Bitcoin zonder utopie met Michael Saylor

Dec 22, 2021
Aanbieding: 

Drie volle uren podcast met Michael Saylor. Dat biedt Saifedean Ammous ons vlak voor kerst. En Saylor is op dreef. Hij zet nog eens haarfijn zijn niet-utopische visie op Bitcoin uiteen. Wat heb je liever: een utopisch Bitcoin van 8.000 dollar met enkel gelijkdenkende libertariërs of een reële Bitcoin met regulering en institutionele beleggers van 10 miljoen dollar?

Bij Tucker Carlson onlangs was Saylor praktisch niet te volgen. Hij kwam vermoeid en verward over en presenteerde zijn bekende riedel over inflatie maar het was futloos en weinig verhelderend. Amper twee weken later in The Bitcoin Standard podcast was hij weer onnavolgbaar in de positieve zin van duidelijk en consequent en helder. Zijn visie voor de toekomst van het geldsysteem is simpel:

  • Bitcoin is de hoogste vorm van bezit
  • Bitcoin is digitale energie
  • Bitcoin is het meest perfecte solide geld ooit gemaakt
  • Bitcoin kan nog honderden jaren die rol spelen
  • Bitcoin zal goud ondermijnen zoals goud zilver heeft ondermijnd
  • Steeds meer landen zullen hun munt zien instorten
  • De Amerikaanse dollar is de beste currency
  • Bedrijven en landen kunnen niet uit het dollarsysteem stappen
  • In de toekomst is er ruimte voor enkele munten (Dollar, Yuan etc) plus Bitcoin
  • Bitcoin vormen de rails waarop dollars bliksemsnel hun weg vinden
  • Altcoins zijn securities en worden aan banden gelegd
  • Bitcoin ligt eigenlijk helemaal buiten schot qua regulering
  • Handel in altcoins is zo interessant omdat het 365x24x7 open is voor iedereen
  • Als aandelen en onroerend goed zo open waren zou de handel daarheen gaan

Saylor neemt goud briljant op de korrel als hij zegt: stel dat gold bugs en Bitcoiners samen ten strijde zouden trekken tegen de centrale banken… en goud 10 biljoen marktkapitalisatie heeft en Bitcoin 1 biljoen…. waarom zou Bitcoin dan niet eerder denken…. hé goud, ik eet eerst jou even op?

Voor Saylor is al dat gepraat over de strijd tegen het systeem niet interessant. Hij ziet de centrale bank ook helemaal niet als almachtig. Wall Street is ook een blok tegen de centrale bank. En is het mooiste nieuws niet op een ochtend te horen dat Goldman Sachs bitcoin heeft gekocht? Wil je echt liever dat kleine sektarische gedoe met een lage koers van Bitcoin of wil je gewoon rijk worden met je Bitcoin?

Saylor zegt verscheidene keren dat discussies hem boven de pet gaan. Of El Salvador niet beter een digitale bolivar moet gaan uitgeven. Dan past Saylor. Hij praat echt als een marktkoopman over Bitcoin: “Je moet gewoon alles verkopen en alles bij elkaar lenen om zo veel mogelijk Bitcoin te kopen”. 8% rente om Bitcoin te kunnen kopen lijkt hem prima voor een asset die al 12 jaar 160% per jaar groeit. Zelfs een credit card rente van 15% per jaar is voor hem niet te gek.

Over mining versus Bitcoin kopen zegt hij dat je gewoon dat moet doen waar je goed in bent en dan alles wat je kunt sparen in Bitcoin moet omzetten. Als je goed bent in het opzetten van mining datacenters doe je dat. Als je een goede tandarts bent doe je dat. Het maakt allemaal niet uit, als je maar Bitcoin koopt. Onroerend goed vind hij een slecht idee. Wel pleit hij voor tokenisation van dat soort assets. “Kan iemand in Zuid-Afrika een stukje onroerend goed kopen in Las Vegas als die markt goed gaat?” En hij antwoord zelf: “Nee dat kan hij niet”.

Een van de grote redenen dat altcoins zo goed gaan is volgens Saylor dat de cryptobeurzen zo algemeen toegankelijk zijn voor iedereen en dat 365 x 7 x 24. Jan met de Pet kan niet traden op de traditionele beurzen. En je moet je afvragen of Jan met de Pet als hij tokenized Apple of Amazon aandelen kon kopen hij die niet liever kocht dan jojo-coin. Die jojo-coin komt steeds terug. Saylor snapt goed dat de toezichthouders erg kritisch zijn. Want je kunt jojo-coins gigantisch leveragen door steeds aan jezelf te verkopen en dan zou je in stablecoin kunnen gaan en uiteindelijk een bedreiging kunnen vormen voor het dollarsysteem.

Boekhoudkundig gezien is bitcoin adoptie als een valuta niet realistisch

Als CEO van ook groot bedrijf legt Saylor uit dat bedrijven alleen boekhoudkundig al niet uit het dollarsysteem kunnen stappen. “Zou je dan echt willen dat Bitcoin wint maar er geen bedrijven meer zijn die iets produceren en geen overheden die een land in kunnen richten?”. Dus is hij realistisch en ziet hij de dollar aan kracht winnen naar mate meer landen hun munt zien imploderen. En Bitcoin en Lightning maken het mogelijk die dollars bliksemsnel daar te krijgen waar je ze nodig hebt. Een ideale tandem.

Saylor ziet gewoon 3 soorten geld:

  1. cash voor de korte termijn;
  2. middellange investeringen;
  3. lange termijn investeringen;

De eerste zou 5% van je vermogen moeten zijn. En dan kies je zelf je verhouding tussen 2 en 3. 2 zijn onroerend goed en aandelen en obligaties. 3 is enkel Bitcoin. Dat wat je echt niet wilt uitgeven maar wilt houden voor komende generaties is Bitcoin. Daar moet je als “gelovende” Bitcoiner dan wel weer aan wennen want was het niet juist de bedoeling dat Bitcoin democratisch geld zou worden dat het systeem zou veranderen? En nu maakt Saylor er een ordinaire spaarpot van voor de rijken.

Het is zeker zo dat Saylor in zijn manier van praten nauwelijks iets zegt over de gewone man. Hij heeft het over een business strategy en een investment strategy die je zou moeten hebben. Aan de ene kant maak je je geld en aan de andere kant sla je het op. En dan denk je aan CEO’s en directeuren en succesvolle freelancers die hun leven zo in kunnen richten. Maar als je verder nadenkt – en Saylor’s verhaal dus zelf aanvult – is dit model wel degelijk te vertalen naar iedereen. Van oudsher was die verdeling voor de middenklasse misschien:

  1. cash
  2. opleiding & belegging
  3. afbetalen eigen huis

Nu moet dus in elk geval ” Bitcoin kopen” komen te staan waar vroeger “afbetalen eigen huis” stond. Maar ook onder de jeugd is stacking sats al normaal. Dus het model is echt voor iedereen toepasbaar:

  1. je moet kunnen eten vandaag
  2. je hebt een opleiding, skills een baan, een belegging, spaargeld
  3. je stackt sats (je koopt Bitcoin)

Is er dan geen enkel idealisme meer bij Saylor rondom Bitcoin? Jawel…. en die zit hem juist in een een bepaalde bescheidenheid die hij toont ten opzichte van een immer arrogante en betweterige Saif Ammous. Saylor herhaalt enkele keren dat hij geen idee heeft hoe de wereld er over 20 jaar uit ziet. Over 20 jaar!! Natuurlijk is er nog van alles mogelijk en voorstelbaar met Bitcoin. Maar nu in de huidige fase ben je gewoon een enorm rund als je stunt met je unieke kans nog een stukje van de hoogste vorm van bezit te bemachtigen.

Hoe gaat dat benadrukken dat Bitcoin property is samen met het idee dat Bitcoin “digitale energie” is. Als iedereen maar eeuwig gaat HODLEN…. hoe kan het dan ooit nog energie zijn en iets in beweging zetten? Die vraag is noch door Saif noch door luisteraars aan het einde van de podcast gesteld. Laat me dan maar net als Saylor vaak doet zelf het antwoord geven: als Bitcoin naar 10 miljoen of hoger gaat, krijgen we een hele frisse nieuwe machtsverdeling in de wereld van allemaal bitcoin miljonairs en miljardairs die politiek ver staan van oude centralistische modellen van staatsmacht en staatscontrole. En dat geld gaat dan echt wel rollen. Zij het als dollars. Zij het als satoshi’s.

En misschien krijgen we dan pas langzaam zicht op een nieuwe wereld waar we volgens Saylor nu nog helemaal niet zo mee bezig hoeven te zijn. Time will tell. Luister met deze bagage op zak naar Saylor en misschien komt het dan nog indringender binnen.

Lees verder

Pensioenfonds Winconsin & Millennium Manament & Morgan Stanley beschikken al over een flinke bitcoin ETF allocatie, CME wil bitcoin aanbieden

De Amerikaanse instituties zijn in het eerste kwartaal van 2024 flink bezig geweest met het kopen van bitcoin ETF´s . Dankzij de 13F-rapporten die grote instituties elk kwartaal bij de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), moeten indienen. Deze 13F-rapporten hebben aangetoond dat er veel institutionele interesse is voor de bitcoin ETF´s. Nieuwste […]

May 16, 2024
3,5 min

Is een Vanguard bitcoin ETF in de maak?

Is een Vanguard bitcoin eft op komst? Vanguard is de grootste vermogensbeheerder in de wereld met bijna 9 biljoen dollar onder beheer. Vanguard beheert vermogens van instituten zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar heeft ook exchange-traded funds. Het belegt in aandelen, obligaties en andere vermogenstitels. Echter, Vanguard heeft haar klanten geen toegang gegeven tot bitcoin ETF´s […]

May 15, 2024
2,5 min

Roaring Kitty comeback knalt GameStop (GME) aandeel weer omhoog!

GameStop aandeel (GME) schiet omhoog na social media ‘comeback’ van Roaring Kitty. In 2021 startte ‘Roaring Kitty’ een ware meme-oorlog tegen grote Wall Street beleggers. Gister plaatste Roaring Kitty een post op X en ontplofte het GameStop aandeel. Er werd weer geschiedenis geschreven, vooral als het gaat hoe memes koersen kunnen beïnvloeden. Hoe zat het […]

May 14, 2024
4 min