Bitpanda Review

Nov 24, 2022
Aanbieding: 

Samenvatting van onze Bitpanda review: de redactie van bestebank.org heeft de ontwikkeling van Bitpanda vanaf het begin gevolgd. Bitpanda is uitgegroeid tot een betrouwbaar betaal- en beleggingsplatform inclusief een digitale beurs. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen, Oostenrijk.

bitpanda review

In een notendop: Bitpanda heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt en biedt een compleet, zeer gebruiksvriendelijk betalingsplatform met een digitale handelsbeurs. Je kunt hier niet alleen digitale valuta (bitcoin) verhandelen, maar ook edelmetalen (goud, zilver), fractionele aandelen (Apple, Coinbase, enz) en ETF’s (rare, metals, gold miners, enz). Het beschikt over verschillende betalingsdiensten, een professioneel beleggingsplatform en een Visa betaalkaart voor haar gebruikers. Bitpanda beschikt bovendien over een Crypto Custody en Proprietary Trading licentie van BaFin, de Duitse financiële toezichthouder. We kunnen onze lezers aanbevelen om deze Weense dienst eens te evalueren en wellicht te combineren met de Nederlandse Bitvavo beurs. De Bitvavo dienst is gemakkelijker en goedkoper (max. fee voor iedereen 0.25%) biedt ook een crypto staking dienst aan, maar beschikt niet over een betalingsplatform met een mooie Visa-betaalkaart, crypto index fondsen, aandelen, ETF´s en goud. Hieronder in de video, kun je de laatste innovatie zien van Bitpanda, de Bitpanda Card:

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card

Introductie tot Bitpanda

Bitpanda werd aanvankelijk opgestart als een makelaarsbedrijf voor bitcoin onder de naam Coinimal, maar de oprichters Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer veranderde de naam al snel naar Bitpanda. Bitpanda is binnen een korte tijd verder ontwikkeld tot een digitale handelsbeurs voor het verhandelen van digitale activa. Het platform beschikt over meer dan 2 miljoen gebruikers en het bedrijf heeft al meer dan 330+ medewerkers. Bitpanda is een gereguleerde PSD2-betalingsdiensverlener die onder meer iDeal betalingen ondersteunt. Voordat we verder gaan met de bespreking van de diensten, beginnen we met twee specifieke diensten die Bitpanda’s platform bijzonder maken.

Bitpanda Savings Plan

Onze Bitpanda review is vooral lovend over het Bitpanda Savings plan. De beste dienst van Bitpanda is volgens ons het Bitpanda Savings Plan. Dit stelt de gebruiker in staat om een automatische Bitcoin DCA-methode in te stellen. Je geeft hierbij je IBAN op van je bankrekening en stelt vervolgens in hoeveel je wekelijks of maandelijks wilt sparen in bitcoin. Bitpanda zal dan wekelijks of maandelijks automatisch euro van de rekening afschrijven en omwisselen voor bitcoin op je Bitpanda Bitcoin wallet. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om te sparen in een andere valuta of meerdere spaarprogramma’s te activeren. Je zou onder meer automatisch kunnen beleggen in een Bitpanda Crypto Index fonds. Niettemin, we raden onze lezers aan om alleen te beleggen in bitcoin. Voor meer informatie: welke crypto zal ik kopen?

Bitpanda Crypto Index fondsen

Wilt je toch blootstelling krijgen over een reeks crypto. Dan is het voor Bitpanda gebruikers mogelijk om automatisch te investeren in een portefeuille of fonds van verschillende cryptovaluta. Een Bitpanda Crypto Index 5 fonds zal op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit automatisch in de top 5 van cryptovaluta beleggen. Het fonds balanceert automatisch de verhouding van de cryptovaluta. Er zijn drie mogelijkheden, het eerder genoemde BCI5 fonds, maar ook de BCI10 of BCI25 fondsen, die respectievelijk automatisch voor je belegt in de top 10 en top 25 cryptomunten en deze verhouding voor je balanceert. Dit is de beste manier om blootstelling te krijgen tot de markt. Handel niet in digitale activa waaronder tokens en cryptomunten, maar beleg via een crypto index van Bitpanda. Hieronder in de video krijg je een goede uitleg over deze diensverlening van Bitpanda:

Update: Bitpanda biedt nu ook specialistische crypto index fondsen die gericht zijn op een sector. De volgende nieuwe crypto index fondsen zijn er nu beschikbaar: Metaverse, Infrastructure, Smart Contracts and Decentralised Finance (DeFi).

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Welke diensten biedt Bitpanda verder aan?

Het Bitpanda platform beschikt over de volgende diensten en mogelijkheden:

  • Beheerde wallets voor meer dan 50 verschillende digitale valuta: BTC, LTC, ETH, AVAX, ADA, DOT, UNI, XRP, LINK, DOGE, VET, XLM, ATOM, TRX, XEM, ALGO, TXZ, FIL, NEO, CHZ, BAT, REN, ZEC, YFI, etc.
  • Beheerde wallets voor buitenlandse valuta: EUR, USD, CHF, etc.
  • Beheerde wallets voor stablecoins: USDC, USDT.
  • Beheerde wallets voor edelmetalen. De verzekerde opslagkosten bedragen 0.0125% voor goud en 0.025% voor zilver en ander edelmetaal.
  • Een Swap-dienst waardoor je gemakkelijk activa voor elkaar kunt uitwisselen.
  • Een Visa betaalkaart die automatisch gekoppeld is aan je Bitpanda Bitcoin of een andere crypto wallet van wens. Je kunt gewoon direct met bitcoin in de winkel betalen. Visa en Bitpanda zorgen automatisch voor de conversie naar euro voor de winkelier.
  • Bitpanda Pay – hoewel de handelsrekeningen nog niet over een IBAN-rekening beschikt, is het wel al mogelijk om vanuit de Euro wallet geld over te maken naar andere IBAN-rekeningen voor onder meer het doen van betalingen.
  • Bitpanda Pro – professioneel handelsplatform met het orderboek en de grafieken voor de ervaren handelaren.
  • Bitpanda Plus – is een exclusieve dienstverlening voor de vermogende gebruiker die onder meer veel geld wil beleggen of verhandelen op de Bitpanda beurs. De gebruiker moet dan wel over een vermogen beschikken van €500,000 of €100,000 storten. Je zult hierdoor een account manager krijgen, voordelige premiums en betere handelsvoorwaarden.
  • Bitpanda app – natuurlijk beschikt Bitpanda over een mooie smartphone app.

Hieronder kun je een video zien met een overzicht van het Bitpanda platform:

https://youtu.be/VwzBj90oqTM

Bitpanda’s token en kosten

Het BEST token ecosysteem is een beloningsmechanisme voor de gebruikers van het platform om vooral kortingen te krijgen op de premiums ofwel de handelscommissie.

Echter, hier komen we wel bij een minpunt. BEST maakt het gebruik van het platform goedkoper, maar de standaard commissie is gewoon hoog. Bitpanda berekent een handelscommissie van 1.49%. Alleen gebruikers van het Bitpanda Pro platform genieten van een lage maximale fee van 0.1 % en hebben verder nut van BEST. Nederlanders die niet gebruik willen maken van een professioneel handelsplatform en gewoon makkelijk bitcoin willen kopen, kunnen dan het beste Bitvavo gebruiken. Die rekent gewoon voor iedereen een lage handelscommissie (0.25%). Deze scheiding in commissies is gewoon minder en dient voor het financieren van het BEST ecosysteem en respectieve beloningen.

De reden volgens Bitpanda waarom er een verschil is tussen het platform en de Bitpanda Pro beurs heeft te maken met het feit dat Bitpanda een hier prijsgarantie biedt van 60 secondes; terwijl op Bitpanda Pro er geen prijsgarantie is aangezien er daar direct met andere gebruikers wordt gehandeld via het orderboek voor de actuele marktkoers. De handelscommissie bedraagt daar dan ook 0.1% en 0.2%. Bitpanda gebruikers kunnen het beste gewoon op Bitpanda Pro inkopen, maar goed dat is minder gebruiksvriendelijk. Het is in deze zin dat Nederlanders kunnen overwegen om een Bitvavo rekening te combineren met een Bitpanda rekening om het beste uit twee werelden te halen.

Bitpanda’s internationale ambities

Bitpanda heeft veel succes geboekt en durfkapitalisten hebben dit ook opgemerkt. Onder meer de oprichter van PayPal, Peter Thiel, heeft via Valar Ventures een belang gekregen in Bitpanda. Verder heeft Bitpanda ook durfkapitaal opgehaald van DST Global, een investeringsbedrijf van Yuri Milner die bekend is geworden als investeerder in de Amerikaanse Robinhood trading app. Hierdoor beschikt Bitpanda al over een bedrijfswaarde van $1.2 miljard!

Met deze schatkist kan Bitpanda haar internationale ambities waarmaken door onder meer te internationaliseren. Ze zullen kantoren openen in Madrid, Barcelona, Parijs, Londen en Parijs. Belangrijkste markten in het vizier zijn Frankrijk, Spanje, Turkije, Italië en Polen.

Aangezien Bitpanda verder over een vergunning beschikt om te opereren als een investeringsbedrijf kan Bitpanda ook, zoals bij de Robinhood app, fractionele digitale aandelen en ETF’s kunnen gaan aanbieden aan haar gebruikers. Het wordt interessant om de verdere ontwikkeling van Bitpanda te volgen.

Bitpanda Review – Conclusie

Bitpanda is een compleet beleggings- en betalingsplatform onder ontwikkeling die sinds het begin zeer veel vooruitgang heeft geboekt. Bitpanda is veel meer dan een crypto exchange, het is een financiële dienstverlener die wellicht in de toekomst zelfs kan uitgroeien tot een internationale digitale neobank. De kosten van het reguliere platform zijn wat aan de hoge kant, echter als Bitpanda Plus klant in combinatie met het gebruik van de Bitpanda BEST en de Bitpanda Pro exchange kunnen deze significant omlaag worden gebracht. De Bitvavo Savings Plan, Crypto Index fondsen en betaalkaart zijn diensten die een unieke meerwaarde bieden. Verder kunnen gebruikers een gespreide portefeuille beheren bij Bitpanda in niet alleen bitcoin, maar ook aandelen, ETF´s en edelmetalen. Onze ervaringen met Bitpanda zijn uitstekend en de internationale reviews over Bitpanda zijn lovend. Nederlanders zouden verder een Bitpanda rekening met een Bitvavo rekening kunnen combineren. We kunnen in ieder geval Bitpanda aan onze lezers aanraden.

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min