Zelenski tekent: “noodmunt” Bitcoin nu wél legaal in verscheurd Oekraïne

Mar 24, 2022
Aanbieding: 

President Zelenski ondertekende op woensdag 16 maart de nieuwe crypto-wetgeving, waardoor Bitcoin en andere munten nu wél formeel zijn gelegaliseerd in Oekraïne. De nieuwe wet creëert voor het eerst ook een regelgevend kader voor een open cryptomarkt.

“De ondertekening van deze wet door de president is weer een belangrijke stap om de cryptosector uit de schaduw te halen en een legale markt voor virtuele activa in Oekraïne te lanceren”, aldus het ministerie van Digitale Transformatie in een verklaring die woensdag op haar website is gepubliceerd. Er staat ook dat het ministerie van Financiën “actief werkt aan de wijziging van wetten over belastingheffing en burgerschap, wat de markt voor virtuele activa pas volledig zou lanceren.”

De ontwerpwet “On Virtual Assets” werd voor het eerst aangenomen in een bijna unanieme stemming in het Oekraïense parlement in september 2021. Maar Zelenski sprak in oktober nog zijn veto uit over het wetsvoorstel met het argument dat de kosten voor het oprichten van een nieuwe regelgevende instantie om toezicht te houden op cryptovaluta te hoog waren.

Het wetsvoorstel dat woensdag door de president is ondertekend, was een gewijzigd wetsvoorstel dat zijn zorgen wegnam en werd gesteund door een meerderheid in de Verchovna Rada – het Oekraïense parlement – in een nieuwe stemming gehouden op 17 februari. Mykhailo Fedorov, de Oekraïense vice-premier en minister voor digitale transformatie, noemde de nieuwe wet een “kans voor business development in ons land”.

25 puntenplan

Het is een ironische associatie, maar deze Fedorov heeft een achternaam die zo terug doet denken aan de vooruitstrevende econoom Gottfried Feder (1883-1941) die, ruim voordat Hitler compleet ontspoorde, het 25 puntenplan schreef voor economische en monetaire hervorming van Duitsland.

Wat zegt de wet?
De nieuwe wet legt de verantwoordelijkheid voor het reguleren van crypto-activa bij de Nationale Commissie voor effecten en aandelenmarkten. De wet legt ook boetes vast voor overtredingen en biedt beleggers wettelijke bescherming tegen fraude.

Crypto bevond zich in een juridisch limbo in Oekraïne en was legaal noch verboden. Hoewel het kopen en verhandelen van crypto was toegestaan, waren er geen wettelijke bepalingen om diegenen te helpen die het slachtoffer werden van mogelijke oplichting.

Fedorov reageert enthousiast: “Buitenlandse en Oekraïense cryptobedrijven kunnen nu legaal opereren, terwijl Oekraïners gemakkelijke en veilige toegang hebben tot de wereldmarkt voor virtuele activa”.

Crypto is zeker ook een noodgreep voor de oorlogsinspanning van Oekraïne
Na het begin van de Russische invasie van Oekraïne heeft de regering van Zelenski actief donaties in diverse cryptomunten aangemoedigd om wapens te financieren voor de Oekraïense strijdkrachten.

En zo geschiedde! In wat alom wordt beschouwd als de eerste keer dat crypto in deze omvang is gebruikt in een oorlogssituatie, overspoelden sympathisanten van over de hele wereld de Oekraïense regering met naar schatting $ 100 miljoen (€ 90,9 miljoen) aan cryptodonaties. Zeer veel digitaal geld stroomde binnen in de hoofdportemonnee van de Oekraïense cryptobeurs Kuna.

Op 4 maart zei Alex Bornyakov, vice-minister van Digitale Transformatie, dat $ 15 miljoen (€ 13,5 miljoen) van de destijds ontvangen donaties – voornamelijk Bitcoin en Ethereum – was besteed aan niet-dodelijke militaire uitrusting, waaronder kogelvrije vesten.

Gerelateerde artikelen:

Rusland legaliseert bitcoin

Rusland accepteert alleen roebels voor het gas

Oekraïne is een showcase voor bitcoin

Lees verder

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min