bitvavo vs finst

Bitvavo versus Finst – welke handelsapp is beter in 2024? Zal ik overstappen?

Jan 10, 2024
Aanbieding: 

Zal ik van Bitvavo naar Finst overstappen of visa versa? Hoe verhoudt Bitvavo zich versus Finst? Dit artikel zal de Bitvavo en Finst cryptoplatforms met elkaar vergelijken om zodoende de lezer te helpen of het overstappen van Bitvavo naar Finst zin heeft of visa versa. Wat zijn een aantal cruciale verschillen tussen beide cryptoplatforms? Is wellicht Finst beter vergelijkbaar met Blox en Coinmerce? Laten we deze vragen eens behandelen!

Samenvatting: Finst heeft binnen korte tijd een positieve ontwikkeling doorgemaakt en een uitstekend product op de markt gezet. Als een handelsapp voor digitale activa is het vooral een levensgevaarlijke concurrent voor Blox en Coinmerce. Finst onderscheidt zich versus de competitie met het aanbieden van accurate real time portefeuille gegevens in de app. Verder beschikt Finst over een Proof of Reserves verklaring en cryptobundels voor haar klanten. Met Finst het het maken van periodieke aankopen kinderspel met de nieuwe Auto Invest optie. In vergelijking met Bitvavo komt Finst nog te kort als het gaat om flexibiliteit, handelsopties en kosten. Bitvavo is voor vooral de actieve en professionele handelaar de goedkoopste en beste optie. Finst is vooral een beter alternatief voor brokers zoals Blox en Coinmerce.

De belangrijkste verschillen tussen Bitvavo en Finst

bitvavo

Bitvavo is de grootste exchange van Nederland met een eigen orderboek en biedt Nederland een zeer liquide bitcoin spotmarkt. Handelaren kunnen hier voor de goedkoopste euro spotkoers bitcoin kopen en weer verkopen. Bitvavo is organisch gegroeid en heeft zijn strepen verdiend door binnen een korte tijd meer dan 1 miljoen klanten te verkrijgen en meer dan 100 miljard euro in handelsvolume te verwerken. Bitvavo beschikt over de mogelijkheid om uit te groeien tot een van de belangrijkste handelsbeurzen van Europa.

finst

Finst is sinds 2023 een nieuwe speler op de Nederlandse markt en heeft als doelstelling om snel uit te groeien in Europa door te vertrouwen op het Amerikaanse Fireblocks platform. Fireblocks behoort tot een van de meest vertrouwde institutionele cryptobeheer platforms in de Verenigde Staten. Het platform is tevens een groot netwerk dat wordt gebruikt door hedgefunds, exchanges, banken, neobanken, betalingsproviders, market makers, professionele handelaren, OTC & Broker Dealers en Lending Desks. Finst is voor haar liquiditeit, veiligheid en beheer in feite afhankelijk van deze partij en de tegenpartijen die werken met Fireblocks.

Echter, door de Fireblocks integratie heeft Finst in feite toegang tot de liquiditeit van vele verschillende exchanges die zijn aangesloten tot dit netwerk. Het is daarom ook dat Finst een uitstekende handelsapp aan haar gebruikers kan aanbieden met de laagste transactiekosten op de markt zonder spreads. De Finst app is dankzij de Fireblocks integratie meteen een sterke speler op de Nederlandse markt van waaruit het de Europese markt kan veroveren. Wil je als Nederlandse handelaar toegang krijgen tot het Fireblocks netwerk kan dit in feite nu indirect via de Finst app. Het is een slimme zet van de oprichters om hun platform te integreren met die van Fireblocks. Bespaart een hoop tijd en veel technologische zorgen worden in feite uitbesteedt aan Fireblocks. Via Finst krijgt Fireblocks verder ook toegang tot de euroliquiditeit van de Nederlandse markt.

Finst is echter niet meer uniek met deze Fireblocks implementatie. Sinds 21 september 2023 heeft Bitvavo ook Fireblocks en Ledger Enterprise geïmplementeerd voor een betere bescherming van de digitale activa van haar gebruikers. Dus, in vergelijking met Bitvavo biedt de Fireblocks implementatie bij Finst geen extra meerwaarde.

Bitvavo versus Finst – over de functionaliteit en flexibiliteit

Bitvavo is voor haar cryptobeheer wellicht afhankelijk van Coinbase Institutional en Ledger Enterprise oplossing, het is echter een op zichzelf staande exchange. Market makers, professionele traders en institutionele partijen kunnen hier ook de laagste transactiekosten bedingen en hebben direct toegang tot het orderboek. Verder kunnen deze partijen de cryptotegoeden opnemen naar hun eigen multi-sig custodial wallet oplossing of een andere custodian en er voor kiezen om direct te traden op een andere exchange. Een Bitvavo rekening kan prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld een Kucoin of Binance rekening. Bitvavo biedt een gereguleerde toegang tot een liquide BTC-EUR spotmarkt of de USD stablecoin markets van USDT en USDC. Deze kunnen vervolgens naar de Binance rekening worden gestort om daar op de meer liquide wilde altcoin markten te handelen of beter, op de Bitcoin Futures markt te handelen. Dit is niet zo gemakkelijk mogelijk te bewerkstelligen met Finst. Verder biedt Bitvavo een API aan waardoor de handelsrekening kan worden gecombineerd met een crypto handelsbotplatform.

Finst is een vrij gesloten cryptoplatform waar alleen kan worden gehandeld met euro´s. Finst beschikt sinds 19.09.2023 over crypto wallets voor haar gebruikers. Deze kunnen crypto-tegoeden nu storten en opnemen. Dit is een belangrijke verbetering. Een verbetering die Finst beter vergelijkbaar maakt met Bitvavo. Het is niet meer alleen als verbeterde versie van de bekende Blox app te beschouwen. Finst concurreert nu met alle Nederlandse dienstverleners.

Bitvavo versus Finst – Kosten, is Finst echt goedkoper dan Bitvavo?

Welke exchange is nu het goedkoopste, Bitvavo of Finst? Aanvankelijk lijkt Bitvavo duurder aangezien de maximale fee 0.25% bedraagt. Echter, groothandelaren kunnen enorme kortingen krijgen op deze fees en indien je een limit order plaatst zijn de maximale fees bij Bitvavo 0.15%. Verder zijn de spreads bij Finst vele malen hoger dan Bitvavo. Dit betekent in de praktijk dat Bitvavo goedkoper is. Je krijgt hier meer bitcoin voor je euro´s bij Bitvavo.

Proof of Reserves en veiligheid – Finst vs Bitvavo

Bitvavo werkt samen met een Coinbase Institutional en heeft o.a. een diefstalverzekering kunnen afsluiten. Hetgeen betekent dat Bitvavo een van de veiligste exchanges is wereldwijd. Verder biedt Bitvavo ook een accountgarantie aan waarbij klanten over de mogelijkheid beschikken om tot een bedrag van 100.000 euro (door eigen toedoen) gestolen tegoeden terug te claimen. In deze zin is de Bitvavo infrastructuur en setup veiliger te beschouwen. Net zoals Finst beschikt Bitvavo ook over een Fireblocks implementatie, maar verder ook een Ledger Enterprise oplossingen voor het veilig bewaren van de digitale activa.

Finst heeft dezelfde aanpak als Bitvavo, echter beschikt verder ook niet over een accountgarantie en diefstalverzekering. Finst onderscheidt zich wel weer doordat het als eerste een uitgebreide audit Proof of Reserve bewijs online heeft geproduceerd.

Proof of Reserves door Audit Now

Een audit van Proof of Reserves is een proces waarbij wordt gecontroleerd of de activa die een cryptocurrency exchange of financiële instelling beweert aan te houden voor zijn klanten, daadwerkelijk overeenkomen met de werkelijke reserves die ze bezitten. Met andere woorden, PoR verifieert of het bedrag dat een exchange zou moeten aanhouden in overeenstemming is met het daadwerkelijke bedrag dat ze in reserve hebben. Dit wordt al netjes gedaan door Finst in samenwerking met Audit Now.

Helaas, het rapport van Audit Now biedt geen details en alleen een verklaring dat alles goed op orde is bij Finst. Er wordt niks vermeldt over o.a. de hoeveelheid aangehouden activa en fondsen. Er zijn geen cijfers beschikbaar. We moeten er op vertrouwen dat Audit Now haar werk goed heeft gedaan.

Bitvavo heeft aangekondigd ook een proof of reserves te leveren. Bitvavo werkt aan een cryptografische bewijsmethode waarbij een klant kan controleren dat Bitvavo daadwerkelijk haar reserves heeft. Wellicht zal Bitvavo met een betere Proof-of-Reserve verklaring uitkomen. In ieder geval, in de huidige vorm beschikt Bitvavo over meer veiligheidsopties, garanties en verzekeringen.

Bitvavo vs Finst – crypto bundels?

Finst heeft eigenlijk naast de portfolio analysetools alleen de Crypto Bundels die Bitvavo niet direct aanbiedt. Finst heeft een makkelijke manier gevonden om een crypto belegging te diversifiëren. Met Crypto Bundels kun je met één klik direct een combinatie aan cryptos kopen of verkopen, zonder minimumbedrag. Je kunt eenvoudig in een breed scala aan Bundels investeren en automatisch up-to-date blijven met de markt door een maandelijkse herbalancering. Deze crypto bundels zijn een variant van crypto index beleggen. Bij Bitvavo wordt deze dienst door derde partijen geleverd. Crypto index beleggen is ook mogelijk bij Bitvavo. Het voordeel van Bitvavo is dat het handelsplatform over meer dan 200 activa beschikt. Finst beschikt alleen over 40 activa. De crypto bundels zijn wellicht zeer makkelijk om te gebruiken, echter de index is veel beperkter dan bij Bitvavo. Een professionele partij zoals Mercury Redstone kan via jouw Bitvavo handelsrekening een grotere portefeuille aan activa beheren.

Bitvavo vs Finst – Auto Invest ofwel het doen van periodieke aankopen

Zowel Bitvavo als Finst bieden hun gebruikers de mogelijkheid aan om automatisch periodieke aankopen te doen van bepaalde crypto activa zoals bitcoin of zoals in het geval bij Finst bepaalde crypto bundels. Met periodieke aankopen volgt de gebruiker een zogenaamde Dollar Cost Averaging aankoopstrategie. Deze is een van de meest eenvoudige manier om te beleggen in bitcoin en andere crypto activa. Het voordeel van de Finst Auto Invest optie is dat er meteen een eenvoudige crypto-indexbeleggingsstratie kan worden uitgevoerd, zoals dat ook zo mooi in de Bitpanda app kan worden opgezet, echter voor lagere kosten (0.15%) en waarbij de aangekochte activa ook kunnen worden verstuurd naar een crypto wallet in eigen beheer. Verder natuurlijk met de winst en verlies (PnL) gegevens van deze periodieke aankopen. Finst heeft hier een edge over zowel Bitvavo als Bitpanda. Voor meer informatie: bezoek Finst of lees meer over de Finst Auto Invest optie en de periodiek aankopen functie bij Bitvavo. Zeker, Bitvavo ondersteunt ook een auto-invest optie op de handelsapp onder periodieke aankopen. Verder kan er via de API van Bitvavo een verbinding worden gemaakt met een handelsbotplatform waarmee dit in detail kan worden opgezet. Niettemin, de Finst Auto Invest is gewoon super simpel om op te zetten. Het is maar wat je wilt als belegger of handelaar.

Wie zal de Finst handelsapp nu het beste bekoren?

Een belegger die alleen geïnteresseerd is voor het handelen van crypto met euro zal zeker blij zijn met de handelsapp van Finst. De Finst handelsomgeving beschikt namelijk over uitstekende portefeuille analysetools. In een oogopslag kan een handelaar zien hoe de portefeuille er voor staat door o.a. de gemiddelde aankoopprijs (GAK) per aangekochte cryptomunt aan te geven. GAK is de gewogen gemiddelde aankoopprijs. Een handelaar kan in real-time zien of de positie verlies of winst maakt of heeft gemaakt; en kan met de GAK informatie snel bepalen of er winst kan worden gemaakt door tegen een hogere prijs dan de GAK te verkopen. Al deze gegevens maakt de Finst app mooi inzichtelijk en dit biedt een belangrijke meerwaarde voor elke doorsnee crypto-handelaar.

Deze gegevens over de winst-verlies status van de portefeuille zijn niet zo inzichtelijk gemaakt op de Bitvavo app. Echter, professionele handelaren koppelen vaak een trading bot platform aan hun Bitvavo rekening. Al deze gegevens worden vervolgens mooi inzichtelijk gemaakt en beheerd door het trading bot platform zoals Diamond Pigs of Crypto Hopper deze aanbiedt. Professionele (groot)handelaren die zoeken naar de beste spreads, de laagste fees en handelsbots zullen bij Bitvavo het meest voordelig uitkomen.

Conclusie Bitvavo versus Finst of Finst versus Blox?

Zal ik van Bitvavo overstappen naar Finst? Finst is pas in 2023 gelanceerd en volledig nieuw en onbeproefd, echter het feit dat het gebruik maakt van Fireblocks maakt het meteen tot een sterke speler. Verder heeft Finst veel vooruitgang geboekt met o.a. de integratie van een volwaardige crypto wallet. Verder biedt de Finst Auto-Invest optie voor veel gebruikers een grote toegevoegde waarde. Finst kan in haar nieuwe 2024 vorm beter gaan concurreren met Bitvavo. Echter op veel vlakken loopt Finst nog achter op Bitvavo. Actieve handelaren die zoeken naar de beste koersen, meest liquide orderboeken, laagste fees en spreads, zullen nog steeds het beste bij Bitvavo aankloppen.

Waarom Finst?

Zeker, er zullen bepaalde handelaren zijn die de voorkeur geven aan de Finst handelsapp. Vooral die handelaren die puur periodiek crypto en bitcoin willen kopen en verkopen voor euro´s op basis van accurate real time portefeuille gegevens die meteen via een app worden aangeleverd. De Finst handelsapp zal voor deze handelaren prima geschikt zijn. Echter, voor de echte handelaren is Bitvavo nog steeds de goedkoopste exchange in vergelijking met Finst. De Finst app gebruikers betalen wel misschien standaard de laagste transactiekosten in Nederland: 0.15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread. Niettemin, de standaard spreads liggen wel weer veel hoger dan bij Bitvavo en door het plaatsen van een limietorder rekent Bitvavo ook standaard een fee van 0.15%. Finst zal iets aan de spreads moeten doen of de fees verder omlaag moeten brengen om echt te kunnen concurreren met Bitvavo.

Om verder te kunnen concurreren met Bitvavo zal Finst moeten beschikken over een handelsbot integratie en andere compatibiliteitsopties waardoor de Finst rekening beter kan worden gecombineerd met o.a. andere exchange rekeningen. Finst zou moeten werken aan een API waardoor de rekening kan worden gekoppeld aan een trading bot of een andere dienst zoals een professionele crypto index dienstverlening. De Bitvavo rekening beschikt wel over deze mogelijkheden. Bitvavo is nog steeds de meest flexibele exchange in vergelijking met Finst.

Finst concurreert vooral met Coinmerce en Blox

Op basis van de accurate real time portefeuille gegevens kan er effectief worden gehandeld op Finst voor een doorsnee belegger of handelaar. Voor handelaren die puur winsten in euro willen accumuleren zonder poespas biedt de Finst handelsapp uitkomst. In haar huidige vorm is de Finst handelsapp vooral een levensgevaarlijke concurrent van o.a. de Coinmerce en de Blox handelsapplicaties. Handelaren die niet echt tevreden zijn over de handelsfeatures aldaar hebben nu aanleiding om de Finst handelsapp eens te testen. Het zal ons niet verbazen dat gebruikers van Coinmerce en Blox naar Finst zullen overstappen om goedkoper en meer inzichtelijk te kunnen traden. Verder maakt Finst zich steeds meer klaar om langzaam marktaandeel van Bitvavo af te snoepen. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Vergelijk beide exchanges eens voor jezelf en bepaal zelf welke de beste is:

AANBIEDING: handel nu voor 10.000 euro op Bitvavo zonder fees!

AANBIEDING: koop 100 euro bitcoin bij Finst en krijg 10 euro cash terug!

Voor meer informatie en verdieping over respectieve diensten:

Nieuw leesmateriaal:

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min