bitcoin futures

Wat zijn bitcoin futures en perpetuals? Waar kan ik deze het beste kopen en verhandelen?

Sep 11, 2023
Aanbieding: 

Beknopte samenvatting: bitcoin futures gaan over het verhandelen van termijncontracten met specifieke prijsafspraken. Het is een overeenkomst om op een bepaalde tijd in de toekomst bitcoin (BTC) te verhandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs die tussen beide partijen wordt afgesproken en vastgelegd. De meest populaire variant van bitcoin futures trading is de handel in perpetuals. Het zijn bitcoin futures contracten die geen einddatum hebben en daardoor in principe eeuwigdurend kunnen worden verhandeld.

bitcoin futures

De populariteit van de Bitcoin Futures markten is een belangrijk component in de verdere ontwikkeling van de bitcoin geldmarkt. Nederlanders kunnen eenvoudig bitcoin (BTC) future– en perpetual-contracten en zelfs opties verhandelen op de handelsomgevingen van o.a. ByBit (MT4), Kucoin, Bitget, Bitmex, Deribit of Binance.

 • Waarom? Deze BTC futures markten beschikken over de meest diepe en liquide orderboeken met de laagste spreads (>0.25%) en handelskosten.
 • ByBit heeft onze voorkeur aangezien deze exchange o.a. ook Nederlandse klantenondersteuning aanbiedt en een MetaTrader MT4-account. ByBit beschikt verder over de beste funding rate met de laagste taker & maker fees. ByBit beschikt over een uitstekend VIP-programma.

De beginselen van Bitcoin Futures Trading

Vandaar het gaat om een termijncontract om bitcoin (BTC) voor een bepaalde tijd en prijs te gaan kopen of te verkopen. De werking is in de praktijk eenvoudig:

 • Als je denkt dat de Bitcoin (BTC) prijs gaat stijgen binnen een bepaalde periode (goed nieuws over Bitcoin), dan koop je een Bitcoin koop future – een long positie. Je maakt vervolgens winst bij elke punt stijging en verlies bij elke punt daling van de index.
 •  Als je denkt dat de Bitcoin prijs gaat dalen (slecht nieuws over Bitcoin) binnen een bepaalde periode, dan koop je een Bitcoin verkoop future – short positie. Wanneer je een short positie in neemt maak je winst bij de daling van de Bitcoin koers en verlies bij een stijging van de Bitcoin koers.

Hoeveel winst of verlies je maakt per punt stijging of daling is afhankelijk van de contractgrootte, de specifieke contractorder en de ingezette hefboom. Inderdaad, Bitcoin Futures kunnen worden gekocht met een behoorlijk hefboomeffect (leverage). Hierdoor kun je veel meer winst boeken, maar natuurlijk ook de gehele inleg (margin) verliezen. Bitcoin futures komen met hoge risico’s en zijn niet geschikt voor een beginner.

investeren in eth

Bitcoin Futures zijn vaak niet beschikbaar op een reguliere Bitcoin exchange, maar vaak verhandelbaar op de betere gespecialiseerde handelsbeurzen voor cryptoderivaten: ByBit Futures, Bitget Futures, Binance Futures, KuCoin Futures, Deribit Futures, Bitmex Futures, Bitfinex Futures en Kraken Futures. Hier worden vooral de populaire perpetual contracten in allerlei digitale activa verhandeld. Vooral de eeuwigdurende BTC termijncontracten zonder einddatum. Hoe werken deze eigenlijk?

Bitcoin Futures – de populaire BTC Perpetual Contracts

Bitcoin Perpetual Futures contracten zijn eeuwigdurende termijncontracten. Eeuwigdurende termijncontracten lijken veel op traditionele termijncontracten, maar met enkele belangrijke verschillen.

 • Een van de belangrijkste verschillen tussen eeuwigdurende termijncontracten en traditionele termijncontracten is dat ze geen vervaldatum hebben, wat betekent dat handelaren hun posities zo lang als ze willen kunnen aanhouden zonder zich zorgen te hoeven maken over het vereffenen van het contract op een specifieke datum. Dit kan handig zijn voor diegenen die een langetermijnvisie willen hebben op de prijs van bitcoin of of het eeuwigdurende futures-contract willen gebruiken als hedginginstrument.
 • Een ander belangrijk verschil is dat eeuwigdurende termijncontracten een financieringsmechanisme gebruiken om de prijs van het contract in lijn te houden met de onderliggende waarde. Dit financieringsmechanisme (funding rate) werkt door de contractprijs aan te passen door middel van regelmatige betalingen tussen long- en shortposities op basis van het verschil tussen de contractprijs en de prijs van bitcoin. Dit mechanisme helpt ervoor te zorgen dat de contractprijs relatief in lijn blijft met de werkelijke prijs van de onderliggende waarde.

Eeuwigdurende futures-contracten worden doorgaans ook verhandeld op de grote internationale crypto exchanges (zoals ByBit, Bitget, KuCoin en Binance) omdat deze 24/7 open zijn, wat betekent dat handelaren op elk moment posities kunnen in- en uitstappen, ongeacht hun locatie en tijdzone. Handelskosten op deze exchanges kunnen lager zijn dan die op traditionele beurzen, wat handelaren kan helpen geld te besparen op hun transacties. Het is verder makkelijker om te kunnen profiteren van speculatie op de prijsbewegingen van bitcoin zonder deze te bezitten en met relatief lage kapitaalvereisten. Omdat eeuwigdurende futurescontracten een hoge hefboomwerking kunnen hebben (100x), kunnen handelaren grote posities innemen met een relatief klein kapitaal.

Bitcoin Futures waar kan ik deze het beste verhandelen?

De ByBit Bitcoin Futures markt

ByBit is snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste crypto derivatives exchanges. Het handelsplatform behoort tot de beste en meest robuuste. Er kunnen zo’n 100.000 transacties per seconde worden verwerkt. ByBit biedt zowel termijncontracten als doorlopende (perpetual) contracten. De ByBit Futures markt beschikt o.a. over de volgende termijncontracten:

 • USDC & USDT BTC Perpetual & Futures & Options contracten die worden afgewikkeld in de stablecoins USDC of USDT. Deze kunnen voor Nederlanders het goedkoopst en gemakkelijkst worden gekocht op de Bitvavo exchange.
 • BTCUSD Inverse Perpetual & Futures contracten waarbij BTC als onderpand kan worden gebruikt.

Wat ByBit verder uniek maakt in relatie tot de concurrentie is dat cryptohandelaren toegang kunnen krijgen tot een MetaTrader 4 (MT4) handelsomgeving.

Verder is ByBit de goedkoopste bitcoin futures markt met een gemiddelde funding rate van 0.0000448% voor de BTCUSDT Perpetual Contracts met de laagste handelskosten. Het VIP-programma biedt ongekend lage trader & maker fees; en is laagdrempelig. Vanaf 50.000 dollar kan men al instappen in het VIP1-programma. Hieronder kun je zien welke respectieve handelskosten zijn verbonden aan elke VIP-tier op het ByBit Futures platform:

Maker FeeTaker Fee
Non-VIP0.0200%0.0550%
VIP 10.0180%0.0400%
VIP 20.0160%0.0375%
VIP 30.0140%0.0350%
VIP 40.0120%0.0320%
VIP 50.0100%0.0320%
Supreme VIP0.0000%0.0300%
Pro 10.0100%0.0320%
Pro 20.0050%0.0320%
Pro 30.0000%0.0300%
Pro 40.0000%0.0275%
Pro 50.0000%0.0250%

Verkrijg nu tot $30.000 in bonussen bij ByBit

ByBit heeft verder verschillende ludieke handelswedstrijden waar handelaren prijzen kunnen winnen. ByBit is ook van plan om de Nederlandse markt professioneel te bedienen met o.a. een Nederlandse supportafdeling. Voor meer informatie:

De KuCoin Bitcoin Futures Markt

KuCoin is met, Bitget ByBit een van de grote concurrenten van Binance. KuCoin heeft een zeer liquide derivatenmarkt en beschikt over gelijkaardige termijncontracten zoals ByBit deze aanbiedt met o.a. de USDC- & USDT-margined contracten voor BTC. Verder ook de Bitcoin-margined termijncontracten, dit zijn de in BTC afgewikkelde inverse contracten.

Het meest populaire termijncontract dat op Kucoin wordt verhandeld is de XBTUSDTM perpetual die in Augustus 2023 gemiddeld een open interest van meer dan $350 miljoen had en een 24-uur handelsvolume van $700 miljoen.

Verder beschikt KuCoin over de Futures-gridbots voor de geautomatiseerde uitvoering van long- en shortstrategieën. Voor meer informatie:

De Bitget Bitcoin Futures Markt

Bitget heeft ook een zeer liquide derivatenbeurs. Op de Bitget Bitcoin futures markt kunnen de volgende (perpetual) termijncontracten worden verhandeld: BTCUSDT_UMCBL BTCUSD_DMCBL BTCUSD_DMCBL BTCUSD_DMCBL BTCPERP_CMCBL.

Het meest populaire contract is de BTCUSDT_UMCBL perpetual. Deze kende in Augustus 2023 een gemiddelde open interest van $ 1.4 miljard en een dagelijks handelsvolume van bijna $4 miljard. Bitget heeft een meer liquide derivatenbeurs dan Kucoin, maar is in Nederland wat minder bekend. Bitget is qua dienstverlening en handelsplatform vergelijkbaar met Kucoin en ByBit. Bitget heeft al meer dan 20 miljoen klanten wereldwijd.

Voor meer informatie: bezoek Bitget.

De BitMEX Bitcoin Futures Markt

De Bitcoin Perpetual Contracts waren vanaf het begin erg populair bij roekeloze en ervaren handelaren. Ze werden eerst vooral verhandeld op Bitmex die de bitcoin futures markt lang domineerde. BitMEX was de referentie voor de professionele cryptotrader die wilde handelen in specifieke termijncontracten (futures), perpetuals en ruilcontracten (swaps). BitMEX heeft het aan de stok gekregen met de Amerikaanse autoriteiten, maar heeft deze tegenslag overwonnen.

De exchange staat onder nieuwe leiderschap en BitMEX is ondanks de tegenslagen nog steeds een liquide en populaire Bitcoin derivatives exchange met grote handelsvolumes. Er zijn 7 verschillende bitcoin futures beschikbaar. Vooral de XBTUSD perpetual contract wordt gretig verhandeld op Bitmex. Het dagelijks handelsvolume in Augustus 2023 oversteeg de $540 miljoen. Voor meer informatie:

De Deribit Bitcoin Futures Markt

Deribit is een crypto derivatives exchange dat door Nederlanders is ontwikkeld en wordt beheerd vanuit Panama. Deribit heeft een uitstekende reputatie opgebouwd en beschikt ook over bitcoin opties. Deribit is een vertrouwde specialist waar daghandelaren op vertrouwen. Combineer de Deribit futures exchange met Bitvavo om onder meer een lucratieve en minder risicovolle Bitcoin cash & carry trade uit te voeren.

De Bitcoin Cash & Carry Trade

Inderdaad, een veilige manier om bitcoin futures in te zetten is met een Bitcoin Cash & Carry Trade. Inderdaad, bitcoin futures kunnen strategisch worden ingezet om een goed rendement te behalen. Bitcoin Futures worden vaak gebruikt door ervaren handelaren om een positie af te dekken. Bovendien vanwege het hefboomeffect kan er met een relatief kleine investering een extra groot rendement worden behaald.

Hieronder kun je zien hoe je dit kunt opzetten bij Deribit:

Verder is de BTC-PERPETUAL perpetual contract het meest populair op Deribit, met een gemiddeld dagelijks handelsvolume van meer dan $380 miljoen in Augustus 2023. Deribit is een vertrouwde partij om aan de slag te gaan met de bitcoin termijnhandel in combinatie met een Bitvavo rekening.

De Bitfinex Bitcoin Futures Markt

Bitinfex is een liquide en professionele internationale bitcoin exchange met een liquide bitcoin perpetuals markt. In het bijzonder is de BTCF0:USTF0 bitcoin perpetual futures contract populair met een gemiddeld dagelijks handelsvolume van meer dan $30 miljoen. Voor meer informatie:

De Binance Bitcoin Futures markt

Binance heeft op verzoek van haar klanten gewerkt aan de mogelijkheid om Bitcoin Futures te kunnen aanbieden. Sinds de zomer van 2019 heeft Binance een apart Futures Platform actief waar handelaren kunnen handelen tot wel een 125x hefboom! Sinds de lancering zijn de handelsvolumes op het Binance Futures platform enorm toegenomen. Binance heeft anno 2023 de meeste liquide cryptoderivatenbeurs.

Opgelet! Helaas, Nederlanders kunnen geen handelsrekening aanmaken bij Binance. Binance heeft geen DNB registratie verkregen en heeft de Nederlandse markt verlaten. ByBit is nu het beste alternatief om te gebruiken voor de handel in termijncontracten.

De Binance BTC/USD Coin-Ⓜ Perpetual Contract

Een belangrijke toevoeging in haar derivatenproductportefeuille is de BTC/USD Coin-Ⓜ Perpetual Contract met een hefboom tot 125x. Bij een hefboom leent de handelaar de benodigde bitcoins van Binance om de positie te openen. Het contract is gebaseerd op Bitcoin als onderpand (margin) en een renderende positie wordt verder uitbetaald in BTC en niet in de Amerikaanse dollar stablecoin USDC.

Met een BTC/USD Coin-Ⓜ Perpetual Contract gaat het verder om een termijncontract waarbij geen afgesproken einddatum is vastgesteld. Een handelaar kan een positie ‘eindeloos’ aanhouden. Echter door Bitcoin’s volatiele koers worden deze contracten ongeacht de goede short of long positie vaak geliquideerd en worden er vooral door beginnende handelaren flinke verliezen geboekt. Voor meer informatie over Binance’s BTC/USD Coin-Ⓜ Perpetual Contract:

De Kraken Bitcoin Futures markt

Kraken heeft de Bitcoin Futures markt betrrden door de overname van  CryptoFacilities. CryptoFacilities staat nu bekend als Kraken Futures. Kraken heeft in 2019 het Crypto Facilities platform opgekocht en biedt nu termijncontracten vanuit haar eigen handelsomgeving aan. Het is een gereguleerde handelsplatform voor het handelen in Bitcoin termijncontracten. Verder is het de eerste gereguleerde beurs voor termijncontracten in Europa. Het platform beschikt over een Multilateral Trading Facility (MTF) licentie van de Britse Financial Conduct Authority (FCA).

Op Kraken is de PI_XBTUSD perpetual contract populair met een gemiddeld dagelijks handelsvolume rond de $9 miljoen. Voor meer informatie:

Bitvavo Futures markt?

Bitvavo biedt geen bitcoin of andere crypto futures aan. Het is niet mogelijk om short of long te gaan op het Bitvavo handelsplatform. Bitvavo beschikt wel over een liquide BTC/EUR spotmarkt die zich leent voor daytraden. Een professionele handelaar zou Bitvavo kunnen inzetten om op een legale manier toegang te krijgen tot bitcoin of USD stablecoins op de Bitvavo spot markt. Vervolgens kunnen deze worden gestort op een handelsrekening bij een exchange met een liquide bitcoin futures markt.

Andere exchange opties

Er zijn natuurlijk andere opties. Elke internationale exchange wil graag termijncontracten aanbieden waaronder OKX, Phemex, DeepCoin, BitGet, Prime XBT, BTSE en Houbi. In de Verenigde Staten is Kraken is de eerde genoemde Kraken Futures exchange meer liquide dan die van Coinbase in New York. Coinbase hebben we in dit lijstje niet genoemd aangezien de derivatenbeurs niet liquide genoeg is. Coinbase heeft wel een innovatief contract beschikbaar en speelt een belangrijke rol bij de institutionele adoptie van bitcoin in de Verenigde Staten.

Coinbase heeft de nano Bitcoin-futures contract (BIT) gelanceerd. Deze wordt maandelijks in USD afgewikkeld. Elk contract vertegenwoordigt
1/100ste van een Bitcoin en biedt een toegankelijke manier om deze zeer liquide futures markt te verhandelen. Verder heeft Coinbase ook 1 BTC termijncontracten (BTI) beschikbaar voor de handelaren op haar platform. Het is een gereguleerde futures markt van deze exchange in de Verenigde Staten. Coinbase speelt verder ook in rol met de verdere adoptie van termijncontracten voor de institutionele beleggers op Wall Street.

De Bitcoin Futures markten van Wall Street

De bovenstaande Bitcoin Futures markten op de belangrijkste crypto exchanges zijn op dit moment dominant. Echter, gereguleerde institutionele partijen in de Verenigde Staten bied ook bitcoin termijncontracten aan. Hier bespreken we even in het kort de meest belangrijkste:

 • CME BTC Futures. De CME Group biedt sinds eind 2017 Bitcoin Futures aan haar Amerikaanse en buitenlandse klanten. De contracten op CME worden zonder bitcoins als onderpand in Amerikaanse Dollars afgewikkeld. Sinds de lancering is de CME uiterst succesvol gebleken met het aanbieden van bitcoin termijncontracten. Voor meer informatie: CME bitcoin futures quotes.
 • BAKKT BTC Futures. Een nieuwe belangrijke institutionele speler die hier verandering aanbrengt is Bakkt. De Bakkt exchange is op 23 september 2019 operationeel. Bakkt biedt Bitcoin Futures aan waarbij bitcoins daadwerkelijk worden verhandeld en gebruikt als onderpand. Dit kan een zeer positief effect hebben op de Bitcoin Futures markt en de verdere ontwikkeling van Bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse voor institutionele beleggers.
 • ErisX (Cboe) BTC Futures. Een andere nieuwe institutionele speler die de concurrentie aangaat met Bakkt is ErisX. ErisX is een CFTC gereguleerde derivatives en spot exchange en biedt, sinds 17 december 2019, op haar platform ook met bitcoins afgedekte termijncontracten aan. ErisX is in handen van Cboe Digital. ErisX biedt o.a. de Bitcoin Bounded (BB) termijncontracten aan.
 • LedgerX BTC mini Futures. LedgerX is een digital currency futures en options exchange met clearinghouse die onder toezicht staat van de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC).  LedgerX biedt de populaire bitcoin mini futures contracts aan die het mogelijk maken dat beleggers al kunnen handelen met 0.01 BTC.

Deze handelsvolumes van deze contracten die vooral in de Verenigde Staten worden verhandeld, zijn een stuk geringer in vergelijking met die van Binance en ByBit.

Waarom zijn Bitcoin Futures belangrijk?

Bitcoin Futures hebben een aantal voordelen voor beleggers:

 1. Het afdekken van prijs risico’s!

Beleggers in Bitcoin en andere crypto assets kunnen risico’s beheren tijdens een vallende koers door gelijktijdig een “short” future positie in Bitcoin of een andere crypto in te nemen. Wanneer de prijs keldert zal de short positie een verlies afdekken.

 • Speculeren op de richting van een markt

Bitcoin futures trading geeft de mogelijkheid om daadwerkelijk te speculeren op een markt trend en het sentiment ’testen’ door het innemen van futures posities. Denk je dat Bitcoin naar de maan gaat knallen de komende weken? Neem dan een extra lang Long positie in om meer rendement te boeken. Denk je dat de Litecoin koers in elkaar gaat knallen, neem dan een short positie op de Litecoin termijncontracten.

 • Stabilisatie van prijs fluctuaties.

Wanneer de Bitcoin futures markt meer liquide wordt zullen de lange termijn perspectieven van professionele en institutionele beleggers een doorslaggevend rol gaan hebben en zal als een gevolg de koers volatiliteit doen afnemen. De markt zal rustiger worden waardoor de Bitcoin industrie zich meer kan richten op het ontwikkelen van nieuwe diensten en het opnemen van nieuwe klanten. De volatiliteit brengt namelijk meer risico’s mee waardoor Bitcoin ondernemingen ook voorzichtiger moeten zijn in o.a. expansie. Verder zal het andere bedrijven meer moed geven om ook in te stappen en mee te doen met het uitbouwen van het Bitcoin eco-systeem en uiteindelijk een nieuw globaal crypto financieel systeem. Bitcoin Futures spelen een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de cryptovaluta markten en de sector als geheel.

 • Verhandel bitcoin zonder ze in bezit te hebben.

Voor beleggers die graag mee willen investeren in de sector, maar door bepaalde regels en bepalingen niet zelf bitcoins mogen verhandelen, kunnen via Bitcoin futures wel exposure krijgen.

Ben je nieuwsgierig geworden? En wat ga jij doen? Durf je Bitcoin te shorten of ga je een long positie innemen? Het is dan wel belangrijk om je goed te verdiepen in de werking van het contract en de exchange zelf.

De handel in termijncontracten is eigenlijk alleen geschikt voor ervaren professionele traders. Heel veel speculanten en onervaren handelaren hebben met dit Bitcoin derivaat heel veel geld verloren. Wees voorzichtig, leer eerst zoveel mogelijk en test de besproken handelsplatforms. Investeer alleen geld dat je kunt veroorloven om te verliezen.

De beste manier om bitcoins te kopen en te verkopen is via een Dollar-Cost-Averaging tactiek op een vertrouwde exchange. Voor meer informatie: Wat is Dollar Cost Averaging?

Wil je handelen in bitcoin futures en perpetuals op een liquide exchange met Nederlandse ondersteuning? Dan is ByBit de beste keuze.

TIP

Test eens de spot en derivatenbeurs van ByBit! Verdien nu gratis 30.000 dollar totaal in bonusuitkeringen!

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min