bitvavo vs Coinbase

Coinbase vs Bitvavo, vergelijking tussen de unieke onderscheidende voor- en nadelen

Dec 17, 2023
Aanbieding: 

Coinbase vs Bitvavo, een vergelijking tussen twee belangrijke crypto spot exchanges. Samenvatting: Coinbase en Bitvavo zijn aan elkaar gewaagd. Beide exchanges, een Amerikaanse en een Nederlandse, zullen gaan strijden voor de Europese markt. Bitvavo heeft in een korte tijd veel bereikt, vooral als het gaat om het bieden van een veilige en liquide euro spot exchange voor digitale activa. Bitvavo is verder goedkoper in gebruik voor een Nederlandse handelaar. De nadelen hangen samen met een beperkt productaanbod en restricties die de toezichthouder heeft opgelegd. Het zijn beide gereguleerde, veilige en betrouwbare crypto exchanges die geen futures en hefbomen aanbieden aan hun klanten. Beide exchanges zijn uitstekend, maar als Nederlanders, kunnen we beter het succes van een Nederlandse onderneming een warm hart toedragen. Onze ervaringen met Bitvavo zijn prima. Coinbase gebruikers hebben, volgens TrustPilot, veel slechte ervaringen gehad met Coinbase. Conclusie: Bitvavo heeft onze voorkeur boven Coinbase.

Coinbase vs Bitvavo – Introductie

coinbase vs bitvavo

Zowel de Bitvavo exchange als de Coinbase exchange zijn zeer uitgebreide crypto handelsplatformen. Op dit moment staat de Coinbase exchange zelfs op #2 grootste exchange als het gaat om het spot handelsvolume. Dit betekent dat Coinbase populaire crypto exchanges als KuCoin en Bybit (voorlopig) achter zich heeft gelaten. Ook het handelsvolume op de Bitvavo exchange is fors toegenomen; Bitvavo exchange staat namelijk sinds kort in de Coinmarketcap top 50 grootste (spot) exchanges wereldwijd! Hier mogen wij als Nederlanders best trots op zijn.

Zowel Bitvavo als Coinbase worden beiden als zeer betrouwbare crypto exchanges gezien en beiden hebben zodoende ook een officiële registratie bij De Nederlandse Bank (DNB). Het feit dat een Amerikaanse crypto exchange (Coinbase) een dergelijke registratie in Nederland heeft gekregen, is een behoorlijke prestatie en spreekt van veel vertrouwen.

Zowel de Bitvavo als de Coinbase exchange hebben een uitgebreid dienstenaanbod als het gaat om trading producten, trading opties, staking (EARN) mogelijkheden en crypto coins.

In deze Coinbase versus Bitvavo review zullen wij de exchanges vergelijken op een aantal belangrijke zaken die relevant zijn voor beginnende, ervaren en professionele crypto handelaren.

Met deze Bitvavo versus Coinbase review zoeken we uit welke exchange beter is voor crypto en bitcoin liefhebbers. Let’s go!

Coinbase vs Bitvavo – de Producten & Diensten

Algemene informatie

Zoals we weten is Bitvavo een Nederlandse crypto exchange. De Bitvavo exchange is opgericht in 2018 en telt inmiddels ruim 200 werknemers. Bitvavo telt meer dan 1 miljoen klanten wereldwijd en heeft naar eigen zeggen al meer dan honderd miljard aan crypto handelsvolume verwerkt, en dat in ± 5 jaar! Bitvavo is in Nederland by far de populairste Nederlandse crypto exchange en scoort op Trustpilot een dikke 4 (uit 5).

De Coinbase exchange is een Amerikaans (beursgenoteerd) bedrijf en is in 2012 opgericht door, onder andere, Brian Armstrong. Brian is een zeer bekend persoon in de crypto/ Web3 wereld en kan gezien worden als een crypto opinieleider. De Coinbase exchange telt meer dan 3.000 werknemers en bedient ± 100 miljoen klanten in meer dan 100 landen.

In Nederland zou Coinbase ook al rond de 1 miljoen klanten hebben, wat het de grootste crypto exchange in Nederland maakt.. Coinbase draait (naar eigen zeggen) tegen de $80 miljard aan kwartaal handelsvolume. Coinbase scoort echter op Trustpilot een behoorlijk stuk lager dan Bitvavo: een 1.5 (uit 5). Dit zegt overigens niet meteen dat Coinbase een ‘slechte’ exchange zou zijn. Maar is niet echt een goed teken.

Makkelijk kopen /verkopen op Bitvavo en Coinbase

Zowel de Coinbase als Bitvavo exchange lenen zich beiden goed voor beginners en nieuwelingen. Met de “makkelijke koop/ verkoopfunctie” kun je bij Bitvavo alle 204 crypto crypto snel met iDEAL kopen. Hetzelfde geldt voor Coinbase: ook hier koop je alle 240 cryptocurrencies makkelijk met iDEAL of SEPA. Via iDEAL geld storten is op beide platformen kosteloos.

De handelskosten liggen bij Bitvavo rond de 0,15% maker en 0,25% taker, de spread zit ook in de prijs inbegrepen en ligt rond de 0,03% – 0,10%

Bij Coinbase liggen de kosten wat hoger: 0,60% taker en 0,40% maker. De spread en slippage zouden hier al inbegrepen zijn en dit wordt voordat je een order doorvoert (net als bij Bitvavo) overzichtelijk weergegeven. Duidelijk is dus dat Bitvavo stukken goedkoper is!

Bij Coinbase kun je overigens wel periodiek crypto aankopen. Deze optie is niet (meer) beschikbaar op de Bitvavo exchange.

Coinbase vs Bitvavo – de Exchanges

Beide platformen hebben een zeer professionele exchange die zich goed leent voor ervaren en professionele crypto handelaren.

Op de Bitvavo exchange zijn de ± 200 cryptocurrencies te verhandelen tegen EURO paren (voorbeeld: BTC/EUR). De ordertypes die gebruikt kunnen worden op de Bitvavo exchange zijn: limiet, market en stop limietorders. De exchange is het beste te gebruiken op je desktop omdat je hier een duidelijk grafiek- en orderboek overzicht hebt. Ook kun je limietorders doorvoeren op de app (exclusief grafieken/orderboek overzicht) middels de “geavanceerde” modus: voeg de limietprijs in, kies het aantal cryptocoins en that’s it. De prijzen liggen hier ook iets lager dan bij de ‘normale’ koop- en verkoopdienst.

Op de Coinbase exchange (“Advanced Trade”) zijn ± 400 crypto paren te verhandelen. Hierbij kan gehandeld worden met USDT, USDC, EUR, GBP, BTC, ETH en DAI paren. De ordertypes die te gebruiken zijn, zijn: limiet, market en stop limietorders. De exchange is ook via de app beschikbaar en is zeer overzichtelijk, inclusief orderboeken en grafiek overzichten.

Het handelsvolume is op de Coinbase exchange vele malen hoger, vandaag (17 december) is het spot handelsvolume op de Coinbase exchange wel ± 7X hoger dan op de Bitvavo exchange. Op beide exchanges is de liquiditeit zeer diep en worden orders efficiënt, snel en tegen zulk laag mogelijke kosten doorgevoerd. Daarnaast is het goed om te realiseren dat Bitvavo qua liquiditeit in euro´s steeds betere handelsvolumes draait dan Coinbase. Bitvavo is voor de handelaar in euro´s de place to be, vooral als we kijken naar de kosten.

Bitvavo vs Coinbase – de handelskosten

De kosten van Bitvavo liggen een stuk lager → 0,15% maker en 0,25% taker versus Coinbase → 0,60% taker en 0,40% maker. Wel kun je bij Coinbase gebruikmaken van Coinbase One: hier betaal je tot €10.000 maandelijks handelsvolume geen handelskosten (wel spread/ slippage kosten). Deze dienst kost €24,99 per maand. Op beide exchanges kan enkel gehandeld worden via spot trading.

Bitvavo versus Coinbase – EARN programma

Beide crypto platformen hebben een vrij uitgebreid EARN programma. Het EARN programma van Bitvavo bestaat uit twee onderdelen: Staking en Lending. Bij staking neem je deel aan het on-chain staking proces van desbetreffende (proof of stake) munt, zoals Ethereum bijvoorbeeld. Bij lending leen je jouw crypto uit, bijvoorbeeld Bitcoin. Voor beide diensten wordt je middels een procentuele vergoeding, ook wel APY (annual percentage yield) rewards, beloond. De staking rewards bij Bitvavo variëren van ± 0,50% tot 15% op jaarbasis. Bij het lending programma variëren de rewards (rente) tussen de ± 0,09% tot 5,10%. Voor beide diensten geldt dat je ze zelf handmatig dient in te schakelen, dit gaat niet meer automatisch.

Ook Coinbase heeft een overzichtelijk en prima EARN programma. Bij Coinbase is het aanbod qua coins die meedoen aan het staking programma wel minder uitgebreid: 9 coins, en de APY’s variëren hier tussen de ± 2,04% – 9,95%. Bij Bitvavo zijn er 22 coins die onderdeel zijn van het staking programma.

Coinbase heeft geen optie voor lending mogelijkheden, enkel klanten die al in het lending programma zitten kunnen hier gebruik van maken.

Professioneel

Bitvavo heeft voor bedrijven en zakelijke klanten de zogenaamde “enterprise” afdeling. Hier krijgen market makers toegang tot liquide markten, kun je je als broker aansluiten op het Bitvavo platform, is er een nieuwe algoritmische trading dienst (Coinroutes) beschikbaar voor institutionele klanten en kan er gebruik gemaakt worden van meerdere API’s.

Ook Coinbase heeft een breed aanbod voor zakelijke en professionele klanten, die bestaan uit: institutionele oplossingen voor bedrijven, het ontvangen van crypto betalingen, Coinbase Prime waarbij institutionele klanten toegang krijgen tot diepere liquiditeit, geavanceerde trading tools, financieringsmogelijkheden, crypto beheer (custody) en krachtige API’s!

Coinbase vs Bitvavo – de Betalingsmogelijkheden

Beide crypto exchanges hebben een registratie bij de DNB en bieden zodoende iDEAL (geen kosten) betalingen aan. Daarnaast biedt Bitvavo de volgende betalingsmogelijkheden aan:

  • PayPal (2% kosten)
  • Sofortbanking (2,25% kosten)
  • Bank transfer (SEPA) (geen kosten)
  • Bancontact (geen kosten)
  • EPS uberweisung (1,75% kosten)
  • Giropay (1,75% kosten)

Bij Coinbase kan er naast iDEAL (geen kosten) alleen gebruik worden gemaakt van Bank transfer (SEPA), hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

De betalingsopties zijn bij Bitvavo zodoende vele malen uitgebreider en geeft Europese klanten veel keuze.

Coinbase vs Bitvavo – welke exchange is veiliger?

Beide crypto exchanges nemen de veiligheid en de beveiliging van hun platform zeer serieus. Bij Bitvavo kun je als gebruiker de volgende maatregelen nemen om jouw account goed te beveiligen tegen, bijvoorbeeld, phishing:

  • 2FA authenticatie
  • Anti phishing codes
  • IP whitelisting

Crypto opname slot (dat er geen crypto verzonden kan worden vanaf je account) & meer! Daarnaast neemt Bitvavo ook de volgende maatregelen als het gaat om de algehele beveiliging van het platform zelf, inclusief de fondsen:

  • Multi signature voor grote transacties (hier zijn meerdere ‘goedkeuringen’ voor nodig)
  • Cold storage van de crypto tegoeden (offline opslag)
  • De opslag wordt eveneens gedaan door toonaangevende “custody providers”
  • Veilige opslag van alle private keys
  • Fonds garantie tot €100.000 bij diefstal door “ongeoorloofde” toegang tot klant-accounts

Coinbase noemt zichzelf de meest vertrouwde crypto exchange en neemt de volgende veiligheidsmaatregelen:

  • 2FA authenticatie
  • Wachtwoordbeheer door Coinbase zelf
  • Coinbase houdt continu datalekken van derden in de gaten
  • Automatische vergrendelingen
  • Proactieve beveiligingsmeldingen
  • & meer!

Coinbase neemt als platform de volgende maatregelen als het gaat om algehele veiligheid en veiligheid rondom haar fondsen:

  • Klantenactiva worden 1-1 aangehouden
  • Meest up to date versleutelings- en beveiligingsfuncties
  • Verzamelt zo min mogelijk persoonlijke data
  • Cold storage en fysieke opslag

Zoals gezegd nemen beide exchanges zeer vergaande maatregelen omtrent de veiligheid van het platform zelf, en de (klanten)fondsen. Beide exchanges scoren qua veiligheid uitstekend.

Coinbase is niet voor niets de custodian geworden voor de bitcoin opslag van de Blackrock Bitcoin ETF. Coinbase heeft een aparte divisie, Coinbase Institutional, gespecialiseerd in het handhaven van de meest strenge beveiligingsmaatregelen die de institutionele beleggers kunnen bekoren. Bitvavo is trouwens een afnemer van deze dienst waardoor Bitvavo net zoals Coinbase over een internationale diefstalverzekering beschikt. Bitvavo beschikt in feite over dezelfde veiligheidsniveau als Coinbase.

Transparantie

Zowel Bitvavo als Coinbase worden onafhankelijk ge-audit en beide bedrijven hebben hun proof of reserves openbaar gedeeld. Beide bedrijven zijn zodoende transparant genoeg.

Web3 wallet

Coinbase heeft een Web3 wallet die jou toegang geeft tot ‘decentralized applications’ zoals 1Inch, Rarible (NFT’s), Balancer en meer. Lees hier onze uitgebreide Coinbase Web3 wallet review. Bitvavo heeft uiteraard wallets voor de coins die ze verkoopt, maar geen aparte “Web3 Wallet”.

Coinbase vs Bitvavo – Voor- en nadelen / Verschillen

Beide crypto exchanges scoren goed op het gebied van crypto trading, staking, makkelijke en snelle koop/verkoopopties en meer. De exchanges lijken zodoende behoorlijk op elkaar, toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

Beide exchanges hebben een registratie bij De Nederlandsche Bank, echter heeft Bitvavo een fysieke vestiging in Nederland en Coinbase niet.

Zowel de Coinbase als Bitvavo exchange lenen zich goed voor beginners met de “makkelijke” koop/ verkoopdienst, deze dienst is op beide platformen nagenoeg gelijk. EURO tegoeden storten is op beide crypto exchanges makkelijk, echter biedt Bitvavo hier wel meer betalingsopties voor aan. Het aantal coins wat te kopen is, is op beide crypto platformen vergelijkbaar.

De “geavanceerde/ advanced trade” modus van Bitvavo en Coinbase lenen zich goed voor ervaren en professionele traders. Bij Bitvavo is het enkel mogelijk om tegen EUR paren te handelen, bij Coinbase heb je meer (USDC, USDT, EUR) keuze. Echter, de handelskosten liggen bij Bitvavo wel weer stukken lager! Het volume op Coinbase is hoger en de liquiditeit dieper. Echter merk je hier weinig van, mits je bijvoorbeeld als ‘institutie’ of market maker handelt. Voor daytraders is het volume op Bitvavo toereikend genoeg. De euro handelsvolumes voor vooral bitcoin bij Bitvavo scoorden in 2023 steeds vaker hoger dan die van Coinbase. In 2024 is het goed mogelijk dat Bitvavo meer euro liquiditeit zal verkrijgen dan Coinbase.

Beide platformen bieden verder dan ook genoeg opties voor institutionele en/of grote ‘professionele’ klanten. Bij Coinbase is de exchange toegankelijk via de app, bij Bitvavo niet (althans niet inclusief grafiek/ orderboek overzicht).

Voor- en nadelen van het Earn programma van beide exchanges

Het EARN programma van Bitvavo als Coinbase zijn zeer toegankelijk en makkelijk te gebruiken, binnen een paar stappen begin je met ‘verdienen’. Het EARN programma van Bitvavo is met 22 te staken munten wel een stuk uitgebreider dan het EARN programma van Coinbase, dat enkel 9 coins aanbiedt. De APY’s zijn bij Bitvavo ook hoger. Tot slot: Bitvavo biedt ook “Lending” aan. Dit zijn trouwens diensten die niet zonder risico´s komen en in feite beter kunnen worden vermeden. Het beste is om de aangekochte activa zelf te bewaren op een goede crypto wallet.

Qua beveiliging zit je bij beide exchanges goed: zowel Coinbase als Bitvavo nemen vergaande veiligheidsmaatregelen en beide platformen bieden genoeg transparantie.

De nadelen van beide exchanges hangen verder samen met het feit dat deze exchanges geen exotische en risicovolle producten mogen aanbieden van de respectieve toezichthouder. Hefbomen, margin trading, futures enz. zijn trading features die je niet op deze exchanges kunt vinden. Ben je daar naar op zoek? In dat geval kun je het beste onze Bybit Review lezen.

Coinbase vs Bitvavo – Onze ervaring

Onze ervaringen met beide exchanges zijn positief. Orders worden snel doorgevoerd, app en web zijn overzichtelijk en makkelijk te bedienen en de afgelopen jaren hebben wij nauwelijks (althans geen grote) problemen ondervonden. De customer support afdelingen zijn prima bereikbaar, helaas niet telefonisch. Beide platformen zijn veilig, uitgebreid en gebruiksvriendelijk waardoor je er snel je weg vindt. Beide beurzen hebben in 2023 last gehad van tijdelijke storingen tijdens piekuren. Dit is vervelend, maar in het geval van Bitvavo te gebruiken. Deze jonge Nederlandse exchange heeft groeipijnen ( :

Bitvavo is verder makkelijker en goedkoper in gebruik. Het is een Nederlandse onderneming waar mee de contacten altijd prima zijn geweest en die investeert in het bieden van een hoogwaardige dienstverlening en robuust handelsplatform.

Coinbase vs Bitvavo – Conclusie

De exchanges zijn zeer vergelijkbaar, het belangrijkste is dat het beide professionele en betrouwbare exchanges zijn met een goed product- en dienstenaanbod. Zowel de app als web zijn bij Coinbase en Bitvavo makkelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Coinbase is wel een aantal maten groter dan Bitvavo (lees: bedrijfsgrootte, handelsvolume, aantal klanten etc.). Hier merkt de gemiddelde klant echter weinig van. Als het gaat om de euroliquiditeit doet Bitvavo het steeds beter dan Coinbase. Bitvavo en Coinbase zullen geduchte concurrenten worden op de Europese markt bij het aantrekken van nieuwe klanten.

De producten/ diensten zijn op beide exchanges nagenoeg gelijk, dit heeft overigens ook alles te maken met (Nederlandse) wet- en regelgeving.

Toch moeten we concluderen dat Bitvavo een beter crypto platform, en een betere handelsplek, is. In ieder geval op dit moment. Dit mede door de lagere handelskosten, het uitgebreidere EARN programma en de diverse betalingsmogelijkheden. Coinbase scoort verder zeer laag op TrustPilot. Daarnaast is het beter om een Nederlandse onderneming te ondersteunen, dan weer een Amerikaanse onderneming die de markt probeert te domineren. Voor meer informatie:

Voor meer verdiepende artikelen:

Lees verder

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min

In een bull markt zijn goede wallets van groot belang. Lees hier onze Wallet Connect review

Nu de prijzen van altcoins fors beginnen te stijgen, is het goed om te kijken naar belangrijke features van wallets. Allereerst dienen wallets de tegoeden van de eigenaar goed te beschermen, maar ook moet de wallet te verbinden zijn met handige Dapps, exchanges en zelfs fysieke wallets, zoals Ledger (Ledger Stax en Flex) en Trezor […]

Dec 3, 2024
2,5 min

Wat zijn AI agents in crypto? Welke zijn er?

Met de komst van de zogenaamde ‘AI agents’ wordt ‘the best of both worlds’ gecombineerd: namelijk artificial intelligence in combinatie met blockchain en crypto. Het is een techniek die er in hoofdlijnen voor moet gaan zorgen dat er meer automatisering plaats gaat vinden binnen blockchain en crypto, hierdoor wordt Web3 in z’n geheel dus nog […]

Dec 2, 2024
2,5 min