economie

Hoe kan ik crypto’s staken? Crypto Staking uitgelegd!

Apr 28, 2022
Aanbieding: 

Vele beleggers willen niet alleen crypto’s kopen, maar ook staken. Waarom zou ik crypto’s staken? In een notendop: met crypto staking is het mogelijk om crypto’s vast te houden in een staking pool of wallet om bij te dragen aan de veiligheid van het netwerk.

crypto staking

Op basis van de bijdrage (stake) die wordt ingezet, kan er een vergoeding verdient worden op willekeurige of regelmatige basis in de vorm van onder meer een jaarlijkse rente. Meer en meer crypto exchanges waaronder Bitvavo in Amsterdam, Coinmerce in Amstelveen, natuurlijk Binance, Bitfinex en Kraken bieden een goede crypto staking diensten aan om passief een vergoeding te verdienen over je holdings. Populaire belangrijke staking crypto’s zijn: Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Cosmos (ATOM), Tezos (XTZ), Solana (SOL), Eosio (EOS), Komodo (KMD), Tron (TRX), QTUM etc…. Echter er zijn duizenden verschillende staking crypto’s beschikbaar.

Wat is Crypto staking dan precies?

Cryptocurrency staking kun je vergelijken met het vastzetten van spaargeld op een spaarrekening. Je kunt hierdoor een passief inkomen verdienen. Je verdient geen rente in euro, maar in de cryptocurrency die je aan het staken bent.

De precieze werking van crypto staking hangt verder samen met de het ontwerp van de specifieke cryptocurrency die je aan het staken bent. In beginsel gaat het terug naar welk consensus algoritme van Proof of Stake (PoS) precies is geïmplementeerd door de ontwikkelaars om een blockchain te onderhouden en te beveiligen.

crypto staking

Anders dan een Proof of Work (PoW) blockchain, zoals Bitcoin, die wordt gebouwd en mede-beveiligd door de gespecialiseerde computers (miners) die rekenkracht inzetten om bitcoins te delven, wordt bij een PoS-blockchain het vermogen van haar gebruikers in een staking-fonds ter beschikking gesteld voor speciale computers die validators worden genoemd. Deze validators verwerken de transacties en onderhouden de blockchain. PoS-validators worden geselecteerd door het algoritme meestal op basis van de grootte van het staking-fonds. Er zijn PoS-blockchains waarbij elke gebruiker direct vanuit de eigen wallet kan staken. Er zijn ook blockchains waarbij de stake wordt gebruikt voor het aanwijzen van specifieke validators die als afgevaardigden een grote fonds inzetten als stake en voor de gedelegeerden de coins staken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een Delegated Proof of Stake (Dpos) consensus algoritme. EOS is het bekendste voorbeeld van een implementatie van een Dpos-algoritme. Cardano is het bekendste voorbeeld van een implementatie van een Proof of Stake algoritme. Deze algoritmes kunnen verder worden ontwikkeld en op maat gemaakt. Zo heet het PoS-algoritme van Cardano Ouroboros.

De eerste implementatie van een Proof-of-Stake algoritme en een staking coin was ontwikkeld door Sunny King en Scott Nadal in 2012 en gebruikte het algoritme in combinatie met een PoW-algoritme in het Peercoin project. Peercoin is een klassiek altcoin project en maakt gebruik van een hybride PoW/PoS-consensus algoritme. De eerste implementatie van een Delegated Proof of Stake (Dpos) algoritme is ontwikkeld door Dan Larimer en implementeerde dit in het protocol van Bitshares.

De voordelen van staking?

Een van de grootste voordelen van crypto staking is dat alle gebruikers binnen het netwerk staking rewards kunnen verdienen. Binnen een PoW-blockchain zijn het alleen de miners die verdienen aan het beveiligen van het netwerk. Binnen een PoS-blockchain kan iedereen die wil een deel of alles inleggen als een stake om zodoende passief coins te verdienen. Hoeveel dit is en wanneer de automatische uitbetaling plaatsvindt is afhankelijk van het project en de jaarlijkse inflatie. Eer zijn namelijk veel PoS-netwerken die staking rewards baseren op een vast inflatiepercentage. Dit maakt het aantrekkelijker voor gebruikers om de cryptocurrency niet alleen vast te houden (HODL) als een belegging, maar ook om ze actief te staken. Dit proces verdisconteert de operationele kosten aan alle stakers van de cryptocurrency. Deze methode heeft als voordeel dat alle stakers precies weten hoeveel ze jaarlijks in rente zullen verdienen.

Een PoS-blokchain en netwerk vergt verder minder rekenkracht en energie om te onderhouden waardoor het makkelijker wordt voor in feite alle computers om een bijdrage te leveren met als gevolg dat het netwerk beter wordt gedecentraliseerd.

Een PoS-blockchain en netwerk kan veel sneller blokken produceren en daardoor transacties verwerken. Het netwerk wordt hierdoor makkelijk schaalbaar. Het is beter geschikt om er een programmeerlaag aan toe te voegen voor het programmeren van decentrale applicaties die massaal kunnen worden gebruikt zonder dat dit storingen of vertraging oplevert. Een PoS-blockchain is zeer geschikt voor decentrale sociale applicaties, spelletjes of DeFi-toepassingen. Het is voor deze reden dat Ethereum, een PoW-netwerk, een PoS-algoritme zal implementeren en in feite zal migreren naar een nieuw PoS-netwerk.

Wat zijn cryptocurrency staking pools?

Gebruikers kunnen hun gewenste stake in zetten in een gedeeld fonds. Dit fonds verzameld het vermogen van meerdere stakers om zodoende meer kans te hebben op het vinden van een nieuwe transactieblok en het ontvangen van de crypto-beloningen die bij een nieuwe transactieblok vrijkomt.

Staking Pools zijn populair bij netwerken die nogal hoogdrempelig zijn om deel te nemen als een staker. Een staking pool kost ook geld om te programmeren en te onderhouden. Staking pools zijn daarom niet gratis om te gebruiken en de aanbieders van deze fondsen rekenen een percentage over de opbrengst in rekening aan alle fondsdeelnemers.

Wat is cold crypto staking?

Daarnaast zijn er netwerken die Cold Staking ondersteunen. Dit betekent dat een staking wallet niet vereist is om met het internet te zijn verbonden. Staking betekent in de regel dat de wallet met het internet verbonden is. Het is een zogenaamde hot wallet, die makkelijker te hacken is dan bijvoorbeeld een cold wallet. Een cold wallet, zoals een hardware wallet, is niet permanent aan het internet verbonden. Cold staking betekent dat het vanuit een cold wallet mogelijk is om te steken zonder dat de staker risico loopt om te worden beroofd. Dit maakt het mogelijk dat grote stakeholders kunnen participeren waardoor het netwerk in theorie veiliger wordt.

Crypto staking service providers

Er zijn meer en meer bedrijven die zich richten op het aanbieden van crypto staking services zoals pools. Vooral veel cryptocurrency exchanges zijn begonnen met het aanbieden van staking services voor hun gebruikers. Het is namelijk zo dat de beste exchanges vanuit veiligheidsoogpunt gewoon uiterst hoog scoren en vaak zelfs over een verzekering beschikken, terwijl de gebruikers meestal de coins op de handelsrekening laten staan. Door het aanbieden van staking fondsen, kunnen de gebruikers vanuit de handelsrekening passief cryptocurrency verdienen.

Welke handelsbeurzen bieden crypto staking fondsen aan?

Hier is een lijst met goede exchanges die crypto staking services aanbieden.

crypto staking Nederland
  • Bitvavo – crypto staking en saving rewards voor de meeste coins op het platform: ARK (ARK), Cardano (ADA), ICON (ICX), Texos (XTZ), Tron (TRX) en Waves (WAVES). Bitvavo keert ook automatisch de verdiende fees van de volgende cryptovaluta uit: NEO (NEO) (uitkering Gas), Ontology (ONG) (uitkering Ontology), VeChain (VET) (uitkering VTHO). Off-chain staking diensten in ruil voor een rentevergoeding: Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Chainlink (LINK), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP). Voor meer informatie: bezoek Bitvavo!
  • Een goed Nederlands alternatief is de makelaarsdienst van Coinmerce in Amstelveen. Coinmerce heeft ook een goede crypto staking dienst opgezet. Voor meer informatie: Coinmerce Review.
  • Binance – crypto staking rewards voor de meeste staking coins met inflatie: NEO, EOS, KMD, TROY, ERD, QTUM, STRAT, FET, TRX, ALGO, ONE, XTZ, ATOM, KAVA, LSK, LOOM, THETA, ARK, ARPA SPX, KNC, TOMO, VET, ONT, XLML
  • Bitfinex – crypto staking rewards voor Tron, EOS, Algorand, V.Systems, Tezos
  • Kraken – crypto staking rewards voor Cosmos, Polkadot, Tezos.
  • Bitstamp – crypto staking rewards voor o.a. Algo en ETH 2.0.

Wat is crypto staking op DeFi-platformen?

Er zijn verschillende decentrale exchanges die volgens een automatische market maker algoritme werken en gebruikers de mogelijkheid bieden om tokens en crypto’s te staken in een decentraal liquiditeitsfonds. Deze liquiditeitsgevers worden gecompenseerd met commissies en hoge rentevoeten in respectieve tokens. Echter er zijn risico’s verbonden aan het bieden van liquiditeit. Een liquiditeitsgever loopt het risico op verlies (impertentent loss) en natuurlijk diefstal doordat een hacker een slim contract kraakt en het fonds leeg rooft. De meeste platforms zijn experimenteel en vaak gloednieuw. Echter, er wordt flink geïnnoveerd en geleerd van fouten door constant de platforms te verbeteren.

token staking

Het is dan wel zaak dat een gebruiker een betrouwbaar en goed DeFi-project en DEX selecteert. Er zijn genoeg bedriegers actief. Een concreet en bekend voorbeeld van een goed, maar daardoor niet minder risicovol, DeFi-DEX-project is Uniswap waar je met yield farming de Uniswap UNI tokens kunt verdienen. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min