gold backed Yuan

STABLECOINS

Oct 15, 2021
Aanbieding: 

Samenvatting: een stablecoin is een bepaalde fiat-valuta of activa zoals goud die als een token op een blockchain wordt uitgegeven en over het transactienetwerk p2p kunnen worden uitgewisseld. Stablecoins worden vooral door daghandelaren op de crypto exchanges gebruikt om bitcoins te verhandelen. Vooral de USD stablecoins zijn populair om onder meer winstbelasting en negatieve rente mee te vermijden. Steeds meer beleggers verhuizen euro´s op een bankrekening naar een crypto-handelsbeurs. Daar worden de euro´s omgeruild voor een stablecoin equivalent om zodoende rente te verdienen op de groeiende bitcoin- en cryptokredietmarkten; en liquiditeitsfondsen van de opkomende Decentralized Finance sector.

Er zijn verschillende technologische implementaties mogelijk, ze komen allemaal met voor- en nadelen en bepaalde tegenpartij-risico’s.

Wat is een stablecoin?

stablecoins

Een stablecoin is een token die op een blockchain wordt uitgeven en fungeert als een digitale representatie van fiduciair geld of andere activa als onderpand bij de token uitgever. Een stablecoin is gekoppeld aan een vaste wisselkoers en dient voor het waarborgen van prijsstabiliteit of waardevastheid die verbonden is aan het onderpand. De tokens zijn in feite digitale representaties van fiat valuta of andere activa. De meeste stablecoins dienen als representaties van Amerikaanse Dollars. Het is de bedoeling dat deze stablecoins (hopelijk) 1:1 zijn afgedekt met dollars op een bankrekening van de uitgever. Het bezit van 1 stablecoin representeert dan 1 USD of 1 EUR op de bankrekening van de uitgever.

Over de stablecoin terminologie:

Een stablecoin is in feite het resultaat van het tokenizen van een bepaalde hoeveelheid fiat valuta op een bankrekening of een andere monetaire activa zoals goud in een kluis. De term is misleidend aangezien het niet gaat over een decentrale cryptomunt (coin) met een eigen blockchain, maar om vaak om een Ethereum ERC20 token of een andere token standaard van een andere blockchain onder controle van een centrale uitgever; en mogelijk een toezichthouder. De werking en afwikkeling is gebaseerd op een smart contract. Het gaat in principe om een speciaal ontwikkeld software programma dat werkt als een token op een blockchain.

tether stablecoin

De reden waarom het een stablecoin wordt genoemd heeft te maken met het feit dat de koers van de dollar of euro ‘munteenheid’ stabiel kan geworden genoemd ten opzichte van cryptovaluta. De cryptovaluta kapitaalmarkten zijn uiterst klein en volatiel in vergelijking met de kapitaalmarkt van de Amerikaanse dollar, de wereldreservemunt. Vandaar dat er wordt gesproken over een stablecoin aangezien de eerste stablecoin (Tether) de Amerikaanse Dollar nabootst en digitaal representeert in de cryptohandel op de exchanges. Een betere term zou misschien een synthetische dollar, blockchain dollar, dollar token of crypto dollar zijn.

Niettemin, elke stablecoin (dollar, euro of goud) valt als een token onder de algemene crypto activa paraplu. Het onderscheidt zich doordat het een relatief stabiel monetair onderpand heeft. De naamgeving zal uiteindelijk vervagen. De meeste stablecoins zijn op dit moment vooral digitale dollars die onafhankelijk van een bank over p2p-gedistribueerd netwerken worden verhandeld en gebruikt. De bekendste zijn de USDC, USDT en BUSD. USDC kan het goedkoopste en gemakkelijkste met iDeal voor euro’s bij Bitvavo worden ingewisseld. Alle stablecoins kunnen natuurlijk verkregen worden bij alle bekende handelsbeurzen waaronder de grootste globale exchange Binance, maar ook bij uitstekende Nederlandse cryptobrokers zoals LiteBit.

De voordelen van een stablecoin?

Een stablecoin werkt in feite buiten het bancaire systeem om en kan onmiddellijk over de hele wereld worden verzonden. Ze kunnen in feite voor meer liquiditeit zorgen voor vooral crypto-to-crypto exchanges en gedecentraliseerde exchanges zoals HODL HODL die niet beschikken over bankrekeningen.

In de eerste plaats, daghandelaren hebben veel profijt bij het gebruik van stablecoins. In vele landen wordt het omwisselen van crypto naar fiat als een taxable event beschouwd. De winst of verlies moet bij de belasting worden opgegeven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een stablecoin is dit niet het geval aangezien het als een ongereguleerde crypto token wordt beschouwd. Handelaren kunnen verder heel gemakkelijk de betreffende stablecoin makkelijk overmaken van de ene naar de andere exchange voor het snel uitvoeren van een bepaalde crypto trading strategie. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het omzetten van winst in een digitale representatie van de euro of dollar zonder dat de fiscus dit hoeft te weten.

In de tweede plaats is het mogelijk om rente te verdienen op stablecoins. De DeFi sector groeit waarbij decentrale en gedecentraliseerde kredietmarktplaatsen een steeds prominentere rol gaan spelen. In Nederland is Bitcoin Meester actief op dit gebied en biedt haar klanten een 3 % jaarlijkse rente op de stablecoins die daar worden aangehouden. Dus, je kunt sparen in euro en dollar afgedekte tokens en daar ook nog eens rente over verdienen die dagelijks wordt uitgekeerd! Voor meer informatie: Bitcoin Meester Review.

In de derde plaats, een ander voordeel is dat een stablecoin kan worden gebruikt in landen waar er een valutacrisis heerst en een gebrek aan buitenlandse valuta heerst. Via een smartphone app met een interne instant crypto exchange kan er toch gebruik worden gemaakt van een stabiele valuta. Niettemin, het probleem is dat de vraag naar stablecoins moet worden afgedekt door de uitgever in daadwerkelijke valuta’s op een bankrekening. De beste partij die daartoe in staat is, is uiteindelijk een bank, want waar haalt uiteindelijk de uitgever de vraag naar meer dollars vandaan wanneer deze er niet zijn?

Het is dan ook niet vreemd dat banken begonnen zijn met het uitvaardigen van een eigen stablecoin. IBM heeft al een samenwerking afgesloten om met behulp van de IBM Blockchain World Wire netwerk stablecoins uit te vaardigen. Zelfs JP Morgan heeft zijn eigen JP Morgan stable coin uitgevaardigd. Het is een kwestie van tijd dat de centrale banken ook stable coins zullen uitgeven.

Er zijn trouwens verschillende type stablecoins beschikbaar. Laten we deze even kort bespreken.

1. Fiat-backed stablecoins

In de eerste plaats zijn er de fiat-backed stablecoins. Deze hebben we in dit artikel al uitvoerig besproken. Het probleem is de verbonden derde-partij risico dat de uitgever daadwerkelijk de 1:1 de stablecoins met fiat valuta (fiduciair geld) in een bankrekening afdekt; en verder niet met een fractioneel reserve systeem werkt.

Een stablecoin is verbonden met afhankelijkheidsrelaties en werkt als een soort IOU op fiat valuta in een bankrekening van een bedrijf. Bovendien moet er rekening worden gehouden dat een transactie of tegoed kan worden gestopt of in beslag kan worden genomen. Het is vandaar van belang om te kijken wie de stablecoins uitgeeft en hoe deze is opgezet.

USD Coin (USDC) is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Amerikaanse Coinbase exchange en Circle. De USD Coin die wordt afgekort met USDC is de meest bekende en volledig gereguleerde dollar stablecoin. Circle is een uniek fintech bedrijf die zich specialiseert in het uitrollen van de digitale dollar USDC op alle belangrijke p2p-blockchain-netwerken. USDC kan niet alleen op Ethereum worden gebruikt, maar ook Solana, Stellar, Algorand etc. De USDC is een digitale dollar die binnen de crypto sector een belangrijke rol speelt. USDC kan in Nederland makkelijk en goedkoop worden omgewisseld voor euro’s met iDeal op de Bitvavo exchange.

Een andere gigant die stablecoins uitgeeft is Binance. Binance is de grootste exchange ter wereld en heeft ook een gereguleerde digitale dollar op haar eigen Binance Smart Chain uitgebracht, de Binance USD (BUSD).

Twee andere gerenommeerde crypto bedrijven die stablecoins uitgeven zijn Gemini en Paxos. Tether is daarentegen controversieel en het gebruik van de gereguleerde Gemini Dollar (GUSD), de Paxos Standard token (PAX), of de TrueUSD van TrustToken verdienen de voorkeur over de Tether USDT tokens. Een andere nieuwe stablecoin voor de euro is de Universal Euro UPEUR.

Facebook is een nieuwe speler op de markt en werkt aan de ontwikkeling van een eigen stablecoin.

1.2. Bank issued fiat-backed stablecoins

Het ziet er verder naar uit dat meer en meer banken stablecoins gaan uitvaardigen. IBM heeft al een overeenkomst gesloten met zes banken voor het lanceren van stablecoins in respectieve lokale valuta. Er zullen in 2019-2020 bank issued stablecoins in omloop komen op het Blockchain World Wire netwerk voor de euro, Filipijnse peso, Japanse Yen en Braziliaanse Real.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft ook een eigen stablecoin uitgegeven die gedekt is door Amerikaanse Dollars, de JPM coin.

Centrale banken kunnen ook eigen stablecoins uitgeven. Dit worden de Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) genoemd.

1.3.1. Decentralized crypto-backed stablecoins:

Een ander bijzonder project is de gedecentraliseerde stablecoin voor Amerikaanse Dollars, de DAI, die wordt ontwikkeld door MakerDao. Hoewel 1 DAI gelijkstaat aan 1 USD, wordt het onderpand via een speciaal ontwikkeld Ethereum smart contract ontwikkeld waarbij ETH als onderpand wordt gebruikt. Hierdoor wordt de derde partij risico die verbonden is met banken en bankrekeningen weggeschrapt. Hieronder kun je een video uitleg zien van Ivan on Tech over de DAI stablecoin:

De complexiteit van stablecoins kan verder oplopen door de manier waarop de smart contract wordt opgesteld en welke algoritmes worden ingezet om o.a. automatisch een monetair beleid te kunnen uitvoeren.

Een ander goed voorbeeld van een synthetische algoritmische stablecoin met crypto als onderpand is Djed.

Het is verder in de toekomst mogelijk dat AI-technologie verder kan worden geïntroduceerd om nieuwe decentrale banken en kredietsystemen te automatiseren via nieuwe blockchains en bliksem betalingsnetwerken met misschien Bitcoin als de echte stablecoin en bakermat voor waardebepalingen en -transacties? Bitcoin als de unit of account die volledig onafhankelijk is van menselijke machtsinstellingen en daardoor de ultieme zal fungeren als de echte stablecoin van de toekomst? Het is allemaal afhankelijk van de groei van Bitcoin’s kapitaalmarkt, hoe groter de markt hoe stabieler de koers zal worden. Op dit moment is Bitcoin’s kapitaalmarkt nog piepklein en zou nu in het geval van een valuta crisis het gebruik van een gold-backed stable coin nog niet zo dom zijn.

1.3.2. Centralized crypto backed stablecoins

Binance werkt aan de ontwikkeling van crypto stable tokens op de Binance chain. De belangrijkste is de BTCB. Dit is een Bitcoin gedekte token. Elke BTCB token representeert 1 Bitcoin in reserve onder controle en beheer van Binance. Deze is ontwikkeld om de Binance DEX van meer liquiditeit te voorzien door de introductie van Bitcoin in de vorm van een gecentraliseerde met Bitcoin gedekte stablecoin. Bitcoin is immers de reservemunt van de cryptovaluta.

2. PM-backed stablecoins:

2.1. In de tweede plaats zijn er de Precious Metal of Gold-backed stablecoins. Dit zijn stable coins die digitale representaties zijn van een bepaald gewicht in edelmetalen zoals goud en zilver via een ETF of die daadwerkelijk ergens op een beveiligde kluis staan opgeslagen. Goede voorbeeld van een gold-backed stable coin is de PAX Gold (PAXG), de DGLD van Coinshares, de Ekon van Eidoo en de DGX token van DigixDao. Hieronder is een video uitleg van de CryptoLark over de werking van de DGX gold-backed stablecoin:

2.2. Een speciale categorie van PM-backed stablecoins zijn die van de centrale banken. Centrale banken kunnen ook stablecoins uitgeven die gedekt zijn door edelmetalen zoals goud. De goud reserves van de centrale banken kunnen via tokenization op een blockchain als een token worden uitgegeven. Deze met goud gedekte centrale bank tokens of CBDC’s zouden vervolgens gebruikt kunnen worden voor het stabiliseren en hervormen van de financiële wereldorde tijdens een mogelijke nieuwe globale financiële crisis. De vraag is welke blockchain de meeste veilige en betrouwbaarste is voor het veilig kunnen verhandelen van deze CBDC’s ( ; ?! Natuurlijk is dit Bitcoin dankzij de enorme hashing power die de Bitcoin blockchain extreem beveiligt tegen mogelijke aanvallen, fraude en censuur. De Bitcoin blockchain verwezenlijkt verder een boekhoudkundige revolutie: driedimensionaal boekhouden. Mochten centrale banken serieus tokens gaan uitgeven dan is het waarschijnlijk zo dat deze op de blockchain van Bitcoin worden verankerd via een tweedelaagsoplossing zoals Blockstream en RSK deze ontwikkelen.

4. Crypto asset backed stablecoins.

(Crypto) Asset-backed stablecoins. Dit zijn stablecoins die als onderpand bepaalde activa kunnen gebruiken op basis waarvan de waarde en een stabiele koers kan worden vastgesteld. Het probleem is misschien dat dit eigenlijk als equity tokens of index tracker tokens moeten worden beschouwd.

Waar kan ik stablecoins kopen?

stablecoins kopen

Alle grote exchanges bieden stablecoins aan. Er zijn ook makelaars en wisselkantoren die stablecoins aanbieden. In Nederland kun je stablecoins kopen met ideal bij de Bitcoin Meester. Twee internationale exchanges die we kunnen aanbevelen zijn Bitpanda en Kraken. Voor meer informatie:


Conclusie over stablecoins

Stablecoins zijn ontstaan vanuit de behoefte om waarde tijdelijk vast te houden voor een bepaalde prijs in meestal Amerikaanse Dollars zonder dat dit fiscale gevolgen heeft. Ze vervullen een waardevolle toevoeging in het gereedschapskistje van de crypto handelaren en beleggers. De waardepropositie van stablecoins gaat natuurlijk verder aangezien ze bancaire beperkingen en grenzen overschrijdt. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het internationale betalingsverkeer zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van de traditionele bancaire infrastructuur. Banken en zelfs centrale banken zullen in feite kunnen overstappen naar stablecoin varianten en uiteindelijk overstappen naar een nieuwe financiële infrastructuur gebaseerd op blockchain of de meer generieke DLT-technologieën.

Niettemin, zo ver is het nog niet. Stablecoins zijn nieuwe geldexperimenten op basis van blockchain technologieën, cryptografie, algoritmes en smart contracts. Hieraan zijn er nog veel (onbekende) risico’s verbonden. Vooral de derde partij risico’s, het waarborgen van het bestaan van het betreffende onderpand, zoals het bestaan van de bankrekeningen en de tegoeden; mogelijke software bugs en juridische onzekerheden. Vandaar, het is nog even oppassen. Nederlanders kunnen stablecoins kopen bij de Bitcoin Meester of de grote internationale exchanges zoals Bitpanda en Kraken.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en dit artikel vaak verversen (zie nieuwe datum – last updated – rechtsboven).

Een uitstekend artikel met een diepgaande bespreking van de verschillende stablecoins is geschreven geworden op Medium door Eric Wall. Voor meer informatie: How private are stablecoins?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Opmerkelijke opmars Shiba Inu in Venezuela

Als iets leuk is aan crypto is dat het letterlijk een never ending story is. Denk je net dat met de doorbraak van Bitcoin in El Salvador het niet anders meer kan of de Satoshi over Lightning wordt het betaalmiddel van de toekomst. Enter Venezuela: met een weifelende overheid hier breekt juist Shiba Inu Coin […]

Dec 7, 2021
4,5 min

Bitcoin crash: El Salvador koopt de dip

De CEO van El Salvador heeft op 4 december in de flinke dip van Bitcoin toegeslagen als de beste walvis op aarde. En hij tweet erover als een surfdude. Sinds Jack Dorsey weg is bij Twitter weten we dat de punks en surfdudes de planeet gaan overnemen. Want hetzelfde Geenstijl-artikel dat ons attent maakte op […]

Dec 5, 2021
5,5 min

Jack Dorsey gaat 100% Bitcoin met Block en Spiral

Ons eerste artikel over het vertrek van Jack Dorsey bij Twitter kreeg de titel: “Gaat Jack Dorsey na Twitter Bitcoin boosten“. Een dag later al kwam bevestiging voor onze voorzichtige hypothese dat de 45-jarige Jack Dorsey in een midlife crisis zit en dat hij de tweede helft van zijn leven zich wil richten op het […]

Dec 3, 2021
4 min