Welkom in de wereld van Bitcoin en wat de toepassingen van bitcoins zijn en zullen worden……

Wacht, maar is het makkelijk om Bitcoins weer te verkopen?

Zeker, het is zeer eenvoudig om Bitcoins weer te verkopen. De al eerder genoemde beurzen kopen graag jouw bitcoins terug. Voor meer informatie: Hoe kan ik Bitcoins verkopen?

Wat zijn bitcoin transactiekosten?

Er worden minimale transactiekosten in rekening gebracht voor de zogenaamde Bitcoin delvers. De Bitcoin delvers of miners zijn de belangrijkste spelers voor het onderhouden van het Bitcoin netwerk en valideren alle transacties in het decentrale grootboek of kassaboek van Bitcoin, de blockchain. Er zijn uiteindelijk hardware kosten en energiekosten (stroom) verbonden aan het onderhouden van de onderliggende infrastructuur van dit p2p-fintech netwerk. Deze kosten worden verhaald op het gebruik van bitcoins door de gebruikers van het netwerk. Elke bitcoin transactie is verbonden met een zogenaamde miners fee voor het onderhouden van het Bitcoin netwerk.

Wat is Bitcoin prijs speculatie?

wat is bitcoinJe kunt gemakkelijk speculeren met de prijs van bitcoin zonder bitcoins te kopen door het handelen in cfd’s. Met CFD’s kun je makkelijk geld verliezen of verdienen met bitcoins zonder dat je ook maar 1 bitcoin hoeft te kopen of te verkopen. Je vermijdt natuurlijk ook de miner fees. Voor meer informatie:

Bitcoin speculanten zijn op dit moment verantwoordelijk voor de prijs volatiliteit…. houd je hart maar vast wanneer je met dit spelletje meespeelt! Het is jammer dat op basis van deze volatiliteit Bitcoin wordt afgekraakt. Hieronder kun je een leuke video zien over de vooroordelen en drogredenen over bitcoins:

 

 

Hier is een andere leuke video over wat Bitcoin bugs zeggen over wat Bitcoin is:

 

 

Hier is een andere goede video over bitcoins:

 

1 miljoen USD Dollar per Bitcoin is conservatief – Bix Weir over Bitcoin en internet:

 

Wil je Bitcoins kopen?

Lees onze gids over het hoe en waarom van het kopen van Bitcoins:

Gerelateerde artikels:

Voor de Bitcoin nerds, hier is de originele white paper van Satoshi Nakamoto over Bitcoin:

De Bitcoin koopgids van bestebank.org

– Leer meer over hoe, waarom, wanneer en waar je bitcoin het beste kunt kopen
– Sinds 2013 houden we hier alles bij over wat je moet weten om aan de slag te gaan

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min