crypto kopen

Welke crypto zal ik nu kopen?

Dec 9, 2022
Aanbieding: 

Crypto kopen? Waar te beginnen! Welke crypto zal ik nu kopen anno 2022? Welke crypto is een investering waard? Deze vraag is vaker bij ons binnengekomen. In 2022 is het aantal crypto assets enorm toegenomen. Op bestebank hebben we een artikel gewijd aan de categorisatie van deze digitale activa. Dit artikel kun je hier vinden. Echter, kan er een eenvoudig antwoord worden gegeven op de vraag: welke crypto je nu het beste kunt kopen?

Voor dat we starten, er moet een onderscheid worden gemaakt tussen bitcoin en de rest van de cryptomarkten. Bitcoin is ontwikkeld als digitaal decentraal solide geld (sound money). Het is in eerste instantie ontwikkeld als een verbeterde iteratie van goud en werkt als globaal politiek neutraal basisgeld. Het is een veilig alternatief voor de centrale banken, de heer en meesters van dit financiële schuldensysteem. Bitcoin brengt een belangrijk onderscheid aan tussen de mens, de staat, de bank en de controle over het geld aan. De mens en haar menselijke instituties kunnen niet goed met geld omgaan. In tijden van financiële repressie waarbij het spaargeld in koopkracht steeds sneller afneemt, is een belegging in bitcoin niet onverstandig geworden. Voor een uitgebreide uitleg over bitcoin´s propositie: waarom zou ik bitcoin kopen?

Ok behalve bitcoin, welke crypto zal ik kopen?

Bitcoin is de eerste succesvolle cryptocurrency (crypto). Het is een 0-1 uitvinding waarbij blockchain technologie als een nieuwe disruptieve innovatie organisch groeide en op het wereldtoneel verscheen. Bitcoin´s broncode is open-source en deze werd veelvuldig bestudeerd en gekopieerd om andere varianten van crypto´s te ontwikkelen. In het begin voor studie, verder voor zelfverrijking en helaas ook voor oplichtingsdoeleinden. Voor meer info zie onze categorisatie van crypto activa.

Goede crypto projecten worden meestal beheerd door stichtingen en de ontwikkeling wordt gestuurd door een ontwikkelingsteam die de code relatief makkelijk kan aanpassen. Deze crypto´s zijn eerder te beschouwen als tech-aandelen op toonder van een nieuwe meer open en gedistribueerde financiële infrastructuur en architectuur. De huidige financiële infrastructuur is verouderd en zal grotendeels migreren. Vandaar dat alle aandelen, obligaties, termijncontracten, vastgoedcontracten uiteindelijk worden gedigitaliseerd met behulp van een type blockchain tech en platform. Ze zullen als tokens en smart contracts worden geprogrammeerd. Hiervoor zijn er verschillende voorstellen, ontwerpen en implementaties die al tot nieuwe crypto ecosystemen hebben gezorgd.

De eerste en belangrijkste is Ethereum (ETH). Echter door de intrinsieke technologische problemen met het platform zijn er andere alternatieve platformen gelanceerd. De bekendste zijn Avalanche (AVAX), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Solana (SOL), Binance Smart Chain (BNB), etc. Het is belangrijk om te onderkennen dat de originele oprichters en durfkapitalisten die in het project investeerden, de meeste respectieve tokens of coins aan zichzelf toekennen. Vandaar dat een belegging in een cryptoproject veel meer weg heeft met een belegging in een tech-aandeel van een nieuwe type fintech startup dan een cryptocurrency.

Bitcoin maximalisten stellen dan ook vaak dat crypto het tegenovergestelde is van bitcoin.

De bouwstenen van DeFi- en NFT-platforms en -applicaties

Al deze crypto tech projecten hebben bruggen gebouwd met Ethereum (EVM), bouwen bruggen met Bitcoin (BTC) en ook naar elkaar indien mogelijk. Bitcoin is de reservemunt van deze snel ontwikkelende cryptoverse. Een cryptoverse die in 2022 heeft geleid tot de verdere opmars van Decentralized Finance (DeFi) applicaties en Non Fungable Tokens (NFT) marktplaatsen.

Op basis van deze technologische bouwstenen is een nieuwe semi-decentrale fintech-netwerkinfrastructuur onder ontwikkeling. Er zijn verder verschillende voorstellen voor het verbeteren van de schaalbaarheid, programmeerbaarheid, veiligheid en communicatie tussen de verschillende netwerken en platforms.

Hierdoor staat er een divers en complex eco-systeem van een nieuwe financieel technologische infrastructuur voor het internet en deze digitale informatietijdperk. Maar, welke crypto zal ik nu dan kopen?

Conclusie en andere overpeinzingen

Naast bitcoin, zouden de eerder genoemde crypto projecten interessant kunnen zijn. Echter het is een andere type speculatieve belegging. Het gaat om projecten die de bouwstenen proberen te leveren van een nieuwe financiële architectuur. Het is van belang om te onderstrepen dat deze nieuwe technologie nog jong is en vol met kwetsbaarheden. Het staat in veel gevallen nog volledig in de kinderschoenen. De eerder genoemde bruggen tussen verschillende projecten kunnen over kwetsbaarheden beschikken. Deze kunnen door hackers worden misbruikt. Dit is in het verleden al een paar keer gebeurd.

Daarom dat we onze lezers aanraden om zich eerst vooral te verdiepen in Bitcoin (BTC). Bitcoin qua netwerk en technologie is beproefd (anti-fragiel), maar als beleggingsklasse is het nog jong, speculatief en klein. Daardoor volatiel. Echter, de meeste beleggers die hun huiswerk goed hebben gedaan, kopen bitcoin met spaargeld dat ze een aantal jaren kunnen vastzetten. Vele vermogensbeheerders en legendarische beleggers (Paul Tudor Jones, Bill Gross, Bill Miller etc.) hebben bitcoin al toegevoegd in hun portefeuille. Wall Street neemt nu bitcoin serieus en steeds meer banken (Goldman Sachs, BNY, Morgan Stanley etc.) bieden bitcoin als een beleggingsoptie aan. Bitcoin wordt door beleggers steeds meer gezien als een nieuwe superieure iteratie van goud en als een kredietverzuimverzekering (CDS). Voor meer informatie: bitcoin versus goud & bitcoin of goud kopen.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat bitcoin programmeerbaar is. Er komen nieuwe voorstellen binnen voor de toevoeging van nieuwe protocollen die de functionaliteit van andere crypto projecten kunnen overnemen. Bijvoorbeeld, de uitgave van digitale activa kan op een super veilige, bijna gratis manier worden gedaan bovenop Bitcoin met behulp van het Taproot Asset Representation Overlay protocol. Het kan nog jaren duren voordat deze technologie daadwerkelijk wordt geïmplementeerd op Bitcoin, maar het zou drastische gevolgen kunnen hebben voor andere goede blockchain en crypto projecten.

Verder, als het gaat om een belegging in blockchain projecten zoals Avalanche (AVAX), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Solana (SOL), Binance Smart Chain (BNB), dan gaat het om een belegging in een tech aandeel dat je doet met durfkapitaal. Durfkapitaal dat je kunt veroorloven om te verliezen. Het is verder van belang om goed je huiswerk te doen. Het kopen van deze nieuwe type ongereguleerde tech-aandelen (digitale effecten) is iets anders dan het kopen van het solide geld van de toekomst.

Ten slotte, de cryptoverse is nog in grote mate ongereguleerd en er zijn veel oplichters actief die allemaal tokens lanceren om snel veel geld te verdienen. Wees uitermate voorzichtig met een belegging in tokens en met het verkennen van de wereld van Decentralized Finance (DeFi) applicaties en Non Fungable Tokens (NFT) marktplaatsen.

Koop bitcoin met spaargeld dat je voor een paar jaar kunt vastzetten. Koop crypto met durfkapitaal dat je kunt veroorloven om te verliezen voor een belegging in de bouwstenen van een nieuwe financiële infrastructuur waarbinnen Bitcoin de reservemunt is en als basislaag het solide basisgeld van de toekomst levert.

Waar zal ik crypto kopen?

Op een veilige en gereguleerde digitale valuta exchange met goede handelsvolumes en een strikt beleid als het gaat om het toevoegen van nieuwe digitale activa. In Nederland is dit ongetwijfeld Bitvavo. Bitvavo biedt haar gebruikers ook de mogelijkheid aan om passief te beleggen in crypto. Crypto-indexbeleggen is de beste en meest veilige manier om blootstelling te krijgen tot bitcoin en top projecten in de algehele cryptomarkt. Voor meer informatie:

Bitvavo Review

Indexbeleggen in crypto – wat is dat precies?

Voor een uitgebreid overzicht met een selectie van goede crypto exchanges en brokers, raden we het volgende artikel aan:

Selectie en categorisatie van de beste crypto exhanges

Ten slotte, raden we onze lezers de volgende artikelen aan om te lezen:

Wat wordt er bedoelt met shitcoins?

Wat zijn CBDC´s?

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min