Bitpanda Review, Bitpanda verlaat Nederland, zal ik overstappen naar Bitvavo?

Jun 11, 2024
Aanbieding: 

Samenvatting van onze Bitpanda review: Bitpanda heeft een prima beleggingsplatform opgezet, maar stopt met het aanbieden van haar diensten in Nederland. Zal ik van Bitpanda overstappen naar Bitvavo?

Waarom zou ik overstappen van Bitpanda naar Bitvavo? BELANGRIJK: in het begin van 2024 heeft Bitpanda aangekondigd de Nederlandse markt te verlaten. Het is als een inwoner van Nederland niet meer mogelijk om een rekening bij Bitpanda te openen. Vanaf 1 februari zullen ook bestaande Nederlandse klanten de rekening moeten sluiten. Ze hebben tot 26 februari de tijd om hun tegoeden op te nemen of te storten naar Bitvavo. Bitpanda beveelt haar gebruikers aan om over te stappen naar Bitvavo. Bitvavo is een goedkopere, meer liquide en gereguleerde digitale activa exchange. Bitpanda beschikt niet over een DNB-registratie. Bitvavo biedt Nederlandse Bitpanda rekeninghouders een overstapservice aan. Waarom zou ik van Bitpanda overstappen naar Bitvavo? Lees onze uitgebreide Bitvavo review.

Introductie tot deze Bitpanda review

bitpanda review

In een notendop over Bitpanda: de redactie van bestebank.org heeft de ontwikkeling van Bitpanda vanaf het begin gevolgd. Bitpanda is uitgegroeid tot een betrouwbaar betaal- en beleggingsplatform inclusief een digitale beurs. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Bitpanda heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt en biedt een compleet, zeer gebruiksvriendelijk betalingsplatform met een digitale handelsbeurs. Je kunt hier niet alleen digitale valuta (bitcoin) verhandelen, maar ook edelmetalen (goud, zilver), fractionele aandelen (Apple, Coinbase, enz) en ETF’s (rare, metals, gold miners, enz). Het beschikt over verschillende betalingsdiensten, een professioneel beleggingsplatform en een Visa betaalkaart voor haar gebruikers. Bitpanda beschikt bovendien over een Crypto Custody en Proprietary Trading licentie van BaFin, de Duitse financiële toezichthouder. We kunnen onze Belgische lezers aanbevelen om deze Weense dienst eens te evalueren en wellicht te combineren met de Nederlandse Bitvavo beurs. De Bitvavo exchange is trouwens gemakkelijker en goedkoper (max. fee voor iedereen 0.25%) biedt verder ook ondersteuning voor o.a. periodieke aankopen crypto staking, trading bots; echter beschikt niet over een Visa-betaalkaart, fractionele aandelen, ETF´s en edelmetalen zoals goud. Hieronder in de video, kun je de laatste toevoeging zien van Bitpanda op haar platform, de Bitpanda Card:

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card

Achtergrondinformatie over Bitpanda

Bitpanda werd aanvankelijk opgestart als een makelaarsbedrijf voor bitcoin onder de naam Coinimal, maar de oprichters Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer veranderde de naam al snel naar Bitpanda. Bitpanda is binnen een korte tijd verder ontwikkeld tot een digitale handelsbeurs voor het verhandelen van digitale activa. Het platform beschikt over meer dan 2 miljoen gebruikers en het bedrijf heeft al meer dan 330+ medewerkers. Bitpanda is een gereguleerde PSD2-betalingsdiensverlener die onder meer iDeal betalingen ondersteunt. Voordat we verder gaan met de bespreking van de diensten, beginnen we met twee specifieke diensten die Bitpanda’s platform bijzonder maken.

Bitpanda Savings Plan

Onze Bitpanda review is vooral lovend over het Bitpanda Savings plan. De beste dienst van Bitpanda is volgens ons het Bitpanda Savings Plan. Dit stelt de gebruiker in staat om een automatische Bitcoin DCA-methode in te stellen. Je geeft hierbij je IBAN op van je bankrekening en stelt vervolgens in hoeveel je wekelijks of maandelijks wilt sparen in bitcoin. Bitpanda zal dan wekelijks of maandelijks automatisch euro van de rekening afschrijven en omwisselen voor bitcoin op je Bitpanda Bitcoin wallet. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om te sparen in een andere valuta of meerdere spaarprogramma’s te activeren. Je zou onder meer automatisch kunnen beleggen in een Bitpanda Crypto Index fonds. Niettemin, we raden onze lezers aan om alleen te beleggen in bitcoin. Voor meer informatie: welke crypto zal ik kopen?

Bitpanda review, de Crypto Index fondsen

Wilt je toch blootstelling krijgen over een reeks crypto. Dan is het voor Bitpanda gebruikers mogelijk om automatisch te investeren in een portefeuille of fonds van verschillende cryptovaluta. Een Bitpanda Crypto Index 5 fonds zal op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit automatisch in de top 5 van cryptovaluta beleggen. Het fonds balanceert automatisch de verhouding van de cryptovaluta. Er zijn drie mogelijkheden, het eerder genoemde BCI5 fonds, maar ook de BCI10 of BCI25 fondsen, die respectievelijk automatisch voor je belegt in de top 10 en top 25 cryptomunten en deze verhouding voor je balanceert. Dit is de beste manier om blootstelling te krijgen tot de markt. Handel niet in digitale activa waaronder tokens en cryptomunten, maar beleg via een crypto index van Bitpanda. Hieronder in de video krijg je een goede uitleg over deze diensverlening van Bitpanda:

Update: Bitpanda biedt nu ook specialistische crypto index fondsen die gericht zijn op een sector. De volgende nieuwe crypto index fondsen zijn er nu beschikbaar: Metaverse, Infrastructure, Smart Contracts and Decentralised Finance (DeFi).

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Welke diensten biedt Bitpanda verder aan?

Het Bitpanda platform beschikt over de volgende diensten en mogelijkheden:

 • Beheerde wallets voor meer dan 50 verschillende digitale valuta: BTC, LTC, ETH, AVAX, ADA, DOT, UNI, XRP, LINK, DOGE, VET, XLM, ATOM, TRX, XEM, ALGO, TXZ, FIL, NEO, CHZ, BAT, REN, ZEC, YFI, etc.
 • Beheerde wallets voor buitenlandse valuta: EUR, USD, CHF, etc.
 • Beheerde wallets voor stablecoins: USDC, USDT.
 • Beheerde wallets voor edelmetalen. De verzekerde opslagkosten bedragen 0.0125% voor goud en 0.025% voor zilver en ander edelmetaal.
 • Een Swap-dienst waardoor je gemakkelijk activa voor elkaar kunt uitwisselen.
 • Een Visa betaalkaart die automatisch gekoppeld is aan je Bitpanda Bitcoin of een andere crypto wallet van wens. Je kunt gewoon direct met bitcoin in de winkel betalen. Visa en Bitpanda zorgen automatisch voor de conversie naar euro voor de winkelier.
 • Bitpanda Pay – hoewel de handelsrekeningen nog niet over een IBAN-rekening beschikt, is het wel al mogelijk om vanuit de Euro wallet geld over te maken naar andere IBAN-rekeningen voor onder meer het doen van betalingen.
 • Bitpanda Pro – professioneel handelsplatform met het orderboek en de grafieken voor de ervaren handelaren. Deze kan ook worden gekoppeld aan een crypto trading bot als ondersteuning voor het beheren van de cryptohandel op het handelsplatform.
 • Bitpanda Plus – is een exclusieve dienstverlening voor de vermogende gebruiker die onder meer veel geld wil beleggen of verhandelen op de Bitpanda beurs. De gebruiker moet dan wel over een vermogen beschikken van €500,000 of €100,000 storten. Je zult hierdoor een account manager krijgen, voordelige premiums en betere handelsvoorwaarden.
 • Bitpanda Business. De gebruiker kan ook een zakelijke rekening openen bij Bitpanda.
 • Bitpanda app – natuurlijk beschikt Bitpanda over een mooie smartphone app.
 • Bitpanda ondersteunt de meeste beheerplatforms voor crypto trading bots.
 • Bitpanda ondersteunt cryptoportfolio & tax reporting software zodat een belastingrapport met alle belangrijke feiten binnen 5 minuten klaar staat om verder in te dienen bij de belastingdienst tijdens de jaarlijkse belastingopgave.

Hieronder kun je een video zien met een overzicht van het Bitpanda platform:

https://youtu.be/VwzBj90oqTM

Bitpanda review, over de token en kosten

Het BEST token ecosysteem is een beloningsmechanisme voor de gebruikers van het platform om vooral kortingen te krijgen op de premiums ofwel de handelscommissie.

Echter, hier komen we wel bij een minpunt. BEST maakt het gebruik van het platform goedkoper, maar de standaard commissie is gewoon hoog. Bitpanda berekent een handelscommissie van 1.49%. Alleen gebruikers van het Bitpanda Pro platform genieten van een lage maximale fee van 0.1 % en hebben verder nut van BEST. Nederlanders die niet gebruik willen maken van een professioneel handelsplatform en gewoon makkelijk bitcoin willen kopen, kunnen dan het beste Bitvavo gebruiken. Die rekent gewoon voor iedereen een lage handelscommissie (0.25%). Deze scheiding in commissies is gewoon minder en dient voor het financieren van het BEST ecosysteem en respectieve beloningen. BEST zou trouwens ook als een ongereguleerd effect worden beschouwd. Over het algemeen moet een exchange token met veel argwaan worden bekeken.

De reden volgens Bitpanda waarom er een verschil is tussen het platform en de Bitpanda Pro beurs heeft te maken met het feit dat Bitpanda een hier prijsgarantie biedt van 60 secondes; terwijl op Bitpanda Pro er geen prijsgarantie is aangezien er daar direct met andere gebruikers wordt gehandeld via het orderboek voor de actuele marktkoers. De handelscommissie bedraagt daar dan ook 0.1% en 0.2%. Bitpanda gebruikers kunnen het beste gewoon op Bitpanda Pro inkopen, maar goed dat is minder gebruiksvriendelijk. Het is in deze zin dat Nederlanders kunnen overwegen om een Bitvavo rekening te combineren met een Bitpanda rekening om het beste uit twee werelden te halen.

Bitpanda staking

De Bitpanda Staking dienstverlening stelt gebruikers van het platform in staat om the participeren in de validering van Proof of Stake blockchains waarover een passieve vergoeding wordt verdiend. Crypto staking komt met risico´s en een gebruiker loopt het risico om de inleg te verliezen. Doe altijd goed je eigen onderzoek alvorens gebruikt te maken van een crypto staking dienstverlening. De Bitvavo Staking Rewards kun je hieronder in het overzicht bekijken. Bitpanda garandeert niet de uitkering van deze rewards.

Bitpanda Staking Rewards

Op dit moment worden er 16 tokens aangeboden waarover wekelijks een staking reward wordt verdiend bij Bitpanda. Er zullen steeds nieuwe tokens worden toegevoegd:

COINESTIMATED REWARDS
 Cardano ADA3 – 5 %
 Tron TRX5 – 7 %
Tezos XTZ6 – 8 %
Solana SOL4 – 6 %
 Polkadot DOT10 – 12 %
 Polygon MATIC5 – 7 %
 Cosmos ATOM8 – 10 %
 The Graph GRT9 – 12 %
Kusama KSM12 – 14 %
 Near NEAR9 – 11 %
 Avalanche AVAX6 – 8 %
 Aave AAVE5 – 7 %
Elrond EGLD8 – 10 %
Flow FLOW4 – 6 %
 Kava KAVA15 – 17 %
 ApeCoin APE100 %* 
Secret SCRT25 % 

*Promotional period until Jan. 17, 2023. APR may change with market movements.

Bitpanda Leverage Trading

Bitpanda Leverage is een dienst die de gebruikers toegang biedt tot meer dan 10 hefboomposities, met de optie om short of long te gaan op BTC, ETH en andere crypto activa. Als de prijs van Bitcoin met 10% stijgt, daalt de prijs van Bitcoin 1x Short met 10%, en de prijs van Bitcoin 2x Long stijgt tot 20%. Simpel gezegd betekent dit dat beleggers een shortpositie kunnen openen op een onderliggende cryptocurrency als ze denken dat de cryptoprijs zou kunnen dalen, of een longpositie kunnen openen als ze verwachten dat de prijzen zullen stijgen.

Bitpanda Pro Trading

Bitpanda Pro is een handelsplatform voor professionals en bedrijven waar ze kunnen handelen in verschillende crypto activa en natuurlijk ook handelsbots kunnen verbinden met de API.

Bitpanda Custody

Bitpanda beschikt ook over een verzekerde opslagoplossing (Marsh) voor institutionele en professionele partijen. Bitpanda beschikt over de TrustVault wallet technology die voorziet in een uitstekende veiligheidsarchitectuur voor de opslag van digitale activa. Het is een aparte bedrijfsactiviteit en wordt verzorgd door een Bitpanda entiteit het Verenigd Koninkrijk met een licentie van de UK Financial Conduct Authority. Bitpanda Custody voorziet o.a. banken en andere financiële instellingen over de mogelijkheid om hun klanten een defi- en crypto-handelsplatform aan te bieden. Bitpanda voorziet verder in een whitelabel-oplossing voor deze type klanten. Impressive…

Deutsche Bank en Bitpanda samenwerking

Het jaar 2024 markeert een belangrijke mijlpaal in de crypto industrie met een grote verschuiving in houding, aanpak en adoptie door instituties. Voor het eerst werkt een grote internationale bank nauw samen met een crypto bedrijf: Deutsche Bank. Deutsche Bank biedt real-time betalingsdiensten, inclusief lokale IBANs voor Duitse Bitpanda-gebruikers. Deze samenwerking onderstreept de kracht van Bitpanda’s merk, reputatie en betrouwbaarheid. Samen met Deutsche Bank verhogen ze de industriestandaard en bevorderen ze de integratie van crypto met de traditionele financiële sector.

Is Bitpanda veilig en betrouwbaar?

We hebben vanaf het begin van Bitpanda´s oprichting de ontwikkeling van dit bedrijf gevolgd en gebruik gemaakt van het platform. De ontwikkeling is simpelweg indrukwekkend. Bitpanda heeft een zeer veilige en betrouwbare dienstverlening ontwikkeld en het is dan ook niet vreemd dat het team van Bitpanda veel durfkapitaal heeft opgehaald van bekende investeerders. De samenwerking van Deutsche Bank met Bitpanda is verder uitermate bijzonder te noemen dat verder aangeeft dat Bitpanda een veilig en betrouwbaar platform heeft opgebouwd.

Bitpanda’s internationale ambities, maar niet voor Nederland

Bitpanda heeft veel succes geboekt en durfkapitalisten hebben dit ook opgemerkt. Onder meer de oprichter van PayPal, Peter Thiel, heeft via Valar Ventures een belang gekregen in Bitpanda. Verder heeft Bitpanda ook durfkapitaal opgehaald van DST Global, een investeringsbedrijf van Yuri Milner die bekend is geworden als investeerder in de Amerikaanse Robinhood trading app. Hierdoor beschikt Bitpanda al over een bedrijfswaarde van $1.2 miljard!

Met deze schatkist kan Bitpanda haar internationale ambities waarmaken door onder meer te internationaliseren. Ze zullen kantoren openen in Madrid, Barcelona, Parijs, Londen en Parijs. Belangrijkste markten in het vizier zijn Frankrijk, Spanje, Turkije, Italië en Polen.

Aangezien Bitpanda verder over een vergunning beschikt om te opereren als een investeringsbedrijf kan Bitpanda ook, zoals bij de Robinhood app, fractionele digitale aandelen en ETF’s kunnen gaan aanbieden aan haar gebruikers. Het wordt interessant om de verdere ontwikkeling van Bitpanda te volgen.

Het is natuurlijk wel zuur dat Bitpanda de Nederlandse markt heeft verlaten en inwoners van Nederland niet meer aan boord neemt. Het is natuurlijk geen goede marketing om verder de rekeningen van Nederlanders af te sluiten. Deze zet is weer in het voordeel van Bitvavo. Bitvavo zal alle Nederlandse klanten overnemen en een overstapservice aanbieden.

Waarom zou ik overstappen van Bitpanda naar Bitvavo?

Bitvavo is wereldwijd de meest liquide euro bitcoin exchange. De eurohandelsvolumes op Bitvavo zijn indrukwekkend. Over het algemeen is het gewoon goedkoper en gemakkelijker om te handelen op Bitvavo. Als vuistregel is het gewoon verstandig om gebruik te maken van een Nederlandse exchange voor de aan- en verkoop van bitcoin of andere digitale activa. Voor meer informatie: lees onze Bitvavo Review.

Bitpanda Review – Conclusie

Bitpanda is een compleet beleggings- en betalingsplatform onder ontwikkeling die sinds het begin zeer veel vooruitgang heeft geboekt. Bitpanda is veel meer dan een crypto exchange, het is een financiële dienstverlener die wellicht in de toekomst zelfs kan uitgroeien tot een internationale digitale neobank. De kosten van het reguliere platform zijn wat aan de hoge kant, echter als Bitpanda Plus klant in combinatie met het gebruik van de Bitpanda BEST en de Bitpanda Pro exchange kunnen deze significant omlaag worden gebracht. Echter, de redactie vindt het gebruik van een eigen exchange token potentieel risicovol en beveelt haar lezers aan om over het algemeen het gebruik van exchange tokens te mijden. Dit is volgens de redactie het grootste nadeel met het gebruik van Bitpanda. De Bitvavo Savings Plan, Crypto Index fondsen en betaalkaart zijn diensten die wel een unieke meerwaarde bieden. Verder kunnen gebruikers een gespreide portefeuille beheren bij Bitpanda in niet alleen bitcoin, maar ook aandelen, ETF´s en edelmetalen. Onze eigen ervaringen met Bitpanda zijn uitstekend en de internationale reviews over Bitpanda zijn zeer lovend. Duitse klanten worden zelfs op hun wenken bedient met de bankinfrastructuur van Deutsche Bank. Nederlanders die in in Nederland wonen kunnen helaas geen rekening meer openen bij Bitpanda. Nederlanders en natuurlijk ook Belgen die niet woonachtig zijn in Nederland, zouden verder een Bitpanda rekening met een Bitvavo rekening kunnen combineren.

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min