coinbase vs binance

Binance vs Coinbase, welke exchange is beter? Een vergelijking!

Jun 18, 2024
Aanbieding: 

Binance vs Coinbase? Welke exchange is beter, Coinbase of Binance? Welke aanpak voor een snelle expansie heeft het beste gewerkt. Dit artikel zal deze twee belangrijke internationale exchanges met elkaar vergelijken en evalueren welke crypto exchange de beste optie is.

coinbase vs Binance

Samenvatting Binance vs Coinbase: de aanpak van Coinbase om vooral samen te werken met de lokale toezichthouders heeft haar vruchten afgeworpen. Coinbase beschikt eind 2023 over een DNB registratie en beschikt over iDEAL ondersteuning zodat Nederlandse klanten gemakkelijk de nieuwe Advanced Trade handelsplatform van euro´s kunnen voorzien. Coinbase beschikt over een zeer liquide spotmarkt voor de euro-cryptohandel. Dit terwijl Binance hals over kop Nederland heeft moeten verlaten en haar Nederlandse klanten naar o.a. Coinmerce en Bitvavo overhevelde.

Eind 2023 accepteert Binance geen klanten meer die woonachtig in Nederland zijn. Coinbase natuurlijk wel. Het vertrek van Binance uit Nederland was een zegening voor vooral Bitvavo die over een liquide crypto-spotmarkt beschikt en een overstapservice aanbood. De handelsvolumes concurreren nu met die van Coinbase. In een vergelijking tussen Coinbase en Binance, wint Coinbase, hoewel dit platform duurder in gebruik is en verder in een beperkte vorm wordt aangeboden aan Nederlandse handelaren. Als het gaat om de handel: Coinbase is nu vooral geschikt voor de crypto-handel (spot) in USDC. Binance vooral voor de crypto-derivatenhandel in USDT. Binance biedt verder ook een mooi VIP-programma aan voor haar traders, Coinbase helaas niet. Echter, de meeste handelaren woonachtig in Nederland en in feite Europa hebben voldoende aan een liquide crypto spot exchange voor euro´s. Dit is Bitvavo in Amsterdam. Wil je toegang hebben tot de cryptokermis van Binance, is Bybit het beste Binance alternatief in vergelijking met Coinbase. Coinbase is zoals gezegd in een gekuiste versie aan de Nederlandse traders aangeboden. Uiteindelijk werken toezichthouders niet alleen belemmerend, maar ook knechtend.

Binance vs Coinbase – een introductie

binance vs coinbase

Beide exchanges hebben al een aantal jaren achter de rug. Coinbase is de oudste en is in 2012 als een klassieke bitcoin exchange begonnen. Binance is sinds 2017 actief en direct opgestart als een pure digitale crypto exchange zonder fiat gateway. Dat wil zeggen dat op een Binance handelsrekening geen dollars of euro´s konden worden gestort. De rekening moest voorzien worden van bitcoin of een stablecoin om daar vervolgens mee te kunnen handelen met andere crypto´s en tokens. Coinbase en Binance behoren tot de beste en veiligste exchanges in de wereld. Laten we eens de oprichting van beide exchanges eens vergelijken. Want deze introductie geeft al een belangrijk onderscheid aan dat vergaande gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van beide exchanges.

Binance vs Coinbase – de verschillende initiële aanpakken die nog steeds het verschil maken!

Binance werd opgericht door Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, een Chinees-Canadese entrepreneur die o.a. eerder werkte als een software ontwikkelaar bij Blockchain.info en als de chief technology officer voor OkCoin exchange. De zuivere convictie in combinatie van goed leiderschap van CZ met een platte organisatiestructuur met vestigingen over de gehele wereld heeft er voor gezorgd dat Binance nog steeds overeind staat en anno 2023 de grootste crypto exchange van de wereld is die in 180 landen opereert! Binance is verder een belangrijke concurrent van Coinbase aangezien Binance een aparte gereguleerde beurs voor de gebruikers in de Verenigde Staten heeft opgezet: Binance.US.

Binance weg van een grijszwarte naar een witte exchange

Binance is door haar snelle expansie en innovaties wel in de clinch gekomen met lokale toezichthouders. Binance ageert en innoveert eerst en pas later past het zich aan. Binance opereert in een grijszwart gebied. Dit betekent o.a. dat Binance in Nederland nog steeds zonder registratie van DNB opereert. Coinbase opereert daarentegen als de eerste Nasdaq-beursgenoteerde crypto exchange voorzichtig en in lijn met de lokale regelgeving. Coinbase beschikt wel over een DNB registratie en iDEAL. Coinbase is vanuit een andere optiek gestart. Innovatie en dienstenuitbreiding die zo veel mogelijk in lijn is met de lokale wet- en regelgeving. Binance heeft deze weg niet behandeld en daardoor genoeg problemen met de lokale toezichthouders gekregen. CZ is inmiddels afgetreden vanwege een schuldbekentenis en Binance heeft in een schikking een recordboete van 4.3 miljard dollar ontvangen van de Amerikaanse toezichthouders. Binance is verder nog steeds niet beschikbaar voor inwoners van Nederland.

Coinbase is gestart om gebruikers eenvoudig en op een gereguleerde manier toegang te geven tot alleen bitcoin. Binance om de gebruikers onvoorwaardelijke toegang te geven tot de ongereguleerde cryptohandel in een veelvoud van digitale activa voor zo laag mogelijke kosten. Dit verschil in opzet heeft ook anno 2023 nog steeds als resultaat dat Coinbase een veel eenvoudiger platform heeft ontwikkeld dan Binance.

Binance platform biedt een labyrinth aan mogelijkheden aan

Binance kent vele verschillende handelsomgevingen en opties. Via o.a. de Binance Dex handelsomgeving krijgt de gebruiker toegang tot allerlei DApp-aanbevelingen over DeFi (inclusief lenen, verdienen, verzekeren en derivaten), NFT’s, cross-chain bridge-oplossingen, het Binance Smart Chain ontwikkelingsplatform, en de kans om elke cryptocurrency te kopen met het MoonPay-betalingssysteem. Binance beschikt verder over een uitgebreide handelsomgevingen voor de handel in crypto-derivaten (futures, options) en ook fractionele aandelen! Het Binance platform kan voor de doorsnee gebruiker gewoon overweldigend zijn omdat er gewoon alles mogelijk is en kan worden gehandeld in de meest uiteenlopende exotische tokens.

Binance vs Coinbase – de toezichthouder stuurt innovatie?

Coinbase is in principe een Amerikaanse exchange opgericht door Brian Armstrong, die o.a. bij Goldman Sachs en Airbnb heeft gewerkt. Coinbase is in het begin gefinancierd geworden door durfkapitaal van Union Square Ventures en Andreessen Horowitz. Binance daarentegen is gefinancierd geworden door een ongereguleerde, publieke Initial Coin Offering. De initiële aanpak en verschil in financiering spreekt boekdelen. Het betekent verder ook dat Coinbase voorzichtig wordt uitgebouwd. In de loop van 2023 heeft Coinbase nadat het eerst een boete moest betalen, vervolgens netjes een registratie bij DNB. Binance zag de bui al hangen en besloot om de exchange in de zomer van 2023 te ruimen van Nederlanders. Nederlandse traders waren gedwongen om te verhuizen naar Coinmerce of Bitvavo. Vooral Bitvavo was in trek aangezien deze Nederlandse handelsbeurs over een liquide crypto-euro spotmarkt beschikt en verder de overstap van Binance naar Bitvavo vergemakkelijkte. Coinmerce werkte tactisch met Binance samen en lanceerde in de zomer van 2023 hals over kop een USDT exchange om Binance klanten goed te kunnen opvangen. Uiteindelijk stuurt de toezichthouder niet alleen innovatie, maar vooral ook de klanten. Eind 2023 werd Binance en de CEO CZ uiteindelijk geknecht door de SEC en DoJ in de Verenigde Staten. Coinbase aanpak is zegevierend.

Het verschil in aanpak laat zich verder ook zien in de respectieve blockchains die beide beurzen hebben ontwikkeld.

Coinbase Base vs Binance Smart Chain

Coinbase ontwikkelt vergelijkbare functionaliteiten die Binance aanbiedt, maar dan wel op een manier die het waarschijnlijk niet in de problemen zal brengen met de toezichthouders. Zo heeft Binance recentelijk in 2023 de Base chain gelanceerd voor de ontwikkeling van decentrale applicaties. Het is een technische tweede laagoplossing bovenop Ethereum die gebaseerd is op het Optimism protocol, zonder een bijbehorende token. De transactiekosten worden verrekend in Ethereum. Coinbase wil als een belangrijke software ontwikkelingshub gaan opereren bovenop de belangrijkste blockchain hiervoor: Ethereum.

Binance daarentegen heeft een eigen zelfstandige Binance Smart Chain (BSC) blockchain-netwerk opgezet op basis van de Cosmos (ATOM) tech. Deze draait ook op basis van een eigen token, de BNB. Transacties op BSC worden in BNB verrekend. BSC is een alternatief voor Ethereum en is ook zeer populair onder crypto ontwikkelaars en start-ups. BSC is verder compatibel met andere blockchains waardoor gebruikers hun digitale activa cross-chain kunnen beheren. BSC wordt ook ondersteunt door Coinbase zelf. Waarschijnlijk zal Coinbase Base ook voorwaardelijk compatibel worden met BCS. Een ontwikkelaar die decentrale applicaties wil ontwikkelen zou wellicht voor Coinbase kiezen om alles op een gereguleerde manier te doen.

Het is namelijk zo dat Binance in een grijsgebied opereert en dat zeker de BNB tokens als een effect worden betracht door de toezichthouders. Het is niet uit te sluiten dat Binance nog voor het gerecht wordt gesleept door de Amerikaanse toezichthouder (SEC) voor het uitgeven van ongereguleerde effecten (BNB). Binance opereert in feite als een fintech bedrijf waarbij de gebruiker over de meeste mogelijkheden en vrijheden beschikt. Echter, zonder dat het platform beschikt over de benodigde vergunningen. Coinbase gedraagt zich als fintech bedrijf als de beste jonge van de klas en loopt in de pas van toezichthouder. De vraag is echter of dit allemaal met de eigenlijk bedoeling van crypto te maken heeft. Binance opereert meer in lijn met de originele decentrale gedachte achter crypto. Daarvoor verkeert het veelal nog in een grijze zone. Coinbase is daarentegen een beursgenoteerd fintech bedrijf en crypto exchange platform.

Binance vs Coinbase – transparantie

Aangezien Coinbase een beursgenoteerd bedrijf is, moet het voldoen aan strike wet- en regelgeving daaromtrent waardoor het bedrijf betere transparantie biedt op andere het gebied van financiën. Coinbase zou nooit, zoals als de leiding van FTX- beurs dit deed, lang met de boekhouding kunnen knoeien of klantentegoeden misbruiken voor eigen doeleinden. De financiële cijfers en jaarrekeningen van Coinbase zijn voor iedereen toegankelijk. Deze transparantie biedt Binance niet en gebruikers moeten er in feite op vertrouwen dat CZ niet dezelfde malafide praktijken er op na houdt als Sam Bankman-Fried van FTX. Dit is natuurlijk een belangrijk voordeel van Coinbase over Binance.

Welke exchange is het meest geschikt voor mij? Coinbase of Binance? Wat mag het kosten!

De vraag welk platform het meest geschikt is voor een gebruiker is afhankelijk van de wensen en doelstellingen van de specifieke gebruiker. Hoewel Coinbase makkelijker en transparanter is, is het wel weer duurder in gebruik. Coinbase is verder niet actief in alle landen. Binance is goedkoper en beschikt over betere handelsvolumes, handelsopties en kenmerken. Binance is zeker wel een betere optie voor de gevorderde handelaar die met USDT of BNB de cryptohandel wil bemeesteren. BNB behoort tot de belangrijkste cryptomunten op dit moment.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van BNB wordt er een korting van 25% verleend. De standaard handelsvergoeding voor maker en taker op Binance is 0,1%, die daalt verder tot 0,02% wanneer er meer transacties plaatsvinden. Bij Coinbase ligt dit anders. Om de laagste handelsvergoeding te verkrijgen moet de gebruiker naar het nieuwe Coinbase Advanced Trade platform gaan. Binance biedt haar actieve handelaren een mooi VIP-programma aan om de tarieven verder te drukken. Coinbase heeft helaas geen VIP-programma om haar traders verder te belonen voor het draaien van grotere volumes.

Keep it simple, keep it spot…

Als het gaat om de crypto-spothandel is dit wellicht allemaal overbodig. Nederlandse handelaren of doorsnee gebruikers hebben geluk dat ze gewoon naar Bitvavo exchange kunnen stappen als een goedkoper, veiliger en makkelijker alternatief voor zowel Binance en Coinbase als het gaat om de crypto-spotmarkten in euro´s.

Inderdaad, Bitvavo heeft een grotere handelsvolumes voor de bitcoin handel in euro dan Binance en Coinbase. Coinbase heeft vooral enorme handelsvolumes in USDC, terwijl Binance wordt gedomineerd door de crypto-handel in USDT en BNB. Verder moet er wel rekening mee worden gehouden dat het handelen op Binance risicovoller is dan op Coinbase Advanced Trade. Coinbase is een gereguleerde en meer transparent handelsplatform dan Binance. Verder is het nogmaals belangrijk om te beseffen dat Binance niet meer inwoners uit Nederland toelaat tot haar platform. Handelaren die graag een labyrinth van mogelijkheden willen hebben, kunnen tegenwoordig eind 2023 aankloppen bij Bybit.

We hebben al uitgebreide reviews over deze twee exchanges geschreven die ook de moeite waard zijn om te lezen alvorens een beslissing te nemen:

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min