blockchain uitgelegd woordenlijst

Een blockchain is de Engelse term voor blokketen. Een blokketen is een gedistribueerd, open en gedeeld grootboek. Het is een gedecentraliseerd boekhoudsysteem dat door een consensus algoritme door alle deelnemers wordt beheerd.

De eerste toepassing van blockchain technologie is Bitcoin. De term is trouwens door de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, niet gebruikt geworden in zijn Whitepaper. Hij noemde het zelf een keten van tijdstemples: timechain. Dit grootboek van Bitcoin bestaat uit een onlosmakelijke keten van alle uitgevoerde transacties op het transactienetwerk in de vorm van transactieblokken die met een hash en daarbij behorende tijdstempel naar elkaar verwijzen.

De blockchain is een belangrijk component van Bitcoin’s technologie, maar is geen wezenlijk component aangezien de waardepropositie van een blockchain volledig gebaseerd is op een extreem veilige onveranderlijke en censuurvrije grootboek die niet door derde partijen kan worden gecorrumpeerd. Een PoW-consensus algoritme met een beloningssysteem en een aanpassingsmechanisme voor de moeilijkheidsgraad zijn cruciale componenten om een blockchain waardevol te maken en te houden. Een blockchain veronderstelt decentralisatie en openheid waardoor zoveel mogelijk deelnemers de blockchain kunnen controleren en bijhouden. Met andere woorden, een gecentraliseerde blockchain waar men op basis van toestemming gebruik van kan maken biedt geen waarde.

Bitcoin is een technologische doorbraak met het eerste en beste voorbeeld van een werkende blockchain. De Bitcoin blockchain is in haar meer dan tienjarig bestaan nooit gehackt geworden en representeert de eerste veilige implementatie van een driedimensionaal boekhoudsysteem zonder autoriteiten en derde partijen.

Sindsdien zijn er vele nieuwe blockchain ontwerpen en experimenten gestart. De blockchain van Bitcoin heeft geleid tot de lancering van een aantal eerste, tweede en derde generatie blockchain projecten. Er wordt veel geïnnoveerd om te leren hoe deze technologie kan worden ingezet om in feite alle aspecten van onze samenleving en economie te verbeteren. Blockchain technologie kan ingezet worden voor het vastleggen van eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten, activa en de ontwikkeling van nieuwe decentrale applicaties. De toepassingen worden alleen begrensd door onze verbeelding en de uiteindelijke veiligheid van de gebruikte blockchain. Het veronderstelt dat het zo goed als onmogelijk moet zijn dat de vastgelegde gegevens in blockchain kunnen worden vervalst of gecorrumpeerd. Bitcoin heeft tot op heden bewezen over de meest veilige en onveranderlijke blockchain te beschikken.

Voor meer informatie:

Leer alles over Bitcoin!

De Bitcoin Revolutie is pas net begonnen….

Koop Bitcoin bij Bitvavo in Amsterdam!