bitfinex review

Bitfinex Review

Dec 18, 2020
Aanbieding: 

Samenvatting: Bitfinex behoort tot een van de oudste en belangrijkste crypto exchanges ter wereld. Bitfinex heeft zeer grote handelsvolumes en zeer lage handelscommissies. Bitfinex beschikt over alles wat je maar kunt wensen.

bitfinex

Zeker, als handelaar kun je hier goedkoop bitcoins kopen en verhandelen. Een handelaar kan hier ook in alle privacy handelen wanneer deze gebruik maakt van het Bitcoin Lightning Network voor stortingen en verder alleen met Bitcoin-handelsparen handelt op het uitgebreide Bitfinex handelsplatform. Er is dan geen identificatieplicht bij Bitfinex. Bitfinex innoveert en gaat voorwaarts ondanks de zware moker klappen deze crypto exchange in haar geschiedenis heeft moeten incasseren. Bitfinex is nog steeds verwikkeld in een rechtszaak en de gevolgen van de afgelopen incidenten. Hierover moet een nieuwe Bitfinex gebruiker over worden voorgelicht. De meeste Nederlanders die willen beginnen met het handelen in Bitcoin en andere cryptovaluta, kunnen beter de Nederlandse Bitvavo Exchange gebruiken.

[toc]

Bitfinex een introductie

Sinds 2012 is Bitfinex actief als een handelsbedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden met een hoofdkantoor in Hong Kong. Bitfinex is een dochteronderneming van iFinex Inc. Bitfinex is opgericht door Jean-Louis van der Velde (CEO), Giancarlo Devasini (CFO) en Raphael Nicolle (CTO). Deze heren hebben veel werk gehad en nog steeds veel werk te verzetten. In haar bestaan heeft Bitfinex flinke littekens opgelopen en het zag er naar uit dat deze spraakmakende handelsbeurs het niet zou overleven. Niettemin, bedrijf heeft een belangrijke sleutelrol gespeeld in de opkomst en ontwikkeling van de huidige crypto sector. Nog steeds innoveert Bitfinex met onder meer het Lightning Network. Bitfinex ontwikkeling is niet zonder hakken of stoten gegaan en nog steeds komt Bitfinex veel in het nieuws. De vraag is echter of het verstandig is om voor een doorsnee gebruiker een Bitfinex rekening te openen zolang de gerechtelijke geschillen nog niet zijn geslecht. Vandaar, voor dat we het handelsplatform en dienstverlening van Bitfinex bespreken, moeten we even stilstaan bij de belangrijkste incidenten.

Belangrijke Bitfinex incidenten:

Nog steeds zijn er lopende rechtszaken tegen het moederbedrijf iFinex. iFinex is namelijk ook verantwoordelijk voor de Tether USD stable coin. Deze stablecoin is uiterst belangrijk voor de liquiditeit van vele andere grote exchanges zoals Binance. Bitfinex heeft in feite als een bank voor de opstart van andere crypto exchanges (Binance) gefungeerd door de uitgave van Tether. Onder de meest moeilijke omstandigheden heeft Bitfinex haar handelsbedrijf moeten opbouwen en belangrijke incidenten moeten incasseren.

  • De Bitfinex Hack

Op 2 augustus 2016 werd Bitfinex bestolen van ongeveer 119.756 bitcoins. De diefstal had een waarde van $66 miljoen op dat moment. De Bitfinex hack vond plaats ondanks het feit dat er een nieuwe multi-signature infrastructuur was opgezet met Bitgo. Het was een enorme teleurstelling voor de markt en de Bitcoin koers viel dan ook op één dag 20% aan waarde. De Bitfinex was de grootste hack sinds de Mt.Gox exchange hack waarbij 744.408 bitcoins ter waarde van $350 miljoen werden gestolen. De schrik zal er dan ook goed in. Bitfinex leek op een bankroet af te lopen, maar dankzij slim financieel stuntelwerk en de start van een nieuwe Bitcoin bull market, heeft Bitfinex deze enorme dreun overleefd en zelfs alle klanten kunnen compenseren.

  • Bitfinex en de Crypto Capital fraudezaak

Bitfinex heeft veel moeite gehad met het verkrijgen van goede bankrelaties. In april van 2017 stopte Wells Fargo de bankrelatie met Bitfinex. Het verkrijgen van een nieuwe bankrelatie was uiterst moeilijk en voor het kunnen verwerken van Amerikaanse dollars uitbetalingen werd Bitfinex afhankelijk van een financiële dienstverlener in Panama, Crypto Capital. Crypto Capital beheerde zo’n $851 miljoen voor Bitfinex en in 2018 daagde het volgende incident op: Crypto Capital verwerkte geen Amerikaanse Dollars meer! Het geld was volgens Crypto Capital in beslag genomen door financiële waakhonden van onder meer de Verenigde Staten, Polen en Portugal. Het is nog steeds niet duidelijk wat zich hier precies afspeelde, maar de leiding van Crypto Capital wordt vervolgd voor fraude en het witwassen van geld. Crypto Capital is nu opgedoekt. Bitfinex heeft nu veel werk te verzetten om dit geld terug te claimen. Het is een bijna een wonder dat Bitfinex ook deze enorme financiële klap heeft weten te overleven. Enerzijds heeft Bitfinex kapitaal opgehaald door de uitgifte van een eigen security token. Anderzijds wordt Bitfinex er van beticht om $900 miljoen bij het zusterbedrijf Tether te lenen. Als onderpand voor de lening worden iFinex-aandelen gebruikt.

  • Bitfinex wordt opgejaagd door de financiële waakhond van New York

Amerikanen mogen geen gebruik maken van Bitfinex. Het is verder strikt verboden dat mensen uit New York worden toegelaten. Sinds 8 augustus 2015 mogen New Yorkers alleen gebruik maken van een bedrijf met een BitLicense. Bedrijven die deze regel overtreden zullen worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) van New York heeft Bitfinex New Yorkers geaccepteerd en zoekt deze waakhond nu naar alle mogelijke sporen om Bitfinex te veroordelen. Een voor de hand liggende spoor is natuurlijk de dubieuze lening waarmee Bitfinex haar Crypto Capital dollar tekort mee kon afdekken. Het OM in New York is met een gerechtelijk bevel (PDF) uitgekomen om iFinex te stoppen om geld van Tether te gebruiken voor Bitfinex. Bitfinex moet verder de identiteit van alle Amerikanen bekendmaken die onder meer geld naar Crypto Capital hebben gestuurd. Verder wordt iFinex er van beschuldigd om de Amerikaanse effectenwetgeving te hebben overtreden. Er is een rechtszaak op gang gekomen die nog wat voeten in aarde zal hebben.

Het handelsplatform van Bitfinex en dienstverlening

Wat zijn belangrijke speerpunten van het Bitfinex platform? Waarom zou ik wel of niet gebruik maken van deze handelsbeurs?

Bitfinex Security

In de eerste plaats, het valt op dat Bitfinex veel geleerd heeft van de laatste hack-incident. Gebruikers kunnen een Bitfinex afgrendelen met de super veilige UbiKey voor twee factor authentificatie. Als een extra stap kan er een extra wachtwoord worden toegevoegd voor het goedkeuren van stortingen. Verder worden alle IP-adressen bewaakt. Wanneer er een transactie plaatsvindt van een nieuw IP-adres zal er een email worden verzonden waarbij de transactie moet worden goedgekeurd. Het is ook mogelijk om transacties naar nieuwe IP-adressen tijdelijk voor 24 uur in quarantaine te zetten. Verder kunnen er Bitcoin storting-adressen van jouw Bitcoin wallet op een whitelist worden gezet. In ieder geval wanneer deze maatregelen in combinatie met een Ubikey worden gebruikt, is het onmogelijk voor een hacker om de handelsrekening te plunderen.

Bitfinex crypto trading platform

Het handelsplatform van Bitfinex behoort tot de meest liquide met de grootste handelsvolumes ter wereld. Het is verder ingericht voor de ervaren spot trader die graag over veel toeters en bellen beschikt. Een handelaar kan het platform aanpassen en inrichten naar wens met mooie opties voor uitgebreide koersgrafieken. De handelaar beschikt over een mooie keuze van order types: limit, market, stop, stop-limit, trailing stop, fill or kill en scaled orders. De handelaar kan kiezen uit 50 verschillende handelsparen. Via een API kunnen orders via een trading bot worden beheerd. Hieronder in de video kun je zien hoe de unieke feature van scaled orders kunt instellen op je Bitfinex handelsrekening:

Bitfinex Derivatives Trading

Bitfinex volgt de trend die we bij de meeste belangrijke exchanges zien: de integratie van een handelsomgeving voor termijncontracten ofwel crypto-derivaten. Vooral de Bitcoin Futures zijn liquide financiële producten die nu ook gretig verhandeld kunnen worden bij Binance en Kraken. Inderdaad, Bitfinex beschikt ook over de benodigde vereisten om een Bitcoin future trader te behagen. Hieronder kun je een screen shot zien:

bitfinex derivatives trading

Natuurlijk is margin trading mogelijk bij Bitfinex en er is zelfs een p2p-marktplaats voor opgezet geworden: Bitfinex Funding. Kredietgevers en -nemers kunnen hier elkaar vinden voor het financieren van een positie. Een gebruiker die voorbeeld Bitcoin als een krediet geeft krijgt hierover een rentevergoeding. In de praktijk betekent dat elke Bitfinex over in feite drie verschillende wallets beschikt. Elke van deze wallet is verbonden met een van de drie specifieke functies op Bitfinex:

  • Exchange wallet wordt gebruikt voor de handel voor het uitwisselen van de tegoeden tussen de verschillende valuta en wallets.
  • Margin wallet wordt gebruikt voor het plaatsen van hefbomen op long en short posities.
  • Funding wallet wordt gebruikt voor het voorzien van de vereiste onderpand als een marge of voor het financieren van andere handelaren.

Bitfinex kosten

Hoewel Bitfinex de laagste fees hanteert, zijn er zeker wel aanzienlijke kosten verbonden als het gaat om het storten van fiat-geld op de handelsrekening. Bij het storten van geld via een bankoverschrijving wordt er een 0,1 procent fee gerekend. Gelukkig zijn de maker- en takerfees zeer laag. De makerfee kan variëren tussen de 0,0 & 0,1 procent. De takerfee ligt varieert tussen de 0,1 en 0,2 procent. Het in grote bedragen verhandelen van bitcoins is hierdoor zeer voordelig en verklaard ook de grote handelsvolumes. Actief goedkoop bitcoins kopen en duurder verkopen tussen verschillende crypto’s en stablecoins is hier heel goed mogelijk.

Verder zijn er stortingskosten op cryptovaluta wanneer deze een waarde representeren van onder de $1000,-. Bitfinex is voor de groothandelaar. Kleine stortingen belasten de administratie en kunnen voor mogelijke vertragingen zorgen. Vandaar dat Bitfinex over kleine crypto stortingen een kleine fee rekent.

Bitfinex innoveert!

Bitfinex lightning network

Bitfinex is aangesloten op het Bitcoin Lighting Network en accepteert stortingen via het LN-netwerk. Klanten kunnen direct vanuit de Bitfinex handelsomgeving met behulp van Bitrefill vouchers bij onder meer Amazon.de, Bol.com, Playstation, Skype, Steam en Netflix inkopen doen. Hieronder in de video kun je zien hoe dit werkt:

Bitfinex onderhoudt een Lightning Node en ondersteunt daardoor ook onmiddellijke kleine Bitcoin stortingen via het Lightning Network. Hierover worden geen stortingskosten gerekend. Het maakt de exchange meer robuust, schaalbaar en verder interessanter voor snelle handelaren aangezien reguliere Bitcoin stortingen meer tijd kosten ( 6 confirmaties). Bij drukte kunnen reguliere Bitcoin stortingen langere verwerkingstijden hebben op een exchange. Via LN-netwerk worden deze mogelijke vertragingen voorkomen en kunnen snellere handelaren een voordeel uithalen voor het sluiten of openen van posities op Bitfinex .

Bitfinex ondersteunt verder ook de nieuwe BECH32 adressen en het Liquid netwerk van Blockstream waarop verschillende grote exchanges al aan mee zijn verbonden.

Bitfinex KYC & identiteitsverificatie?

Wanneer je puur wilt traden met cryptovaluta en Bitcoin is geen identiteitsverificatie vereist. Zodra je wilt handelen met stablecoins en fiat-valuta, dan zul je een lange accountverificatieprocedure moeten doorlopen die wel twee weken kan duren!

Bitfinex OTC

Bitfinex heeft een OTC-desk waar handelaren voor grote bedragen (+$100.000,-) naar toe kunnen stappen om zo het orderboek te vermijden en voor de beste koers een grote order af te wikkelen.

Conclusie

bitfinex review

Bitfinex is een van de oudste en ervaren grote internationale crypto exchanges. In de loop der jaren heeft het haar handelsplatform steeds verbetert en implementeert steeds nieuwe technologieën die haar werkzaamheden en klanten nut bieden. Het handelsplatform beschikt over zeer grote handelsvolumes en zeer lage fees. Het is uitermate geschikt voor de professionele handelaar. Nadeel is dat het bewogen verleden van Bitfinex nog als een zwarte wolk boven de exchange hangt. Vooral de rechtszaak van het OM van New York kan nog problemen opleveren voor de handelsbeurs. De meeste Nederlanders zullen geen baat hebben met een handelsrekening bij Bitfinex. Nederlanders kunnen over het algemeen beter gebruik maken van de Nederlandse Bitvavo exchange in Amsterdam of de Amerikaanse Kraken Exchange in San Francisco.

bitfinex privacy

Niettemin, voor de handelaar die graag in alle privacy wilt handelen met Bitcoin is Bitfinex een goede optie aangezien er geen identiteitscontrole hoeft te worden gedaan. In dat geval kan de respectieve handelaar gebruik maken van een Nederlandse makelaar zoals BTC Direct om daar bitcoins te kopen en te versturen naar de Blue Wallet. Deze Bitcoin wallet heeft Lightning Wallet ondersteuning en kan worden gebruikt voor het direct versturen van bijna kosteloze Bitcoin LN-transacties naar je Bitfinex handelsrekening. Nu ben je vrij om te handelen met Bitcoin en andere crypto’s in alle privacy.

Bitfinex – crypto spot & derivatives trading

Lees verder

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min