japan bitcoin adoptie

De Japanse Yen carry trade stort in, wat betekent dit voor bitcoin en goud?

Apr 11, 2024
Aanbieding: 

Yen carry trade stort in, bitcoin staat boven de $71.000 en goud stijgt maar door. De Yen carry trade, een ingewikkelde financiële constructie, zorgt op dit moment voor grote schokken op de markt. En hoewel Bitcoin boven de $71.000 noteert, begrijpt lang niet iedereen de achterliggende oorzaken. Toch is het essentieel voor beleggers om hier minstens vaagweg bekend mee te zijn. Hier volgt een analyse van Stack Hodler op X.

Wat is de Yen carry trade?

Simpel gezegd: Japan houdt de rente al meer dan tien jaar kunstmatig laag. Lager zelfs dan in de VS en Europa. Dit dwingt Japanse investeerders om hun geld in het buitenland te beleggen op zoek naar beter rendement.

Ruim $3 biljoen is op deze manier naar buitenlandse markten gevloeid, wat de prijzen van assets opdreef en de leenkosten in de VS en EU kunstmatig laag hield.

Wat kochten de Japanse investeerders?

Voornamelijk Amerikaanse en Europese obligaties, om zo toch een beter rendement te behalen dan in eigen land. Maar omdat ze in Japan wonen, gaat het hun uiteindelijk om rendementen in Yen, niet in dollars of euro’s.

Daarom moesten ze hun buitenlandse beleggingen afschermen (hedgen) tegen schommelingen in wisselkoersen. Want als je een Europese obligatie koopt en de euro plotseling daalt ten opzichte van de yen, kun je in Yen-termen uiteindelijk verlies lijden.

De Yen carry trade onder druk

Deze “verzekering” kost geld, in de vorm van een premie. Zolang de schommeling van de yen beperkt blijft, is dat geen probleem. Maar nu de volatiliteit van de yen toeneemt, wordt die verzekering duurder.

De kosten van de verzekering beginnen nu de winst uit Amerikaanse en Europese obligaties op te eten.

Wat gebeurt er nu met het instorten van de Yen carry trade?

Japanse investeerders verkopen hun buitenlandse obligaties zodra die niet langer meer opleveren dan Japanse obligaties. En doordat de rente op Japanse obligaties nu ook stijgt, worden die relatief aantrekkelijker.

Domino-effect op de obligatiemarkt

Hierdoor stroomt kapitaal weg uit Amerikaanse en Europese obligaties, waardoor de rente op die obligaties juist stijgt. En als die rentes stijgen, gaan landen met een hoge staatsschuld (zoals de VS) er financieel nog slechter uitzien.

Hogere rentes betekenen namelijk dat er in de nabije toekomst meer rente moet worden betaald over de staatsschuld. En gezien de VS al biljoenen dollars tekorten op de begroting heeft, kan die rente alleen maar worden betaald met nóg meer geleend geld. Meer geleend geld leidt tot een groter aanbod van obligaties, waardoor de rente nog verder stijgt. En zo loop je in een vicieuze cirkel.

De oplossing: geldontwaarding & impact op bitcoin?

Er is eigenlijk maar één oplossing: als de schulden in realistische termen niet meer te betalen zijn, zullen overheden hun valuta devalueren om de schulden in nominale termen te kunnen afbetalen.

Bitcoin als ark van Noach?

Het is een publiek geheim dat het einde van het fiat-systeem zal leiden tot massale devaluaties. Dat proces is overigens al gaande (daarom staan alle assets op of nabij recordhoogtes), maar het kan versnellen.

Als de golf van geldontwaarding toeslaat, wil je de meest solide assets in handen hebben. Goud is natuurlijk de meest gevestigde veilige haven. Bitcoin is ook zo’n solide, absoluut schaarse asset. Met de recente steun van BlackRock wordt Bitcoin steeds meer gezien als de ark van Noach voor de komende stortvloed van schuldgeld.

Het is allemaal een stoelendans, en beleggers beseffen zich steeds meer dat er slechts 21 miljoen bitcoins zijn. En er is nog genoeg plek op die ark. Misschien is het verstandig om vast een bitcoin stoel te bemachtigen, voor het geval dat.

Daarom is de stijging van Bitcoin boven de $70.000 relevant. De markt begrijpt dat hogere rentes betekenen dat de tijdlijn voor geldontwaarding versnelt. De Chinezen zullen in rap tempo een Bitcoin ETF in Hong Kong lanceren voor twee van haar financiële vermogensgiganten. Voor meer informatie:

Bronnen:

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa & Nederland!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa en ook Nederland! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa en Nederland, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder […]

Apr 25, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min