bitfinex review

Bitfinex Review – is deze exchange betrouwbaar?

Jan 18, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting van onze Bitfinex Review: Bitfinex behoort tot een van de oudste, meest innovatieve, complete en beste exchange ter wereld. Bitfinex beschikt over alles wat je maar kunt wensen als een daghandelaar: hefbomen (Margin), derivaten (Futures), bots (Honey), datastreams (Terminal – machine learning), on-chain date (Santiment), oefenomgevingen (Paper Trading), social trading & news feeds (Pulse), kredietmarkt (Borrow & Lend), otc-desk, effecten (securities) enz. Bitfinex rekent super lage handelscommissies en beschikt over zeer grote handelsvolumes. Elke handelaar kan verder ook het handelsplatform instellen naar eigen smaak en voorkeur.

bitfinex

Bitfinex is verder aan te raden voor de veeleisende bitcoin-handelaar die niet wil compromissen. Als handelaar kun je bij Bitfinex uitstekend goedkoop bitcoin kopen en verhandelen. Verder kan een handelaar hier ook in alle privacy handelen wanneer deze gebruik maakt van het Bitcoin Lightning Network voor stortingen en verder alleen met Bitcoin-handelsparen handelt op het Bitfinex handelsplatform. Er is dan geen identificatieplicht bij Bitfinex. Bitfinex innoveert veel en gaat voorwaarts ondanks de zware moker klappen deze crypto exchange in haar geschiedenis heeft geïncasseerd. Bitfinex heeft alle obstacles overwonnen en is sterker uit de strijd gekomen. Bitfinex is daarom een zeer robuuste, betrouwbare en innovatie exchange waar elke handelaar aan zijn trekken komt.

Wat is Bitfinex voor een bedrijf? Een introductie

Sinds 2012 is Bitfinex actief als een handelsbedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden met een hoofdkantoor in Hong Kong. Bitfinex is een dochteronderneming van iFinex Inc. Bitfinex is opgericht door Jean-Louis van der Velde (CEO), Giancarlo Devasini (CFO) en Raphael Nicolle (CTO). Deze heren hebben veel werk gehad en nog steeds veel werk te verzetten. In haar bestaan heeft Bitfinex flinke littekens opgelopen en het zag er naar uit dat deze spraakmakende handelsbeurs het niet zou overleven. Niettemin, bedrijf heeft een belangrijke sleutelrol gespeeld in de opkomst en ontwikkeling van de huidige crypto sector. Nog steeds innoveert Bitfinex met onder meer het Lightning Network van Bitcoin en ook met goud. Bitfinex stelt gebruikers in staat om digitale valuta te verhandelen met goud en goud te gebruiken als een onderpand voor het verkrijgen van een lening of passief rendement. Hoe is dit mogelijk? iFinex is als moederbedrijf verantwoordelijk voor de lancering van niet alleen Tether Dollars (USDt), maar ook Tether Gold (XAUt).

Het handelsplatform van Bitfinex en dienstverlening – de voordelen

Wat zijn belangrijke speerpunten en voordelen van het Bitfinex platform? Waarom zou ik wel of niet gebruik maken van deze handelsbeurs?

Bitfinex Security

In de eerste plaats, het valt op dat Bitfinex veel geleerd heeft van de laatste hack-incident. Gebruikers kunnen een Bitfinex afgrendelen met de super veilige UbiKey voor twee factor authentificatie. Als een extra stap kan er een extra wachtwoord worden toegevoegd voor het goedkeuren van stortingen. Verder worden alle IP-adressen bewaakt. Wanneer er een transactie plaatsvindt van een nieuw IP-adres zal er een email worden verzonden waarbij de transactie moet worden goedgekeurd. Het is ook mogelijk om transacties naar nieuwe IP-adressen tijdelijk voor 24 uur in quarantaine te zetten. Verder kunnen er Bitcoin storting-adressen van jouw Bitcoin wallet op een whitelist worden gezet. In ieder geval wanneer deze maatregelen in combinatie met een Ubikey worden gebruikt, is het onmogelijk voor een hacker om de handelsrekening te plunderen.

Bitfinex crypto trading platform

Het handelsplatform van Bitfinex behoort tot de meest liquide met de grootste handelsvolumes ter wereld. Het is verder ingericht voor de ervaren spot trader die graag over veel toeters en bellen beschikt. Een handelaar kan het platform aanpassen en inrichten naar wens met mooie opties voor uitgebreide koersgrafieken. De handelaar beschikt over een mooie keuze van order types: limit, market, stop, stop-limit, trailing stop, fill or kill en scaled orders. De handelaar kan kiezen uit 50 verschillende handelsparen. Via een API kunnen orders via een trading bot worden beheerd. Hieronder in de video kun je zien hoe de unieke feature van scaled orders kunt instellen op je Bitfinex handelsrekening:

Bitfinex Review – Derivatives Trading

Bitfinex volgt de trend die we bij de meeste belangrijke exchanges zien: de integratie van een handelsomgeving voor termijncontracten ofwel crypto-derivaten. Vooral de Bitcoin Futures zijn liquide financiële producten die nu ook gretig verhandeld kunnen worden bij Binance en Kraken. Inderdaad, Bitfinex beschikt ook over de benodigde vereisten om een Bitcoin future trader te behagen. Hieronder kun je een screen shot zien:

bitfinex derivatives trading

Natuurlijk is margin trading mogelijk bij Bitfinex en er is zelfs een p2p-marktplaats voor opgezet geworden: Bitfinex Funding. Kredietgevers en -nemers kunnen hier elkaar vinden voor het financieren van een positie. Een gebruiker die voorbeeld Bitcoin als een krediet geeft krijgt hierover een rentevergoeding. In de praktijk betekent dat elke Bitfinex over in feite drie verschillende wallets beschikt. Elke van deze wallet is verbonden met een van de drie specifieke functies op Bitfinex:

  • Exchange wallet wordt gebruikt voor de handel voor het uitwisselen van de tegoeden tussen de verschillende valuta en wallets.
  • Margin wallet wordt gebruikt voor het plaatsen van hefbomen op long en short posities.
  • Funding wallet wordt gebruikt voor het voorzien van de vereiste onderpand als een marge of voor het financieren van andere handelaren.

Bitfinex Review – social trading met Pulse

Bitfinex Pulse is een social trading platform waar o.a. nieuws wordt gecureerd door een speciaal ontwikkelde news feed aggregator voor handelaren. Het dient verder als een online ontmoetingspunt waar ideeën kunnen worden gedeeld.

Bitfinex Terminal – trading data science

Bitfinex beschikt over een schat van data over de markten en trades. Deze data streams zijn beschikbaar om o.a. Machine Learning algorithms te trainen. Het stelt een handelaar o.a. in staat om de handel strategieën te testen op historische handelsdata van Bitfinex. Het is een uitermate waardevolle dienst voor marktonderzoek op basis waarvan strategieën kunnen worden opgesteld.

Daarnaast is Bitfinex gekoppeld met de Santiment dienstverlening. Santiment maakt OnChain, Social & Financial analysis beschikbaar in de vorm van makkelijk te lezen grafieken.

Bitfinex Honey Framework – algo trading review

Bitfinex Honey framewor is een geavanceerde maar gemakkelijk te gebruiken trading bot die je vanuit de browser kunt aansturen om o.a. supereenvoudig Iceberg and TWAP orders in te stellen.

Bitfinex review – de kosten

Hoewel Bitfinex de laagste fees hanteert, zijn er zeker wel aanzienlijke kosten verbonden als het gaat om het storten van fiat-geld op de handelsrekening. Bij het storten van geld via een bankoverschrijving wordt er een 0,1 procent fee gerekend. Gelukkig zijn de maker- en takerfees zeer laag. De makerfee kan variëren tussen de 0,0 & 0,1 procent. De takerfee ligt varieert tussen de 0,1 en 0,2 procent. Het in grote bedragen verhandelen van bitcoins is hierdoor zeer voordelig en verklaard ook de grote handelsvolumes. Actief goedkoop bitcoins kopen en duurder verkopen tussen verschillende crypto’s en stablecoins is hier heel goed mogelijk.

Verder zijn er stortingskosten op cryptovaluta wanneer deze een waarde representeren van onder de $1000,-. Bitfinex is voor de groothandelaar. Kleine stortingen belasten de administratie en kunnen voor mogelijke vertragingen zorgen. Vandaar dat Bitfinex over kleine crypto stortingen een kleine fee rekent.

Bitfinex Review – Bitfinex Borrow

Bitfinex beschikt over een P2P-kredietmarktplaats: Bitfinex Borrow.

bitfinex borrow

Bitfinex Borrow zal nu persoonlijke leningen in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) kunnen aanbieden voor dollars USD, Tether tokens (USDT), Euro (EUR), of Yen (JPY) die je hebt staan op je handelsrekening. Inderdaad, je kunt deze fiat-valuta op je geverifieerde Bitfinex-handelsrekening gebruiken als onderpand voor het verkrijgen van een lening in BTC. Belangrijk om te onderstrepen dat een gebruiker alleen 80% van de euro waarde kan omzetten in een bitcoin krediet. Het afnemen van een krediet in BTC is natuurlijk ook niet gratis. Het jaarlijkse rentepercentage ligt op 4.16% voor BTC leningen en 1.14% op ETH leningen.

Bitfinex innoveert!

Bitfinex lightning network

Bitfinex is aangesloten op het Bitcoin Lighting Network en accepteert stortingen via het LN-netwerk. Klanten kunnen direct vanuit de Bitfinex handelsomgeving met behulp van Bitrefill vouchers bij onder meer Amazon.de, Bol.com, Playstation, Skype, Steam en Netflix inkopen doen. Hieronder in de video kun je zien hoe dit werkt:

Bitfinex onderhoudt een Lightning Node en ondersteunt daardoor ook onmiddellijke kleine Bitcoin stortingen via het Lightning Network. Hierover worden geen stortingskosten gerekend. Het maakt de exchange meer robuust, schaalbaar en verder interessanter voor snelle handelaren aangezien reguliere Bitcoin stortingen meer tijd kosten ( 6 confirmaties). Bij drukte kunnen reguliere Bitcoin stortingen langere verwerkingstijden hebben op een exchange. Via LN-netwerk worden deze mogelijke vertragingen voorkomen en kunnen snellere handelaren een voordeel uithalen voor het sluiten of openen van posities op Bitfinex .

Bitfinex ondersteunt verder ook de nieuwe BECH32 adressen en het Liquid netwerk van Blockstream waarop verschillende grote exchanges al aan mee zijn verbonden.

Bitfinex Review – de KYC procedure & identiteitsverificatie

Wanneer je puur wilt traden met cryptovaluta en Bitcoin is geen identiteitsverificatie vereist. Zodra je wilt handelen met stablecoins en fiat-valuta, dan zul je een lange accountverificatieprocedure moeten doorlopen die wel twee weken kan duren!

Bitfinex OTC

Bitfinex heeft een OTC-desk waar handelaren voor grote bedragen (+$100.000,-) naar toe kunnen stappen om zo het orderboek te vermijden en voor de beste koers een grote order af te wikkelen.

Bitfinex Pay

Bitfinex biedt ook betaaloplossingen aan om gemakkelijk bitcoin als een betaalmiddel te accepteren. Bitfinex rekent hiervoor geen kosten in rekening. Elke winkel kan betaald krijgen in Bitcoin, Lightning Network BTC, Ethereum, Tether tokens met behulp van een eenvoudig te gebruiken widget.

De Bitfinex Pay APIs maken het ook mogelijk voor winkeliers om deze betaaloplossing te integreren in hun eigen systemen volgens hun eigen vereisten. Dit kan via de REST API Node.JS library hier van Bitfinex.  Er is ook een Woo-commerce plugin beschikbaar.

Bitfinex alternatieven?

Ben je op zoek naar een alternatief voor Bitfinex? Het meest gemakkelijke is om in eigen land te blijven en een rekening aan te maken bij Bitvavo in Amsterdam. Een ander goed alternatief voor Bitfinex is de Amerikaanse Kraken Exchange, de FTX exchange en natuurlijk Binance.

Bitfinex controverses en incidenten in het verleden

  • De Bitfinex Hack van 2016

Op 2 augustus 2016 werd Bitfinex bestolen van ongeveer 119.756 bitcoins. De diefstal had een waarde van $66 miljoen op dat moment. De Bitfinex hack vond plaats ondanks het feit dat er een nieuwe multi-signature infrastructuur was opgezet met Bitgo. Het was een enorme teleurstelling voor de markt en de Bitcoin koers viel dan ook op één dag 20% aan waarde. De Bitfinex was de grootste hack sinds de Mt.Gox exchange hack waarbij 744.408 bitcoins ter waarde van $350 miljoen werden gestolen. De schrik zal er dan ook goed in. Bitfinex leek op een bankroet af te lopen, maar dankzij slim financieel stuntelwerk en de start van een nieuwe Bitcoin bull market, heeft Bitfinex deze enorme dreun overleefd en zelfs alle klanten kunnen compenseren. In 2021 zijn twee verdachten gearresteerd en is er een groot gedeelte van de gestolen bitcoin teruggevonden door de FBI.

  • Bitfinex en de Crypto Capital fraudezaak

Bitfinex heeft veel moeite gehad met het verkrijgen van goede bankrelaties. In april van 2017 stopte Wells Fargo de bankrelatie met Bitfinex. Het verkrijgen van een nieuwe bankrelatie was uiterst moeilijk en voor het kunnen verwerken van Amerikaanse dollars uitbetalingen werd Bitfinex afhankelijk van een financiële dienstverlener in Panama, Crypto Capital. Crypto Capital beheerde zo’n $851 miljoen voor Bitfinex en in 2018 daagde het volgende incident op: Crypto Capital verwerkte geen Amerikaanse Dollars meer! Het geld was volgens Crypto Capital in beslag genomen door financiële waakhonden van onder meer de Verenigde Staten, Polen en Portugal. Het is nog steeds niet duidelijk wat zich hier precies afspeelde, maar de leiding van Crypto Capital wordt vervolgd voor fraude en het witwassen van geld. Crypto Capital is nu opgedoekt. Bitfinex heeft nu veel werk te verzetten om dit geld terug te claimen. Het is een bijna een wonder dat Bitfinex ook deze enorme financiële klap heeft weten te overleven. Enerzijds heeft Bitfinex kapitaal opgehaald door de uitgifte van een eigen security token. Anderzijds wordt Bitfinex er van beticht om $900 miljoen bij het zusterbedrijf Tether te lenen. Als onderpand voor de lening worden iFinex-aandelen gebruikt.

  • Bitfinex wordt opgejaagd door de financiële waakhond van New York

Amerikanen mogen geen gebruik maken van Bitfinex. Het is verder strikt verboden dat mensen uit New York worden toegelaten. Sinds 8 augustus 2015 mogen New Yorkers alleen gebruik maken van een bedrijf met een BitLicense. Bedrijven die deze regel overtreden zullen worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) van New York heeft Bitfinex New Yorkers geaccepteerd en zoekt deze waakhond nu naar alle mogelijke sporen om Bitfinex te veroordelen. Een voor de hand liggende spoor is natuurlijk de dubieuze lening waarmee Bitfinex haar Crypto Capital dollar tekort mee kon afdekken. Het OM in New York is met een gerechtelijk bevel (PDF) uitgekomen om iFinex te stoppen om geld van Tether te gebruiken voor Bitfinex. Bitfinex moet verder de identiteit van alle Amerikanen bekendmaken die onder meer geld naar Crypto Capital hebben gestuurd. Verder wordt iFinex er van beschuldigd om de Amerikaanse effectenwetgeving te hebben overtreden. Er is een rechtszaak op gang gekomen die nog wat voeten in aarde zal hebben.

Bitfinex Tether FUD

Er waren lopende rechtszaken tegen het moederbedrijf iFinex. iFinex is namelijk ook verantwoordelijk voor de Tether USD stable coin. Deze stablecoin is uiterst belangrijk voor de liquiditeit van vele andere grote exchanges zoals Binance. Bitfinex heeft in feite als een bank voor de opstart van andere crypto exchanges (Binance) gefungeerd door de uitgave van TetherUSD. Onder de meest moeilijke omstandigheden heeft Bitfinex haar handelsbedrijf moeten opbouwen en belangrijke incidenten moeten incasseren.

De crypto exchange Bitfinex en de stablecoin Tether komen elk jaar wel een paar keer in de schijnwerpers van de media waarbij er altijd weer FUD (fear, uncertainty en doubt) in de markt wordt gezaaid.

Amerikaanse aanklagers hadden in 2019 het vuur geopend op Bitfinex met een gerechtelijk bevel. Ze hadden een vermoeden (verklaring) dat de Bitfinex exchange rommelde met de boekhouding waarbij er een verlies van 850 miljoen zou worden verhuld met behulp van Tether transacties. Bitfinex zou het enorme bedrag hebben verloren tijdens een overboeking naar Crypto Capital in Panama en reserves voor Tether gebruiken om dit financiële gat te vullen. Elke Tether staat voor een Amerikaanse Dollar. Het is de bedoeling dat elke Tether dan ook is afgedekt met 1 Amerikaanse Dollar in reserve op een bankrekening. Volgens de Amerikaanse aanklagers van de staat van New York ging het hier nu mis, en probeerde de rechtbank af te dwingen at Bitfinex onmiddellijk zou stopen met het verdoezelen van het tekort. Bitfinex sprak alle geruchten tegen en ging het gevecht aan met de Amerikaanse aanklagers. Volgens Bitfinex was er geen sprake van een verlies, maar van een beslagname van de overgeboekte fondsen. Bitfinex trachtte de 850 miljoen dollars weer vrij te krijgen.

Hoe het ook zij, er was veel in het ongewisse en in feite komt het voor de meeste ervaren rotten in de crypto sector niet als een verassing. De nieuwe Bitfinex FUD had dan ook niet zo’n enorme impact op de Bitcoin koers, hetgeen een teken is dat de markt volwassener is geworden. In de Chinese media werd het nieuws zelfs afgedaan als Amerikaanse machtspolitiek en worden de beschuldigingen niet eens serieus genomen. Uiteindelijk werd de rechtszaak neergelegd met een schikking.

Bitfinex Review – conclusie

bitfinex review

Bitfinex is een van de oudste en ervaren grote internationale crypto exchanges. In de loop der jaren heeft het haar handelsplatform steeds verbetert en implementeert steeds nieuwe technologieën die haar werkzaamheden en klanten nut bieden. Het handelsplatform beschikt over zeer grote handelsvolumes en zeer lage fees. Het is uitermate geschikt voor de professionele handelaar. Het nadeel van Bitfinex is wellicht de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat de exchange geen registratie heeft bij DNB. De meeste Nederlanders zullen meer baat hebben met een handelsrekening bij Bitvavo. Nederlanders kunnen over het algemeen beter gebruik maken van de Nederlandse Bitvavo exchange in Amsterdam. Een ander goed alternatief is de Amerikaanse Kraken Exchange in San Francisco.

Bitfinex – crypto spot & derivatives trading

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min