defi rio

De opkomst en toekomst van Decentralized Finance (DeFi)?

Aanbieding: 

Dit artikel bespreekt de opkomst, risico’s, voor- en nadelen en de toekomst van gedecentraliseerde toepassingen voor het regelen van financiën, geld- en kapitaalmarkten en financiering. De belangrijkste DeFi-projecten met de respectieve speculatieve DeFi-coins komen verder aan de orde.

Opgelet: DeFi is zeer veel belovend, echter vele decentrale financiële applicaties staan nog in de kinderschoenen. In principe gaat het om vaak nog kwetsbare software die voor verder slagen afhankelijk zijn van een goed ontwikkelingsteam. Wees ook waakzaam voor oplichters. Weet, er is op dit moment maar 1 echt geslaagd DeFi-project: dat is Bitcoin. Begin altijd met een goed begrip over de technologie van bitcoin voordat je je verdiept in allerlei DeFi-projecten. Het beleggen in DeFi-tokens is zeer risicovol. Investeer alleen met durfkapitaal dat je kunt veroorloven om te verliezen.

Wat wordt er precies bedoelt met DeFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance. Het is een nieuw begrip die wordt gebruikt voor de opkomst van decentrale applicaties, platforms en protocollen voor het verlenen van financiële diensten.

vires in numeris

Het zijn decentrale financiële applicaties die op blockchain en smart contract technologieën gebouwd worden. De doelstelling is dat deze applicaties zo veel mogelijk open-source, toestemmingsloos en transparant werken zonder de inmenging van een centrale partij, waarbij tevens iedereen zonder toestemming gebruik van kan maken.

DeFi Binance

Het is een bloeiende sector met veel verschillende innovatieve projecten waarin steeds meer spelers actief worden. Zelfs traditionele exchanges nemen stappen om de DeFi-beweging te faciliteren. Een concreet voorbeeld is Binance die een eigen Blockchain Smart Chain heeft ontwikkeld op basis van de Cosmos blockchain technologie die gekoppeld is aan ChainLink’s Oracle oplossingen om zodoende ook een belangrijke DeFi-speler te kunnen worden door het uitrollen van DeFi-applicaties. Een belangrijke toevoeging tot het Binance plaftorm is de Binance Liquid Swap optie die concurreert met de ongekend populaire Uniswap’s DeFi-platform. DeFi is op dit moment het meest succesvol als het gaat om de ontwikkeling van decentrale geldmarkten in de vorm van allerlei verschillende kredietmarktplaatsen, decentrale handelsbeurzen en liquiditeitsprotocollen.

DeFi – open kredietmarktplaatsen

defi rente verdienen

DeFi heeft veel voortgang geboekt in de ontwikkeling van kredietmarktplaatsen met behulp van blockchain technologie, stablecoins en cryptovaluta. Een concreet en prima voorbeeld is het decentrale kredietplatform van MakerDAO die werkt op Ethereum en beschikt over een eigen innovatieve stablecoin, de DAI. Dit voorbeeld is een van de componenten van DeFi. Volgens de analyse site DeFi Pulse wordt hier nu al voor meer dan 6.4 miljard dollar aan waarde opgeslagen in tokens voor o.a. het verdienen van rente. Maker, Uniswap (UNI), Aave (LEND), Compound (COMP) en Curve Finance zijn de grootste platformen die gedecentraliseerde krediet- en liquiditeitsoplossingen aanbieden.

loopring review

Binnen deze open kredietmarktplaatsen wordt er verder gewerkt aan de ontwikkeling van decentrale beurzen (DEX), DEX protocollen zoals LoopRing (LRC), specifieke lending protocollen, en security token platforms. DeFi gaat in feite om conventionele financiële dienstverleningen te herontwerpen, te decentraliseren en algoritmisch te automatiseren op basis van blockchain technologie en het programmeren van smart contracts. Er is zelfs al een decentrale verzekeringsmaatschappij, Nexus Mutual, beschikbaar waar gebruikers van DeFi-diensten een diefstalverzekering kunnen afsluiten.

DeFi, token creatie en de vrije token handel

Inderdaad, DeFi omhelst meer dan de ontwikkeling van decentrale P2P-kredietmarktplaatsen en het bieden van liquiditeitsoplossingen voor de vrije token handel. Het omhelst ook de ontwikkeling van decentrale Bitcoin lending en crypto staking platforms, investeringsplatforms, token sales platforms, decentrale exchanges, stablecoins zoals PAXG, open marktplaatsen, crypto assets management platforms, decentrale verzekeringen en prediction markets.

We zien een trend dat de oude financiële orde wordt gedesintermedieerd en getokenized. DeFi gaat om het verder uitbouwen van een divers en compleet gedecentraliseerd financieel systeem die open is voor iedereen en niet te stoppen is. Echter, niet alle initiatieven zijn op dit moment volledig gedecentraliseerd. Er zijn DeFi-diensten die gestart zijn met een hybride oplossing. De meeste DeFi-projecten en tokens worden beheerd vanuit een stichting, bedrijf of ontwikkelingsteam. De organisatie, token-distributieplan en architectuur moet per project onderzocht worden.

Explosieve groei van DeFi-tokens en de risico’s

defi tokens

Dit nieuwe financiële ecosysteem zal ook leiden tot een explosieve groei van nieuwe verschillende tokens van allerlei DeFi-projecten. Deze DeFi-tokens zijn vrij peer-to-peer op het internet verhandelbaar op de decentrale en de reguliere crypto exchanges zoals Bitvavo en Binance. Op handelsbeurs van Binance zijn de meeste DeFi-tokens en speculanten te vinden. Er zijn ook goede cryptobrokers waar de meest belangrijke DeFi-tokens kunnen worden verhandeld. Maar, beleggers moeten even oppassen.

defi

Het is belangrijk voor beleggers in deze sector om te realiseren dat de meeste DeFi-tokens niet gereguleerd zijn. Verder wellicht belangrijk, vele tokens zijn nog niet goed gedistribueerd en vaak geconcentreerd in de handen van respectieve stichting, ontwikkelingsteam of bedrijf. Dit feit is gebaseerd op onderzoek van Simone Conti, het hoofd van CryptoLab’s Digital Assets Investments. Verder kunnen deze gegevens gevonden worden op de site van een DeFi-project, in de whitepaper over de gevoerde token distributieplan (tokenomics). DeFi-tokens zijn geen gereguleerde security tokens. Het regelgevingskader per land is nogal grijs.

Een ander probleem is dat de nieuwe liquiditeitsprotocollen voor decentrale beurzen, zoals Uniswap, die gebruik maken van een Automated Market Maker (AMM) algoritme vaak nog experimenteel zijn. De AMM-systemen zullen zeker met de tijd verbeterd worden, echter het gebruik van een AMM-DEX kan door impermanent loss tot flinke verliezen kunnen zorgen voor de stakers. Wanneer je van plan bent om tokens te staken in een decentraal liquiditeitsfonds op een AAM-DEX, zoals Uniswap, zul je eerst moeten uitzoeken hoe het platform het impermanent loss probleem aanpakt. Bancor is een van de weinige klassieke decentrale beurzen met een AAM-systeem die het probleem goed heeft geïdentificeerd en gemitigeerd in haar tweede DEX-versie.

Verder is de praktijk van Yield Farming met staking van de meest gekke tokens uiterst speculatief. Vandaar het is even oppassen, doe eerst je eigen onderzoek, het is immers een super jonge, zeer speculatieve, experimentele en innovatieve sector die zich ongekend snel ontwikkelt.

Ethereum barst in zijn voegen door de DeFi adoptie!

wat is DeFi

De meeste Decentrale Financiële Applicaties en tokens draaien op dit moment op Ethereum. Er zijn genoeg andere smart contract protocollen en blockchain alternatieven waarop het DeFi-ecosysteem verder op kan worden uitgebouwd en met elkaar in verbinding kan treden. Dit is hoog nodig aangezien Ethereum 1.0 de huidige DeFi-sector niet aankan.

Steeds meer ontwikkelaars volgen een DeFi-programmeercursus (bij bijvoorbeeld de Ivan on Tech Academy) om mee te bouwen en deel te nemen deze spannende nieuwe sector op Ethereum en andere blockchains.

Een probleem dat snel om een oplossing vraagt, is dat de huidige versie van Ethereum geen afdoende capaciteit heeft om DeFi-sector te kunnen schalen. Door de groeiende populariteit van verschillende decentrale applicaties is de blockchain van Ethereum overbelast. Dit betekent hogere transactiekosten. Bovendien zijn de slimme contracten van DeFi applicaties ingewikkelder en daardoor duurder in gebruik. Het is zelfs mogelijk om 50 dollar in transactiekosten te betalen voor het gebruik van een populaire DeFi-applicatie zoals UniSwap wanneer je een ETH omwisselt voor een ander ERC-20 token. Dit is natuurlijk uiterst problematisch en belemmert de ontwikkeling van een gezond schaalbaar eco-systeem.

Een ander probleem is dat de ERC-20 tokens kwetsbaar kunnen zijn en slimme contracten kunnen worden gehackt. Wie controleert de kwaliteit van het programmeerwerk? Verder is de Solidity programmeertaal binnen Ethereum Turing complete waardoor de aanvalsoppervlak van slecht geprogrammeerde slimme contracten groter is.

Een groot deel van de huidige DeFi-sector staat in feite op een krakkemikkig fundament. Gelukkig wordt er wel hard gewerkt aan de lancering Ethereum 2.0 om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Verder worden er ook DeFi-ecosystemen op andere nieuwe generatie blockchains ontwikkeld. Realiseer je dat de technologie zich in een experimentele fase bevindt.

DeFi kan migreren naar elke andere blockchain!

polkadot defi

DeFi-applicaties kunnen gewoon migreren naar alternatieve schaalbare nieuwe generatie blokchains. DeFi kan in principe op elke blockchain worden uitgebouwd waaronder die van Avalanche (AVAX), Eosio (EOS), IOST, Solana (SOL), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), NEO en QTUM. Het is een mogelijk toepassingsgebied van elke schaalbare blockchain technologie.

Elk blockchain project werkt nu aan de ontwikkeling van eigen platform specifieke DeFi-toepassingen. Cosmos en Polkadot zijn verder speciaal ontwikkeld om interoperabiliteit te verwezenlijken tussen andere blockchain netwerken en DeFi-ecosystemen. Een goed voorbeeld is het Solana blockchain-ontwikkelingsplatform die het fundament is voor het Serum project. Op Polkadot wordt het RioDefi project gelanceerd.

Flamingo DeFi

Een ander concurrerend gloednieuw project voor de creatie van blockchain overschrijdende liquide decentrale kapitaalmarkten wordt op basis van NEO’s blockchain technologie ontwikkeld en met het Poly Network verbonden: Flamingo Finance. Inderdaad, elk blockchain project werkt nu aan de creatie van een eigen DeFi-ecosysteem.

De ontwikkeling van DeFi op Bitcoin

bitcoin defi

Potentieel geldt dit ook voor de ontwikkeling van een Bitcoin DeFi sector. Dit wil zeggen DeFi-diensten die bovenop de Bitcoin blockchain draaien als een tweede of derde netwerklaag.

Zo wordt er gewerkt aan OpenDEX. OpenDEX wil verder werken aan blockchain overschrijdende standaardisatie van DEX-specificaties, -protocollen en toekomstige liquiditeit-fondsen. OpenDEX is ontwikkeld op basis van de Bolt LN-technologie en Connext, een p2p-betalingsprotocol voor cross-chain transacties tussen de Bitcoin, Ethereum en Litecoin netwerken.

RSK Bitcoin DeFI

Een ander belangrijk element voor een gelukte DeFi-sector is de integratie van een decentraal oracle netwerk met de hoofd-blockchain. Vele blockchains, zoals die van Bitcoin, zijn niet ontwikkeld voor het verwerken van real-time externe datastromen die binnen komen via een Oracle netwerk. Echter via een tweede laagoplossing zoals Liquid Netwerk en RSK is dit wel mogelijk.

DeFi for Bitcoin

De RSK-blockchain en netwerk is gekoppeld als een zijketen aan die van Bitcoin. Bitcoin wordt gebruikt als de ultieme transactieafwikkelingslaag. RSK werkt samen met Chainlink aan de architectuur waardoor datastromen door zogenaamde RIF-poorten van Chainlink nodes naar RSK nodes kan vloeien. Voor meer informatie: RSK RIF Gateways Chainlink Architecture. RSK beschikt verder ook over twee Bitcoin DeFi-platforms: Money on Chain en Sovryn. Liquid beschikt ook over eigen een DEX-platform: TDEX.

DeFi op de Bitcoin mainchain?

Er zijn genoeg mogelijkheden om DeFi via andere netwerklagen en zijkketens aan Bitcoin te koppelen. Echter, de meest eenvoudige manier om Bitcoin zonder andere lagen te koppelen aan DeFi-applicaties is door de implementatie van BIP-119. Via een eenvoudige update in de broncode door de toevoeging van de OP_CHECKTEMPLATEVERIFY opcode kan Bitcoin zelf ook slimme contracten voor DeFi-applicaties ondersteunen.

Een andere methode is door het toevoegen van Miniscript, een logische taal en notatiesysteem voor het gestructureerd representeren van Bitcoin Scripts waardoor Bitcoin transacties meer expressiever kunnen worden geprogrammeerd. Een andere methode is om via Taproot broncode update Bitcoin meer expressiever te maken voor het programmeren van slimme contracten en DeFi-applicaties.

Bitcoin kan steeds meer worden geoptimaliseerd om op een super veilige manier een DeFi-toepassingen zoals decentrale geldmarkten en derivatenhandel te ondersteunen.

Bitcoin als de ultieme reservevaluta van DeFi

Bitcoin is uiteindelijk het monetaire ijkpunt van ook de wilde DeFi-sector. Het is het monetaire basisgeld, terwijl de meeste tokens als ongereguleerde effecten aan toonder kunnen worden beschouwd. Alles staat en valt met het succes van Bitcoin.

wrapped bitcoin defi token

Vandaar, het is niet vreemd dat Bitcoin als monetaire activa wordt geïntegreerd binnen Ethereum in de vorm van Wrapped Bitcoin. Bitcoin zal door alle DeFi-platforms en blockchains worden opgenomen als een stable token. Een ander voorbeeld is hierbij Binance. Binance heeft zelf ook belangrijke DeFi-aspiraties en heeft Bitcoin op de Binance Chain uitgeven als een veiligere BEP2-token: BTCB. Het Ren project heeft ook een goede RenVM gelanceerd voor een decentrale uitgifte (minting) van bitcoin op Ethereum: RenBTC.

kava defi

Verder heeft Binance twee belangrijke DeFi-producten geïntegreerd (Compound & Kava) in het handelsplatform voor het direct kunnen aanbieden van DeFi-token staking rewards aan haar gebruikers. Binance beschikt ook over Liquid Swap optie om zodoende Uniswap de wind uit de veren te nemen. Voor meer informatie: Binance.

crypto depositary receipts

DeFi is een zeer boeiende nieuwe ontwikkeling en zal de traditionele wereld van financiën voorgoed veranderen; echter het speculeren met DeFi-coins of -tokens is zeer risicovol. Bijvoorbeeld, het kan niet vergeleken worden met een belegging in een absoluut schaars monetaire asset: Bitcoin. Bitcoin zou je kunnen omschrijven als de ultieme monetaire DeFi-token en het ijkpunt voor de DeFi-sector. Het is dan ook niet vreemd dat Bitcoin als een montaire asset wordt opgenomen als een token (tokenized BTC: WBTC, BTCB etc.) in de verschillende DeFi-platforms en andere blockchains. Meer dan 100,000 bitcoins zijn al als tokens op Ethereum opgenomen om toegang te krijgen tot de decentralized finance protocols. Voor meer informatie: Bitcoin en de shitcoins.

Overzicht van de belangrijkste DeFi projecten

De wereld van decentrale financiën ontwikkelt zich op dit moment zeer snel met behulp van de Ethereum blockchain technologie; echter meer en meer projecten worden ontwikkeld op alternatieve chains. Een aantal interessante voorbeelden van DeFi projecten en respectieve DeFi coins:

  • Bancor – een van de oudste en nog steedse best werkende decentraal liquidititeitsnetwerk met een superieur AAM-systeem in vergelijking met Uniswap.
  • UniSwap – decentrale handelsbeurs op Ethereum. In principe is het een Ethereum DEX liquiditeitsprotocol met een AMM-systeem voor het uitwisselen van alle mogelijke ERC-20 tokens.
  • Curve Finance – net zoals UniSwap is het een decentralized exchange (DEX) protocol die werkt als een decentrale liquiditeitsaggregator op basis van een geautomatiseerd marktmaker (AMM) systeem voor de Ethereum DeFi-sector.
  • Balancer Finance – concurrent van Uniswap en Curve Finance
  • Serum – cross chain crypto exchange protocol voor op dit moment Ethereum en Bitcoin met een nieuwe generatie decentrale handelsbeurs die niet beschikt over een gebrekkig AMM-systeem, maar over echte decentrale orderboeken. Het is nieuwe tech gebaseerd op de Solana blockchain technologie.
  • ChainLink (LINK) – ontwikkeld een gedistribueerd netwerk van oracles die via API’s op een veilige manier real-time off-chain data-feeds (externe informatiestromen) kunnen invoeren in de smart contracts van DeFi-applicaties. 
  • LoopRing (LRC) – meta-exchange liquiditeitsprotocol voor het kosteneffectief handelen van vooral tokens over verschillende exchanges. Het team werkt nu aan de verwezenlijking van de eerste decentrale handelsplatform op de nieuwe LoopRing 3.0 technologie.
  • Kyber Network (KNC) – liquiditeitsprotocol voor mogelijk maken van een naadloze token-handel.
  • UniBright – uniform BaaS-framework die ook kan worden gebruikt voor het verwezenlijken van security tokens met voldoende liquiditeit via de Freequity-oplossing.
  • Synthetix – decentraal derivatenhandelsplatform voor het DeFi-ecosysteem.
  • Compound Finance – Is een lending protocol voor Ether (ETH)/tokens die een P2P-kredietmarktplaats op Ethereum verwezenlijkt. Voor meer informatie: Compound Finance Review.
  • Flamingo Finance – DeFi-protocol voor het scheppen van geïntegreerde decentrale geldmarkten (lending, staking, swapping, trading) gebouwd op NEO’s blockchain technologie.
  • OIN Finance – DeFi-platform en protocol gebouwd op Ontology’s blockchain technologie.
  • PancakeSwap – AAM-protocol voor onder meer de Ethereum tokenhandel op de Binance Smart Chain.
  • Pangolin – AAM-protocol voor de tokenhandel van de Ethereum en Avalanche (AVAX) blockchain.
  • Aave – money market protocol met p2p-kredietmarkplaats voor tokens
  • tZero & Polymath & Harbor – Token creatie en uitgave platforms (TAO-platforms) voor de uitgave van tokenized securities.
  • MelonPort – token asset management platform ontwikkeld op IPFS en Ethereum smart contracts.
  • Augur & Gnosis – Decentralized Prediction Market.
  • EtherDelta & IDEX – Decentralized Ethereum exchange (Ethereum-DEX)
  • District0X – de maker van het OX protocol en het platform voor de creatie van Ethereum P2P-marktplaatsen voor onder meer de handel in non-fungible tokens (NFTs) ook wel crypto-collectibles genoemd.
  • CoFIX
  • AtomicDEX – de beste decentrale atomic swap multi-chain handelsbeurs met crypto wallet ontwikkeld met Komodo’s technologie.
  • WBTC – Wrapped Bitcoin is een ERC20-token die 1:1 is afgedekt met bitcoins op de Bitcoin blockchain. WBTC is ideaal om decentrale handelsbeurzen op Ethereum van meer liquiditeit te voorzien.
  • Ren protocol met RenVM – Bitcoin en andere digitale activa tokenizen op alle mogelijke blockchains. RenBTC is een decentrale versie van WBTC.
  • BTCB – Bitcoin Binance is een Bitcoin-pegged token op de Binance Chain (BEP2 token format) die 100 % is afgedekt door een Bitcoins die Binance in reserve houdt. BTCB speelt een belangrijke rol in Binance’s DEX en DeFi-aspiraties.
  • Money on Chain – DeFi platform op Bitcoin.
  • DyDx – DeFi handelsplatform.
  • Ren Project – DeFi-interoperabiliteitsoplossingen op o.a. het gebied van liquiditeit.
  • Kyber Network – DeFi project voor token swaps, het onmiddellijk p2p omruilen van tokens.
  • LTO network – security token platform
  • RioDeFi – compleet multi-chain DeFi-project op Polkadot.
  • RadarRelay – protocol voor wallet to wallet token trading.
  • Abra is een goed voorbeeld van een DeFi project op Bitcoin.
  • Flexa Network
  • Kava – DeFi lending platform voor digitale activa.
  • Demex – decentralized mercantile exchange
  • Yearn Finance – compleet beheerplatform voor het maximaliseren van yields over verschillende decentrale lending protocollen. De oprichters en hoofdontwikkelaar kondigde op 6 maart 2022 aan uit het project te stappen. Toekomst is onzeker.
  • Yield App
  • Nexus Mutual – decentrale verzekeringspolissen voor de DeFi-space.

Wat zijn de voordelen van DeFi?

De traditionele financiële wereld is voor de meeste mensen op deze wereld niet toegankelijk. Het is verouderd en afhankelijk van derde bemiddelende partijen die optreden als tussenpersonen. Denk hierbij aan banken, maar ook rechtbanken. In de wereld van DeFi worden deze tussenpersonen overbodig en door de code kan bijna alles beschreven worden. In feite kan een slim contract de resolutie van elk mogelijk geschil beschrijven waarbij de gebruikers altijd de controle over hun middelen behouden. Iedereen kan zonder problemen gewoon via een smartphone DeFi-app deelnemen aan een open en grenzeloze over de hele wereld gedistribueerde financiële wereld. Het bevordert de financiële emancipatie en integratie van een groot deel van de menselijke bevolking die op dit moment niet eens over een bankrekening beschikken.

Een ander voordeel is natuurlijk kosten! Het kost bijna niks om gebruik te maken van deze nieuwe financiële wereld. Iedereen kan zonder veel kosten toegang kunnen krijgen tot een diverse reeks van financiële diensten en producten.

Een ander voordeel is natuurlijk de afwezigheid van obstakels. Een open en wrijvingsloos financieel systeem kan worden verwezenlijkt waarbij tevens de financiële privacy kan worden beschermd en waarbij single point of failures worden weggenomen aangezien alle gegevens over vaak verschillende blockchains over (honderd)duizenden nodes verspreidt worden. Hoe groter de DeFi-netwerken worden en een sterker netwerk effect krijgen, hoe meer antifragiel deze wordt. Het huidige verouderde financiële systeem is door systematische schuldenbelasting en centralisatie uiterst fragiel.

Bouw mee aan de DeFi-sector – DeFi Development course!

Wil je als ontwikkelaar leren om deel te nemen aan deze projecten? Ivan on Tech heeft een Academy ontwikkelt waar je kunt leren om te programmeren in de verschillende talen die in de Defi-sector worden gebruikt. Er is ook een specifieke cursus voor Defi-ontwikkeling. Hieronder kun je een introductie zien over zijn DeFi Development Course:

https://youtu.be/flKYDbJqvX8

DeFi-videopresentaties & discuccies:

Hieronder kun je een presentatie bekijken genaamd “Decentralized Finance (DeFi)” van Brendan Forster, de directeur van Dharma tijdens Fluidity 2019:

https://youtu.be/MnxZYL5jHlM

Hieronder kun je een gesprek zien tussen Hayden Adams van Uniswap, Robert Leshner van Compound, Gregory DiPrisco van MakerDAO en Renat Khasanshyn van Etherisc over de ontwikkeling van DeFi met Nick Tomaino ovan 1confirmation tijdens de 2019 Token Summit in New York.

DeFi, de overheid en regelgeving?

Een knelpunt voor de verdere uitbouw van de DeFi-sector is het snijvlak waar wetgeving en regulering van toepassing zal zijn. Het is waarschijnlijk dat er een balans zal worden gevonden en dat overheden een gereguleerde uitgave van tokens en applicaties zullen ondersteunen. Niettemin, de DeFi-sector zou in principe volledig zonder overheidsregulering en zonder goedkeuring kunnen opereren. Het is eerder zo dat slimme overheden de wetgeving en regelgeving aanpassen om innovatieve DeFi-bedrijven een veilige haven te geven. Malta is in Europa een uitstekend voorbeeld. In de Verenigde Staten is de staat van Wyoming het beste voorbeeld.

DeFi-projecten op andere blockchains?

Op dit moment wordt de DeFi sector vooral gebouwd op Ethereum, maar is het onvermijdelijk dat er ook geëxperimenteerd zal worden met alternatieve blockchainprogrammeerplatforms zoals EOS, Cardano en zeker ook tweede laag protocollen op Bitcoin.

Op Bitcoin wordt er op een zijketen van Bitcoin, Rootstock, een defi-project ontwikkeld. Dit wordt het Money on Chain (MOC) project genoemd. Een ander Bitcoin defi-project wordt ontwikkeld door Blockstream. Dit wordt het Liquid Network genoemd waarop Liquid activa kunnen worden uitgegeven.

Conclusie:

De opkomst en verdere uitbouw van de DeFi ofwel Dectralized Finance sector is niet meer te stoppen en biedt een nieuwe belangrijke niche voor fintech bedrijven. Het is waarschijnlijk dat belangrijke fintech bedrijven deze niche sector zullen betreden wanneer de regulering en wetgeving duidelijker is. Dit is een tijdsvraag. Een nieuwe Fintech 2.0 sector zal er ontstaan die de wereld van financiën voorgoed zal veranderen met behulp van blockchain technologie. De verdere uitbouw van een globale wereld van Decentralized Finance zal een paradigmatische verschuiving inhouden voor de huidige financiële wereld. De meeste tokens kunnen in combinatie met een crypto exhange (zoals Bitvavo en Binance) en een Ethereum DEX worden bemachtigd. Het speculeren met de vele DeFi-tokens of het farmen van respectieve tokens is uiterst risicovol. Voor effectieve speculatie op de wilde koersen van deze markt zou een daghandelaar wellicht van DeFi-IndexFutures gebruik kunnen maken. Het is echter beter om mee te bouwen aan de sector.

Voor (aspirerende) software ontwikkelaars die graag meer willen leren en DeFi-producten zouden willen programmeren, kunnen we de volgende DeFi-cursussen aanbevelen van de Ivan on Tech Academy:

DeFi 101 & DeFi 201 courses

Defi 101 course geeft je een meer kennis over de wereld van Decentralized Finance. In deze cursus kommen de volgende technologieën aanbod: Radarrelay, Loopring, DyDx, Uniswap, Kyber Network, UMA, Synthetix, Maker DAO, Nexus Mutual, Opyn, Convexity etc.

Defi 201 course dekt onderwerpen zoals Flash Loan Programming, Defi Arbitrage, Yield Hacking, Liquidity Pools, Defi Hedge Funds, Centrifuge, Rate Swaps en de tokenization van activa.

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Ook Amazon lijkt Bitcoin toe te gaan voegen aan de balans!

Het bekende gezegde, “Slowly at first, then all at once”, binnen Bitcoin en crypto wordt met de dag relevanter. Afgelopen week vergeleek Jerome Powell (de voorzitter van de raad van bestuur van de Federal Reserve Bank) Bitcoin nog met goud, en nu lijkt de volgende Amerikaanse gigant alweer wat te willen doen met Bitcoin: Amazon […]

Dec 9, 2024
2,5 min

Een week vol prijsactie en goed nieuws voor Bitcoin en crypto!

Deze week was het dan eindelijk zo ver: Bitcoin bereikte de historische mijlpaal van $100.000 per Bitcoin! Bitcoin heeft hiermee nog maar eens aangetoond hoe relevant het in de (financiële) wereld is. Sinds Trump’s overwinning zit Bitcoin fors in de lift, en dat is niet zonder reden: de afgelopen jaren heeft de Securities and Exchange […]

Dec 8, 2024
3 min

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min