Bitpanda Review

Apr 6, 2022
Aanbieding: 

De redactie van bestebank.org heeft de ontwikkeling van Bitpanda vanaf het begin gevolgd. Bitpanda is uitgegroeid tot een betrouwbaar betaal- en beleggingsplatform inclusief een digitale beurs. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen, Oostenrijk.

bitpanda review

In een notendop: Bitpanda heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt en biedt een compleet, zeer gebruiksvriendelijk betalingsplatform met een digitale handelsbeurs. Je kunt hier niet alleen digitale valuta (bitcoin) verhandelen, maar ook edelmetalen (goud, zilver), fractionele aandelen (Apple, Coinbase, enz) en ETF’s (rare, metals, gold miners, enz). Het beschikt over verschillende betalingsdiensten, een professioneel beleggingsplatform en een Visa betaalkaart voor haar gebruikers. We kunnen onze lezers aanbevelen om deze Weense dienst eens te evalueren en wellicht te combineren met de Nederlandse Bitvavo beurs. De Bitvavo dienst is gemakkelijker en goedkoper (max. fee voor iedereen 0.25%) biedt ook een crypto staking dienst aan, maar beschikt niet over een betalingsplatform met een mooie Visa-betaalkaart, crypto index fondsen, aandelen, ETF´s en goud. Hieronder in de video, kun je de laatste innovatie zien van Bitpanda, de Bitpanda Card:

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card

Introductie tot Bitpanda

Bitpanda werd aanvankelijk opgestart als een makelaarsbedrijf voor bitcoin onder de naam Coinimal, maar de oprichters Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer veranderde de naam al snel naar Bitpanda. Bitpanda is binnen een korte tijd verder ontwikkeld tot een digitale handelsbeurs voor het verhandelen van digitale activa. Het platform beschikt over meer dan 2 miljoen gebruikers en het bedrijf heeft al meer dan 330+ medewerkers. Bitpanda is een gereguleerde PSD2-betalingsdiensverlener die onder meer iDeal betalingen ondersteunt. Voordat we verder gaan met de bespreking van de diensten, beginnen we met twee specifieke diensten die Bitpanda’s platform bijzonder maken.

Bitpanda Savings Plan

De beste dienst is volgens ons het Bitpanda Savings Plan. Dit stelt de gebruiker in staat om een automatische Bitcoin DCA-methode in te stellen. Je geeft hierbij je IBAN op van je bankrekening en stelt vervolgens in hoeveel je wekelijks of maandelijks wilt sparen in bitcoin. Bitpanda zal dan wekelijks of maandelijks automatisch euro van de rekening afschrijven en omwisselen voor bitcoin op je Bitpanda Bitcoin wallet. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om te sparen in een andere valuta of meerdere spaarprogramma’s te activeren. Je zou onder meer automatisch kunnen beleggen in een Bitpanda Crypto Index fonds.

Bitpanda Crypto Index fondsen

Het is voor Bitpanda gebruikers mogelijk om automatisch te investeren in een portefeuille of fonds van verschillende cryptovaluta. Een Bitpanda Crypto Index 5 fonds zal op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit automatisch in de top 5 van cryptovaluta beleggen. Het fonds balanceert automatisch de verhouding van de cryptovaluta. Er zijn drie mogelijkheden, het eerder genoemde BCI5 fonds, maar ook de BCI10 of BCI25 fondsen, die respectievelijk automatisch voor je belegt in de top 10 en top 25 cryptomunten en deze verhouding voor je balanceert.

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Welke diensten biedt Bitpanda verder aan?

Het Bitpanda platform beschikt over de volgende diensten en mogelijkheden:

  • Beheerde wallets voor meer dan 50 verschillende digitale valuta: BTC, LTC, ETH, AVAX, ADA, DOT, UNI, XRP, LINK, DOGE, VET, XLM, ATOM, TRX, XEM, ALGO, TXZ, FIL, NEO, CHZ, BAT, REN, ZEC, YFI, etc.
  • Beheerde wallets voor buitenlandse valuta: EUR, USD, CHF, etc.
  • Beheerde wallets voor stablecoins: USDC, USDT.
  • Beheerde wallets voor edelmetalen. De verzekerde opslagkosten bedragen 0.0125% voor goud en 0.025% voor zilver en ander edelmetaal.
  • Een Swap-dienst waardoor je gemakkelijk activa voor elkaar kunt uitwisselen.
  • Een Visa betaalkaart die automatisch gekoppeld is aan je Bitpanda Bitcoin of een andere crypto wallet van wens. Je kunt gewoon direct met bitcoin in de winkel betalen. Visa en Bitpanda zorgen automatisch voor de conversie naar euro voor de winkelier.
  • Bitpanda Pay – hoewel de handelsrekeningen nog niet over een IBAN-rekening beschikt, is het wel al mogelijk om vanuit de Euro wallet geld over te maken naar andere IBAN-rekeningen voor onder meer het doen van betalingen.
  • Bitpanda Pro – professioneel handelsplatform met het orderboek en de grafieken voor de ervaren handelaren.
  • Bitpanda Plus – is een exclusieve dienstverlening voor de vermogende gebruiker die onder meer veel geld wil beleggen of verhandelen op de Bitpanda beurs. De gebruiker moet dan wel over een vermogen beschikken van €500,000 of €100,000 storten. Je zult hierdoor een account manager krijgen, voordelige premiums en betere handelsvoorwaarden.
  • Bitpanda app – natuurlijk beschikt Bitpanda over een mooie smartphone app.

Hieronder kun je een video zien met een overzicht van het Bitpanda platform:

Bitpanda’s token en kosten

Het BEST token ecosysteem is een beloningsmechanisme voor de gebruikers van het platform om vooral kortingen te krijgen op de premiums ofwel de handelscommissie.

Echter, hier komen we wel bij een minpunt. BEST maakt het gebruik van het platform goedkoper, maar de standaard commissie is gewoon hoog. Bitpanda berekent een handelscommissie van 1.49%. Alleen gebruikers van het Bitpanda Pro platform genieten van een lage maximale fee van 0.1 % en hebben verder nut van BEST. Nederlanders die niet gebruik willen maken van een professioneel handelsplatform en gewoon makkelijk bitcoin willen kopen, kunnen dan het beste Bitvavo gebruiken. Die rekent gewoon voor iedereen een lage handelscommissie (0.25%). Deze scheiding in commissies is gewoon minder en dient voor het financieren van het BEST ecosysteem en respectieve beloningen.

De reden volgens Bitpanda waarom er een verschil is tussen het platform en de Bitpanda Pro beurs heeft te maken met het feit dat Bitpanda een hier prijsgarantie biedt van 60 secondes; terwijl op Bitpanda Pro er geen prijsgarantie is aangezien er daar direct met andere gebruikers wordt gehandeld via het orderboek voor de actuele marktkoers. De handelscommissie bedraagt daar dan ook 0.1% en 0.2%. Bitpanda gebruikers kunnen het beste gewoon op Bitpanda Pro inkopen, maar goed dat is minder gebruiksvriendelijk. Het is in deze zin dat Nederlanders kunnen overwegen om een Bitvavo rekening te combineren met een Bitpanda rekening om het beste uit twee werelden te halen.

Bitpanda’s internationale ambities

Bitpanda heeft veel succes geboekt en durfkapitalisten hebben dit ook opgemerkt. Onder meer de oprichter van PayPal, Peter Thiel, heeft via Valar Ventures een belang gekregen in Bitpanda. Verder heeft Bitpanda ook durfkapitaal opgehaald van DST Global, een investeringsbedrijf van Yuri Milner die bekend is geworden als investeerder in de Amerikaanse Robinhood trading app. Hierdoor beschikt Bitpanda al over een bedrijfswaarde van $1.2 miljard!

Met deze schatkist kan Bitpanda haar internationale ambities waarmaken door onder meer te internationaliseren. Ze zullen kantoren openen in Madrid, Barcelona, Parijs, Londen en Parijs. Belangrijkste markten in het vizier zijn Frankrijk, Spanje, Turkije, Italië en Polen.

Aangezien Bitpanda verder over een vergunning beschikt om te opereren als een investeringsbedrijf kan Bitpanda ook, zoals bij de Robinhood app, fractionele digitale aandelen en ETF’s kunnen gaan aanbieden aan haar gebruikers. Het wordt interessant om de verdere ontwikkeling van Bitpanda te volgen.

Bitpanda Conclusie

Bitpanda is een compleet beleggings- en betalingsplatform onder ontwikkeling die sinds het begin zeer veel vooruitgang heeft geboekt. Bitpanda is veel meer dan een crypto exchange, het is een financiële dienstverlener die wellicht in de toekomst zelfs kan uitgroeien tot een internationale digitale neobank. De kosten van het reguliere platform zijn wat aan de hoge kant, echter als Bitpanda Plus klant in combinatie met het gebruik van de Bitpanda BEST en de Bitpanda Pro exchange kunnen deze significant omlaag worden gebracht. Nederlanders zouden verder een Bitpanda rekening met een Bitvavo rekening kunnen combineren. We kunnen in ieder geval Bitpanda aan onze lezers aanraden.

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Photo by Dimitry Anikin on Unsplash

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 27, 2022
3,5 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min