economie

Hoe kan ik crypto’s staken? Crypto Staking uitgelegd!

Sep 29, 2023
Aanbieding: 

Wat is crypto staking? Waarom willen vele beleggers niet alleen crypto’s kopen, maar ook staken? Waarom zou ik crypto’s staken met behulp van een broker of pool? Wat zijn de voor- en nadelen met de mogelijke risico´s? Waar moet ik aan denken?

In een notendop: met crypto staking is het mogelijk om crypto’s vast te houden in een staking pool om bij te dragen aan de veiligheid van het netwerk.

crypto staking

Op basis van de bijdrage (stake) die wordt ingezet als onderpand, kan er een vergoeding verdiend worden in de vorm van een rentevergoeding. Meer en meer crypto exchanges waaronder Bitvavo in Amsterdam, Litebit in Rotterdam, Coinmerce in Amstelveen, natuurlijk Binance, Bitpanda, Bitfinex en Kraken bieden een goede crypto staking diensten aan om passief een vergoeding te verdienen over je cryptomunten. Echter, staking komt met risico´s en mogelijke problemen die we hebben uitgediept in onze Bitvavo staking review artikel. Vooral als onder staking een rentevergoeding wordt bedoelt op basis van kredietverstrekking. De term staking is alleen van toepassing op Proof-of-Stake cryptomunten zoals bijvoorbeeld Polkadot (DOT). Proof-of-Work cryptomunten zoals natuurlijk Bitcoin (BTC) kunnen alleen worden uitgeleend voor een rentevergoeding.

Populaire cryptomunten die je daadwerkelijk kunt staken zijn: Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Cosmos (ATOM), Tezos (XTZ), Solana (SOL), Komodo (KMD), Tron (TRX), QTUM etc…. Echter er zijn duizenden verschillende staking crypto’s beschikbaar.

Wat is Crypto staking dan precies?

Cryptocurrency staking kun je vergelijken met het vastzetten van spaargeld op een spaarrekening. Je kunt hierdoor een passief inkomen verdienen. Je verdient geen rente in euro, maar in de cryptocurrency die je aan het staken bent.

De precieze werking en respectieve vergoeding van crypto staking hangt verder samen met het ontwerp en tokenbeleid van de specifieke cryptocurrency die je aan het staken bent. In beginsel gaat het terug naar welk consensus algoritme van Proof of Stake (PoS) precies is geïmplementeerd door de ontwikkelaars om een blockchain te onderhouden en te beveiligen.

crypto staking

Anders dan een Proof of Work (PoW) blockchain, zoals Bitcoin, die wordt gebouwd en mede-beveiligd door de gespecialiseerde computers (miners) die rekenkracht inzetten om bitcoins te delven, wordt bij een PoS-blockchain het vermogen van haar gebruikers in een staking-fonds ter beschikking gesteld voor speciale computers die validators worden genoemd. Deze validators verwerken de transacties en onderhouden de blockchain. PoS-validators worden geselecteerd door het algoritme meestal op basis van de grootte van het staking-fonds. Er zijn PoS-blockchains waarbij elke gebruiker direct vanuit de eigen wallet kan staken. Er zijn ook blockchains waarbij de stake wordt gebruikt voor het aanwijzen van specifieke validators die als afgevaardigden een grote fonds inzetten als stake en voor de gedelegeerden de coins staken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een Delegated Proof of Stake (Dpos) consensus algoritme. EOS is het bekendste voorbeeld van een implementatie van een Dpos-algoritme. Cardano is het bekendste voorbeeld van een implementatie van een Proof of Stake algoritme. Deze algoritmes kunnen verder worden ontwikkeld en op maat worden gemaakt. De staking vergoedingen worden door het algoritme geregeld en worden na elke gevalideerde transactieblok vrijgegeven. Naar gelang het tokeninflatiebeleid wordt de vergoeding bepaald. Een hogere vergoeding betekent ook een hogere inflatie van de hoeveelheid tokens in omloop. Dit is belangrijk om te beseffen en vandaar dat het niet onverstandig is om naar het respectieve inflatie & deflatiebeleid van een token te kijken. Zo worden de BNB-tokens van Binance op gezette tijden vernietigd (burnt) om schaarste (kunstmatige deflatie) te bewerkstellingen.

De eerste implementatie van een Proof-of-Stake algoritme en een staking coin was ontwikkeld door Sunny King en Scott Nadal in 2012 en gebruikte het algoritme in combinatie met een PoW-algoritme in het Peercoin project. Peercoin is een klassiek altcoin project en maakt gebruik van een hybride PoW/PoS-consensus algoritme. De eerste implementatie van een Delegated Proof of Stake (Dpos) algoritme is ontwikkeld door Dan Larimer en implementeerde dit in het protocol van Bitshares.

De voordelen van crypto staking?

Een van de grootste voordelen van crypto staking is dat alle gebruikers binnen het netwerk staking rewards kunnen verdienen. Binnen een PoW-blockchain zijn het alleen de miners die verdienen aan het beveiligen van het netwerk. Binnen een PoS-blockchain kan iedereen die wil een deel of alles inleggen als een stake om zodoende passief coins te verdienen. Hoeveel dit is en wanneer de automatische uitbetaling plaatsvindt is afhankelijk van het project en de jaarlijkse inflatie. Eer zijn namelijk veel PoS-netwerken die staking rewards baseren op een vast inflatiepercentage. Dit maakt het aantrekkelijker voor gebruikers om de cryptocurrency niet alleen vast te houden (HODL) als een belegging, maar ook om ze actief te staken. Dit proces verdisconteert de operationele kosten aan alle stakers van de cryptocurrency. Deze methode heeft als voordeel dat alle stakers precies weten hoeveel ze jaarlijks in rente zullen verdienen.

Een PoS-blokchain en netwerk vergt verder minder rekenkracht en energie om te onderhouden waardoor het makkelijker wordt voor in feite alle computers om een bijdrage te leveren met als gevolg dat het netwerk beter zou kunnen worden gedecentraliseerd.

Een PoS-blockchain en netwerk kan veel sneller blokken produceren en daardoor transacties verwerken. Het netwerk wordt hierdoor makkelijk schaalbaar. Het is beter geschikt om er een programmeerlaag aan toe te voegen voor het programmeren van decentrale applicaties die massaal kunnen worden gebruikt zonder dat dit storingen of vertragingen oplevert. Een PoS-blockchain is zeer geschikt voor decentrale sociale applicaties, spelletjes of DeFi-toepassingen. Het is voor deze reden dat Ethereum, een PoW-netwerk, een PoS-algoritme zal implementeren en in feite zal migreren naar een nieuw PoS-netwerk.

Wat zijn cryptocurrency staking pools?

Gebruikers kunnen hun gewenste stake in zetten in een gedeeld fonds. Dit fonds verzameld het vermogen van meerdere stakers om zodoende meer kans te hebben op het vinden van een nieuwe transactieblok en het ontvangen van de crypto-beloningen die bij een nieuwe transactieblok vrijkomt.

Staking Pools zijn populair bij netwerken die nogal hoogdrempelig zijn om deel te nemen als een staker. Een staking pool kost ook geld om te programmeren en te onderhouden. Staking pools zijn daarom niet gratis om te gebruiken en de aanbieders van deze fondsen rekenen een percentage over de opbrengst in rekening aan alle fondsdeelnemers.

Wat is cold crypto staking?

Daarnaast zijn er netwerken die Cold Staking ondersteunen. Dit betekent dat een staking wallet niet vereist is om met het internet te zijn verbonden. Staking betekent in de regel dat de wallet met het internet verbonden is. Het is een zogenaamde hot wallet, die makkelijker te hacken is dan bijvoorbeeld een cold wallet. Een cold wallet, zoals een hardware wallet, is niet permanent aan het internet verbonden. Cold staking betekent dat het vanuit een cold wallet mogelijk is om te steken zonder dat de staker risico loopt om te worden beroofd. Dit maakt het mogelijk dat grote stakeholders kunnen participeren waardoor het netwerk in theorie veiliger wordt.

Bitcoin staking & nadelen van crypto staking?

Bitcoin staking is niet mogelijk. Bitcoin beschikt over een Proof-of-Work algoritme en vereist de elektriciteit voor de rekenkracht van gespecialiseerde computers om transacties te valideren. Staking op basis van een digitale abstracte hoeveelheid die je indirect via een exchange of direct via een staking poolt inlegt is een geheel ander, minder veilig beveiligingsmodel. Bitcoin is ontwikkeld met een verankering met de fysieke werkelijkheid om als een versleutelde energievaluta een extreem veilig decentraal netwerk te bewerkstelligen. Op deze wijze kan het dienen als het solide geld van het internet. Het kunnen bieden van een programmeerbare applicatielaag is eigenlijk niet relevant en volledig secundair. Deze ontwerpkeuze zorgt ervoor dat bitcoin alleen via mining kan worden verdiend en niet met staking. Er zijn geen bitcoin staking pools. Wanneer een exchange het heeft over bitcoin staking, dan gaat het om bitcoin lending. De bitcoin die je bewaart op het exchangeplatform zal worden uitgeleend aan een derde partij voor meestal speculatieve doeleinden op basis waarvan je een rentevergoeding verkrijgt voor het risico. Deze rentevergoeding weegt meestal nooit op tegen het risico. Het is risicovol om je bitcoin uit te lenen en je kunt potentieel alles verliezen als de tegenpartij bankroet gaat. Bitvavo heeft met haar staking dienst dit gevaar voor ogen gehad. Voor meer informatie: Staking bij Bitvavo – de risico´s!

Crypto staking service providers

Er zijn meer en meer bedrijven die zich richten op het aanbieden van crypto staking services zoals pools. Vooral veel cryptocurrency exchanges zijn begonnen met het aanbieden van staking services voor hun gebruikers. Het is namelijk zo dat de beste exchanges vanuit veiligheidsoogpunt gewoon uiterst hoog scoren en vaak zelfs over een verzekering beschikken, terwijl de gebruikers meestal de coins op de handelsrekening laten staan. Door het aanbieden van staking fondsen, kunnen de gebruikers vanuit de handelsrekening passief cryptocurrency verdienen.

Welke handelsbeurzen bieden crypto staking fondsen aan?

Hier is een lijst met goede exchanges die crypto staking services aanbieden.

bitvavo reviews
  • Bitvavo – crypto staking en saving rewards voor de meeste coins op het platform: ARK (ARK), Cardano (ADA), ICON (ICX), Texos (XTZ), Tron (TRX) en Waves (WAVES). Bitvavo keert ook automatisch de verdiende fees van de volgende cryptovaluta uit: NEO (NEO) (uitkering Gas), Ontology (ONG) (uitkering Ontology), VeChain (VET) (uitkering VTHO). Off-chain staking diensten in ruil voor een rentevergoeding: Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Chainlink (LINK), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP). Voor meer informatie: bezoek Bitvavo!
  • Een goed Nederlands alternatief is de makelaarsdienst van Coinmerce in Amstelveen. Coinmerce heeft ook een goede crypto staking dienst opgezet. Voor meer informatie: Coinmerce Review.
  • Litebit heeft ook een crypto staking dienst opgezet. Dit wordt Litebit Earn genoemd echter er zijn nog niet zo veel tokens beschikbaar voor staking. Work in Progress.
  • Binance – crypto staking rewards voor de meeste staking coins met inflatie: NEO, EOS, KMD, TROY, ERD, QTUM, STRAT, FET, TRX, ALGO, ONE, XTZ, ATOM, KAVA, LSK, LOOM, THETA, ARK, ARPA SPX, KNC, TOMO, VET, ONT, XLML
  • Bitfinex – crypto staking rewards voor Tron, EOS, Algorand, V.Systems, Tezos
  • Bitpanda – vele verschillende crypto staking rewards voor de meest uiteenlopende crypto projecten.
  • Kraken – crypto staking rewards voor Cosmos, Polkadot, Tezos.
  • Bitstamp – crypto staking rewards voor o.a. Algo en ETH 2.0.
  • Gemini – heeft ook een staking dienst opgezet met Genesis, dit wordt het Genesis Earn programma genoemd. Door de implosie van FTX zit Genesis diep in de problemen en heeft Gemini 900 miljoen dollar daar vast zitten. Bitvavo is ook zodoende ook indirect door de val van FTX in de problemen gekomen. Voor meer info: Staking bij Bitvavo – de risico´s!

Wat is crypto staking op DeFi-platformen?

Er zijn verschillende decentrale exchanges die volgens een automatische market maker algoritme werken en gebruikers de mogelijkheid bieden om tokens en crypto’s te staken in een decentraal liquiditeitsfonds. Deze liquiditeitsgevers worden gecompenseerd met commissies en hoge rentevoeten in respectieve tokens. Echter er zijn risico’s verbonden aan het bieden van liquiditeit. Een liquiditeitsgever loopt het risico op verlies (impertentent loss) en natuurlijk diefstal doordat een hacker een slim contract kraakt en het fonds leeg rooft. De meeste platforms zijn experimenteel en vaak gloednieuw. Echter, er wordt flink geïnnoveerd en geleerd van fouten door constant de platforms te verbeteren.

token staking

Het is dan wel zaak dat een gebruiker een betrouwbaar en goed DeFi-project en DEX selecteert. Er zijn genoeg bedriegers actief. Een concreet en bekend voorbeeld van een goed, maar daardoor niet minder risicovol, DeFi-DEX-project is Uniswap waar je met yield farming de Uniswap UNI tokens kunt verdienen. Voor meer informatie:

Conclusie over crypto staking

Crypto staking met alleen cryptomunten die op een Proof-of-Stake ontwerp gebaseerd zijn, kunnen een leuke passieve rentevergoeding opleveren met een relatief laag risico. Hier geldt wel dat de tokenomics en distributiemechanisme goed wordt bekeken, er zijn immers duizenden PoS-cryptomunten met allemaal een eigen ontwerp. Staking is over het algemeen inflatoir en verschillende cryptomunten proberen dit te balanceren door een bepaalde hoeveelheid op gezette tijden te vernietigen (burning). De BNB token van Binance is hier een succesvol voorbeeld van. Ethereum heeft nu ook een vernietigingsmechanisme ingebouwd op buitensporige inflatie tegen te werken en kunstmatig schaarse te creëren. Op Beste Bank zijn we sceptisch over al deze initiatieven die als interessante fintech projecten worden beschouwd waarop op zijn best wordt geëxperimenteerd met nieuwe blockchainontwerpen en gedistribueerde computer- en netwerktechnologie. Crypto staking komt met risico´s en een belegger moet alleen durfkapitaal inzetten en geen spaargeld. Natuurlijk, iedereen kan voor een klein bedrag spelen met de gekke bonte wereld van o.a. crypto staking. De technologie is uit de fles en er wordt in alle vormen mee geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Het zal uiteindelijk met bitcoin (BTC) als reservemunt de traditionele financiële wereld dwingen te innoveren en zich aan te passen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min