bitvavo vs finst

Bitvavo versus Finst – welke handelsapp is beter? Zal ik overstappen?

Jan 14, 2023
Aanbieding: 

Zal ik van Bitvavo naar Finst overstappen of visa versa? Hoe verhoudt Bitvavo zich versus Finst? Dit artikel zal de Bitvavo en Finst cryptoplatforms met elkaar vergelijken om zodoende de lezer te helpen of het overstappen van Bitvavo naar Finst zin heeft of visa versa. Wat zijn een aantal cruciale verschillen tussen beide cryptoplatforms?

De belangrijkste verschillen tussen Bitvavo en Finst

bitvavo

Bitvavo is de grootste exchange van Nederland met een eigen orderboek en biedt Nederland een zeer liquide bitcoin spotmarkt. Handelaren kunnen hier voor een goedkope euro spotkoers bitcoin kopen en weer verkopen. Bitvavo is organisch gegroeid en heeft zijn strepen verdiend door binnen een korte tijd meer dan 1 miljoen klanten te verkrijgen en meer dan 100 miljard euro in handelsvolume te verwerken. Bitvavo beschikt over de mogelijkheid om uit te groeien tot een van de belangrijkste handelsbeurzen van Europa.

finst

Finst is sinds 2023 een nieuwe speler op de Nederlandse markt en heeft als doelstelling om snel uit te groeien in Europa door te vertrouwen op het Amerikaanse Fireblocks platform. Fireblocks behoort tot een van de meest vertrouwde institutionele cryptobeheer platforms in de Verenigde Staten. Het platform is tevens een groot netwerk dat wordt gebruikt door hedge funds, exchanges, banken, neobanken, betalingsproviders, market makers, professionele handelaren, OTC & Broker Dealers en Lending Desks. Finst is voor haar liquiditeit, veiligheid en beheer in feite afhankelijk van deze partij en de tegenpartijen die werken met Fireblocks.

Echter, door de Fireblocks integratie heeft Finst in feite toegang tot de liquiditeit van vele verschillende exchanges die zijn aangesloten tot dit netwerk. Het is daarom ook dat Finst een uitstekende handelsapp aan haar gebruikers kan aanbieden met de laagste transactiekosten op de markt zonder spreads. De Finst app is dankzij de Fireblocks integratie meteen een sterke speler op de Nederlandse markt van waaruit het de Europese markt kan veroveren. Wil je als Nederlandse handelaar toegang krijgen tot het Fireblocks netwerk kan dit in feite nu indirect via de Finst app. Het is een slimme zet van de oprichters om hun platform te integreren met die van Fireblocks. Bespaart een hoop tijd en veel technologische zorgen worden in feite uitbesteedt aan Fireblocks. Via Finst krijgt Fireblocks verder ook toegang tot en euroliquiditeit van de Nederlandse markt.

Bitvavo versus Finst – over de functionaliteit en flexibiliteit

Bitvavo is voor haar cryptobeheer wellicht afhankelijk van Coinbase Institutional, echter is een op zichzelf staande exchange. Market makers, professionele traders en institutionele partijen kunnen hier ook de laagste transactiekosten bedingen en hebben direct toegang tot het orderboek. Verder kunnen deze partijen de cryptotegoeden opnemen naar hun eigen multi-sig custodial wallet oplossing of een andere custodian en er voor kiezen om direct te traden op een andere exchange. Een Bitvavo rekening kan prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld een Binance rekening. Bitvavo biedt een gereguleerde toegang tot een liquide BTC-EUR spotmarkt of de USD stablecoin markets van USDT en USDC. Deze kunnen vervolgens naar de Binance rekening worden gestort om daar op de meer liquide altcoin markten te handelen of op de Bitcoin Futures markt te handelen. Dit is niet mogelijk met Finst.

Finst is een gesloten cryptoplatform waar alleen kan worden gehandeld met euro´s. Finst beschikt niet over crypto wallets voor haar gebruikers. Deze kunnen de crypto-tegoeden niet opnemen en alleen verkopen voor euro´s. Dit is een enorme beperking. Een beperking die Finst eigenlijk niet vergelijkbaar met Bitvavo maakt, echter eerder als verbeterde versie van de bekende Blox app kan worden beschouwd.

Wie zal de Finst handelsapp nu het beste bekoren?

Een veeleisende handelaar die alleen geïnteresseerd is voor het handelen van crypto met euro zal zeker blij zijn met de handelsapp van Finst. De Finst handelsomgeving beschikt namelijk over superieure portefeuille analysetools. In een oogopslag kan een handelaar zien hoe de portefeuille er voor staat door o.a. de gemiddelde aankoopprijs (GAK) per aangekochte cryptomunt aan te geven. GAK is de gewogen gemiddelde aankoopprijs. Een handelaar kan in real-time zien of de positie verlies of winst maakt of heeft gemaakt; en kan met de GAK informatie snel bepalen of er winst kan worden gemaakt door tegen een hogere prijs dan de GAK te verkopen. Al deze gegevens maakt de Finst app mooi inzichtelijk en dit biedt een belangrijke meerwaarde voor elke crypto-handelaar. De Finst handelsomgeving zal voor de handelaren die zoeken naar deze portefeuille gegevens zeker meerwaarde bieden.

Deze gegevens over de winst-verlies status van de portefeuille zijn niet zo inzichtelijk gemaakt op de Bitvavo app. Echter, professionele handelaren koppelen vaak een trading bot aan hun Bitvavo rekening. Deze gegevens worden vervolgens mooi inzichtelijk gemaakt en beheerd door het trading bot platform zoals Crypto Hopper deze aanbiedt.

Conclusie Bitvavo versus Finst of Finst versus Blox?

Zal ik van Bitvavo overstappen naar Finst? Finst kan in haar huidige vorm nog niet concurreren met Bitvavo. Echter, er zullen zeker handelaren zijn die de voorkeur geven aan de Finst handelsapp. Vooral die handelaren die puur goedkoop bitcoin willen kopen en verkopen voor euro´s op basis van accurate real time portefeuille gegevens. De Finst handelsapp zal voor deze handelaren prima geschikt zijn.

Om te kunnen concurreren met Bitvavo zal Finst over volwaardige crypto wallets moeten beschikken waardoor een gebruiker tegoeden kan opnemen en de Finst rekening kan combineren met andere exchange rekeningen. Verder beschikt Finst niet over een API waardoor de rekening kan worden gekoppeld aan een trading bot of een andere dienst zoals een crypto index dienstverlening. De Bitvavo rekening beschikt over deze mogelijkheden.

Finst is pas in 2023 gelanceerd en volledig nieuw en onbeproefd, echter het feit dat het gebruik maakt van Fireblocks maakt het meteen tot een sterke speler. De Finst app gebruikers betalen verder de laagste transactiekosten in Nederland: 0.15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread. Op basis van de accurate real time portefeuille gegevens kan er effectief worden gehandeld. Voor handelaren die puur winsten in euro willen accumuleren zonder poespas biedt de Finst handelsapp uitkomst.
In haar huidige vorm is de Finst handelsapp vooral een concurrent van de Blox handelsapp. Handelaren die niet echt tevreden zijn over de handelsfeatures hebben nu aanleiding om de Finst handelsapp eens te testen. Het zal ons niet verbazen dat gebruikers van Blox naar Finst zullen overstappen om goedkoper en meer inzichtelijk te kunnen traden.

Voor meer informatie en verdieping over respectieve diensten:

Lees onze Bitvavo Review
Lees onze Blox Review
Lees onze Finst Review

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min