earthport reviewEarthport is een fintech bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe grensoverschrijdende betalingsoplossingen voor financiële instellingen en banken. Het bedrijf is in 1997 opgericht en opereert vanuit Londen. De dienstverlening vergemakkelijkt het internationale betalingsverkeer en voorziet direct toegang tot de lokale banken waar de betalingen moeten worden gestort. Earthport verwijdert de onnodige complexiteit, kosten en ondoorzichtigheid binnen het internationale betalingsverkeer. Earthport werkt vooral aan het bouwen van een onafhankelijk ACH netwerk gebaseerd op gedistribueerde grootboek technologie en een naaf-en-spaken model voor het verwerken van grensoverschrijdende betalingen. Een ACH netwerk is een Amerikaans elektronisch betaalnetwerk en werkt als een computer-gebaseerde clearinghouse voor het veilig afwikkelen van financiële transacties tussen deelnemende financiële instellingen. De regels en wetgeving voor ACH netwerken worden vastgesteld door de NACHA en de Federal Reserve.

Earthport is in 2016 verder bekend geworden met de ontwikkeling van een API voor het verbinden van banken met de gedistribueerde grootboek technologie van Ripple. Deze API kan niet alleen communiceren met het netwerk van Ripple, maar biedt verder toegang tot een netwerk van verschillende betalingssystemen in meer dan 200 landen. Earthport is dan ook een strategische partner van Ripple en heeft zelf een consortium voor het ontwikkelen van een alternatief en beter internationaal betalingsnetwerk dan SWIFT. Earthport heeft onder meer een actieve samenwerking met Paypal (via Xoom en HyperWallet) en BNP Parisbas. Het is verder niet duidelijk of een gevestigde crypto exchange al gebruik maakt van de diensten van Earthport en of het bedrijf zelf als een echte Ripple exchange zal gaan opereren voor particuliere klanten.

Earthport heeft voor haar fintech innovaties in 2018 een prijs toegekend gekregen tijdens de Payments Awards van 2018 als de beste Cross-Border Payments Solution. In 2018 heeft Earthport haar globaal bereik met meer dan 30 % vergroot met nieuwe betalingsroutes in meer dan 88 nieuwe landen.

De de sterke ontwikkeling van Earthport als een nieuwe innovatief ACH-netwerk gekoppeld aan de Ripple blockchain technologie is Visa niet ontgaan. In 2018 is het bekend gemaakt dat Visa Earthport voor €220 miljoen heeft overgenomen. Visa investeert en experimenteert met blockchain technologie en met Earthport heeft Visa een nieuwe innovatie speler opgekocht die blockchain en ACH technologieën met succes heeft weten te combineren. De toekomst van grensoverschrijdende betalingen ziet er zeer goed uit en als dit kan worden gedaan met de beste fintech expertise zal Visa beter kunnen concurreren. Hieronder is een videopresentatie over Earthport:

Gerelateerde artikels: