qe geldverruiming

QUANTITATIVE EASING (QE)

Sep 28, 2023
Aanbieding: 

De term quantitative easing (QE) wordt niet zo vaak gebruikt in de media. In Nederland wordt deze Engelse financiële term vertaald met kwantitatieve verruiming of versoepeling. De termen versoepeling en verruiming verwijzen naar het monetair beleid omtrent geldschepping. Vandaar dat de beste vertaling voor quantitative easing (QE) kwantitatieve geldverruiming is.

Het is belangrijk om weer even stil te staan bij deze term nu de Europese Centrale Bank het huidige kwantitatieve geldverruimingsbeleid zal gaan uitbreiden in 2020.

Het monetaire beleid is in handen van de centrale banken, zoals de Federal Reserve in de Verenigde Staten en de Europese Centrale Bank voor de Europese landen. Deze centrale banken beschikken over de machtigste wapens in de wereld: geldpersen. vereenvoudigd uitgedrukt: deze geldpersen kunnen worden aangezet of uitgezet, langzamer of harder werken, meer of minder kopen. Als we spreken over quantitative easing (QE) zullen de geldpersen worden aangezet en harder werken om meer te gaan kopen dan gebruikelijk. QE klinkt moeilijk, maar het is gewoon een eufemisme voor bijna ongelimiteerd digitaal geldpersen om meer dan gebruikelijk te kopen.

Met schuld meer schuld maken en opkopen

quantative easing

Daar zijn we nog niet mee klaar, want de term geldpersen is zelf een eufemisme. Het persen van geld klinkt namelijk niet eens zo problematisch, het heeft juist iets ambachtelijk en romantisch. Een pers die prachtige bankbiljetten drukt. Dit is natuurlijk niet het geval. Het probleem is dat er geen geld wordt geperst, maar digitale nummers worden ingetypt in de digitale grootboekhouding van de centrale bank in de vorm van krediet. Dus, in het geval van de Europese Centrale Bank worden er Euro’s digitaal getikt in de vorm van krediet voor schuldverplichtingen. Er wordt geen geld geperst, er worden schuldverplichtingen uit het niets digitaal in omloop gebracht. Het wordt geld wordt in feite misleidend gebruikt, mits de lezers al begrijpen dat geld tegenwoordig niets anders is dan krediet en een bepaalde schuldverplichting. De centrale banken kunnen deze digitale schuldpompen in principe eindeloos aan laten staan, want er is geen limiet aan de hoeveelheid krediet die een centrale bank in omloop mag brengen.

bitcoinbubbel

De manier waarop dit geld vervolgens in omloop wordt gebracht is door zich als een koper op de schuldenmarkten te begeven. De centrale bank koopt met de uitstaande krediet, langlopende leningen van financiële instellingen, zoals meestal banken en natuurlijk overheden. Hieronder kun je een grappige video zien met een goede uitleg:

uitleg bitcoin betekenis wat is bitcoin

Dus, Quantitative Easing is kwantitatieve geldverruiming door schuldmonetarisering. Het betekent in eenvoudig spraakgebruik, dat de centrale bank de digitale geldpers op volle toeren laat draaien voor het bijna ongelimiteerd opkopen van allerlei uitstaande schulden (obligaties van banken, bedrijven en overheden) in de schuldenmarkt. 

Deze monetaire politiek maakt deel uit uit van een beleid van financiële repressie die vooral de burgers raakt. Spaargeld en pensioenen worden minder waard. Het was Satoshi Nakamoto die tijdens 2008 Bitcoin lanceerde om een alternatief systeem voor het gewone volk te bieden die zonder banken als onze rentmeesters werkt. Voor meer informatie:

Wat is de doelstelling van kwantitatieve verruiming (QE) en het gewenste effect?

Door deze schulden (leningen) in de vorm van staatsobligaties, bedrijfsobligaties en bankschulden op te kopen, wordt de centrale bank feitelijk de kredietverstrekker. Degene die de lening in eerste instantie heeft verstrekt (meestal een bank) draagt het risico op wanbetaling over op de koper, de centrale bank. Door risico’s af te stoten krijgt een bank weer ‘lucht’ op de balans en ruimte voor nieuwe kredietverlening. Als banken vervolgens ook een groot deel van hun kredieten doorverkopen aan de centrale bank, krijgen ze daarvoor bovendien met ‘nieuw’ geld betaald. Dat nieuwe geld kunnen ze vervolgens weer uitlenen aan bedrijven, overheden en huishoudens. De geldpers bevordert weer de kredietverstrekking door banken aan particulieren en bedrijven.

De rente zal zakken en het wordt goedkoper om te lenen. Overheden, particulieren en bedrijven kunnen weer makkelijker en goedkoper lenen. Door nieuwe schulden aan te gaan zal weer nieuwe geld als schuld in omloop worden gebracht en blijft de ‘economie’ op gang.

Economische groei en de instandhouding van het huidige monetaire systeem is gebaseerd op de groei van de krediethoeveelheid ofwel het aantal schulden. Het is dan ook niet zo vreemd dat er overal zeepbellen ontstaan op basis van lage rentes. Zeepbellen op basis van lage rente en lange termijn schuldverplichtingen. Kwantitatieve verruiming is door de centrale banken op gang gebracht om de kredietverlening weer te stimuleren en de economie op gang te houden. Met economie wordt meestal de vastgoedsector, effectenhandel en obligatiehandel bedoelt. Aangezien alle vermogende beleggers in deze sectoren belangen hebben, kan QE ook wel als een verkapte steun aan de vermogende beleggers worden beschouwd. Het is een vicieuze cirkel, de financiële elite wordt rijker op basis van schuld, terwijl het daadwerkelijke spaarvermogen van de gemiddelde burger die vaak geen effecten, obligaties of vastgoed bezit, verder wordt aangetast.

Waarom is Quantative Easing (QE) op gang gekomen?

kwantitatieve geldverruimingHet heeft alles te maken met de impact van de Amerikaanse kredietcrisis. De kredietcrisis noodzaakte de Federal Reserve eerst om in 2009 via een aankoopprogramma van leningen (tot een bedrag van $500 miljard) de hypotheekbanken Freddie Mac, Fannie Mae en Ginnie Mae op te kopen. Dit was niet voldoende, de Federal Reserve was genoodzaakt om het programma uit te breiden begon met o.a. het opkopen van staatsobligaties tot dan een bedrag van $1250 miljard. Dit is de eerste fase van het Amerikaanse geldverruiming traject ( Quantitative Easing – QE 1) en het start schot geweest voor andere centrale banken om een gelijkwaardige monetaire politiek te voeren om de interne en ook wereld economie weer op gang te krijgen. 

qe geldverruiming ecbDe Europese Centrale Bank is pas op 4 september 2014 zeer laat op gang gekomen met een eigen programma van steun aankopen en maatregelen die als kwantitatieve geldverruiming kunnen worden aangeduid, hoewel het daarbij in eerste instantie niet over het opkopen van staatsobligaties ging. Dit heeft te maken dat de ECB volgens het Verdrag van Lissabon in artikel 123, geen leningen mag verstrekken aan overheden. Een andere factor is dat vooral de Duitse Centrale Bank flink op de rem trapte. De Duitsers zijn niet vergeten wat de gevolgen kunnen zijn van een geldverruimingspolitiek die uit de hand loopt: hyperinflatie!

Prof. Dr. Jürgen Stark werkte tussen 2006 -2011 als hoofdeconoom en directielid bij de Europese Centrale Bank. Hij stapte in 2011 op toen er begonnen werd met het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. In combinatie met een nul en negatieve rente politiek worden deze regeringen in feite beloond door meer staatsschuld op te hopen. In feite heeft de Europese Centrale Bank een financiële staatsgreep uitgevoerd om de eenheid van de EMU en de EURO te redden. De ECB bemoeit zich nu met de politiek in de lidstaten, bijvoorbeeld door regeringen te vertellen wat ze moesten doen om in aanmerking te komen voor ECB-ondersteuning. Het kwantitatieve verruimingsprogramma van de ECB is elke jaar flink uitgebreid geworden en heeft de laatste jaren voor meer dan 2100 miljard euro aan steunaankopen gedaan van vooral staatsobligaties!

Volgens het laatste nieuws en de woorden van de voorzitter zelf, Mario Draghi, zal de digitale pers van de ECB langzamer gaan werken. Vanaf januari 2018 zal de ECB haar Quantitative Easing programma afbouwen. De maandelijkse steunaankopen zullen worden gehalveerd tot 30 miljard euro. Eind september 2018 zal het kwantitatieve geldverruimingspolitiek van de ECB geheel stoppen, mocht de economische situatie dit toelaten. Wanneer de economische vooruitzichten verslechteren, kan de ECB weer meer kredieten bij tikken.

Wat zijn de gevolgen van Quantitative Easing?

Een goed gesprek, tussen David Hollanders en Rodrigo Fernandez, over de consequenties van kwantitatieve verruiming kun je hieronder in video bekijken:

Oorsprong van de term

De term Quantitative Easing is bedacht geworden door Professor Richard Werner tijdens zijn verblijf en onderzoek naar het monetaire beleid van de centrale bank van Japan. Volgens zijn bevindingen zijn er verschillende manieren waarop QE kan worden uitgevoerd, de wijze waarop de centrale banken het nu doen is volledig verkeerd en is er opgericht om zeepbellen op te blazen en te laten knappen waardoor uiteindelijk de macht van de centrale bank alleen maar sterk wordt en het bankwezen steeds meer wordt gecentraliseerd. Dit is funest voor een economie en welstand. Voor meer informatie: 

Conclusie over kwantitatieve verruiming:

Quantitative Easing QE – kwantitatieve geldverruiming in combinatie met zeer lage en negatieve rentes is een uniek monetair experiment van de centrale banken om de economieën gaande te houden, de banken in leven te houden en staatsschulden beheersbaar te maken door zelf als de belangrijkste koper op de schuldenmarkten op te treden. Het is natuurlijk een vorm van directe inmenging en manipulatie van alle prijzen en veroorzaakt zeepbellen in bijvoorbeeld de obligatiemarkten, effectenhandel en natuurlijk weer de huizenmarkten. 

QE beleidDe globale schuldencarrousel blijft lekker draaien ten koste van de spaarder, maar waar is de grens? Wanneer gaat het mis? Niemand weet het, maar Quantitative Easing of kwantitatieve geldverruiming in de vorm van monetarisering van schulden is een gevaarlijk geldexperiment. Het verandert niets aan het huidige systeem. Elke maand wordt er meer krediet in omloop gebracht om een schuldencarrousel te laten doordraaien. De globale schulden nemen exponentieel toe. Wanneer zal er een hervorming van het globaal financiële stelsel plaatsvinden? Is een globale hyperinflatie onvermijdelijk en zal fiat geld, als schuld met het huidige systeem worden uitgevaagd? Wat doet Quantitative Easing voor onze toekomstige pensioenen en koopkracht?

Misschien toch maar eens tijd om te kijken naar alternatieven waar we zelf weer de controle hebben over daadwerkelijk geld? 

Op deze site behandelen alle gezond geld alternatieven goud, maar ook in de online wereld van nieuwe financiën op basis van decentrale cryptovaluta en blockchain technologie. Bitcoin wordt zelfs beschouwt als een alternatief voor centraal bankieren en beschreven in termen van een centrale bank: The Central Bank of Bitcoin.

De wereld van crypto finance ontwikkelt zich snel. Dit zijn positieve monetaire experimenten ten goede van iedereen op basis van inclusieve peer-to-peer netwerken zonder centrale banken en autoriteiten.

bitcoin vs quantitative easingBitcoin is het meest bekende en meest veilige decentrale cryptogeld met een vaste geldhoeveelheid dat niet kan worden gemanipuleerd door derde partijen. Het werkt zonder banken en een centrale bank en gedraagt zich meer en meer als een nieuwe vorm van digitaal goud.

Hopelijk wordt Bitcoin en andere cryptovaluta snel volwassen en volwaardige alternatieven voordat de zeepbellen gaan spatten door het onhoudbare, en niet meer te stoppen geldverruimingsbeleid van de centrale banken. Voor meer informatie:

Hieronder kun je een aantal video’s zien met een uitleg over het QE-beleid van de centrale banken:

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

De afbeelding bovenaan het artikel is afkomstig van het Hooiwagen-drieluik, ook De hooiwagen genoemd, van kunstschilder Jheronimus Bosch. Uit verschillende laatmiddeleeuwse bronnen blijkt dat hooi geassocieerd werd met wereldse zaken, zoals bedrog, ijdelheid, materialisme, slecht geld en genotzucht.

 

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min