trezor safe 3

Onze Trezor Safe 3 Review met 2 belangrijke tips

Oct 30, 2023
Aanbieding: 

Hier volgt onze Trezor Safe 3 review. Samenvatting: de Trezor Safe 3 is de nieuwste, meest toegankelijke en veiligste hardware wallet van Trezor dankzij de toevoeging van een gecertificeerde (EAL6+) fysieke chip als een extra beveiliging tegen geavanceerde hackeraanvallen. Voor €79,- kun je op een super veilige en makkelijke manier met de Trezor Safe 3 zelf je bitcoin veilig beheren. Onze eigen ervaringen bevindingen met de Trezor wallets zijn uitstekend, de nieuwste Trezor Safe 3 is de beste tot nu toe.

Voordat we van slag gaan, hieronder kun je een introductievideo bekijken over de nieuwe Safe 3:

Introductie

De Trezor Safe 3 wallet is meer dan alleen een strak design. Het lost een belangrijk probleem op. Zoals gezegd wordt self custody (eigen beheer) van Bitcoin en crypto steeds belangrijker. Er gaan helaas nog genoeg verhalen rond waarbij mensen hun Bitcoin verliezen door het toedoen van anderen; denk hierbij aan hacks, phishing of exchange-crashes zoals die van FTX. Tijd dus om jouw Bitcoin zelf te beheren en te controleren. En Trezor gaat dat nu voor iedereen een stukje leuker, betaalbaarder maar vooral makkelijker maken. Bij de lancering van de nieuwste hardware wallet van Trezor, de Trezor Safe 3 dus, waren zodoende drie elementen van groot belang: design, betaalbaarheid en gemak. Hierbij richt Trezor zich voornamelijk op de ‘nieuwelingen’.

Tijd voor eigen beheer van Bitcoin met de Trezor Safe 3

Bitcoin (en crypto) is op meerdere manieren te beheren, dit kan onder andere op exchanges, hot & cold wallets en dus via hardware wallets. Trezor is een voorbeeld van “non custodial” ofwel “self custody” hardware wallet. Er bestaan ook ‘software’ self custody wallets, hierbij wordt dan geen gebruik gemaakt van een fysieke ‘schakel’ in het custody en beveiligingsproces van crypto. Wij gaan dieper in op de nieuwe wallet van Trezor en zodoende dus op de ‘hardware self custody‘ oplossing.

Volgens de CEO van Trezor, Matej Zak, is er al voor ruim $4 miljard aan Bitcoin en crypto gestolen middels hacks etc. Daarnaast geeft de CEO ook aan dat nog maar 2% van alle Bitcoin en crypto holders het eigen beheer van haar crypto doet. Een reden kan zijn dat mensen liever of eerder voor gemak kiezen, dan voor veiligheid. Bij self custody ben jij namelijk de eindverantwoordelijke voor, bijvoorbeeld, het veilig bewaren van je “secret seed” (herstelzin) in de vorm van 12 of meer willekeurige woorden. Nou goed, volgens de CEO van Trezor moet daar dus verandering in komen. Door het proces makkelijker te maken, en het design aantrekkelijker, zouden meer mensen moeten overstappen naar (of beginnen met) Trezor. Daarnaast moet ook de prijs meehelpen aan dit proces, en de prijs van de Trezor Safe 3 is dan ook zeer redelijk: voor €79,- is deze al te koop. Ter vergelijking; de Ledger Nano X is verkrijgbaar vanaf €149,-. De oudere Trezor model 1 kost nog steeds €69,- en is minder veilig door het ontbreken van de secure element.

Meer over de Trezor Safe 3

De Trezor Safe 3 is een van de drie self custody producten die ter viering van het 10 jarig bestaan van Trezor wordt uitgegeven. Naast de Safe 3 is er een private key “backup solution” bij gekomen en tot slot ook nog een “Bitcoin only” wallet, waarop dus alleen Bitcoin op te slaan is. Deze Bitcoin only wallet was al binnen 24 uur uitverkocht!!

Terug naar de Safe 3: naast het vernieuwde design waren betaalbaarheid, gemak en veiligheid de belangrijkste kenmerken van de nieuwe wallet. De Safe 3 is “passphrase & secure element” beveiligd (komen we later op terug). Via de Trezor Suite applicatie zijn al jouw coins te beheren (versturen & verzenden), kun je meerdere wallets aanmaken, is er een “incognito” functie en kun je middels de app ook exchanges vergelijken voor de beste prijzen! De app (Trezor Suite) is beschikbaar op zowel je smartphone (Apple, Android), desktop en eveneens als web plugin.

De Trezor Safe 3 komt in een strak design met een “steel” look & feel en een relatief groot OLED scherm (0.96’ monochromatic) met 128 x 64 pixels. Het apparaat is zodoende overzichtelijk en makkelijk te bedienen via twee knoppen. De wallet komt onder andere met een USB-C kabel en uiteraard twee kaarten voor de secret phrases. Het apparaat zelf is middels een pin & passphrase beveiligd, ook is het “secure element protected” wat inhoudt dat de wallet middels een gecertificeerde (EAL6+) fysieke chip extra beveiligd is tegen geavanceerde ‘aanvallen’ van hackers. Deze chip beschermt voornamelijk data in kaarten (bijvoorbeeld bankkaarten), paspoorten en dus ook in Trezor wallets. Qua veiligheid is de wallet dus behoorlijk up to date kunnen we wel stellen! Tot slot kunnen er tot wel 8.000 verschillende cryptocurrencies op bewaard worden en is de setup van de wallet zo gepiept!

Conclusie en afsluitende tips over de Trezor Safe 3

We kunnen concluderen dat de Trezor Safe 3 flinke stappen heeft gezet, en dan voornamelijk op het gebied van veiligheid, gemak en design. De redactie heeft zelf al zeer veel ervaring met het gebruik van de Trezor wallets, maar de Trezor Safe 3 is met de (EAL6+) fysieke chip de meest veilige model en toegankelijke model voor vooral ook de nieuweling. We raden verder aan om deze wallet naast de standaard wachtwoord verder te versleutelen met een extra passphrase (wachtwoordzin). In het geval een inbreker thuis de herstelzin zou bemachtigen, kan deze inbreker zonder de bijbehorende wachtwoordzin geen toegang krijgen tot deze extra versleutelde wallet.

Ten slotte, is het geen dom idee om de herstelzin (de seed) in de vorm van 12 woorden vast te leggen op de Trezor Keep, een onverwoestbaar metalenplaatje. Je kunt dit allemaal terugvinden op de Trezor Shop. Dit is de beste plek je Trezor wallet en accessoires aan te schaffen.

De Trezor Safe 3 staat op het moment van schrijven in de “pre order” stage, nog even geduld dus..

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min