beste hardware wallet

Wat is de beste crypto wallet? Welke crypto wallet zal ik aanmaken of kopen?

Feb 11, 2024
Aanbieding: 

Dit artikel behandelt de verschillende crypto wallets die je op de markt kunt vinden. We bespreken de verschillende crypto wallets die je kunt aanmaken, beveiligen en kopen. Samenvatting in drie stappen:

1. Het gemakkelijkste is om de aangekochte coins op te slaan op een verzekerde opslagoplossing. Dit wordt ook wel een crypto custody provider of custodian genoemd. Men kan het ook wel een depositobank voor crypto activa noemen. In Nederland is dit uiterst goed verzorgd door de Bitvavo crypto exchange in Amsterdam. Bitvavo beheert de crypto activa voor je. Bij Bitvavo worden de crypto activa verzekerd en extreem veilig in koude opslag opgeslagen o.a. met behulp van de Coinbase Institutional Custody oplossing. Voor meer informatie, lees onze Bitvavo recensie.

crypto wallet

Het grote nadeel is natuurlijk dat jezelf niet de controle hebt over de coins. Je beheert immers niet zelf de sleutels. Wanneer de opslag door een derde partij wordt verzorgt, beschik je zelf niet over de sleutels (private key) noch de backup seed van de crypto wallet. Dit wordt beheerd in bovenstaande geval door Bitvavo. Deze bedrijven zouden in theorie je crypto-tegoeden kunnen bevriezen of uitlenen aan derden.

2. Beste desktop & smartphone crypto wallet app. Over de sleutels van je crypto wallet: Not your keys, not your coins gaat het gezegde. Controle over de backup seed van je private key heb je wel op de populaire Exodus crypto wallet. Deze crypto wallet is prima voor desktop en smartphone gebruik. De Exodus wallet kan ook extra beveiligd worden door deze af te grendelen met een hardware wallet. Inderdaad, de beste crypto wallet voor het opslaan en beheren van verschillende coins is uiteindelijk een hardware wallet zoals de Ledger Nano X of de Trezor Model T of de Trezor Safe 3. Deze kunnen op zichzelf en vaak ook in combinatie met mobile of desktop wallets worden gebruikt.

3. Beste hardware crypto wallet is de Trezor Safe 3. Echter, de veilige opslag van het herstelbestand (backup seed) van elke crypto wallet die je aanmaakt en gebruikt is van uiterst belang. Met deze reeks cijfers of woorden kun je altijd je crypto wallet herstellen; bijvoorbeeld wanneer een apparaat kapot gaat of de wallet niet meer werkt. Voor de opslag zijn speciale producten ontwikkeld waaronder seed plates. Een seed plate is een metalen plaatje waarop je het herstelbestand in vast groeft. Een bekende seed plate oplossing is door Crypto Steel ontwikkeld, maar de Trezor Safe 3 kan samen met de Trezor Keep seed plate worden gekocht. Ben je meteen klaar via een shop en provider.

4. Seedless crypto wallets. Ten slotte, er zijn ook speciale crypto wallet aps ontwikkeld die zonder sleutels en seeds puur op biometrie werken (seedless security). De ZenGo’s Keyless Wallet technologie is een goed voorbeeld. De ZenGo crypto wallet kan dienen als een mogelijk alternatief. Uit ervaring biedt de Bitvavo custody dienst in combinatie met een Trezor hardware wallet de beste van beide werelden.

Tot zover de samenvatting… laten we alles verder uitdiepen.

Wat is een (multi) crypto wallet?

Een multicoin wallet of cryptocurrency wallet is een software programma voor de opslag van verschillende cryptomunten. Vele beleggers in cryptomunten zoeken naar een crypto-bewaarportemonnee die meteen veel verschillende cryptomunten ondersteunt. Ze zoeken in feite naar een multicoin wallet. Ze willen niet voor elke cryptomunt een specifieke wallet programma installeren, bijhouden en beveiligen.

Beheerde crypto wallets van exchanges

De meeste beleggers en handelaren laten de aangekochte cryptomunten op een handelsrekening van een crypto exchange of een makelaar staan. Dit is gemakkelijk, maar ook zeer risicovol. Je bent afhankelijk bent van de kwaliteit van de werking en beveiliging van de handelsbeurs en de eerlijkheid van de eigenaars. Bijvoorbeeld, de Nederlandse exchange Bitvavo is in feite de eigenaar van de crypto’s die je daar hebt opgeslagen. Bitvavo beheert de crypto´s voor je in jouw naam. Bitvavo werkt hier in feite als een crypto-depositobank. 

Hoezo is dat? Not your keys, not your coins gaat het gezegde. In feite ben je niet de eigenaar van de cryptomunten, aangezien je niet beschikt over de privé sleutels van aangekochte cryptomunten. Deze private key kan worden betracht als een eigendomsrecht waarmee de eigenaar een uitgave kan verrichten. Er zijn vele malafide eigenaren geweest die misbruik hebben gemaakt van hun macht of zijn door slecht genomen veiligheidsmaatregelen zelf bestolen geworden.

Een ander risico is dat een handelsrekening kan worden geplunderd door slecht wachtwoordbeleid en andere slordige fouten door de gebruiker. Hierdoor kan een hacker de controle over de rekening krijgen van de gebruiker en de crypto’s doorsturen naar een andere wallet. Het is belangrijk om deze feiten te weten als je op zoek bent naar een goede crypto wallet. Je moet in feite de beste beheerde crypto wallet van een betrouwbare exchange combineren met de beste crypto wallet waarbij je de coins daadwerkelijk zelf in beheer hebt. Dit zullen we nu verder bespreken.

Wat is de best beheerde multi-crypto handelsrekening?

crypto wallets

Wil je meer controle en professioneel handelen? Dan is de Bitvavo handelsbeurs in Amsterdam de beste keuze. Bitvavo beperkt de risico’s voor haar gebruikers door alle financiële transacties onder de beheer van een stichting te plaatsen. Hierdoor wordt er een scheiding gemaakt tussen de financiële staat van de cryptobeurs als onderneming en de financiële tegoeden van de klanten op de beheerde cypto wallets van de beurs. Verder heeft Bitvavo een uiterst veilige ICT-infrastructuur opgezet en de benodigde veiligheidsmaatregelen waardoor Bitvavo een inbraakverzekering heeft kunnen verkrijgen. Alle crypto-tegoeden van haar gebruikers worden in koude opslag verzekerd opgeslagen! Dit is een bijzonder wapenfeit voor Bitvavo. Vandaar, de door Bitvavo beheerde crypto wallets van haar gebruikers zijn zeer veilig en verzekerd. Het veronderstelt wel dat alle veiligheidsmaatregelen door de gebruiker worden ingesteld. Dit is makkelijk voor elkaar te krijgen.

Het is een slimme oplossing van Bitvavo, maar uiteindelijk beschik je zelf niet over de sleutels over je crypto tegoeden. Vandaar, als je veel geld wilt beleggen in cryptomunten en je wilt hierover zelf de controle hebben, moet je de volgende belangrijke informatie even doornemen.

Belangrijke informatie over de werking van crypto wallets:

werking van een crypto wallet

Het is belangrijk om te beseffen dat de cryptomunten zelf niet in de crypto wallet staan, maar alleen de openbare en privé sleutels waarmee je de cryptomunten kunt beheren in de betreffende blokketens. Een crypto wallet beschikt over publieke sleutels voor het kunnen verkrijgen van een bepaalde cryptocurrency, bijvoorbeeld Litecoin. Je kunt de publieke of openbare sleutels vergelijken met een rekeningnummer. De privé sleutel kun je vergelijken met de geheime pincode voor het kunnen verzenden van de cryptomunten naar een andere wallet. Wanneer je bijvoorbeeld Litecoin verstuurd, gaat het om de transactie van eigendomsrechten van een unieke waarde in litecoins in de Litecoin blockchain. De nieuwe eigenaar verbonden aan het publieke adres heeft nu het recht om de verkregen litecoin uit te geven met de bijbehorende privé sleutel. Het zijn de privé sleutels die iemand het recht geeft om in dit geval de litcoin uit te geven. Hackers zijn op zoek naar deze informatie en proberen vooral multi crypto wallets te kraken. Alleen de ZenGo wallet werkt met 3FA-beveiliging en keyless technologie waardoor een gebruiker zich niet hoeft te maken over de beveiliging en backup van de private key van een crypto wallet.

Wat is de beste multi cryptocurrency of multicoin wallet?

Als je in vele verschillende cryptomunten wilt beleggen zul je waarschijnlijk een aantal crypto wallets met elkaar moeten combineren. Vooral als je verschillende crypto’s vanuit de wallet wilt gaan staken. Laten we beginnen.

A. De hardware crypto wallets

trezor crypto wallet

De beste multi crypto wallets zijn die programma’s die het beste de privé sleutels weten te beschermen. Aangezien servers, smartphones en computers kunnen worden gehackt is de beste crypto wallet een hardware wallet. De beste crypto wallet is een hardware crypto wallet die direct verzegeld geleverd wordt van een betrouwbare leverancier of de maker zelf. Dit betekent meestal dat ze een goede reputatie hebben verdiend als een Bitcoin hardware wallet fabrikant. Hier is een lijst van de beste hardware crypto wallets:

 1. Trezor – Trezor Safe 3 & Trezor Keep
 2. TrezorTrezor Model T
 3. Ledger Nano X
 4. Keepkey
 5. Blockstream Green hardware wallet (alleen BTC en Liquid assets)
 6. Ledger Nano S – bekende klassieker, maar voldoet niet als een multi-crypto wallet, dus bij beheer van vele verschillende coins gelijktijdig.  
 7. Nieuw: NGRAVE ZERO – Review

B. Beste crypto wallet apps voor de smartphone:

Een goede smartphone crypto wallet is ook een aardige optie wanneer je een smartphone hier specifiek voor inricht en voor gebruikt.  Het wordt dan een dedicated smartphone crypto wallet. Je kunt hier dan allerlei verschillende officiële wallets van elke munt op zetten en/of een multi crypto wallet applicaties die elkaar complimenteren. Dit zijn o.a. de volgende crypto smartphone wallets:

 • Bitpanda – custodial exchange wallet uitgerust met Visa betaalkaart!
 • ZenGo wallet app – met 3FA-security is dit een unieke keyless wallet. Een van de meest veilige en gemakkelijke crypto wallets die iemand kan gebruiken voor de veilige opslag van zijn crypto assets.
 • Wirex wallet app – Wirex biedt een biometrische keyless crypto wallet aan en een custodial wallet die is uitgerust met een Mastercard betaalkaart!
 • Exodus – beschikt nu ook over smartphone crypto app
 • Zelcore – beschikt ook over een smartphone crypto app
 • ShapeShift – beschikt over een eigen crypto wallet en ingebouwde exchange, deze kan trouwens ook direct met de Ledger Nano X worden gebruikt voor ultieme veiligheid.
 • Coinbase wallet – Coinbase beschikt over haar eigen web3 wallet waarover gebruikers de volledige controle hebben.
 • ABRA app – multi crypto wallet app – zeer gebruiksvriendelijk!
 • Edge multi cryptocurrency wallet app – uiterst gebruiksvriendelijk!
 • Jaxx multi coin smartphone wallet
 • Coinomi multi-coin smartphone wallet
 • Portis wallet – non custodial multi blockchain wallet app met ondersteuning voor Bitcoin, xDAI, SKALE, EOS, Ethereum, Matic,  Ubiq, Thundercore • RSK, POA, Fuse en Lightstreams. Kan ook online via de laptop browser gebruikt worden.
 • Trust Wallet App van Binance

C. Beste desktop crypto wallets

Deze crypto wallet programma’s ondersteunen vele verschillende cryptomunten en worden op een computer of tablet geïnstalleerd. Het beste is om deze crypto desktop wallet te installeren op een toegewijde computer. Inderdaad, een aparte computer die je alleen gebruikt voor online financiën waarbij de internetcommunicatie veilig verloopt over een versleutelde VPN verbinding.

 1. De Exodus – crypto desktop wallet is de meest beproefde en beste desktop wallet aangezien deze nu met Trezor hardware wallet ondersteuning is voorzien! Exodus is een prachtig ontworpen multi-crypto wallet voor desktop computers en mobiele apparaten. Je kunt vanuit de wallet niet alleen crypto’s kopen, maar ook crypto’s staken. Voor meer info: Exodus Wallet Review.
 2. De ShapeShift wallet biedt ook een semi-decentrale exchange aan die direct gekoppeld kan worden aan o.a. een bestaande Ledger hardware wallet. ShapeShift kan op zichzelf als een crypto wallet of gewoon puur als een exchange worden ingezet in combinatie met een bestaande wallet waarbij natuurlijk de Ledger hardware wallet de beste optie is. Dit is een vergelijkbare manier zoals Exodus haar wallet-oplossing heeft opgezet.
 3. Jaxx – crypto desktop wallet (ook bekende speler en concurrent van Exodus)
 4. Atomic – multi crypto desktop wallet
 5. Zelcore – multi crypto deskopt wallet

D. Online multi-crypto finance platforms:

Er zijn ook crypto finance oplossingen die andere lokale (buitenlandse) valuta’s en zelfs edelmetaal accounts ondersteunen. Bovendien werken ze aan de integratie van reguliere betaalkaarten en wisselkantoor dienstverleningen. Deze oplossingen zoeken ook naar banklicenties. Concrete voorbeeld zijn:

Let op, bij deze dienstverleners beschik je niet zelf voer de privé sleutels van de cryptomunten. Bovendien is het aanbod beperkt! Maar zeker de moeite waard om eens te bekijken. Het aanmaken van een crypto wallet account is gratis.

E. Online webbrowser crypto wallets

Er zijn vele verschillende online wallets die via o.a. de populaire Chrome internet browser werken.

MetaMask is de meest bekende, echter er is ook de Nifty Wallet, Coinbase Wallet, MEW CX, Ronin Wallet, Binance Chain Wallet en TronLink wallet. Deze wallets zijn over het algemeen als onveilig te beschouwen en zijn alleen geschikt voor kleine dagelijkse betalingen. Gebruik deze online wallets nooit voor het sparen van grote bedragen. Waarom?

Er wordt malware voor deze online crypto wallets ontwikkeld. Een bekend voorbeeld is de Mars Stealer die gebaseerd is op de beruchte Orski trojan van 2019. Vandaar, gebruik alleen o.a. MetaMask voor dagelijkse kleine betalingen en in combinatie met een VPN-dienst. Voor besparingen, investeer in een hardware wallet zoals de Nano X. Het is over het algemeen verder beter om crypto wallets te beheren vanaf een smartphone of een toegewijde smartphone die over een versleutelde, ingebouwde crypto wallet beschikt.

F. Smartphones met ingebouwde crypto wallet ondersteuning!

Momenteel wordt er gewerkt aan smartphones die crypto-assets en wallets ondersteunen:

 • Exodus 1 van HTC
 • Finney van Sirin Labs
 • Samsung Galaxy S10 etc. – Samsung Blockchain Wallet
 • Librem 5 Purism
 • Iphone´s beschikken over het algemeen ook over een goed veiligheidsniveau op basis waarvan je een crypto wallet kunt beheren voor dagelijks gebruik.

F. Dedicated crypto wallet computer!

De lijst is beperkt en de relatieve ondersteuning van verschillende cryptomunten des te meer. Het is namelijk niet gemakkelijk om hardware matig de technologisch zeer verschillende cryptomunten toe te voegen. Het is daarom aan te raden om een speciale computer in te richten voor het beheer van je crypto wallets. Je moet op deze computer de officiële wallet van elke cryptomunt installeren. Je installeert vervolgens ook een VPN programma zodat je internetcommunicatie wordt versleuteld. Je gebruikt deze computer alleen voor het uitvoeren van crypto betalingen over een VPN-verbinding!

G. Bewaaroplossingen voor het herstelbestand van een crypto wallet

Het veilig bewaren van de herstelbestanden, de seeds, wachtwoorden en mogelijke cijfercodes is een uiterst belangrijke zaak. Wanneer de crypto wallet ontoegankelijk wordt door een mankement in de software of het apparaat zelf, kan met het herstelbestand de wallet weer op nieuw opbouwen. Voor de veilige opslag van het herstelbestand zijn de volgende twee goede producten ontwikkeld:

Conclusie:

Het gebruik van een crypto handelsrekening voor de opslag van cryptomunten bij handelsbeurzen voor cryptovaluta’s mag alleen van tijdelijke aard zijn. Beheerde crypto wallets komen altijd met risico’s. Er zijn risico’s verbonden aan het uit handen geven van het beheer van de privé sleutels. Een andere optie voor de meer eisende gebruiker is om de Bitvavo exchange in combinatie met een goede hardware wallet, zoals de Trezor, te gebruiken.

Het is verder aan te raden om zelf de cryptocurrency eigendoms- vermogensrechten (de private keys) zo goed mogelijk te beheren en te bewaren. Dit kun je het beste doen door hiervoor zelf een computer voor in te richten met de gewenste officiële desktop wallets en deze te complimenteren met de gewenste hardware wallet.

trezor crypto wallet

TIP: Elke installatie komt met een herstelbestand vaak in de vorm van een reeks woorden, de crypto wallet seed. Laat deze informatie niet op de computer staan. Schrijf deze informatie op een papiertje en leg deze in de kluis.  Aanbevolen oplossing: TREZOR crypto hardware wallet met de cryptotag voor het veilig bewaren van de wallet seed! Voor meer informatie:

TREZOR T is de beste multi-coin hardware wallet!

Bitpanda Crypto Exchange Wallets met Visa betaalkaart!

Bitpanda is een uitstekende en complete digitale beurs in Wenen waar je naast cryptovaluta, ook edelmetalen en zelfs aandelen kunt kopen en opslaan. Verder beschikt Bitpanda over Visa betaalkaart die je kunt koppelen aan de crypto wallet van je voorkeur.

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min