goud kopen

Waar kan ik goedkoop goud kopen en waarom is dit verstandig?

Dec 5, 2023
Aanbieding: 

Is goud kopen verstandig? Waarom zou ik goud kopen en beleggen mensen in goud? Waar kan ik goedkoop goud kopen voor de beste prijs? Laten we beginnen met een uitgebreide samenvatting:

goedkoop goud kopen

Goedkoop goud kopen met iDEAL in Nederland bij Holland Gold of GoldRepublic is in deze tijden van slecht monetair beleid en bankencrisis een verstandige zet. Waarom? Goud is in tijden van financiële repressie met o.a. een ongelimiteerde geldverruimingspolitiek, hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid de beste conservatieve belegging ten dienste van ieders persoonlijke koopkrachtbehoud. Goud is solide geld en heeft een lange geschiedenis die aantoont dat het als bemiddelend monetair goed het vermogen van een samenleving het best heeft beschermd en verder economische stabiliteit heeft gebracht.

Centrale banken dekken hun eigen inflatiebeleid af met een goudvoorraad in het geval weer mis gaat. Goud kent immers geen tegenpartijrisico. De meeste banken zijn verder technisch bankroet. Tegoeden op een bankrekening zijn vorderingen op de bank die alleen tot €100.000 worden gedekt door een fragiel bankgarantiestelsel. De val van o.a. de Amerikaanse Silicon Valley Bank en de Zwitserse Credit Suisse zijn belangrijke voorbeelden die wijzen op de fragiliteit van het huidige fiat-geldstelsel en bankwezen.

Beleggen in goud is verstandig. Anno 2023 zijn we in een monetaire reset terechtgekomen dat als een Bretton Woods III moment in de geschiedenis kan worden beschouwd. Het Petrodollar systeem is op sterven na dood en de Petroyuan is al gelanceerd. Goud zal weer een rol spelen in de internationale handel voor olie en gas. In deze onzekere tijden is het kopen van goud een wezenlijk component van verstandig vermogensbeheer. Begin december 2023 haalde de goud met een koers van $2.075 per ons dan ook een nieuw record.

Waar zal ik goud kopen voor de beste prijs in Nederland? Nederlanders kunnen het beste goedkoop goud kopen met iDEAL bij vertrouwde Nederlandse makelaars. In het bijzonder kunnen we de volgende partijen aanbevelen: Holland Gold, GoldRepublic (beide met verzekerde kluiscomplexen buiten de EU) of The Silver Mountain (fysiek edelmetaal voor thuis). In het buitenland kunnen we Bullion Star aanbevelen voor de veilige en verzekerde opslag van het goud in Singapore. De Nederlandse overheid en de grenspolitie kan fysiek goud gemakkelijk confisqueren als een noodmaatregel tijdens een nieuwe financiële crisis. Spreid daarom risico´s bij het beleggen in goud.

Naast fysiek goud voor thuis en goud in opslag in het buitenland, zijn er ook gereguleerde digitale tokens op het internet in omloop die zijn afgedekt door fysiek goud. Tokenized goud of wel goud op de blockchain kan P2P worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld, Paxos Gold (PAXG) token wordt uitgegeven op een blockchain door een trustbedrijf in New York in samenwerking met Brink´s voor de verzekerde opslag van het goud in onderpand in Londen. Goud als onderpand gebruiken voor een lening of een passief rendement is prima voor elkaar te krijgen met deze tokens die zijn afgedekt door goud. Een ander voorbeeld is Tether Gold (XUAt). Op deze manier wordt goud goedkoper verhandelbaar en bruikbaar als een betaalmiddel vanuit een smartphone wallet applicatie of exchange applicatie.

Voor meer informatie over deze producten en diensten, lees onze Paxos Gold (PAXG) Review, lees onze Tether Gold (XUAt) Review of bezoek Holland Gold, bezoek The Silver Mountain en bezoek GoldRepublic. Kijk, vergelijk en wellicht combineer een aantal rekeningen en goudbeleggingsvormen die het beste bij je passen.

Aanbieding Holland Gold

Wanneer u een rekening heeft aangemaakt, krijgt u 25 euro korting bij uw eerste bestelling boven de 1000 euro. Kortingscode: BESTEBANK

Nu volgt een uitgebreide bespreking van alle mogelijke vragen omtrent het kopen van goud.

Goud kopen – sinds 2013 alle informatie op een rij

Er komen genoeg vragen op bij het kopen van goud. Sinds 2013 kunnen onze lezers hier alle informatie vinden over wat ze moeten weten over goud. Het is in feite de meest complete Nederlandse gids over goud en het kopen van goud (AUX). De doelstelling van deze uitvoerige gids is om alle belangrijke lezersvragen te beantwoorden, waaronder:

 • Waarom zou ik goud kopen? Is het beleggen in goud verstandig? Is het slim om goud te kopen en kun je dit zo maar doen?
 • Hoe of op welke manieren kan ik betrouwbaar en goedkoop goud kopen?
 • Waarom zou ik in Singapore goud kopen?
 • Waarom zou ik gebruik maken van een digital asset exchange voor het online kopen van goud tokens op een blockchain?
 • Wat is de geschiedenis van goud?
 • Hoe kan ik rente verdienen over mijn goud?
 • Kan ik 1 gram goud kopen?
 • Zal ik goud kopen of bitcoin; of beide activa aanschaffen en verhandelen?
 • Zal ik GLD of andere aandelen van een beursgenoteerd fonds kopen?

Laten we beginnen en alle vragen over het kopen van goud uitvoerig bespreken.

Waarom is goud kopen een verstandige zet?

Goud is altijd het geld geweest van de vrije markt met de beste eigenschappen om als hard geld welvaart over generaties te behouden in een land. Sinds het definitief loslaten van de gouden standaard in 1971 is er een nieuw experiment begonnen waarbij een fiat-valuta op basis van schuld (krediet) functioneert. Dit heeft gezorgd voor een exponentiële kredietexpansie die wereldwijd anno 2023 voor enorme hoeveelheid (> $246 biljoen) slecht renderende schuld heeft gezorgd. Een onvoorstelbare globale schuldenberg die nooit kan worden terugbetaald. De exponentiële expansie gaat door en heeft gezorgd voor zeepbellen in vooral de effectenmarkten (aandelen, obligaties en ander waardepapier). Aan effecten zitten nu enorme tegenpartijrisico’s. Een volgende recessie en crisis zal enorme gevolgen hebben voor o.a. de koersen van effecten en ook vastgoed. Crisis of niet, goud behoudt altijd waarde.

Verder, de Nederlandsche Bank beschikt zelf over een goudvoorraad als een vertrouwensanker wanneer het weer mis gaat. Het gaat de laatste tijd weer goed mis. De huidige monetair-politieke situatie met een nieuwe kinetische oorlog in de Oekraïne en een daadwerkelijke financieel-economische derde wereldoorlog met o.a. extreme sancties en confiscaties, luidt het einde in van het huidige fragiele schuldensysteem en het begin van een informeel Bretton Woods III systeem. Het is nu tijd om de juiste voorbereidingen te treffen.

Goud kopen in deze tijden is een conservatieve belegging ten dienste van koopkrachtbehoud. In politiek onrustige en financieel onzekere tijden kijken verstandige beleggers naar waar ze goud kunnen kopen en opslaan.

De belangrijkste redenen waarom beleggers goud kopen

Hieronder kun je een aantal redenen lezen waarom beleggers goud kopen met daarbij een aantal belangrijke historische feiten:

 • Goud heeft intrinsieke waarde met een lange monetaire geschiedenis.
 • Goud is altijd een belangrijk schaakstuk op het speelbord van verstandig vermogensbeheer geweest.
 • Goud wordt ten onrechte niet meer door de meeste burgers in het Westen als gezond geld beschouwd, hoewel de centrale banken nog steeds met dit edelmetaal schaken
 • Centrale banken in vooral Rusland en China kopen nu zo veel mogelijk goud op. Goud is het geld van de markt en het vertrouwensanker. De totale Chinese goudvoorraad wordt op zo’n 20.000 ton geschat. De Nederlandsche Bank beschikt over 600 ton goud. De huidige geopolitieke spanningen tussen Rusland, China en de Verenigde Staten zullen ervoor zorgen dat de dollar en het SWIFT steeds meer als een wapen zal worden gebruikt. De dollar zal steeds meer worden vermeden in internationale handel. Concreet voorbeeld: Russische FX-voorraden worden internationaal bevroren. Banken worden uit het SWIFT-systeem gezet. Banktegoeden van Russische oligarchen en bevolking worden bevroren. Rusland heeft als antwoord om de goud standaard in het land in ere te herstellen. Rusland heeft net zoals China grote goudreserves opgebouwd en werkt aan een Euraziatische goudmarkt onder de Moscow World Standard en de Moscow Gold Exchange. China heeft haar eigen interne goudmarkt onder toezicht van de Shanghai Gold Exchange. Tijdens de volgende Great Reset zullen de respectieve goudvoorraden en beurzen een belangrijke rol gaan spelen in de vorming van een alternatieve Oosterse goudmarkt. Het Oosten zal waarschijnlijk (gedeeltelijk) terugvallen op een goudstandaard wanneer de globale schuldenzeepbel in de geldmarkten knapt.
 • Goud is het solide geld van de vrije markt geweest en is door overheden en de centrale banken uiteindelijk opgeëist en uit circulatie genomen. Sinds 1914 zijn overheden gaan knoeien met de goudstandaard door deze ten tijden van oorlog op te heffen. Het is pas recentelijk in 1971 dat de Amerikaanse Dollar als wereldreservemunt definitief is losgekoppeld van goud. De Vietnamoorlog zorgde voor steeds meer oplopende schulden.
 • De goudstandaard limiteerde de Amerikaanse overheid om de oorlog te financieren zonder dat dit de status van de Dollar als reservemunt ondermijnde. Door het loslaten van de goudstandaard kon de Amerikaanse overheid, maar ook andere overheden in principe ongelimiteerd door inflatie goedkoper geld lenen en naar believe printen.
 • Het Westen, maar ook China, heeft nu enorme schulden opgebouwd die niet meer terugbetaald kunnen worden. Geld (fiat-valuta) wordt als schuld geschapen door commerciële banken en Centrale Banken.
 • Commerciële banken hadden voor de bankencrisis van 2008 steeds meer vrijheid en macht verkregen om de wereld te financialiseren en extreme risico’s te nemen. Dit culmineerde uiteindelijk tot de bankencrisis van 2008. Deze crisis is niet verholpen! Vele Europese banken leven nog steeds met de gevolgen. Bijvoorbeeld, de Deutsche Bank en de BNP  Parisbas bank, zijn anno 2022 zeer kwetsbaar (feitelijk bankroet) en kunnen een nieuwe bankencrisis veroorzaken.
 • Goud glanst in het licht van een nieuwe aankomende economische of geopolitieke crisis binnen de Europese Unie en de zorgwekkende globale financiële wanpraktijken van banken en overheden. Geldverruimingsprogramma’s, valuta-oorlogen met allerlei devaluaties, handelsoorlogen en nul tot negatieve rentetarieven zijn funest voor de lange termijn koopkracht van ons spaargeld. Koopkracht verlies door kruipende inflatie en belastingverhogingen maken het leven duurder. Elk jaar kunnen we steeds minder kopen voor het zelfde bedrag. Betrouwbaar goud kopen bij Holland Gold of GoldRepublic is in deze tijd een verstandige zet.
 • De opkomst van de Bitcoin als een alternatief gedistribueerd financieel systeem in bouw, en de bitcoins als een soevereine vorm van digitaal cryptogeld, heeft meer mensen aan het denken gezet over de werking van het huidige financiële systeem, het geld dat we gebruiken en goud. De werking van Bitcoin is geïnspireerd op de werking en functie van goud als een gezond financieel anker in de globale handel. Inzicht en kennis over de slechte staat van het huidige systeem zal leiden tot meer diversificatie naar veilige beleggingsinstrumenten zoals goud en Bitcoin. Het gaat niet om bitcoin of goud kopen, het gaat om diversificatie. Bitcoin en goud vullen elkaar nu aan en zijn in het huidige monetaire klimaat verstandige, maar verschillende type beleggingen binnen een gespreid beleggingsportefeuille. Goud kopen in Nederland bij Holland Gold in combinatie met bitcoin kopen bij Bitvavo, een goede Nederlandse exchange, wordt door meer en meer slimme beleggers en vermogensbeheerders gedaan. Onder andere de volgende Amerikaanse beleggers hebben zowel goud als bitcoin toegevoegd in hun portefeuille: Paul Tudor Jones, Raoul Pal, Dan Morehead, Micheal Novogratz, Dan Tapiero, Jim Rogers, Robert Kiyosaki, Mark Yusko, etc. kopen zowel goud als bitcoin.
 • Deze factoren betekenen dat het kopen van goud een wezenlijk bestandsdeel moet zijn van het vermogensbeheer van zowel slimme burgers als slimme overheden. Laat je niet afleiden door volatiele prijsveranderingen. In onzekere tijden is er geen veiligere belegging dan goud en bitcoin als het solide geld van de toekomst. Het zijn verzekeringspolissen tegen een falend monetair beleid van overheden en centrale banken met de uiteindelijke ineenstorting van de huidige fiat-schuldenberg.

Hoe en waar zal ik goud kopen?

Wil jij goedkoop goud kopen om jouw vermogen te beschermen? Hier schetsen we een aantal mogelijkheden over hoe en waar jij voordelig en slim goud kunt kopen als een belegging:

Goud op rekening kopen en in een kluis in het buitenland opslaan:

Een probleem waarmee de burger te maken heeft is de overheid. Centrale banken slaan baren goud op in een beveiligde kluis op geheime en zwaar beveiligde locaties. Ze gebruiken het als vertrouwensanker. Wanneer het misgaat zal de overheid en de Centrale Bank goud gaan gebruiken om haar financiële status bepalen ten aanzien van andere landen. Goud zal in dit geval een nationaal veiligheidsbelang zijn en het is goed mogelijk dat de overheid het goud van de burgers zal opeisen. Goud kopen doe je natuurlijk niet voor de overheid en de centrale bank. Daarom is het belangrijk dat je het grootste gedeelte van het goud opslaat in een jurisdictie in het buitenland, buiten de Europese Unie. Het is daarom niet zo vreemd dat er verschillende internationale edelmetaal handelaren, fintech bedrijven en digital asset exchanges zijn die innovatieve betaling- en handelsoplossingen hebben ontwikkelen voor goud.

Goud kopen met iDEAL bij Holland Gold

Holland Gold is een van de bekendste bullion dealers in Nederland met de beste prijzen en opslagmogelijkheden in o.a. Singapore. Holland Gold heeft ook een populaire YouTube kanaal met educatieve gesprekken tussen Paul Buitink, de directeur van Holland Gold, en spraakmakende of prominente economen. Hieronder kun je een aflevering bekijken met Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit:

Goud kopen met iDEAL bij GoldRepublic in Amsterdam

Zoals eerder vermeldt, in Nederland verdient vooral de dienstverlening van GoldRepublic onze aandacht. Hier kun je voordelig goud kopen en laten opslaan in een beveiligde kluis in Zurich. Je kunt hier gemakkelijk vanaf 1 gram goud kopen. GoldRepublic is opgericht in 2010 en is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. GoldRepublic is het eerste en enige bedrijf in zijn soort, dat werkt onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij het aanbieden van fysiek edelmetaal als beleggingsproduct. Prima dienstverlening, veilig en voordelig met Nederlandse ondersteuning. Hieronder kun je een webinar met een presentatie over goud en GoldRepublic. 

Goud kopen met Bitcoin bij BullionStar in Singapore

De beste jurisdictie voor goudopslag is Singapore. Goud kopen is hier mogelijk dankzij BullionStar. Dit edelmetaal bedrijf is door een Zweeds team opgezet en gevestigd in Singapore. Je kunt hier met bitcoins betalen om je financiële privacy verder te beschermen en goud buiten de Europese Unie veilig kunt laten opslaan. Een slimme manier is om eerst bitcoin te kopen op een bitcoin exchange en vervolgens daarmee kluisgoud te kopen in Singapore. Hieronder kun je een video zien over hoe BullionStar werkt.

Goud kopen met iDEAL op een digital asset exchange?

Traditioneel kopen beleggers goud bij een bekende en erkende goudhandelaar met een uitstekende reputatie en vergunning zoals GoldRepublic. Niettemin, anno 2019 hebben we al een behoorlijk financieel technologisch vooruitgang geboekt en zijn er gereguleerde digital asset exchanges en makelaars zoals de ByBit waar je niet alleen edelmetaal zoals goud kunt kopen (Pax Gold), maar ook digitale (blockchain) activa, in het bijzonder Bitcoin.

Tokenized goud kopen in de vorm van PAX GOLD? Gedigitaliseerd goud of beter gesteld tokenized goud wordt aangeboden door de Paxos Trust Company in New York. Elke Paxos Gold token (PAXG) die op de Ethereum blockchain wordt uitgegeven, is gedekt door 1 ons LMBA-gecertificeerd goud in de kluizen van Brink’s in Londen. Deze is verder vrij te gebruiken als een transactiemiddel op het Ethereum netwerk en verder net zoals bitcoin te verhandelen op een Digital Asset Exchange.

Bitcoin heeft veel gemeen met goud waaronder de hoge de voorraad-tot-productie verhouding (stock-to-flow) en een hoge Sharpe-ratio. Wanneer je interesse hebt voor goud, is het zeker interessant om Bitcoin nader te bestuderen en wellicht te includeren in je beleggingsportefeuille met behulp van onderstaande dienstverleners.

Goud kopen en gebruiken als onderpand op Bitfinex voor een lening of passief rendement

Ten tweede, een prima alternatief voor Paxos Gold (PAXG) is Tether Gold (XUAt). Tether Gold is verhandelbaar op de handelsbeurs van Bitfinex. Goud kopen en rente verdienen over deze goud aankoop is hier verder mogelijk. Inderdaad, het verdienen van een passief rendement op goud is makkelijk voor elkaar te krijgen. Verder kan het digitale goud, Tether Gold (XUAt) als onderpand worden gebruikt voor het verkrijgen van een lening. Een passief rendement verdienen of een krediet krijgen met goud als onderpand is mogelijk bij Bitfinex. Het geeft verder aan dat de crypto sector het meeste innoveert met bellegingsactiva. Bitpanda, die we hieronder bespreken, is hier ook een voorbeeld van. Echter, Bitfinex met Tether Gold (XUAt) biedt de beste mogelijkheden om goud in te zetten voor een passief rendement en kredietverlening.

Online goud kopen bij Bitpanda in Wenen

Een andere variant om voordelig goud te kopen kun je vinden op de Bitpanda finance platform. Bij Bitpanda in Wenen kun je ook blockchain gecertificeerd goud kopen. Je kunt hier met iDEAL goud kopen, maar ook ander edelmetaal, aandelen, ETF´s en ook andere crypto assets zoals Bitcoin.

Goud kopen met cryptocurrency bij Vaultoro

Een andere nieuwe optie is Vaultoro. Vaultoro is een cryptocurrency gold exchange met onder meer een beveiligde goudopslag in Zwitserland. Je kunt hier het makkelijkste Bitcoin voor goud verhandelen en visa versa. Hieronder kun je een video bekijken over deze bijzondere nieuwe fintech dienstverlening:

Fysiek goud kopen voor thuis in de kluis: goudbaren of gouden munten?

Wil je voordelig goud kopen in Nederland en 100 % verzekerd thuis bezorgd krijgen? Dan is het aanbevelen om goedkoop fysiek goud te kopen bij Holland Gold. Het bijzondere van deze Nederlandse specialisten is dat deze ook palladium en platina kunnen leveren en Bitcoin als betalingsmiddel accepteren. Een andere goede optie is de eerder vermelde Silver Mountain. Je kunt hier zowel goudbaren als gouden munten kopen. Voor meer informatie: waarom zou ik goudbaren kopen? Hoeveel goud mag je thuis hebben? Zo veel als je wilt zolang je maar kunt aantonen hoe je ze gekocht hebt. Bewaar alle aankoopbewijzen.

Crypto goud kopen (digitised gold) en gebruiken binnen een decentraal netwerk

Zoals al eerder besproken. De ontwikkeling van een decentrale financiële sector (defi) is volop onder ontwikkeling. Goud kan ook op een blockchain ontwikkelingsplatform worden uitgegeven als een stablecoin (digitaal eigendomscertificaat) en worden verhandeld binnen een decentraal betalingsnetwerk. Het tokenizen van goud is populair geworden. Goede voorbeelden van gereguleerde goud gedekte tokens zijn de PAX Gold (PAXG) token van Paxos en DGLD van Coinshares. Het zijn gold backed crypto assets of makkelijker gezegd, digitale effecten over goud, die binnen een decentrale economie een steeds belangrijkere rol kunnen gaan spelen. Deze nieuwe digitale activa kunnen op een crypto exchange worden verhandeld als digitised gold of tokenized gold.

Zal ik goud kopen met certificaat of via een gold ETF?

Waarom zou ik fysiek goud kopen i.p.v. een ETF? Het speculeren met Gold ETF´s raden we onze lezers niet aan. Uiteindelijk zijn het financiële contracten waarbij er geen aanspraak kan worden gemaakt op het goud in onderpand. Mocht de effectenhandel of de handel in termijncontracten in goud vastlopen of imploderen, dan loopt de doorsnee belegger het risico om de gehele investering te verliezen. Een Gold-ETF kan zeker wel tactisch worden ingezet, maar dit is eerder weggelegd voor de professionele handelaar. Op de Bitpanda exchange kun je zowel goud kopen in de vorm van een ETF (niet inwisselbaar) en in de vorm van een digitale token die wel inwisselbaar is. Het grootste goud ETF-fonds is die van de SPDR® Gold Trust die de SPDR® Gold Shares (“GLD”) uitgeeft. De iShares Physical Gold is een andere bekend fonds in de beleggingswereld, maar ook deze ETF is uiteindelijk niet inwisselbaar voor fysiek goud.

Wil je makkelijk kunnen handelen in digitaal goud, dan is anno 2023 de handel in PAX Gold (PAXG) of Tether Gold (XAUT) wellicht een beter instrument dan een ETF. Deze zijn op kapitaal sterke internationale exchanges eenvoudig te verhandelen.

Waarom is goud kopen verder meer verstandig? – wat is er zo bijzonder met goud?

Sinds de oudheid is goud erkend als geld en is het in bijna alle beschavingen een belangrijk betaalmiddel geweest. Los daarvan heeft de mens heeft altijd een voorliefde voor goud gehad. Goud heeft een bijzondere glans die als mooi  wordt ondervonden. Doordat goud zacht is, makkelijk vormbaar en smeltbaar, kon goud gebruikt worden voor het maken van waardevolle sieraden. Goud is een edelmetaal die niet onderhevig is aan oxidatie of zuur, hetgeen bijdraagt aan de duurzaamheid. Gouden sieraden worden nooit vies of geven niet af. Gouden sieraden waren bovendien duur om te maken en een belangrijk status symbool. Los van de meer subjectieve esthetische en sociaal-culturele waarde is er ook een duidelijke objectieve economische, intrinsieke waarde. Goud voldoet aan de klassieke definitie van geld. Puur goud is schaars, is moeilijk te vinden, moeilijk uit de aarde te halen en het kost veel tijd om tot een mooie, fijne munt of goud baar te smelten. Fijn goud is puur goud en wordt aangeven in delen van 24 (24 karaat) of in duizendste delen (999.9). Goud heeft bovendien een hoge dichtheid, waardoor het zeer zwaar is. Een literpak vol met goud weegt zo’n 19 kilo.

Toen Nederland nog een gouden standaard had en we in Gouden tientjes konden betalen, werden de grote betalingen met behulp van bankbiljetten gedaan in plaats van zware gouden munten of goudbaren. Geld was een waardecertificaat inwisselbaar voor goud. De waarde van een valuta was afhankelijk van de goudvoorraad. Goud was gewoon het geld, het papieren biljetje representeerde alleen maar het goud in de betalingstransactie voor het betalingsgemak. Men kon altijd het goud ophalen bij de bank. Echt geld = goud. Maar wat is geld nu, wat representeert onze Euro nu en hoe is dat gerelateerd aan de Amerikaanse Dollar? Alan Greenspan, een ex-voorzitter van de Federal Reserve legt dit mooi even uit tijdens een lezing aan de Council on Foreign Relations. Hij vertelt hier aan dit elite clubje dat goud de ultieme globale valuta is! 

De heren aan de top in de (corrupte) bankwereld weten het allemaal, maar wij als burgers zijn gewoon onwetend gehouden als het gaat om de waarde van goud. Hieronder volgen andere alternatieve argumentaties voor een belegging in goud.

Goud kopen in het licht van de Sharia gouden standaard 

De noodzaak voor het kunnen beleggen in goud wordt nu ook onderkend door de Islamitische wereld. Sinds 2017 is de nieuwe Sharia gouden standaard geïntroduceerd. Deze nieuwe Sharia compliant wetgeving maakt het mogelijk dat alle financiële instellingen en particulieren in de Islamitische wereld in goudbaren kunnen beleggen. Dit wil zeggen zo’n 25 % van de wereld bevolking kan nu zonder problemen beleggen in goud! Er wordt ingeschat dat deze markt tot wel 5 triljoen Amerikaanse Dollars zal groeien in de komende jaren en een grote impact zal hebben op de goudprijs.

Goud kopen in het licht van de Amerikaanse wetsvoorstellen over goud 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook een positieve opvatting over de rol van goud in een hervormd internationaal monetair systeem en een negatieve opvatting over het huidige monetaire beleid van de Amerikaanse Centrale bank, de Federal Reserve. In de Amerikaanse staat Wyoming is goud en zilver een wettig betaalmiddel.  In vele andere Amerikaanse staten wordt ook al hard gewerkt voor het introduceren van goud en zilver als een wettig betaalmiddel. Texas (wetsvoorstellen HB78 & HB483 & SB 2097), Idaho  (wetsvoorstel HB206), Tennessee (wetsvoorstel HJR516), Kansas (wetsvoorstel HB2421) en Louisiana (wetsvoorstel HB396). Op federaal niveau wordt er ook gewerkt aan een wetsvoorstel (Mooney’s bill – H.R. 5404) voor het herintroduceren van een gouden standaard voor de Amerikaanse Dollar. Dit laatste wetsvoorstel heeft natuurlijk weinig kans op slagen, maar deze wetsvoorstellen geven een duidelijk signaal af dat er een ommekeer is in het sentiment over goud voor behoud van koopkracht. Over de laatste twee decennia is de koopkracht van de Amerikaanse Dollar met al meer dan 30 % afgenomen. 

Goud kopen als bescherming tegen geldontwaarding bij een nieuwe schuldencrisis!

Sinds Nixon de Westerse wereld van de gouden standaard los koppelde, zijn we allemaal een nieuw fiat geld experiment begonnen. De Federal Reserve kreeg de mogelijkheid om geld uit het niets te scheppen en de staatsschuld verder te expanderen door helaas deze nieuwe Dollars te ‘beleggen’ in vernietigende oorlogen en het in stand houden van het Amerikaanse Imperium ten dienste van het industrieel-militair complex. President Eisenhower en ook Kennedy waarschuwde expliciet op televisie de Amerikaanse bevolking voor de groeiende macht van de militaire industrie, aanverwante corporaties en Wall-Street.

De Amerikaanse staat bedient tegenwoordig niet main street, maar de belangen van Wall Street. Het riekt nu naar corporatisme waarbij de burgerrechten steeds meer worden ingeperkt en geschonden. De burgers en nu vooral studenten worden opgezadeld met enorme schulden… niet alleen de enorme studieschuld, maar ook die van de staat. Eind 2018 zal deze 21 triljoen bedragen! Deze onbetaalbare schuld ziet er zo uit in nummers: $ 21,000,000,000,000,-. Met dit bedrag zijn nog niet alle kostenposten voor de toekomst meegerekend. Deze worden in totaal geschat op 127 triljoen. De financiële toekomst van de V.S. is ook doemscenario voor het gehele westen! Waarom kopen de landen in de BRIC-alliantie zo veel goud? We moeten ons als burgers voorbereiden, want Brussel volgt te veel Washington. Helaas, de Nederlandse overheid heeft een groot gedeelte van haar soevereiniteit al ingeleverd door het volk te belazeren met het Verdrag van Lissabon. 

De Amerikaanse overheid heeft door alle oorlogen en bail-outs van de Wall-Street banken een onbetaalbare schuldenlast die op de schouders zal vallen van de gewone burgers. De corporaties hebben onder het mom van globalisering bijna alle industrie verhuist naar lage-lonen landen. Miljoenen Amerikanen zijn afhankelijk van voedselbonnen. Dit proces van economische degradatie, het laten opbouwen en exploderen van zeepbellen is al lang gaande en de US Dollar is al enorm in waarde en koopkracht gedaald. Alleen mensen die al vroeg hun vermogen in goud hadden gestoken, hebben hun koopkracht behouden. Sinds 1932 heeft goud een totaal rendement van 4300 % gehad ten aanzien van de dollar. Alleen goud beschermt op lange termijn jouw koopkracht. Op dit moment is er een valuta oorlog (currency war) gaande en de Amerikaanse Dollar wordt meer en meer losgelaten door het Oosten. De stijgende lijn van de Dollar dit jaar is geen teken van sterkte, maar uiteindelijk vergelijkbaar met hoe een ster in ons heelal als een supernova uiteindelijk uitdooft. We hebben te maken met een stervende Dollar als de wereldreservemunt.

Goud kopen vooral in de vorm van goudbaren beschermt ons spaargeld gedurende deze onzekere tijden van overgang en de huidige digitale geldprinter van de centrale banken die systematisch hiermee het geld ontwaarden. Maar, heeft ons geld eigenlijk wel waarde? Waarop is de waarde van ons geld gebaseerd op dit moment? De US Dollar als de wereldreservemunt, schulden en dwang. We moeten de Euro aanvaarden om daarmee onze belastingen te betalen, schulden af te lossen en spullen te kopen. Niettemin, de waarde van de EU is mede-afhankelijk van de US Dollar, we zitten in het zelfde bancaire systeem en deze is afhankelijk van haar interne economie en vooral ook de oliehandel. Daarom wordt er vaak gesproken over de PetroDollar. Saddam in Irak wilde ‘zijn’ olie handelen in goud. Khaddaffi wilde ‘zijn’ olie handelen in goud. Iran handelt olie voor goud…. ondanks al het geweld, laten meer en meer landen voorzichtig de Amerikaanse Dollar los als internationaal betaalmiddel. Voorzichtigheid is geboden aangezien handelsoorlogen, valuta oorlogen en proxy oorlogen in deze context kunnen leiden tot een Derde Wereldoorlog. Bij een voorbereiding voor zo’n vreselijk mogelijk scenario is goud kopen een verstandige zet.

Goud kopen doet China, Rusland, Zuid-Korea en ook India. Dit in voorbereiding voor de val van de Dollar en de financiering van infrastructurele projecten met behulp van hun eigen Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Recentelijk heeft de Shanghai Gold Exchange een speciale goudfonds opgericht als een component in de bouw van nieuwe Zijderoutes door Eurazië. Dit is de Silk Road Gold Fund. Goud kopen beschermt ons wanneer de US Dollar valt met daarbij de waarschijnlijke desintegratie en val van de Euro. Het investeren in goud is in het licht van bovenstaande feiten is een slimme en noodzakelijke zet in ieders vermogensbeheer. Vergeet ook niet dat je goud in tijden van ellende altijd als onderpand kunt gebruiken voor het lenen van geld. Net zoals een huis, representeert goud een echte hard asset op basis waarvan je geld kunt lenen. 

Nogmaals, de US Dollar als de wereldreservemunt is geen lang leven meer beschoren. De Amerikaanse Dollar zal met geweld imploderen en daarmee de wereld in chaos storten of langzaam transformeren tot een reguliere handelsmunt binnen het systeem van de Special Drawing Rights in handen van het IMF. In beide scenario’s zal goud optreden als de redder in nood voor het vermijden van hyperinflatie. 

Hoeveel goud zou ik moeten kopen?

Voorzichtige vermogensbeheerders beleggen van 5 tot 10 procent van hun vermogen in goud. Je zou als vermogensbeheerder hierbij ook andere edelmetalen in een zogenaamde risicospreidingsdriehoek kunnen includeren: 70 % in goud, 20 % in zilver en 10 % in palladium of platina.

Conclusie – hoe en waar zal ik het beste goedkoop goud kopen?

Goud kopen is een component van verstandig vermogensbeheer. Koop goud in de vorm van goudbaren met lage premiums die niet ver weg leggen van de spotprijs. Goudbaren kopen in de vorm van kluis-edelmetaal is het meest voordelig voor de doorsnee burger en belegger. De premies zijn hier super laag ook bij kleine aankopen. Normaal betaal je hogere premies wanneer je alleen kleine goudbaren koopt voor kleine bedragen. Zorg ook dat je een gedeelte van je kluis goud in kluizen in het buitenland ligt opgeslagen. Goud kopen en opslaan in Hong Kong, in Dubai, Singapore of Zurich is dankzij nieuwe financiële dienstverleners gemakkelijk en goedkoop geworden. Let wel even op. We raden je niet hier aan om al jouw geld in goud te beleggen. Dit moet je voor jezelf bepalen. Een richtlijn van de rijke elite is om zo’n 10 % van je vermogen in edelmetalen te beleggen. Goud kopen is verstandig sinds de dagen dat rijke mensen (de elite) hun vermogen voor de lange termijn wilde opslaan in een eigendom dat niet kan worden gedevalueerd door geldmanipulatie. Goud is het oorspronkelijke solide geld van de markt zonder tegenpartijrisico´s: sound money. Fiat-geld is een valuta van de staat, gedoemd te falen en in koopkracht te dalen. Waar kan ik het beste goud kopen?

Beste edelmetaalspecialisten voor (fysiek) goud op eigen naam voor thuis of in een beveiligde kluis-locatie in het buitenland: Gold Republic, Holland Gold, Bullion Star, Vaultoro.

Alternatief, beste digital exchanges voor tokenized & blockchain based gold en andere activa: ByBit, Bitfinex en Bitpanda.

Vermijdt verder de ETF´s en het kopen van goud via een beleggingsrekening van de bank of een broker. Waar goud kopen? Het beste is om gebruik te maken van de dienstverlening van een Nederlandse edelmetaalspecialist: Gold Republic en Holland Gold. Bekijk en vergelijk deze dienstverleners voor een belegging in goud.

Postscriptum: mini Q&A over het kopen van goud:

Waarom zou ik goud kopen?

goudbaar kopen

Goud is solide geld zonder tegenpartijrisico voor de bescherming van de koopkracht en het vermogen tegen financiële repressie in de vorm van inflatie, bankencrisis en geldontwaarding. Goud wordt nog steeds wereldwijd als een vertrouwensanker en onderpand gebruikt door centrale banken.


Waar zal ik goud kopen?

goud op rekening kopen

Het beste is om goud te kopen met iDEAL in Nederland bij een vertrouwde edelmetaalspecialist. Gold Republic en Holland Gold zijn twee uitstekende partijen. Deze bedrijven kunnen fysiek goud voor je laten opslaan in een beveiligde kluis in het buitenland of het goud verzekert naar je opsturen. Als een alternatieve, digitale optie, zou je ook een percentage in tokenized goud kunnen beleggen (Paxos Gold – PAXG). PAXG kun je voordelig kopen op de ByBit exchange.

Over dit artikel. Eerste publicatiedatum: 18 juni 2018. Laatst bijgewerkt 5 december 2023. Dit artikel heeft meer dan 85 revisies gehad.

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min