newmont goldcorp

Zal ik bitcoin of goud kopen?

Jun 27, 2022
Aanbieding: 
goud of bitcoin kopen

Bitcoin of goud kopen? Deze vraag hebben een aantal lezers ingediend aangezien Bitcoin het nieuwe digitale goud wordt genoemd. Naar onze mening heeft Bitcoin nog een aantal jaren ontwikkeling te doorstaan voordat er daadwerkelijk een kapitaalverschuiving van goud naar Bitcoin zal plaatsvinden. Op papier is Bitcoin op lange termijn een superieur monetair goed en het hardste geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Niettemin, de reputatie van goud als een betrouwbare store-of-value (SoV) is bijna zo oud als de menselijke beschaving. Zeker in tijden van financiële repressie en geopolitieke onzekerheid is het zeer verstandig om goud te kopen. Een beleggingsportefeuille van klassieke vermogensbeheerders heeft een 1/10 aandeel goud.

bitcoin

Een slimme vermogensbeheerder zal ook voorzichtig Bitcoin kopen en toevoegen in de portefeuille. Bitcoin heeft een ongekend hoge Sharpe-ratio, kan niet worden geconfisqueerd en heeft in 2024 een superieure voorraad-tot-productie verhouding (S2F) in vergelijking tot goud. Bitcoin zal dan een lagere emissie hebben dan goud. Bitcoin is een nieuwe SoV onder ontwikkeling en een nieuwe hedge of verzekeringspolis tegen een falend totalitair monetair systeem. Dit feit wordt nu zelfs onderkend door o.a. de legendarische vermogensbeheerder Paul Tudor Jones en ondernemers zoals Jack Dorsey (Twitter & Square) en Michael Saylor (MicroStrategy).

bitcoin of goud

Michael Saylor van MicroStrategy heeft een uitgebreide analyse gemaakt over waarom Bitcoin 100 maal beter dan goud is. Deze analyse ligt ten grondslag aan zijn beslissing om zijn gehele vermogen en het vermogen van MicroStrategy volledig om te zetten naar een Bitcoin standaard. Een goede discussie kan hieronder worden gezien tussen Michael Saylor en Frank Guistra:

Wat Michael in zijn analyse verder mist, is dat de tragiek van de goudstandaard zich volledig uitwijst in de London Gold Fix. Verder, dat Bitcoin dit probleem verhelpt doordat Bitcoin een revolutie is op het gebied van boekhouden. Bitcoin is een transparant, openbaar driedimensionaal boekhoudsysteem. Wat ook meer aandacht verdient is het volgende: het delven van goud is milieuverontreinigend en veronderstelt kinder- en slavenarbeid. Goud is niet politiek neutraal, het is een imperialistisch solide geldsysteem dat de meester-slaaf verhouding in ons denken over geld niet doorbreekt.

Bitcoin is een grassroot, bottom-up beweging, peer-to-peer tech die voor iedereen toegankelijk is. Hieronder kun je een Tweet lezen van Anita (Bitcoin for Fairness) die in Zuid-Afrika helpt met de adoptie van bitcoin door o.a. het opzetten van bitcoin nodes. Bitcoin´s adoptie kan vooral de financiële emancipatie ondersteunen van die mensen die geen toegang hebben tot banken, betaalapps en een relatief stabiele valuta.

Niettemin, het zal nog wel wat jaren duren voordat Bitcoin goud als een SoV gaat inhalen en potentieel volledig gaat vervangen. Nu wordt goud nog als een geopolitiek wapen en reserve asset gebruikt door centrale banken. Rusland vele andere landen in de BRICS-alliantie zullen net zoals Westerse landen die veel goud hebben, weer op goud terugvallen tijdens een reset of enorme valutacrisis. Goud en Bitcoin vullen elkaar prima aan als een belegging. Voor meer informatie: Michael Saylor over Bitcoin.

Goud kopen met Bitcoin? Goud verkopen voor Bitcoin?

Je kunt zowel goud kopen met bitcoin en goud verkopen voor bitcoin op een Bitcoin Gold Exchange of een Bitcoin Exchange die ook goud aanbiedt: Bitfinex, Bitpanda, Kraken etc.. Naar gelang de marktcyclus kan een bitcoin en goud positie binnen een beleggingsportefeuille worden op- of afgebouwd. Bitcoin is nog een jonge en volatiele beleggingsklasse. Wanneer de markt overhit raakt, is het niet onverstandig om op bepaalde momenten goud te kopen met bitcoin. Wanneer bitcoin massaal wordt verkocht en in een bear market zit, is het niet onverstandig om goud te verkopen voor bitcoin. Bitcoin en goud kunnen elkaar prima aanvullen.

Wall Street veteranen over goud en bitcoin

Meer en meer Wall Street veteranen stappen in nu ook in bitcoin als een niet-gecorreleerde, nieuwe onafhankelijke beleggingsklasse. Paul Tudor Jones had in een nieuwsbrief naar zijn klanten genaamd “The Great Monetary Inflation”, vermeld dat bitcoin hem herinnert aan de rol die goud speelde in de economische problemen in de jaren zeventig. Hier kun je hem bij CNBC zelf aan het woord zien over Bitcoin:

Men zou kunnen stellen dat op dit moment wellicht Amerikaanse staatsobligaties, zeker goud en Bitcoin als een triumviraat van globale liquiditeit kunnen worden beschouwd. Deze activa afdekken de eigenaars tegen de risico’s een falend globaal monetair systeem met een uitstaande krediet van $300+ biljoen. Alleen zo’n 10 % van deze enorme schuldenbubbel behoort tot relatief veilige liquide middelen. Hierbij is goud uiteindelijk nog steeds de meest vertrouwde veilige haven. Centrale banken, zoals de Nederlandsche Bank, kopen en bewaren immers niets voor niets goudbaren in geval van financiële calamiteiten.

Scaramucci: bitcoin is beter dan goud

Op de reguliere Amerikaanse financiële media worden steeds meer beleggers ge-redpilled met bitcoin. Steeds meer institutionele beleggers in de VS verkiezen bitcoin boven goud. Hieronder kun je Anthony Scaramucci aan het woord zien tijdens een interview met Joe Kernan van het populaire Squaw Box programma van de nieuwzender CNBC. Anthony Scaramucci is de directeur van het Wall Street bitcoin fonds Skybridge Capital.

Ze spreken hieronder over het feit dat de aangekondigde maatregelen van de Federal Reserve om onder meer de rentepolitiek niet te wijzigen, niet heeft gezorgd voor een koersopgang voor goud, maar wel voor bitcoin. De bitcoin koers knalde direct omhoog na de uitspraken van de voorzitter Jerome Powell tijdens zijn laatste briefing op 17 maart 2021. De dollar index daalde flink, maar goud steeg niet significant.

Volgens Joe Kernan heeft dit te maken met het feit dat beleggers nu bitcoin verkiezen boven goud. Anthony Scaramucci bevestigde dit en verklaarde waarom bitcoin beter is dan goud en er een omslagpunt in de geschiedenis van de mensheid waarbij er wordt overgestapt naar een betere technologie voor geld. Bitcoin als een technologisch monetair protocol representeert het beste solide geld de mensheid ooit heeft uitgevonden. Steeds meer mensen zien dit in en beleggers zien de paradigmatische verschuiving plaatsvinden. Vandaar de referentie van Anthony naar Copernicus.

Over derivaten en koersbepaling

Ten slotte, bepaalt de derivatenhandel de koers van goud. De fundamentals doen er niet toe. De koers wordt beheerd door de systeembanken en natuurlijk de centrale banken. Dit is mogelijk doordat onder meer de centrale banken het meeste goud zelf bezitten en dat er geen transparantie is met wie precies welke goudbaar in bezit heeft. Bovendien worden vele goudbaren uitgeleend. De goudmarkt is niet inzichtelijk nog transparant. Het bizarre is dat de koers van goud als grondstof door het derivaat wordt bepaald. Het is een omgekeerde wereld.

Bitcoin is door het unieke UTXO-ontwerp volledig transparant. Het spel derivaten heeft een veel mindere mate een uitwerking. Naarmate meer gebruikers de bitcoin zelf opslaan en bedrijven een Proof-of-Reserve ethos handhaven, is koersmanipulatie door derivatenhandel veel moeilijker te bewerkstelligen dan met goud. Manipulatie kan veel makkelijker worden opgespoord en aangetoond. Het shorten van Bitcoin is bovendien uitermate risicovol aangezien de volatiele bitcoin markt 24 uur per dag, elke dag over de hele wereld open is. De goudmarkt is veel meer gecentraliseerd (denk London Gold Pool) en alleen open over alleen maar een aantal uren per dag gedurende een werkweek. De globale handel in bitcoin stopt nooit. Bitcoin slaapt nooit.

De Bitcoin koers berekenen in goud?

In deze zin is het beter om de Bitcoin koers te berekenen in goud. Echt gezonde monetaire bemiddelende goederen (sound money) hebben een hoge stock-to-flow ratio en kunnen niet met een druk op een knop ongelimiteerd worden geproduceerd. Bitcoin’s waardevermeerdering zou het beste gemeten kunnen worden in de koers van goud aangezien alle fiat valuta’s koopkracht verliezen en door financiële repressie een langzame waardevernietiging ondergaan. De eerder genoemde financiële quant PlanB had dit allang door en heeft voor Bitcoin een apart S2F-model gemaakt in termen van onsen in goud. Bitcoin gewaardeerd in goud (BTC/AUX) maakt 1 BTC nu grofweg 6 onsen goud waard. Spoedig zal het koersplateau hoger liggen en zal volgens het model 1 BTC 60 onsen goud waard worden in de loop van 2021. Zal Bitcoin daadwerkelijk het nieuwe goud van dit internet en informatietijdperk worden?

bitcoin kopen per eenheid goud ounce
Leer hier meer over goede bitcoin dienstverleners!

Cyber-money will no longer be denominated only in national units like the paper money of the industrial period. It probably will be defined in terms of ounces of gold.”

-The Sovereign Individual (1997) Davidson & Rees-Mogg

Goud met bitcoin kopen? Waar kan ik zowel bitcoin als goud kopen?

Het is niet Bitcoin of goud. Het veiligste is om zowel Bitcoin en goud te kopen. Bitcoin kun je in Nederland het beste kopen op de Bitvavo exchange in Amsterdam.

bitcoin of goud kopen bij Bitpanda

Ben je op zoek naar een exchange waar je zowel Bitcoin als goud kunt kopen? Bezoek dan Bitcoin Meester in Aalsmeer, Bitpanda Exchange in Wenen of de Vaultoro Exchange in Cardiff. De Kraken Exchange biedt haar klanten ook goud aan in de vorm van de Paxos Gold (PAXG) stablecoin. Inderdaad, deze Bitcoin-handelsbeurzen hebben het door dat het verstandig is om op meerdere SoV-paarden te wedden.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min