crypto kopen

Welke crypto zal ik nu kopen?

Sep 30, 2024
Aanbieding: 

Crypto kopen? Waar te beginnen! Welke crypto zal ik nu kopen anno 2022? Welke crypto is een investering waard? Deze vraag is vaker bij ons binnengekomen. In 2022 is het aantal crypto assets enorm toegenomen. Op bestebank hebben we een artikel gewijd aan de categorisatie van deze digitale activa. Dit artikel kun je hier vinden. Echter, kan er een eenvoudig antwoord worden gegeven op de vraag: welke crypto je nu het beste kunt kopen?

Voor dat we starten, er moet een onderscheid worden gemaakt tussen bitcoin en de rest van de cryptomarkten. Bitcoin is ontwikkeld als digitaal decentraal solide geld (sound money). Het is in eerste instantie ontwikkeld als een verbeterde iteratie van goud en werkt als globaal politiek neutraal basisgeld. Het is een veilig alternatief voor de centrale banken, de heer en meesters van dit financiële schuldensysteem. Bitcoin brengt een belangrijk onderscheid aan tussen de mens, de staat, de bank en de controle over het geld aan. De mens en haar menselijke instituties kunnen niet goed met geld omgaan. In tijden van financiële repressie waarbij het spaargeld in koopkracht steeds sneller afneemt, is een belegging in bitcoin niet onverstandig geworden. Voor een uitgebreide uitleg over bitcoin´s propositie: waarom zou ik bitcoin kopen?

Ok behalve bitcoin, welke crypto zal ik kopen?

Bitcoin is de eerste succesvolle cryptocurrency (crypto). Het is een 0-1 uitvinding waarbij blockchain technologie als een nieuwe disruptieve innovatie organisch groeide en op het wereldtoneel verscheen. Bitcoin´s broncode is open-source en deze werd veelvuldig bestudeerd en gekopieerd om andere varianten van crypto´s te ontwikkelen. In het begin voor studie, verder voor zelfverrijking en helaas ook voor oplichtingsdoeleinden. Voor meer info zie onze categorisatie van crypto activa.

Goede crypto projecten worden meestal beheerd door stichtingen en de ontwikkeling wordt gestuurd door een ontwikkelingsteam die de code relatief makkelijk kan aanpassen. Deze crypto´s zijn eerder te beschouwen als tech-aandelen op toonder van een nieuwe meer open en gedistribueerde financiële infrastructuur en architectuur. De huidige financiële infrastructuur is verouderd en zal grotendeels migreren. Vandaar dat alle aandelen, obligaties, termijncontracten, vastgoedcontracten uiteindelijk worden gedigitaliseerd met behulp van een type blockchain tech en platform. Ze zullen als tokens en smart contracts worden geprogrammeerd. Hiervoor zijn er verschillende voorstellen, ontwerpen en implementaties die al tot nieuwe crypto ecosystemen hebben gezorgd.

De eerste en belangrijkste is Ethereum (ETH). Echter door de intrinsieke technologische problemen met het platform zijn er andere alternatieve platformen gelanceerd. De bekendste zijn Avalanche (AVAX), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Solana (SOL), Binance Smart Chain (BNB), etc. Het is belangrijk om te onderkennen dat de originele oprichters en durfkapitalisten die in het project investeerden, de meeste respectieve tokens of coins aan zichzelf toekennen. Vandaar dat een belegging in een cryptoproject veel meer weg heeft met een belegging in een tech-aandeel van een nieuwe type fintech startup dan een cryptocurrency. De meeste van deze projecten maken verder gebruik van een Proof-of-Stake protocol en geen Proof-of-Work protocol, hetgeen de vorming van een oligarchie verder kan versterken. Dit is een fundamenteel verschil tussen crypto en bitcoin. We hebben deze problematiek verder uitgewerkt in het artikel: waarom zou ik ethereum (ETH) kopen?

Bitcoin maximalisten stellen dan ook vaak dat crypto het tegenovergestelde is van bitcoin.

De bouwstenen van DeFi- en NFT-platforms en -applicaties

Al deze crypto tech projecten hebben bruggen gebouwd met Ethereum (EVM), bouwen bruggen met Bitcoin (BTC) en ook naar elkaar indien mogelijk. Bitcoin is de reservemunt van deze snel ontwikkelende cryptoverse. Een cryptoverse die in 2022 heeft geleid tot de verdere opmars van Decentralized Finance (DeFi) applicaties en Non Fungable Tokens (NFT) marktplaatsen.

Op basis van deze technologische bouwstenen is een nieuwe semi-decentrale fintech-netwerkinfrastructuur onder ontwikkeling. Er zijn verder verschillende voorstellen voor het verbeteren van de schaalbaarheid, programmeerbaarheid, veiligheid en communicatie tussen de verschillende netwerken en platforms.

Hierdoor staat er een divers en complex eco-systeem van een nieuwe financieel technologische infrastructuur voor het internet en deze digitale informatietijdperk. Maar, welke crypto zal ik nu dan kopen?

Conclusie en andere overpeinzingen

Naast bitcoin, zouden de eerder genoemde crypto projecten interessant kunnen zijn. Het gaat om fintech projecten die de bouwstenen proberen te leveren van een nieuwe financiële architectuur op basis van blockchain protocollen. Echter het is een andere type speculatieve belegging dat je doet met durfkapitaal en niet met je zuur verdiende besparingen. Het is van belang om te onderstrepen dat deze nieuwe technologie nog jong is en vol met kwetsbaarheden. Het staat in veel gevallen nog volledig in de kinderschoenen. De eerder genoemde bruggen tussen verschillende projecten kunnen over kwetsbaarheden beschikken. Deze kunnen door hackers worden misbruikt. Dit is in het verleden al een paar keer gebeurd. Crypto kan worden gezien als een verzamelnaam van allerlei innovatieve projecten met blockchain technologie. We hebben een categorisatie opgesteld van de verschillende crypto projecten. Het is een doolhof.

Daarom dat we onze lezers aanraden om zich eerst vooral te verdiepen in Bitcoin (BTC). Bitcoin qua netwerk en technologie is beproefd (anti-fragiel), maar als beleggingsklasse is het nog jong, speculatief en klein. Daardoor volatiel. Echter, de meeste beleggers die hun huiswerk goed hebben gedaan, kopen bitcoin met spaargeld dat ze een aantal jaren kunnen vastzetten. Vele vermogensbeheerders en legendarische beleggers (Paul Tudor Jones, Bill Gross, Bill Miller etc.) hebben bitcoin al toegevoegd in hun portefeuille. Wall Street neemt nu bitcoin serieus en steeds meer banken (Goldman Sachs, BNY, Morgan Stanley etc.) bieden bitcoin als een beleggingsoptie aan. Bitcoin wordt door beleggers steeds meer gezien als een nieuwe superieure iteratie van goud en als een kredietverzuimverzekering (CDS). Voor meer informatie: bitcoin versus goud & bitcoin of goud kopen.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat bitcoin programmeerbaar is. Er komen nieuwe voorstellen binnen voor de toevoeging van nieuwe protocollen die de functionaliteit van andere crypto projecten kunnen overnemen. Bijvoorbeeld, de uitgave van digitale activa kan op een super veilige, bijna gratis manier worden gedaan bovenop Bitcoin met behulp van het Taproot Asset Representation Overlay protocol. Het kan nog jaren duren voordat deze technologie daadwerkelijk wordt geïmplementeerd op Bitcoin, maar het zou drastische gevolgen kunnen hebben voor andere goede blockchain en crypto projecten.

Verder, als het gaat om een speculatieve belegging in blockchain projecten zoals Avalanche (AVAX), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Solana (SOL), Binance Smart Chain (BNB), dan gaat het om een belegging in een tech aandeel dat je doet met durfkapitaal. Durfkapitaal dat je kunt veroorloven om te verliezen. Het is verder van belang om goed je huiswerk te doen. Het kopen van deze nieuwe type ongereguleerde tech-aandelen (digitale effecten) is iets anders dan het kopen van het solide geld van de toekomst.

Ten slotte, de cryptoverse is nog in grote mate ongereguleerd en er zijn veel oplichters actief die allemaal tokens lanceren om snel veel geld te verdienen. Wees uitermate voorzichtig met een belegging in tokens en met het verkennen van de wereld van Decentralized Finance (DeFi) applicaties en Non Fungable Tokens (NFT) marktplaatsen.

Koop bitcoin met spaargeld dat je voor een paar jaar kunt vastzetten. Koop crypto met durfkapitaal dat je kunt veroorloven om te verliezen voor een belegging in de bouwstenen van een nieuwe financiële infrastructuur waarbinnen Bitcoin de reservemunt is en als basislaag het solide basisgeld van de toekomst levert.

Waar zal ik crypto kopen?

Op een veilige en gereguleerde digitale valuta exchange met goede handelsvolumes en een strikt beleid als het gaat om het toevoegen van nieuwe digitale activa. In Nederland is dit ongetwijfeld Bitvavo. Bitvavo biedt haar gebruikers ook de mogelijkheid aan om passief te beleggen in crypto. Crypto-indexbeleggen is de beste en meest veilige manier om blootstelling te krijgen tot bitcoin en top projecten in de algehele cryptomarkt. Voor meer informatie:

Bitvavo Review

Indexbeleggen in crypto – wat is dat precies?

Voor een uitgebreid overzicht met een selectie van goede crypto exchanges en brokers, raden we het volgende artikel aan:

Selectie en categorisatie van de beste crypto exhanges

Ten slotte, raden we onze lezers de volgende artikelen aan om te lezen:

Wat wordt er bedoelt met shitcoins?

Wat zijn CBDC´s?

Lees verder

BL3P exchange Review – Update: BL3P sluit op 20 december 2024!

BL3P review. Belangrijke update van 21 oktober 2024. BL3P is de bitcoin exchange platform van de Nederlandse broker Bitonic. Bitonic zal de exchange sluiten. Tot 20 december 2024 kunnen gebruikers blijven handelen en fondsen storten of opnemen via BL3P. Na deze datum worden alle resterende fondsen automatisch overgezet naar de Bitonic-account. Dit gebeurt volledig automatisch, zonder dat […]

Oct 21, 2024
4,5 min

Europese ambities: Coinmerce neemt BLOX over

Na een nogal interessante periode van onderhandelingen tussen Nederland’s populairste crypto brokerplatformen, is het dan zo ver: Coinmerce neemt een meerderheidsbelang in bij concurrent BLOX. Coinmerce bezit per heden ruim 51% van concurrent BLOX. De onderhandelingen werden uiteindelijk in een stroomversnelling gebracht door een incident binnen BLOX, maar beide partijen waren wel al voornemens om […]

Oct 20, 2024
3 min

Betaalgigant Visa komt met tokenization platform ‘VTAP’

Visa, wie kent (en gebruikt) het niet? Visa is zoals we weten een van de allergrootste bedrijven als het gaat om digitale betalingen. Samen met Mastercard domineren ze de markt. En nu ziet het er ook naar uit dat beide bedrijven niet alleen meer concurreren op de klassieke betalingsmarkt, maar nu ook in de digitale […]

Oct 18, 2024
2,5 min