cer crypto ratings

Bitstamp Review over de voor- en nadelen van deze exchange

Jan 6, 2024
Aanbieding: 

Bitstamp Review 2024. Dit artikel is een review over de dienstverlening van Bitstamp. We zullen o.a. de voor- en nadelen van Bitstamp behandelen en ook alternatieve exchanges bespreken. Is Bitstamp betrouwbaar?

In het kort: Bitstamp heeft sinds haar oprichting in 2011 een imposante track record opgebouwd en behoort tot de beste bitcoin spot exchanges in de wereld. De exchange beschikt over een AA-status met top scores op het gebied van veiligheid en professionaliteit. Bitstamp heeft een imposante reeks van samenwerkingsverbanden. Bitstamp is voor iedereen geschikt, maar zal vooral de veeleisende institutionele beleggers, bedrijven en professionele handelaren bekoren. Bitstamp concurreert hier vooral voor klanten met ByBit en Kraken. Een goed alternatief voor de Bitstamp exchange is Bitvavo als het gaat om een de handel van bitcoin in euro´s op de spotmarkt. Ben je als handelaar op zoek naar termijncontracten (futures markten) dan zijn de beurzen van ByBit en Kraken prima alternatieven voor Bitstamp.

Bitstamp Review – Wat is de track record van deze exchange?

bitstamp

Bitstamp is een belangrijke crypto exchange met een hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Bitstamp heeft ook kantoren in Luxemburg en de Verenigde Staten. Belangrijk om te vermelden voor Nederlandse klanten is dat Bitstamp een registratie heeft bij DNB. Bitstamp opereert legaal in Nederland. Om de reputatie van Bitstamp te bepalen, is het goed om eens in de lange geschiedenis te duiken en een aantal mijlpalen te belichten. Bitstamp heef een rijke en goede ontwikkelingsgeschiedenis.

Bitstamp is al sinds augustus 2011 actief en heeft sindsdien haar aanbod van digitale activa flink uitgebreid. Inderdaad, Bitstamp is een van de eerste bitcoin exchanges en heeft een belangrijke rol gespeeld om bitcoin verhandelbaar te maken binnen Europa. Bitstamp heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het verwezenlijken van een Europese bitcoinmarkt.

Bitstamp is opgericht door twee Slovenen, Nejc Kodrič en Damijan Merlak om aanvankelijk een Bitcoin exchange in Slovenië te openen. Toen der tijd was de beruchte MT.GOX exchange in Japan nog actief en dominant, echter deze nu bankroete exchange accepteerde geen euro´s. Er was duidelijk behoefte aan een bitcoin handelsbeurs die fatsoenlijk euro’s kon accepteren en omzetten naar bitcoin. Njec en Damijan hebben hier verandering in gebracht. Voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van de dienstverlening werkte de Sloven al snel samen met Bitgo als de custodian van de activa.

Vanwege allerlei beperkingen verhuisde Bitstamp in 2013 een gedeelte van hun werkzaamheden naar het Verenigd Koninkrijk. Ze werden daar door de financiële autoriteiten niet gereguleerd aangezien bitcoin niet als een valuta werd beschouwd. Ze beseften dat dit potentieel zeer problematisch zou worden en de leiding van Bitstamp besloot daarop om zichzelf te reguleren alsof het een financiële instelling was.  In september 2013 begon Bitstamp haar gebruikers te verifiëren en te vragen naar identiteitsbewijzen om zo mogelijke problemen met witwassen te vermijden.

Dankzij deze professionele pro-actieve aanpak kreeg Bitstamp als Bitcoin exchange veel meer legitimiteit en kon er uiteindelijk een volwaardige licentie van Luxemburg worden verkregen. Bitstamp kon vanaf April 2016 met de officiële payment institution licentie zonder problemen haar diensten in de hele Europese Unie verlenen. Om haar groei verder op een gezonde manier te financieren werkte Bitstamp samen met BnkToTheFuture.

Een andere belangrijke mijlpaal werd geboekt in 2017. De Amerikaanse CME Group includeerde de Bitstamp bitcoin koers in de Bitcoin Reference Rate voor de Bitcoin Futures contracten.  Het is dan ook niet vreemd dat de Zwitserse bankgroep Swissquote Group Holding SA in 2017 is gaan samenwerken met Bitstamp. In de Verenigde Staten werkt Bitstamp samen met de Silvergatebank.

Een andere belangrijke mijlpaal was dat een dochterbedrijf van Bitstamp Group SA in Luxemburg, Bitstamp USA Inc, een BitLicense heeft verkregen van de toezichthouder in New York.

Bitstamp werkt verder ook samen met CACEIS Investor Services, een onderdeel van Crédit Agricole SA) waarbij er wordt gewerkt aan het samenvloeien van bitcoin met de traditionele financiële markten.

Barclays Bank neemt een belang in Bitstamp

Bitstamp is in oktober van 2018 overgenomen door het Belgische investeringsbedrijf NXMH. Deze overname heeft verder niks veranderd aan de bedrijfsvoering van Bitstamp. Niettemin geeft het wel aan dat banken indirect betrokken zijn bij het opkopen van crypto exchanges. NXMH is een dochteronderneming van de Barclays Bank.

Uit bovenstaande blijkt al dat Bitstamp is uitgegroeid tot een betrouwbare financiële instelling voor bitcoin. Echter, op dit moment in 2022 kunnen er naast bitcoin 51 andere digitale activa veilig worden verhandeld. Bitstamp behoort qua veiligheid en professionaliteit dan ook tot de beste exchanges ter wereld. In 2022 werd Bitstamp opgenomen in het CVVC Global Report en wordt het beschouwd als een van de best presterende exchanges in de wereld. In de CryptoCompare Benchmark Report van oktober 2022 heeft Bitstamp een top 3 positie bereikt als een AA-exchange. Een AA-status, is de hoogste rank een exchange kan scoren.

Er zijn zo´n 2000 institutionele beleggers actief op Bitstamp. Bitstamp werkt verder samen met 15 banken. Bitstamp bedient hierdoor indirect 20 miljoen klanten. Verder beschikt Bitstamp zelf over zo´n 4 miljoen klanten. Bitstamp behoort daardoor ook tot de grootste internationale bitcoin exchanges. Voor meer informatie: bezoek Bitstamp.

Bitstamp Review – voor wie is Bitstamp bedoeld?

Bitstamp is in principe voor iedereen geschikt. Elke type belegger zal hier voordelig en veilig bitcoin en digitale activa kunnen verhandelen. Vanwege de ijzersterke reputatie en strategische samenwerkingsverbanden met financiële instellingen en banken, is Bitstamp zeer aantrekkelijk voor de professionele en institutionele handelaren. Bitstamp is ook een prima adres voor bedrijven die bitcoin willen toevoegen op de balans als een strategische monetaire reserve.

Bitstamp zal met name vele professionele beleggers bekoren. Beleggers kunnen rekenen op de stabiliteit van de service, hoge liquiditeit en verbinding via API (FIX, HTTP, WebSocket). Bitstamp Tradeview biedt professionals realtime informatie over de 52 digitale activa en een groot aantal analytische tools om geschikte handelsstrategieën uit te voeren. Hieronder kun je een video bekijken over Bitstamp´s tradeview:

Voor meer informatie: open hier gratis een particuliere rekening.

Bitstamp Business

Bitstamp bedient bedrijven en institutionele partijen via een zakelijke rekening. De zakelijke rekeningen van Bitstamp zijn aanpasbaar waardoor o.a. meerdere medewerkers toegang kunnen krijgen voor bepaalde rollen en taken. Bedrijven en institutionele partijen kunnen dus een op maat gemaakte Bitstamp Business account aanmaken en inrichten. Bitstamp Business account kan uitermate goed worden gebruikt door een family office, een broker, een beleggingsfonds en zelfs een neobank. Voor meer informatie: open hier gratis een zakelijke rekening.

Bitstamp Review – de kosten

De Bitstamp-commissies hebben betrekking op zowel crypto-handelskosten als die met betrekking tot stortingen en opnames. De tabel geeft een overzicht van de verschillende Bitstamp-vergoedingen die op de verschillende bewerkingen worden toegepast.

Handelskosten
Tot $10.000 0,5%, Tot $20.000 0,25%, Tot $100.000 0,24% Tot $200.000 0.20%, Tot $400.000 0.15 %, Tot $1,000,000 0.13%, Tot $20,000,000 0.10%, Tot $100,000,000 0.05%, etc.

SEPA-opnames

Elke SEPA-opname kost 3 euro, stortingen zijn gratis.

Bitstamp Earn

Wat te doen na aankoop van bitcoin of een andere crypto asset als het niet de bedoeling is om deze onmiddellijk te verkopen?

Welnu, sommige crypto-handelsplatforms zoals Bitstamp hebben deze vraag en behoefte van klanten beantwoord door een jaarlijkse rentevergoeding op specifieke crypto aan te bieden. Het systeem lijkt vaag op de rentedragende rekening, of depositorekening, die sommige traditionele banken voor hun klanten activeren om hen in staat te stellen jaarlijkse rente op te bouwen over de gestorte bedragen. Bitstamp Earn is daarom de tool waarmee een cryptocurrency-investeerder rente kan ontvangen op de aangehouden crypto-activa. Op dit moment biedt Bitstamp Earn slechts twee cryptocurrencies: Ether (ETH) en Algorand (ALGO), maar er komen er nog meer aan.

Hoe Bitstamp Earn werkt. De uitwisseling heeft stakingspools gecreëerd waar het de ETH en ALGO van klanten verzamelt, en in ruil daarvoor erkent het respectievelijk 4,82% (APR) en 5% (APY).

Bitstamp Review – Hoe verloopt de account registratie?

Het registratieproces is eenvoudig. Een gebruiker moet eerst bepalen of de rekening op zakelijke of persoonlijke titel moet worden geregistreerd. Vervolgens neemt Bitstamp je vanzelf door het registratieproces waarbij de account ook direct wordt geverifieerd. Je zult de benodigde documentatie (KYC en AML) bij de hand moeten hebben om de account meteen goed op te zetten. Hieronder in de video krijg je een goede uitleg over hoe dit verloopt:

Vervolgens kun je euro´s storten naar je Bitstamp rekening. Hieronder kun je zien hoe dit werkt:

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitstamp?

De Bitstamp voordelen:

  • Het is een crypto exchange op institutioneel niveau
  • Uitstekende track record
  • Bitstamp heeft BitGo als custodian en vele institutionele partners
  • Zeer goede rates voor institutionele klanten en handelaren
  • Prima handelsapp met hoge score van klanten

De Bitstamp nadelen:

  • Voor kleine beleggers en handelaren is Bitstamp relatief duur (0.5% fee)
  • Relatief klein aanbod in digitale activa
  • Nog geen renterekening voor bitcoin, Bitstamp Earn dienst loopt achter in vergelijking met Bitvavo, Kraken of Bitfinex
  • Bitstamp biedt geen margin of future trading aan voor bitcoin
  • Geen Nederlandstalige ondersteuning


Bitstamp Review – Conclusie

Bitstamp behoort tot de beste bitcoin exchanges (AA-status). Men kan stellen dat het de beste Europese spot bitcoin exchange is. Bitstamp is voor Nederlandse beleggers een goed alternatief voor Kraken, Bybit Bitfinex, sowieso Coinbase en Binance. Bitstamp is de partij voor de serieuze traders en institutionele beleggers. Wellicht missen deze traders de margin en futures trading opties, echter deze instrumenten zijn uiterst risicovol. Vooral beleggers kunnen het beste op een goede spot exchange bitcoin kopen en gewoon voor de lange termijn vasthouden. Voor de doorsnee Nederlandse gebruiker die zoekt naar Nederlandse ondersteuning en voor kleine bedragen inkoopt, kan het beste naar een Nederlands alternatief voor Bitstamp kijken: Bitvavo. Bitvavo rekent standaard een lage commissie van 0.25% voor wie dan ook en komt met Nederlandstalige ondersteuning.

Bedrijven, beleggers, handelaren en instituties die serieus met grote bedragen in bitcoin willen stappen zullen zeker baat hebben van de dienstverlening van Bitstamp. Het is in dit opzicht alleen maar positief dat het aanbod van digitale activa relatief beperkt is. Bitcoin First, shitcoins later! Zeker, op bestebank raden we onze lezers aan om zich vooral te verdiepen in bitcoin. Bitcoin is het nieuwe decentrale solide geld in wording voor dit informatietijdperk. De rest van de cryptomarkt is een nieuw soort dot.com zeepbel van allerlei nieuwe blockchain tech projecten en oplichtingspraktijken waar een hoop risico´s aan vast zitten. Bitstamp scheidt het kaf van het koren en maakt het voor een belegger niet onnodig moeilijk met een enorm aanbod van tokens en coins.

Voor meer informatie: open hier gratis een persoonlijke of zakelijke rekening.

Wat is het beste alternatief voor Bitstamp?

Nederland beschikt over een uitstekende snel groeiende exchange in Amsterdam waar iedereen direct met iDEAL voordelig bitcoin kan kopen. Bitvavo in Amsterdam biedt een zeer liquide bitcoin eurospotmarkt aan waar voordelig en professioneel bitcoin kan worden verhandeld.

Ben je op zoek naar een liquide derivatenbeurs, meer trading opties en een breder aanbod aan crypto activa, dan is Bybit de betere partij. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min