newmont goldcorp

Zal ik bitcoin of goud kopen?

Mar 5, 2024
Aanbieding: 

Zal ik bitcoin of goud kopen? Kan ik met bitcoin goud kopen? Deze vragen hebben een aantal lezers ingediend aangezien Bitcoin het nieuwe digitale goud wordt genoemd. We gaan dit verder uitwerken, maar het korte antwoord is dat beide activa absoluut een plek in een beleggingsportefeuille moeten krijgen vooral in het kader van de opkomst van digitaal centralebankgeld (CBDC´s).

Fysiek goud en bitcoin kennen geen tegenpartijrisico. Het kan onvervreemdbaar bezit van je zijn die niet kan worden geprint door een overheidsinstantie. Het huidige financiële systeem is een complex netwerk van tegenpartijrisico´s in fiat-valuta denominaties die in alle oneindigheid nu digitaal moeten worden bij-geprint om de houdbaarheid en het vertrouwen in de valuta zo lang mogelijk te rekken en de uitstaande schulden goedkoper te maken. Goud en bitcoin zullen je helpen om je vermogen buiten dit bankroet systeem te houden en te beschermen. Bitcoin is door haar kleine marktkapitalisatie erg volatiel en nog een zeer jonge nieuwe asset class, wat winst pakken tijdens een hete bull market voor goud is geen domme zet. Met bitcoin kun je op steeds meer bullion dealers goud kopen. Fysiek goud kopen met bitcoin kun je het beste doen buiten de Europese jurisdictie in Singapore bij Holland Gold of BullionStar. In Nederland kun je bij de Bitcoin Meester met bitcoin Paxos Gold (PAXG) kopen.

Waarom zou ik ook goud en bitcoin kopen?

goud of bitcoin kopen

Naar onze mening heeft Bitcoin nog een aantal jaren ontwikkeling te doorstaan voordat er daadwerkelijk een kapitaalverschuiving van goud naar bitcoin zal plaatsvinden. Op papier is Bitcoin op lange termijn een superieur monetair goed en het hardste geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Niettemin, de reputatie van goud als een betrouwbare store-of-value (SoV) is bijna zo oud als de menselijke beschaving. Zeker in tijden van financiële repressie en geopolitieke onzekerheid is het zeer verstandig om goud te kopen. Vooral ook omdat we te maken krijgen met een nieuwe multipolaire wereldorde waarin goud een belangrijke rol gaat spelen, bijvoorbeeld als anker voor de Petroyuan.

Centrale banken zullen er alles aan doen om de controle over het systeem te behouden met o.a. de introductie van digitaal centralebankgeld. Programmeerbaar digitaal centralebankgeld zal het volledige einde van financiële vrijheid en privacy inhouden waarbij men niet meer de gevolgen van financiële repressie kan vermijden. Goud is als betaalmiddel niet handig. Bitcoin is het enige digitaal contant geld alternatief binnen een decentraal, anti-fragiel P2P-netwerk die een staat of centrale bank niet meer kapot kan krijgen. Bitcoin overstijgt kapitaalrestricties en kent geen grenzen. Een bitcoin transactie kan niet worden gestopt. Bitcoin is onvervreemdbaar absoluut schaars digitaal eigendom dat onafhankelijk van centrale banken en het bankwezen opereert. Het is een krachtig gereedschap voor het behoud van financiële vrijheid en zelfstandigheid.

Hoeveel bitcoin of goud kopen?

Een beleggingsportefeuille van klassieke vermogensbeheerders heeft een 1/10 aandeel goud. Dit is in het licht van bovenstaande een zeer voorzichtige belegging.

bitcoin

Een slimme vermogensbeheerder zal ook voorzichtig bitcoin kopen en toevoegen in de portefeuille. Bitcoin heeft een ongekend hoge Sharpe-ratio, kan niet worden geconfisqueerd en heeft in 2024 een superieure voorraad-tot-productie verhouding (S2F) in vergelijking tot goud. Bitcoin zal dan een lagere emissie hebben dan goud. Bitcoin is een nieuwe SoV onder ontwikkeling en een nieuwe hedge of verzekeringspolis tegen een falend totalitair monetair systeem. Het wordt ook wel beschreven als een nieuwe kredietverzuimswap (CDS). Dit feit wordt nu zelfs onderkend door o.a. de legendarische vermogensbeheerder Paul Tudor Jones en ondernemers zoals Jack Dorsey (Twitter & Square), Elon Musk (Tesla) en Michael Saylor (MicroStrategy).

bitcoin of goud

Michael Saylor van MicroStrategy heeft een uitgebreide analyse gemaakt over waarom Bitcoin 100 maal beter dan goud is. Deze analyse ligt ten grondslag aan zijn beslissing om zijn gehele vermogen en het vermogen van MicroStrategy volledig om te zetten naar een Bitcoin standaard. Een goede discussie kan hieronder worden gezien tussen Michael Saylor en Frank Guistra:

Wat Michael in zijn analyse verder mist, is dat de tragiek van de goudstandaard zich volledig uitwijst in de London Gold Fix. Verder, dat Bitcoin dit probleem verhelpt doordat Bitcoin een revolutie is op het gebied van boekhouden. Bitcoin is een transparant, openbaar driedimensionaal boekhoudsysteem. Dit maakt bitcoin tevens niet te vervalsen. Goud daarentegen kent wel problemen met puurheid en vervalsingen. Voor meer info: Perth Mint goudschandaal!

Wat ook meer aandacht verdient is het volgende: het delven van goud is milieuverontreinigend en veronderstelt kinder- en slavenarbeid. Goud is niet politiek neutraal, het is een imperialistisch solide geldsysteem dat de meester-slaaf verhouding in ons denken over geld niet doorbreekt.

Bitcoin is een grassroot, bottom-up beweging, peer-to-peer tech die voor iedereen toegankelijk is. Hieronder kun je een Tweet lezen van Anita (Bitcoin for Fairness) die in Zuid-Afrika helpt met de adoptie van bitcoin door o.a. het opzetten van bitcoin nodes. Bitcoin´s adoptie kan vooral de financiële emancipatie ondersteunen van die mensen die geen toegang hebben tot banken, betaalapps en een relatief stabiele valuta.

Niettemin, het zal nog wel wat jaren duren voordat Bitcoin goud als een SoV gaat inhalen en potentieel volledig gaat vervangen. Nu wordt goud nog als een geopolitiek wapen en reserve asset gebruikt door centrale banken. Rusland vele andere landen in de BRICS-alliantie zullen net zoals Westerse landen die veel goud hebben, weer op goud terugvallen tijdens een reset of enorme valutacrisis. Goud en Bitcoin vullen elkaar prima aan als een belegging. Voor meer informatie: Michael Saylor over Bitcoin.

BlackRock verkiest bitcoin boven goud

BlackRock met Larry Fink aan het roer zijn volledig pro-bitcoin geworden. De lancering van BlackRock´s bitcoin ETF is een ongeëvenaard succes. Binnen zeven weken werd er voor 10 miljard dollar bitcoin van de markt gehaald. BlackRock gaat nu verder (haar) Bitcoin ETF´s inzetten voor het balanceren van haar Strategic Income Opportunities (SOI) Fund (BSIIX). Het is een belangrijke mijlpaal voor de adoptie van bitcoin als een financieel onderpand. BlackRock verkiest bitcoin boven goud voor het verkrijgen van een beter rendement in haar obligatiebeleggingstrategie.

Goud kopen met Bitcoin? Goud verkopen voor Bitcoin?

Je kunt zowel goud kopen met bitcoin en goud verkopen voor bitcoin op een Bitcoin Gold Exchange of een Bitcoin Exchange die ook goud aanbiedt: Holland Gold, BullionStar, Vaultoro, Bitfinex, Bitpanda, Kraken etc.. Naar gelang de marktcyclus kan een bitcoin en goud positie binnen een beleggingsportefeuille worden op- of afgebouwd. Bitcoin is nog een jonge en volatiele beleggingsklasse. Wanneer de markt overhit raakt, is het niet onverstandig om op bepaalde momenten goud te kopen met bitcoin. Wanneer bitcoin massaal wordt verkocht en in een bear market zit, is het niet onverstandig om goud te verkopen voor bitcoin. Bitcoin en goud kunnen elkaar prima aanvullen.

Wall Street veteranen over goud en bitcoin

Meer en meer Wall Street veteranen stappen in nu ook in bitcoin als een niet-gecorreleerde, nieuwe onafhankelijke beleggingsklasse. Paul Tudor Jones had in een nieuwsbrief naar zijn klanten genaamd “The Great Monetary Inflation”, vermeld dat bitcoin hem herinnert aan de rol die goud speelde in de economische problemen in de jaren zeventig. Hier kun je hem bij CNBC zelf aan het woord zien over Bitcoin:

Men zou kunnen stellen dat op dit moment wellicht Amerikaanse staatsobligaties, zeker goud en Bitcoin als een triumviraat van globale liquiditeit kunnen worden beschouwd. Deze activa afdekken de eigenaars tegen de risico’s een falend globaal monetair systeem met een uitstaande krediet van $300+ biljoen. Alleen zo’n 10 % van deze enorme schuldenbubbel behoort tot relatief veilige liquide middelen. Hierbij is goud uiteindelijk nog steeds de meest vertrouwde veilige haven. Centrale banken, zoals de Nederlandsche Bank, kopen en bewaren immers niets voor niets goudbaren in geval van financiële calamiteiten.

Scaramucci: bitcoin is beter dan goud

Op de reguliere Amerikaanse financiële media worden steeds meer beleggers ge-redpilled met bitcoin. Steeds meer institutionele beleggers in de VS verkiezen bitcoin boven goud. Hieronder kun je Anthony Scaramucci aan het woord zien tijdens een interview met Joe Kernan van het populaire Squaw Box programma van de nieuwzender CNBC. Anthony Scaramucci is de directeur van het Wall Street bitcoin fonds Skybridge Capital.

Ze spreken hieronder over het feit dat de aangekondigde maatregelen van de Federal Reserve om onder meer de rentepolitiek niet te wijzigen, niet heeft gezorgd voor een koersopgang voor goud, maar wel voor bitcoin. De bitcoin koers knalde direct omhoog na de uitspraken van de voorzitter Jerome Powell tijdens zijn laatste briefing op 17 maart 2021. De dollar index daalde flink, maar goud steeg niet significant.

Volgens Joe Kernan heeft dit te maken met het feit dat beleggers nu bitcoin verkiezen boven goud. Anthony Scaramucci bevestigde dit en verklaarde waarom bitcoin beter is dan goud en er een omslagpunt in de geschiedenis van de mensheid waarbij er wordt overgestapt naar een betere technologie voor geld. Bitcoin als een technologisch monetair protocol representeert het beste solide geld de mensheid ooit heeft uitgevonden. Steeds meer mensen zien dit in en beleggers zien de paradigmatische verschuiving plaatsvinden. Vandaar de referentie van Anthony naar Copernicus.

Over derivaten en koersbepaling

Ten slotte, bepaalt de derivatenhandel de koers van goud. De fundamentals doen er niet toe. De koers wordt beheerd door de systeembanken en natuurlijk de centrale banken. Dit is mogelijk doordat onder meer de centrale banken het meeste goud zelf bezitten en dat er geen transparantie is met wie precies welke goudbaar in bezit heeft. Bovendien worden vele goudbaren uitgeleend. De goudmarkt is niet inzichtelijk nog transparant. Het bizarre is dat de koers van goud als grondstof door het derivaat wordt bepaald. Het is een omgekeerde wereld.

Bitcoin is door het unieke UTXO-ontwerp volledig transparant. Het spel derivaten heeft een veel mindere mate een uitwerking. Naarmate meer gebruikers de bitcoin zelf opslaan en bedrijven een Proof-of-Reserve ethos handhaven, is koersmanipulatie door derivatenhandel veel moeilijker te bewerkstelligen dan met goud. Manipulatie kan veel makkelijker worden opgespoord en aangetoond. Het shorten van Bitcoin is bovendien uitermate risicovol aangezien de volatiele bitcoin markt 24 uur per dag, elke dag over de hele wereld open is. De goudmarkt is veel meer gecentraliseerd (denk London Gold Pool) en alleen open over alleen maar een aantal uren per dag gedurende een werkweek. De globale handel in bitcoin stopt nooit. Bitcoin slaapt nooit.

De Bitcoin koers berekenen in goud?

In deze zin is het beter om de Bitcoin koers te berekenen in goud. Echt gezonde monetaire bemiddelende goederen (sound money) hebben een hoge stock-to-flow ratio en kunnen niet met een druk op een knop ongelimiteerd worden geproduceerd. Bitcoin’s waardevermeerdering zou het beste gemeten kunnen worden in de koers van goud aangezien alle fiat valuta’s koopkracht verliezen en door financiële repressie een langzame waardevernietiging ondergaan. De eerder genoemde financiële quant PlanB had dit allang door en heeft voor Bitcoin een apart S2F-model gemaakt in termen van onsen in goud. Bitcoin gewaardeerd in goud (BTC/AUX) maakt 1 BTC nu grofweg 6 onsen goud waard. Spoedig zal het koersplateau hoger liggen en zal volgens het model 1 BTC 60 onsen goud waard worden in de loop van 2021. Zal Bitcoin daadwerkelijk het nieuwe goud van dit internet en informatietijdperk worden?

bitcoin kopen per eenheid goud ounce
Leer hier meer over goede bitcoin dienstverleners!

Cyber-money will no longer be denominated only in national units like the paper money of the industrial period. It probably will be defined in terms of ounces of gold.”

-The Sovereign Individual (1997) Davidson & Rees-Mogg

Goud met bitcoin kopen? Waar kan ik zowel bitcoin als goud kopen?

Het is niet Bitcoin of goud. Het veiligste is om zowel Bitcoin en goud te kopen. Bitcoin kun je in Nederland het beste kopen op de Bitvavo exchange in Amsterdam.

bitcoin of goud kopen bij Bitpanda

Ben je op zoek naar een exchange waar je zowel Bitcoin als goud kunt kopen? Bezoek dan Bitcoin Meester in Aalsmeer, Bitpanda Exchange in Wenen of de Vaultoro Exchange in Cardiff. De Kraken Exchange biedt haar klanten ook goud aan in de vorm van de Paxos Gold (PAXG) stablecoin. Inderdaad, deze Bitcoin-handelsbeurzen hebben het door dat het verstandig is om op meerdere SoV-paarden te wedden.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min