gold backed Yuan

Wat zijn stablecoins?

Aug 8, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: een stablecoin is een bepaalde fiat-valuta of activa zoals goud die als een token op een blockchain wordt uitgegeven en over het transactienetwerk p2p kunnen worden uitgewisseld. Stablecoins worden vooral door daghandelaren op de crypto exchanges gebruikt om bitcoins te verhandelen. Vooral de dollar genomineerde USD stablecoins zijn populair om onder meer winstbelasting, hyperinflatie en negatieve rente mee te vermijden. Steeds meer beleggers verhuizen euro´s op een bankrekening naar een crypto-handelsbeurs. Daar worden de euro´s omgeruild voor een stablecoin equivalent om zodoende rente te verdienen op de groeiende bitcoin- en cryptokredietmarkten (zie Nexo finance); en natuurlijk de liquiditeitsfondsen van de opkomende Decentralized Finance sector.

Er zijn veel stablecoin projecten in de cryptomarkt. Aan deze projecten zijn allerlei risico´s verbonden en elk afzonderlijk project verdient onderzoek naar de werking, beveiliging en de afdekking van het onderpand. De beste stablecoin is de USDC, een gereguleerde digitale dollar die door Circle wordt uitgegeven op verschillende blockhain-netwerken. Euro´s omwisselen voor de USDC kun je in Nederland het beste doen op de Bitvavo exchange of als alternatief de Bitstamp exchange. De meeste veilige en beste rentevergoeding op de USDC stablecoin kun je op het Nexo platform verdienen. Er is ook een euro-stablecoin van Cicrle beschikbaar, de Euro Coin (EUROC).

Er zijn verschillende technologische implementaties mogelijk, ze komen allemaal met voor- en nadelen en bepaalde tegenpartij-risico’s.

Wat is een stablecoin?

stablecoins

Een stablecoin is een token die op een blockchain wordt uitgeven en fungeert als een digitale representatie van fiduciair geld of andere activa als onderpand bij de token uitgever. Een stablecoin is gekoppeld aan een vaste wisselkoers en dient voor het waarborgen van prijsstabiliteit of waardevastheid die verbonden is aan het onderpand. De tokens zijn in feite digitale representaties van fiat valuta of andere activa. De meeste stablecoins dienen als representaties van Amerikaanse Dollars. Het is de bedoeling dat deze stablecoins (hopelijk) 1:1 zijn afgedekt met dollars op een bankrekening van de uitgever. Het bezit van 1 stablecoin representeert dan 1 USD of 1 EUR op de bankrekening van de uitgever.

Over de stablecoin terminologie:

Een stablecoin is in feite het resultaat van het tokenizen van een bepaalde hoeveelheid fiat-valuta op een bankrekening of een andere monetaire activa zoals goud in een kluis. De term is misleidend aangezien het niet gaat over een decentrale cryptomunt (coin) met een eigen blockchain, maar om vaak om een Ethereum ERC20 token of een andere token standaard van een andere blockchain onder controle van een centrale uitgever; en mogelijk een toezichthouder. De werking en afwikkeling is gebaseerd op een smart contract. Het gaat in principe om een speciaal ontwikkeld software programma dat werkt als een token op een blockchain.

tether stablecoin

De reden waarom het een stablecoin wordt genoemd heeft te maken met het feit dat de koers van de dollar of euro ‘munteenheid’ stabiel kan geworden genoemd ten opzichte van cryptovaluta. De cryptovaluta kapitaalmarkten zijn uiterst klein en volatiel in vergelijking met de kapitaalmarkt van de Amerikaanse dollar, de wereldreservemunt. Vandaar dat er wordt gesproken over een stablecoin aangezien de eerste stablecoin (Tether) de Amerikaanse Dollar nabootst en digitaal representeert in de cryptohandel op de exchanges. Een betere term zou misschien een synthetische dollar, blockchain dollar, dollar token of crypto dollar zijn.

Niettemin, elke stablecoin (dollar, euro of goud) valt als een token onder de algemene crypto activa paraplu. Het onderscheidt zich doordat het een relatief stabiel monetair onderpand heeft. De naamgeving zal uiteindelijk vervagen. De meeste stablecoins zijn op dit moment vooral digitale dollars die onafhankelijk van een bank over p2p-gedistribueerd netwerken worden verhandeld en gebruikt. De bekendste zijn de USDC, USDT en BUSD. USDC kan het goedkoopste en gemakkelijkste met iDeal voor euro’s bij Bitvavo worden ingewisseld. Alle stablecoins kunnen natuurlijk verkregen worden bij alle bekende handelsbeurzen waaronder de grootste globale exchange Binance, maar ook bij uitstekende Nederlandse cryptobrokers zoals Coinmerce.

De voordelen van een stablecoin?

Een stablecoin werkt in feite buiten het bancaire systeem om en kan onmiddellijk over de hele wereld worden verzonden. Ze kunnen in feite voor meer liquiditeit zorgen voor vooral crypto-to-crypto exchanges en gedecentraliseerde exchanges zoals HODL HODL die niet beschikken over bankrekeningen.

In de eerste plaats, daghandelaren hebben veel profijt bij het gebruik van stablecoins. In vele landen wordt het omwisselen van crypto naar fiat als een taxable event beschouwd. De winst of verlies moet bij de belasting worden opgegeven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een stablecoin is dit niet het geval aangezien het als een ongereguleerde crypto token wordt beschouwd. Handelaren kunnen verder heel gemakkelijk de betreffende stablecoin makkelijk overmaken van de ene naar de andere exchange voor het snel uitvoeren van een bepaalde crypto trading strategie. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het omzetten van winst in een digitale representatie van de euro of dollar zonder dat de fiscus dit hoeft te weten.

In de tweede plaats is het mogelijk om rente te verdienen op stablecoins. De DeFi sector groeit waarbij decentrale en gedecentraliseerde kredietmarktplaatsen een steeds prominentere rol gaan spelen. In Nederland is Bitcoin Meester actief op dit gebied en biedt haar klanten een 3 % jaarlijkse rente op de stablecoins die daar worden aangehouden. Dus, je kunt sparen in euro en dollar afgedekte tokens en daar ook nog eens rente over verdienen die dagelijks wordt uitgekeerd! Voor meer informatie, lees onze Nexo Review en onze Bitcoin Meester Review.

In de derde plaats, je kunt stablecoins gebruiken als onderpand voor een lening in euro´s. Een lening krijgen met digitale activa als onderpand zonder enige toetsingen en checks is nu mogelijk voor iedereen. Voor meer informatie, lees onze Nexo Review.

In de vierde plaats, een ander voordeel is dat een stablecoin kan worden gebruikt in landen waar er een valutacrisis heerst en een gebrek aan buitenlandse valuta heerst. Via een smartphone app met een interne instant crypto exchange kan er toch gebruik worden gemaakt van een stabiele valuta. Niettemin, het probleem is dat de vraag naar stablecoins moet worden afgedekt door de uitgever in daadwerkelijke valuta’s op een bankrekening. De beste partij die daartoe in staat is, is uiteindelijk een bank, want waar haalt uiteindelijk de uitgever de vraag naar meer dollars vandaan wanneer deze er niet zijn?

Het is dan ook niet vreemd dat banken begonnen zijn met het uitvaardigen van een eigen stablecoin. IBM heeft al een samenwerking afgesloten om met behulp van de IBM Blockchain World Wire netwerk stablecoins uit te vaardigen. Zelfs JP Morgan heeft zijn eigen JP Morgan stable coin uitgevaardigd. Het is een kwestie van tijd dat de centrale banken ook stable coins zullen uitgeven. Dit zijn de controversiële Central Bank Digital Currencies.

Wat is het verschil tussen een CBDC en een stablecoin?

Een CBDC is digitaal publiek geld, basisgeld. Voor een uitgebreide beschrijving, zie ons artikel wat is centralebankgeld? Een stablecoin is “privaat geld” of specifiek “commerciëlebankgeld”. Een stablecoin wordt door een commerciële partij uitgegeven. Dit kan een financiële instelling, maar ook een cryptobedrijf zijn. In het beste geval is het een token dat afgedekt is door giraal geld. USDC is afgedekt door giraal geld d.w.z. Amerikaanse Dollars op een gereguleerde Amerikaanse bankrekening. Tether is afgedekt door giraal geld, maar ook Amerikaanse staatsobligaties en ander waardepapier. De dekking van Tether is ongeveer 70 % procent. Vandaar dat deze stablecoin meer risicovol is. Elk stablecoin project moet goed onderzocht worden. Elk project heeft een eigen ontwerp en aanpak. Er zijn verschillende type stablecoins beschikbaar. Laten we deze even kort bespreken.

1. Fiat-backed stablecoins

In de eerste plaats zijn er de fiat-backed stablecoins. Deze hebben we in dit artikel al uitvoerig besproken. Het probleem is de verbonden derde-partij risico dat de uitgever daadwerkelijk de 1:1 de stablecoins met fiat valuta (fiduciair geld) in een bankrekening afdekt; en verder niet met een fractioneel reserve systeem werkt.

Een stablecoin is verbonden met afhankelijkheidsrelaties en werkt als een soort IOU op fiat valuta in een bankrekening van een bedrijf. Bovendien moet er rekening worden gehouden dat een transactie of tegoed kan worden gestopt of in beslag kan worden genomen. Het is vandaar van belang om te kijken wie de stablecoins uitgeeft en hoe deze is opgezet.

USD Coin (USDC) is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Amerikaanse Coinbase exchange en Circle. De USD Coin die wordt afgekort met USDC is de meest bekende en volledig gereguleerde dollar stablecoin. Circle is een uniek fintech bedrijf die zich o.a. specialiseert in het uitrollen van de digitale dollar USDC op alle belangrijke p2p-blockchain-netwerken. USDC kan niet alleen op Ethereum worden gebruikt, maar ook Solana, Stellar, Algorand etc. De USDC is een digitale dollar die binnen de crypto sector een belangrijke rol speelt. USDC kan in Nederland makkelijk en goedkoop worden omgewisseld voor euro’s met iDeal op de Bitvavo exchange. Circle is ook verantwordelijk voor de lancering van een digitale euro token die is afgedekt met euro´s, de Euro Coin EUROC.

Een andere gigant die stablecoins uitgeeft is Binance. Binance is de grootste exchange ter wereld en heeft ook een gereguleerde digitale dollar op haar eigen Binance Smart Chain uitgebracht, de Binance USD (BUSD).

Twee andere gerenommeerde crypto bedrijven die stablecoins uitgeven zijn Gemini en Paxos. Tether is daarentegen controversieel en het gebruik van de gereguleerde Gemini Dollar (GUSD), de Paxos Standard token (PAX), of de TrueUSD van TrustToken verdienen de voorkeur over de Tether USDT tokens. Niettemin, hoewel Tether controversieel is, is USDT wel de belangrijkste en meest populaire stablecoin. Bovendien heeft Tether binnen 40 euro voor 20 miljard dollar USDT token redemptions afgewikkeld tijdens de cryptocrash van 2022. Vele speculanten die tijdens de Luna Terra UST stablecoin implosie hun vermogen zagen verdampen, dachten dat USDT het zelfde was al de UST stablecoin van Luna Terra. Deze enorme stresstest is een bewijs dat Tether USD (USDT) wel prima werkt en gedekt is.

Een nieuwe speler op de markt is PayPal met de uitgave van zijn eigen stablecoin PYUSD.

Een andere nieuwe euro stablecoin voor de euro is de Universal Euro UPEUR. Facebook is een nieuwe speler op de markt en werkt aan de ontwikkeling van een eigen stablecoin.

1.2. Bank issued fiat-backed stablecoins

Het ziet er verder naar uit dat meer en meer banken stablecoins gaan uitvaardigen. IBM heeft al een overeenkomst gesloten met zes banken voor het lanceren van stablecoins in respectieve lokale valuta. Er zullen in 2019-2020 bank issued stablecoins in omloop komen op het Blockchain World Wire netwerk voor de euro, Filipijnse peso, Japanse Yen en Braziliaanse Real.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft ook een eigen stablecoin uitgegeven die gedekt is door Amerikaanse Dollars, de JPM coin.

Centrale banken kunnen ook eigen stablecoins uitgeven. Dit worden de Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) genoemd.

1.3. Centralized crypto backed stablecoins

Binance werkt aan de ontwikkeling van crypto stable tokens op de Binance chain. De belangrijkste is de BTCB. Dit is een Bitcoin gedekte token. Elke BTCB token representeert 1 Bitcoin in reserve onder controle en beheer van Binance. Deze is ontwikkeld om de Binance DEX van meer liquiditeit te voorzien door de introductie van Bitcoin in de vorm van een gecentraliseerde met Bitcoin gedekte stablecoin. Bitcoin is immers de reservemunt van de cryptovaluta.

2. PM-backed stablecoins (goud gedekte stablecoins):

2.1. In de tweede plaats zijn er de Precious Metal of Gold-backed stablecoins. Dit zijn stable coins die digitale representaties zijn van een bepaald gewicht in edelmetalen zoals goud en zilver via een ETF of die daadwerkelijk ergens op een beveiligde kluis staan opgeslagen. Goede voorbeelden van een gold-backed stable coin is PAX Gold (PAXG), Tether Gold, de DGLD van Coinshares, de Ekon van Eidoo en de DGX token van DigixDao. Hieronder is een video uitleg van de CryptoLark over de werking van de DGX gold-backed stablecoin:

2.2. Een speciale categorie van PM-backed stablecoins zijn die van de centrale banken. Centrale banken kunnen ook stablecoins uitgeven die gedekt zijn door edelmetalen zoals goud. De goud reserves van de centrale banken kunnen via tokenization op een blockchain als een token worden uitgegeven. Deze met goud gedekte centrale bank tokens of CBDC’s zouden vervolgens gebruikt kunnen worden voor het stabiliseren en hervormen van de financiële wereldorde tijdens een mogelijke nieuwe globale financiële crisis. De vraag is welke blockchain de meeste veilige en betrouwbaarste is voor het veilig kunnen verhandelen van deze CBDC’s ( ; ?! Natuurlijk is dit Bitcoin dankzij de enorme hashing power die de Bitcoin blockchain extreem beveiligt tegen mogelijke aanvallen, fraude en censuur. De Bitcoin blockchain verwezenlijkt verder een boekhoudkundige revolutie: driedimensionaal boekhouden. Mochten centrale banken serieus tokens gaan uitgeven dan is het waarschijnlijk zo dat deze op de blockchain van Bitcoin worden verankerd via een tweedelaagsoplossing zoals Blockstream en RSK deze ontwikkelen.

3. Crypto asset backed stablecoins.

(Crypto) Asset-backed stablecoins. Dit zijn stablecoins die als onderpand bepaalde activa kunnen gebruiken op basis waarvan de waarde en een stabiele koers kan worden vastgesteld. Het probleem is misschien dat dit eigenlijk als equity tokens of index tracker tokens moeten worden beschouwd.

3.1. Decentralized crypto-backed stablecoins:

Een ander bijzonder project is de gedecentraliseerde stablecoin voor Amerikaanse Dollars, de DAI, die wordt ontwikkeld door MakerDao. Hoewel 1 DAI gelijkstaat aan 1 USD, wordt het onderpand via een speciaal ontwikkeld Ethereum smart contract ontwikkeld waarbij ETH als onderpand wordt gebruikt. Hierdoor wordt de derde partij risico die verbonden is met banken en bankrekeningen weggeschrapt. Hieronder kun je een video uitleg zien van Ivan on Tech over de DAI stablecoin:

3.3.1 De risico´s van algoritmische crypto backed stablecoins

De complexiteit van stablecoins kan verder oplopen door de manier waarop de smart contract wordt opgesteld en welke algoritmes worden ingezet om o.a. automatisch een monetair beleid te kunnen uitvoeren. Andere voorbeelden van een synthetische algoritmische stablecoin met crypto als onderpand is Luna – Terra en Djed.

Het LUNA Terra fiasco door een geavanceerde dollar-peg attack!

Het probleem is dat deze projecten complex zijn. Complexiteit brengt risico´s met zich mee. De algoritmische dollar-peg met een andere crypto, kan worden aangevallen wanneer marktcondities daarvoor rijp zijn. De belangrijkste voorbeeld is de LUNA crash van 9 mei 2022. De reserves in LUNA kon de UST-USD dollar peg niet verdedigen; toen een UST whale, UST op grote schaal begon te verkopen en gelijktijdig een short positie op LUNA en waarschijnlijk ook BTC opende. Er werd een verkoopsgolf opgang gebracht waardoor er paniek op de LUNA markt ontstond. LUNA beleggers verkochten en mass, een bankrun op LUNA werd veroorzaakt. Dit algoritmische stablecoin-project van het bedrijf TerraForms met LUNA die ook miljarden in BTC als een reserve opkocht stortte volledig in elkaar.

Dit voorbeeld geeft weer te kennen dat het ontwikkelen en handhaven van een crypto-backed stablecoin zonder dollars als reserve een uiterst moeilijke taak is. Vele Bitcoin maximalisten zien het als een ingewikkelde vorm van een ponzi-scheme. In de vrije cryptomarkt worden deze uiteindelijk door de markt getoetst en ten onder gebracht.

Ook in de traditionele FOREX-markten worden dollar-pegs aangevallen door machtige speculanten. Het beroemdste voorbeeld is de de speculatieve aanval op het Britse pond door investeerder George Soros. Op 16 september 1992 brak hij de centrale bank van England op wat bekend werd als Zwarte woensdag. Voor Luna Terra en de gehele cryptomarkt was 9 mei 2022 een zwarte maandag en het ziet er naar uit dat het project al het vertrouwen heeft verloren en niet meer zal herstellen van de enorme schade. Wees gewaarschuwd en begin altijd eerst met een goed begrip van Bitcoin, voordat men stapt in een speculatieve stablecoin belegging. Toxic Bitcoin Maxi´s waarschuwen meestal ter vergeefs, waaronder de legendarische cypherpunk Adam Back.

Begin altijd eerst met een goed begrip van de werking van Bitcoin voordat je gaat beleggen in stablecoin projecten. Maak alleen gebruik van een gevestigde en gereguleerde USD stablecoin.

5. Sovereign backed stablecoins

Nationale staten kunnen naast CBDC´s natuurlijk ook stablecoins uitgeven. Hier volgen een aantal voorbeelden:

De Britse Maagdeneilanden kondigen digitale valuta aan op basis van de Amerikaanse dollar

De Britse Maagdeneilanden willen als een belangrijk belastingparadijs meetellen in de toekomst. De toekomst ziet er goed uit voor de fintech en blockchaintech sectoren. De Britse Maagdeneilanden willen zich hier als jurisdictie positioneren en heeft een samenwerking met Blockchain-startup LifeLabs. LifeLabs kondigde aan dat het een digitale valuta aan het ontwikkelen is, BVI~LIFE genaamd voor de Britse Maagdeneilanden. De valuta vormt een onderdeel van een breder initiatief om de lokale fintech-sector te doen groeien en zal worden gepresenteerd op het BVI Digital Economy symposium.

BVI~LIFE is een stablecoin

De munt zal een stablecoin worden, die 1:1 is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar — die de Britse Maagdeneilanden gebruiken sinds 1959. Het gebruik ervan zal naar verwachting transactiekosten verkleinen, de transactiesnelheid vergroten en de valuta zal toegankelijk zijn voor buitenstaanders zoals toeristen. In de woorden van Andrew Fahie, de huidige president:

“Het belang van blockchain-technologie en de aanzienlijke voordelen die het de Britse Maagdeneilanden oplevert zijn van het uiterste belang voor het gebied. We verwelkomen deze innovatie met open armen. Onze partner, LIFElabs, heeft aangetoond met hun bewezen track-record dat hun ideologie meer dan alleen woorden is, en we kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking met hen bij de uitrol van BVI~LIFE, onze digitale valuta.”

De Britse Maagdeneilanden is trouwens al een veilige haven voor verschillende cryptocurrency exchanges waaronder Bitfinex en ByBit.

De SOV van de Marshalleilanden

De Marshalleilanden zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen van de introductie van een eigen cryptomunt, de Sovereign (SOV), die als een wettig betaalmiddel zal functioneren naast de Amerikaanse Dollar. De Marshalleilanden is een eilandengroep en een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan, maar beschikt niet over een eigen munt!

De regering onder leiding van de president Hilda Heine, wil hier verandering in brengen en werkt aan de lancering van een eigen nationale cryptomunt. De regering heeft hier veel kritiek gekregen voor het plan, van onder meer de IMF. De IMF maande de Marshalleilanden om met het Sovereign project te stoppen en schreef er een 60 pagina’s tellend rapport over!

Ondanks de kritiek en weerstand, ook binnen de regering, lijkt het er op dat de SOV daadwerkelijk nog dit jaar 2019 wordt gelanceerd. De SOV is een unieke cryptomunt, omdat het echt een wettig betaalmiddel is (legal tender). De Sovereign (SOV) is wettelijk vastgelegd in de Sovereign Currency Act (PDF). Voor de wetgevers betekent dit dat de SOV dezelfde status zal hebben als de Euro, de Yen en de Amerikaanse Dollar. Het gegeven dat Sovereign juridisch gezien als een wettig betaalmiddel gezien wordt, moet vertrouwen en duidelijkheid geven, omdat het automatisch binnen bestaande wettelijke kaders valt.

Er zal een speciaal onafhankelijk SOV ontwikkelingsfonds worden ingericht voor het beheer en de uitgave van de Sovereign. Inderdaad, er wordt geen centrale bank opgezet of ingericht! Er zullen eerst 24 miljoen SOV worden uitgegeven met een jaarlijkse inflatie van 4 %. 10 % van de SOV cryptomunten zullen naar de 53.000 inwoners van de republiek worden gegeven. Het fonds zal zich zelf moeten financieren met behulp van een ICO.

De reden waarom de Republiek van de Marshalleilanden de Sovereign wil invoeren heeft niet alleen te maken dat ze nog niet beschikken over een eigen munt, maar vooral doordat het SWIFT-systeem en het internationaal betalingsverkeer met veel kosten is verbonden.

Voor de ontwikkeling van de Sovereign heeft de regering de hulp ingeschakeld van het Zwitserse cryptogeld bedrijf Tangem en een Israëlische start-up Neema. De vraag is hoe de Amerikaanse toezichthouders zich zullen verhouden tot het reguleren van deze eerste sovereign cryptocurrency die als legal tender zal moeten worden gebruikt door banken en financiële dienstverleners die actief zijn op de Marshalleilanden. We zullen het nieuws en de ontwikkelingen in de gaten houden.

Waar kan ik stablecoins kopen?

stablecoins kopen

Alle grote exchanges bieden stablecoins aan. Er zijn ook makelaars en wisselkantoren die stablecoins aanbieden. In Nederland kun je stablecoins kopen met ideal bij de Bitcoin Meester. Andere internationale exchanges die we kunnen aanbevelen zijn Bitstamp, Bitpanda en Kraken. Voor meer informatie:

Stablecoins en techbedrijven

Steeds meer techbedrijven en exchanges geven zelf stablecoins uit. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke projecten die door bedrijven zijn opgestart.

Binance Venus Project

Het Binance Venus project is een nieuw initiatief voor het ontwikkelen van stablecoins voor lokale fiat valuta van vooral ontwikkelingslanden. Deze ‘stablecoins’ zullen gebruik maken van Binance’s blokchain technologie. Inderdaad, deze fiat-valuta’s zullen als tokens op de Binance chain worden gelanceerd. Volgens Binance’s mede-oprichter Yi He:

“We believe that in the near and long term, stablecoins will progressively replace traditional fiat currencies in countries around the world, and bring a new and balanced standard of the digital economy.”

Binance wil graag met alle landen samenwerken om deze visie te verwezenlijken. Binance zoek dan ook naar samenwerkingsverbanden met overheden, banken en andere instellingen. De vraag is echter of deze visie niet erg naïef is. Voor ontwikkelingslanden kampen met hoge inflatie en hebben baat bij kapitaalrestricties om kapitaalvlucht naar betere valuta’s zoals de Amerikaanse Dollar te vermijden. Wanneer een zwakke fiat-valuta als een token op de Binance chain terecht zal komen en op de crypto exchange verhandelt kan worden, dan zal deze veel makkelijker verkocht kunnen worden voor een betere stablecoin die een Amerikaanse Dollar representeert of Bitcoin. Met de lancering van een fiat-stable coin zal kapitaalvlucht heel makkelijker worden. Vandaar, het wordt interessant om te volgen of het Binance Venus Project veel belangstelling zal krijgen. Het Binance Venus Project lijkt eerder op een meer pragmatische variant van het gefaalde Libra Project.

De Binance USD stablecoin (BUSD) op de groene lijst van NYDFS

Binance heeft een belangrijke stap gezet in verdere institutionele adoptie van haar USD stablecoin (BUSD). De financiële toezichthouder in New York, de New York Department of Financial Services (NYDFS) heeft BUSD op de Greenlist geplaatst.

DeFi Binance

Dit betekent concreet dat banken en financiële instellingen in New York BUSD kunnen aanbieden aan hun klanten. Volgens Binance Compliance Officer Samuel Lim zou JP Morgan meteen BUSD kunnen gaan aanbieden aan hun klanten, mochten ze dit willen. Verder stelt dit het bankwezen in staat om een link te leggen met het DeFi-ecosysteem van Binance.

Er staan trouwens niet veel coins op de groene lijst van de NYDFS. Alleen de volgende stablecoins en cryptovaluta zijn toegestaan: Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Paxos Gold (PAXG), Paxos Standard en de Gemini Dollar.

IBM Blockchain en Stablecoin Divise

IBM heeft bekend gemaakt dat het bedrijf stablecoins zal lanceren voor zes internationale banken. Deze banken hebben de intentie een eigen crypto token te lanceren met een fiat valuta zoals de dollar als onderliggende waarde. IBM heeft de technologie en kennis om dit te bewerkstelligen met behulp van het Blockchain World Wire betalingsnetwerk.

Dit netwerk voor internationale betalingen wordt ontwikkeld door IBM en is gebaseerd op de Stellar blockchain technologie. IBM concurreert met Ripple en biedt een alternatief voor het Swift netwerk. IBM loopt echter nog achter en het Blockchain World Wire netwerk staat nog in de kinderschoenen.

Het inzetten van stablecoins is niettemin een goede eerste zet om de liquiditeit op het netwerk te vergroten. Banken kunnen verder veel geld en tijd besparen door het gebruik van een stablecoin (tokenized dollar, euro, peso) op een blockchain netwerk in plaats van gebruik te maken van het inefficiënte en dure SWIFT-systeem.

IBM bevestigde dat de eerste samenwerking gaat om een aantal onbekende banken uit de eurolanden, een Braziliaanse, een Zuid-koreaanse en een Indonesische bank. IBM heeft alleen de RSBC bank uit de Filipijnen bij naam genoemd. De andere banken zullen eerst nog goedkeuring moeten krijgen van de respectieve toezichthouders voordat ze officieel in de media treden over deze samenwerking met IBM.

Jesse Lund, de directeur van IBM’s blockchain divisie, ziet deze samenwerking als een eerste belangrijke stap in de creatie van een ecosysteem voor stablecoins van o.a. banken die fiat valuta’s wensen te tokenizen. Het IBM World Wire netwerk kan dienen voor het faciliteren van het betalingsverkeer in digitale representaties van vele verschillende fiat valuta en later ook digitale valuta die door de centrale banken worden uitgegeven. De onderliggende technologie is die van het Stellar-netwerk.

De adoptie van stablecoins door financiële instellingen:

MoneyGram gaat USDC gebruiken

MoneyGram een van de bekendste geldtransferdienstverleners in de wereld. Echter, het bedrijfsmodel staat onder druk. De gehele geldtransferwereld staat op het punt om volledig overbodig te worden door de komst van Bitcoin, het Lightning Network en andere crypto netwerkwerken met natuurlijk de USD stablecoin familie daar bovenop.

Vooral in het buitenland, in landen met zwakke valuta´s, is er een behoorlijke vraag naar Amerikaanse dollars. El Salvador heeft met de adoptie van Bitcoin als een wettig betaalmiddel aangetoond de rentmeesters op de geldtransfermarkt te kunnen omzeilen. Hiermee wordt er jaarlijks voor miljarden in overboekingskosten bespaard door vooral de arme bevolking die niet over een bankrekening beschikt.

MoneyGram probeert zich nu snel in dit speelveld aan te passen door de adoptie van de USDC. De USDC als een digitale dollar kan onmiddellijk super goedkoop over het Stellar crypto netwerk worden verzonden naar onder meer MoneyGram agentschappen. Hiermee kunnen kosten worden gedrukt en commissies worden verlaagd voor de eindklant.

Om dit goed te verwezenlijken heeft MoneyGram nu een officiële samenwerking tussen Circle (verantwoordelijk voor het beheer van de USDC) en de Stellar Foundation. De United Texas Bank wordt ingeschakeld als de bank om het transferproces binnen het correcte regelgevingskader af te wikkelen. Als het goed is zal in de loop van 2022 de USDC gebruikt kunnen worden voor internationale overboekingen met MoneyGram.

Is de adoptie van een USD stablecoin door MoneyGram wel genoeg?

Echter, de vraag is of het oude regelgevingskader niet als een belemmering werkt om daadwerkelijk als financiële dienstverlener te concurreren met prijsdrukkers zoals Strike Global. Verdere integratie met P2P-blockchain netwerken zou een mogelijkheid kunnen inhouden om onder meer te kunnen concurreren met Twitter. Twitter is door de integratie met het Lighting Network van Bitcoin en de Strike API naast een sociaal media netwerk ook een monetair netwerk geworden.

De uitrol is nu bezig. Twitter kan nu ook steeds meer gebruikt worden voor het maken van gratis internationale overboekingen in Amerikaanse Dollars over het Bitcoin netwerk.

Zal MoneyGram uiteindelijk als misschien een DAO op het Stellar Netwerk (en wellicht andere crypto netwerken) het toch kunnen overleven als een legacy geldtransferdienst? Hier kun je de volledige aankondiging lezen.

Gerelateerde artikels:

Banck Frick Liechtenstein integreert USDC stablecoin

Wie zegt dat banken niet stablecoins kunnen toevoegen tot hun dienstverlening. Inderdaad, Bank Frick in Liechtenstein heeft de gereguleerde USD stablecoin, USD Coin (USDC), toegevoegd in haar bancaire dienstverlening. Volgens Stefan Rauti, het afdelingshoofd van Frick’s Blockchain Banking divisie:

“With the addition of USDC, we enable our customers to process USD payments quickly and token-based. Compared to the classic SWIFT procedure, the processing time is significantly reduced”

bank frick blockchain banking

Bank Frick biedt op maat gemaakte bancaire financiële diensten voor onder meer financiële instellingen en institutionele beleggers. Het is een leidende zakenbank in Europa die ook blockchain technologie in haar bedrijfsprocessen heeft ingevoerd. Het is nu een volwaardige crypto custodian en blockchain bank waar ook vermogende particulieren een Private Crypto bankrekening kunnen openen.

Een Private Crypto bankrekening bij Bank Frick geeft toegang tot een reguliere bankrekening met vele verschillende buitenlandse valuta, maar ook een crypto-rekening (beheerde multi-crypto wallet) waar natuurlijk Bitcoin ook andere cryptovaluta worden aangeboden: BTC, BCH, LTC, XRP, ETH, ETC, XEM, QTUM, XLM. Nu is Bank Frick als eerste om hier een stablecoin aan toe te voegen. Voor meer informatie: Bezoek Bank Frick.


Conclusie over stablecoins

Stablecoins zijn ontstaan vanuit de behoefte om waarde tijdelijk vast te houden voor een bepaalde prijs in meestal Amerikaanse Dollars zonder dat dit fiscale gevolgen heeft. Ze vervullen een waardevolle toevoeging in het gereedschapskistje van de crypto handelaren en beleggers. De waardepropositie van stablecoins gaat natuurlijk verder aangezien ze bancaire beperkingen en grenzen overschrijdt. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het internationale betalingsverkeer zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van de traditionele bancaire infrastructuur. Banken en zelfs centrale banken zullen in feite kunnen overstappen naar stablecoin varianten en uiteindelijk overstappen naar een nieuwe financiële infrastructuur gebaseerd op blockchain of de meer generieke DLT-technologieën.

Niettemin, zo ver is het nog niet. Stablecoins zijn nieuwe geldexperimenten op basis van blockchain technologieën, cryptografie, algoritmes en smart contracts. Hieraan zijn er nog veel (onbekende) risico’s verbonden. Vooral de derde partij risico’s, het waarborgen van het bestaan van het betreffende onderpand, zoals het bestaan van de bankrekeningen en de tegoeden; mogelijke software bugs en juridische onzekerheden. Vandaar, het is nog even oppassen. Nederlanders kunnen stablecoins kopen bij de Bitcoin Meester of de grote internationale exchanges zoals Bitpanda en Kraken.

Het is verder in de toekomst mogelijk dat AI-technologie verder kan worden geïntroduceerd om nieuwe decentrale banken en kredietsystemen te automatiseren via nieuwe blockchains en bliksem betalingsnetwerken met misschien Bitcoin als de echte stablecoin en bakermat voor waardebepalingen en -transacties? Bitcoin als de unit of account die volledig onafhankelijk is van menselijke machtsinstellingen en daardoor de ultieme zal fungeren als de echte stablecoin van de toekomst? Het is allemaal afhankelijk van de groei van Bitcoin’s kapitaalmarkt, hoe groter de markt hoe stabieler de koers zal worden. Op dit moment is Bitcoin’s kapitaalmarkt nog piepklein en zou nu in het geval van een valuta crisis het gebruik van een gold-backed stable coin nog niet zo dom zijn.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en dit artikel vaak verversen (zie nieuwe datum – last updated – rechtsboven).

Een uitstekend artikel met een diepgaande bespreking van de verschillende stablecoins is geschreven geworden op Medium door Eric Wall. Voor meer informatie: How private are stablecoins?

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De DePIN hype lijkt niet af te nemen. Maar wat is DePIN eigenlijk?

Niet alleen de koersen van Bitcoin en crypto nemen toe, ook de adoptie krijgt meer tractie. DePIN is een belangrijke schakel in deze adoptie, maar wat is DePIN? Wat is de DePIN narrative precies? De laatste tijd kan het je niet ontgaan zijn: de opkomst van de populaire DePIN narrative. Zoals we eerder schreven komen […]

Mar 18, 2024
3 min

Patient Capital Management voegt bitcoin toe in haar Opportunity Trust Fund

Patient Capital Management is een onafhankelijke beleggingsadviseur gevestigd in Baltimore onder leiding van Samantha McLemore. Samantha McLemore heeft meer dan twee decennia met de legendarische investeerder Bill Millers samengewerkt en richtte Patient Capital in 2020 op om met een lange termijn visie. Patient Capital´s beleggingsfilosofie De kern van Patient Capital’s beleggingsfilosofie is gebaseerd op de […]

Mar 12, 2024
1 min

Federal Reserve stopt met BTFP, is er een nieuwe bankencrisis op komst?

Vandaag 11 maart zal de Federal Reserve (Fed) het noodkredietprogramma, de ‘Bank Term Funding Program’ (BTFP), stoppen. Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat de bankensector er vandaag de dag veel slechter voorstaat dan een jaar geleden toen de BTFP werd gelanceerd. Je zou je kunnen afvragen of de Fed niet bewust […]

Mar 11, 2024
5 min