bitcoin kopen

Wat is een Bitcoin ETF?

Jun 12, 2020
Aanbieding: 

Wat is een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF)?

Een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) is de meest veilige en makkelijkste variant van een Bitcoin effect (ETP) die op de aandelenbeurzen verhandeld kan worden. Het werkt als een Bitcoin prijs tracker die door een beursgenoteerd fonds wordt beheerd en de officiële Bitcoin koers volgt.

bitcoin etf kopen

Een ETF is een bijzonder eenvoudig, veilig en transparant beleggingsinstrument die je direct via de beurs kunt verhandelen zonder dat je hoeft te bekommeren om de aangekochte bitcoins zelf of bitcoin wallets.

Inderdaad, Bitcoin is hierdoor ‘Exchange Traded’ en zal continu op de beurs verhandelbaar zijn. Hierdoor krijgt het dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Het is een minder risicovol instrument aangezien de werking gewoon de markt volgt. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard. Verder dan de belegger aanspraak maken op de onderliggende bitcoins die door het fonds worden beheerd. Een Bitcoin ETF-aandeel legt een claim op een bepaalde hoeveelheid bitcoins.

Het belang van een Bitcoin ETF?

Vooral traditionele beleggers willen zich niet zelf om de bitcoins bekommeren, maar willen vanuit hun beleggingsrekening gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. Een ETF is bovendien volledig gereguleerd ook in het licht van het betalen van belastingen. Via een Bitcoin ETF zullen vele financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel rompslomp via een bekend en gemakkelijk instrument kunnen handelen in bitcoins. Het maakt ook de belastingopgave makkelijker en kan belastingvoordelen inhouden in vergelijking met het kopen van bitcoins op een bitcoin exchange.

Bitcoin zal een echt beleggingsinstrument zijn en veel investeringskapitaal naar zich toetrekken. Het zal waarschijnlijk de prijs op korte termijn flink omhoog stuwen en de marktkapitalisatie van Bitcoin een enorm vergroten. Het zal een doorbraak zijn voor Bitcoin als een nieuwe manier om een beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Er zal waarschijnlijk snel zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar worden geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zal de marktkapitalisatie snel boven de $ 20 miljard uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling zal voortzetten in het kader van verdere devaluaties waardoor meer beleggers interesse zullen krijgen voor het kopen van Bitcoin ETF’s. De Bitcoin koers ook op langere termijn op een grillige manier omhoog blijven zagen.

Bitcoin ETF alternatieven:

Op dit moment is er nog een gereguleerde Bitcoin ETF door de financiële autoriteiten goedgekeurd, maar op de Duitse effectenmarkt Xetra in Frankfurt is er door de BaFin al een Bitcoin ETC beschikbaar. Deze ETP is een fusie van de werking van een ETN en ETF. Deze staat genoteerd met de ticker BTCE. Deze ETC is een minder risicovol beleggingsproduct dan een ETN.

In Zweden staat er aan de aandelenbeurs van Stockholm een Bitcoin ETN (ticker BITCOIN XBTE) genoteerd. Deze wordt uitgegeven door het fondsenhuis XBT Provider van Coinshares. Voor meer informatie XBT provider.

In Zwitserland is er al een Bitcoin tracker fonds actief en goedgekeurd geworden door de Zwitserse autoriteiten. Dit is de Vontobel Bitcoin tracker. Certificaten van deze Bitcoin tracker (SSPA: 1300) kunnen op de Zwitserse SIX-beurs worden gekocht. Voor meer informatie: Vontobel Bitcoin Certificate.

In Zwitserland is er al sinds November 2018 een cryptocurrency ETP goedgekeurd. Deze crypto index tracker volgt de koersen van een mandje van de top 5 crypto’s, naast Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het is een gereguleerde Crypto ETP die bij de Zwitserse SIX-beurs verhandeld kan worden: Amun Crypto Basket Index (HODL5).

Dus, voor Nederlandse beleggers met een beleggersrekening is het niet nodig om te wachten op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission voor de goedkeuring van een officiële Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenmarkt. Verder kan een belegger ook handelen met Bitcoin termijncontracten.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een Bitcoin ETF?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een Bitcoin ETF de koers van bitcoin zou kunnen sturen. Het is mogelijk dat Wall Street daadwerkelijk meer invloed kan krijgen op de hoeveelheid dollars die kunnen worden geïnvesteerd in uiteindelijk verschillende Bitcoin ETF’s. Er zijn risico’s aan verbonden waarbij daadwerkelijk Wall Street uiteindelijk meer invloed zou kunnen uitoefenen op de bitcoin koers. Dit is nog niet duidelijk, maar een ETF kan worden gebruikt voor manipulatieve doeleinden. Verder kunnen Bitcoin ETP’s zoals ETF’s meer gevoelig zijn voor het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen. Beleggers kunnen deze bij een liquiditeitscrisis makkelijk verkopen waardoor de Bitcoin koers zal vallen. Beleggers die puur speculeren met bitcoin zullen tijdens een crisis Bitcoin ETF posities afwikkelen voor cash. Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook. De centrale banken voorzien de effectenmarkten van onbegrensde liquiditeit, deze kan nu makkelijker in een Bitcoin ETF stromen en de koers naar de maan brengen.

Vele analisten zien liever dat er geen Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. Dit maakt een gezondere ontwikkeling voor Bitcoin mogelijk.

Bitcoin ETF Status Updates:

Vuistregel: vele belangrijke financiële partijen proberen als eerst de gunst te winnen van de SEC voor het kunnen lanceren van een Bitcoin ETF. De SEC heeft als gewoonte om beslissingen zo veel mogelijk uit te stellen en vervolgens het voorstel af te wijzen. Het is een langzame weg waar de volhouder zal winnen. Wanneer een Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd is niet duidelijk, dat uiteindelijk iemand er in slaagt om de SEC te overtuigen is een kwestie van tijd.

  • 26.02.2020. Het voorstel van Wilshire Phoenix en NYSE Arca Inc voor het lanceren van een Bitcoin ETF is afgekeurd geworden.
  • 10.10.2019. Het voorstel van Bitwise van 28 januari 2019 voor de lancering van een Bitcoin ETF, nadat het eerder was uitgesteld; is nu door de SEC afgewezen geworden. Volgens de SEC is er nog te veel onduidelijkheid met betrekking tot de werkelijke handelsvolumes en het bepalen van wat de echte Bitcoin markt is. De risico’s voor prijsmanipulatie op crypto exchanges die zelf orderboeken hebben met handelsvolumes die niet kloppen zijn te groot.
  • 18.09.2019. Er was er nog één Bitcoin ETF voorstel overgebleven die door een samenwerking van de CBOE, VanEck en SolidX wordt verwezenlijkt. Het voorstel is op 17 september teruggetrokken. Ze zijn begonnen met een Bitcoin-ETF variant.
  • Status eind-2018. Alle openstaande aanvragen voor een ETF zijn in 2018 door de Amerikaanse financiële autoriteit (de SEC) afgekeurd.
  • Coinbase werkt samen met BlackRock voor de lancering van een Bitcoin ETF. Er is nog geen voorstel ingediend geworden bij de SEC. Verwachting voor de indiening van een Coinbase & BlackRock ETF voorstel bij de SEC is in het tweede kwartaal van 2019.

Het zou ons verbazen dat een Bitcoin ETF al in 2020 wordt goedgekeurd. Het is redelijk om te veronderstellen dat de SEC een Bitcoin ETF pas goedkeurt wanneer gereguleerde exchanges zoals Bakkt en ErisX zich in 2019 hebben bewezen en er ook meer inzicht is in de OTC-markten. De eisen van de SEC zijn wel iets verscherpt en duidelijker geworden: geen manipulatie, anders geen Bitcoin ETF.

We zullen het zien. De aanhouder wint en uiteindelijk is het ook afhankelijk van hoe de commissarissen zich zullen verhouden tot Bitcoin. Na Hester Pierce, is er een tweede SEC commissaris, Robert J. Jackson Jr., die zich positief uitliet over Bitcoin ETF goedkeuring.  Verder is de voorzitter van de SEC, Jay Clayton, ook niet afkerig van een Bitcoin ETF. Het is de verwachting dat een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) zal worden goedgekeurd. Het is een kwestie van tijd als het gaat om de volwassenheid van de Bitcoin markt en de kwaliteit van de voorstellen. Het betekent concreet dat een nieuw Bitcoin ETF pas misschien in de loop van het vierde kwartaal van 2020 zal worden goedgekeurd.

Bitcoin ETF’s projecten:

Er zijn veel verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenbeurs te lanceren. Het meest bekende initiatief is van de Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Ze werken al jaren aan het lanceren van een Bitcoin ETF en het verkrijgen van een goedkeuring van de Amerikaanse financiële autoriteit, de SEC.

Afbeeldingsresultaat voor etf winklevoss capital

Bitcoin ETF ’s pogingen in 2018

Er zijn eind 2017 verschillende Bitcoin ETF voorstellen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal zijn wel zo’n tiental Bitcoin ETF projecten die met de SEC worstelen. Op 22 Augustus 2018 zijn er weer een aantal afgekeurd geworden, waaronder de Proshares Bitcoin ETF, de Graniteshares ETF en die van Direxion. In feite zijn alle Bitcoin ETF’s initiatieven afgekeurd geworden door de SEC. Alleen de applicatie van Solid X & vanEck voor het lanceren van een Bitcoin ETF staat nog open en zal voor 30 september wel of niet worden goedgekeurd.

Een goedkeuring van een Bitcoin ETF in 2018 door de SEC is onwaarschijnlijk aangezien de Bitcoin markten nog niet voldoende is ontwikkeld en gereguleerd. De SEC maakt zich zorgen voor witwaspraktijken en prijsmanipulatie.  Een samenwerkingscontract tussen handelsbeurzen waarbij deze wanpraktijken actief worden aangepakt is wenselijk. Dit zou met gereguleerde Bitcoin termijncontracten kunnen worden gerealiseerd, maar de Bitcoin futures markt is nog te klein. Niettemin, het voorstel van Solid X & vanEck voor het opzetten van de VanEck SolidX Bitcoin Trust wijkt af van de andere voorstellen. Misschien is daardoor het voorstel niet meteen afgekeurd, maar een beslissing uitgesteld tot 30 september 2018. Hier kun je de originele documenten lezen van de SEC:

We staan pas aan de begin van een proces waarbij Bitcoin stap voor stap wordt opgenomen in de wereld van high finance. De lancering van de Bakkt exchange zal hierbij helpen. Maar voordat de SEC een Bitcoin ETF zal goedkeuren, zullen we zeker een jaar verder zijn.

Voor de beleggers die graag al gebruik willen maken van een andere tracker of indexfonds, zijn er al Bitcoin ETN’s beschikbaar. Voor meer informatie:

Een ander gerelateerd project is de Bitcoin Investment Trust (GBTC) van Grayscale. Grayscale heeft trouwens ook een beleggingsfonds voor Ethereum opgezet.

Voor meer informatie:

Bronnen:

Lees verder

Michael Saylor over Bitcoin

Michael Saylor is de oprichter en directeur van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy (MSTR) met een waarde van ongeveer 1.2 miljard dollar. Hij is eindverantwoordelijk voor de recente beslissing om bijna alle dollarreserves in de schatkist om te wisselen voor bitcoin. In totaal heeft het bedrijf $410 miljoen omgezet in 38,250 BTC als een strategische reservevaluta […]

Sep 18, 2020
5 min

Wat is Nexus Mutual (NXM)?

Wat is Nexus Mutual (NXM) en wat kan je ermee? De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi) onder de loep genomen, zoals Bancor Finance, Flamingo Finance en Balancer Finance. Vandaag kijken we naar Nexus Mutual, een soort softwarekraakverzekering die gebruikers beschermt bij het afsluiten en gebruik […]

Sep 15, 2020
3 min

Rente verdienen over goud?

Een belegging in goud werd door Warren Buffet afgeschreven als niet productief aangezien het geen inkomen genereert. Inderdaad, vele beleggers laten nog steeds goud links liggen omdat het geen inkomen genereert. Deze tijden zijn voorbij met de opkomst van de decentrale financieringssector en digitale activa die op een blokchain worden uitgeven. De Paxos Trust Company […]

Sep 4, 2020
1,5 min