bitcoin cryptocurrency

Wat is een Bitcoin ETF? Welke Bitcoin ETF zal ik kopen?

Mar 6, 2023
Aanbieding: 

Wil je een bitcoin ETF kopen? In dit artikel bespreken we het belang van een Bitcoin ETF, welke ETF’s je kunt kopen en ook over welke alternatieven een belegger beschikt om blootstelling tot bitcoin te krijgen.

bitcoin etf

Samenvatting: welke bitcoin ETF zal ik kopen? Europese beleggers kunnen bitcoin kopen via aandelen van de Jacobi Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF). De Jacobi Bitcoin ETF staat genoteerd (Juli 2022) aan de Euronext in Amsterdam onder de ticker BCOIN met ISIN nummer: GG00BMTPK874. Euronext is een van de belangrijkste effectenbeurs in de wereld met een $7 biljoen marktkapitalisatie. De Jacobi Bitcoin ETF biedt institutionele beleggers een vertrouwd instrument om in bitcoin te investeren.

Een Bitcoin ETF alternatief is The Bitcoin Fund van het Canadese 3iQ (ticker QBTC.U – ISIN nummer CA09175G1046). Deze staat genoteerd op de aandelenbeurs van Gibraltar. Verder zijn er al een aantal Bitcoin ETF´s beschikbaar op de aandelenbeurs van Canada. Het gaat hier om de Bitcoin ETF´s van Purpose Investments, Evolve en CI Galaxy. In de Verenigde Staten zijn vooralsnog alleen inferieure Bitcoin Futures ETF´s goedgekeurd (ProShares & Valkyrie). Op de Duitse beurs Xetra is er een goed alternatief voor een Bitcoin ETF beschikbaar. Het gaat om een Bitcoin ETC van de ETC Group (BTCE – ISIN nummer DE000A27Z304).

Beste Nederlandse handelsplatform voor BTC?

Tegenwoordig is het voor Nederlanders mogelijk om veilig, goedkoop en heel makkelijk bitcoins te verhandelen en deze tevens verzekerd op te slaan op de handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam:

Wat is een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund)?

Een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) is de meest veilige en makkelijkste variant van een Bitcoin effect (ETP) die op de aandelenbeurzen verhandeld kan worden. Het werkt als een Bitcoin prijs tracker die door een beursgenoteerd fonds wordt beheerd en de officiële Bitcoin koers volgt.

bitcoin etf kopen

Een ETF is een bijzonder eenvoudig, veilig en transparant beleggingsinstrument die je direct via een reguliere effectenbeurs kunt verhandelen zonder dat je hoeft te bekommeren om de aangekochte bitcoins zelf. De bitcoins worden door hef fonds zelf in speciaal beveiligde bitcoin wallets opgeslagen.

Bitcoin wordt door dit instrument verhandelbaar op de beurzen (Exchange Traded). Hierdoor krijgt Bitcoin dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Het is een minder risicovol instrument aangezien de werking gewoon de markt volgt. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard. Verder dan de belegger aanspraak maken op de onderliggende bitcoins die door het fonds worden beheerd. Een Bitcoin ETF-aandeel legt een claim op een bepaalde hoeveelheid bitcoins.

Het belang van een Bitcoin ETF?

Vooral traditionele beleggers willen zich niet zelf om de bitcoins bekommeren, maar willen vanuit hun beleggingsrekening gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. Een ETF is bovendien volledig gereguleerd ook in het licht van het betalen van belastingen. Via een Bitcoin ETF zullen vele financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel rompslomp via een bekend en gemakkelijk instrument kunnen handelen in bitcoins. Het maakt ook de belastingopgave makkelijker en kan belastingvoordelen inhouden in vergelijking met het kopen en verkopen van bitcoins op een gereguleerde bitcoin exchange.

Bitcoin zal een erkend en toegankelijk beleggingsinstrument zijn en veel investeringskapitaal naar zich toetrekken. Het zal waarschijnlijk de prijs op korte termijn flink omhoog stuwen en de marktkapitalisatie van Bitcoin enorm vergroten. Het zal een doorbraak zijn voor Bitcoin als een nieuwe manier voor beleggers om een beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Er zal waarschijnlijk snel zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar worden geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zal de marktkapitalisatie snel boven de $ 20 miljard uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling zal voortzetten in het kader van verdere devaluaties waardoor meer beleggers interesse zullen krijgen voor het kopen van Bitcoin ETF’s. De Bitcoin koers ook op langere termijn op een grillige manier omhoog blijven zagen.

Welke Bitcoin ETF’s zijn er beschikbaar?

Nederlanders hebben geluk. De Jacobi Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) staat genoteerd aan de Euronext-beurs in Amsterdam onder ticker BCOIN. Deze Jacobi Bitcoin ETF heeft het volgende ISIN nummer (GG00BMTPK874) en zal het voor institutionele partijen een stuk makkelijker maken om bloostelling te krijgen tot bitcoin.

bitcoin kopen bitcoin etf

Bitcoin kopen via een EFT is ook mogelijk in Gibraltar. De Canadese vermogensbeheerder 3iQ heeft jarenlang gewerkt aan de lancering van een Bitcoin ETF aan de Toronto Stock Exchange (TSX). Hier is op 9 April 2020 een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) gelanceerd die toegankelijk is voor Canadese institutionele beleggers. Sinds oktober 2020 deze Bitcoin ETF genoteerd op de Gibraltar Stock Exchange. Het gaat om The Bitcoin Fund met ticker QBTC.U en ISIN nummer CA09175G1046. Institutionele beleggers in de Europese Unie met toegang tot de Gibraltar Stock Exchange hebben nu de optie om bitcoin te kopen via een ETF.

Canada loopt voorop. Hier kunnen beleggers kiezen uit drie verschillende Bitcoin ETF´s. Het gaat om de Bitcoin ETF’s van Evolve (EBIT), Purpose (BTCC) en ten slotte de CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX).

Wanneer komt er een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten loopt nog flink achter. De toezichthouder heeft vooralsnog alleen Bitcoin ETF´s goedgekeurd die zijn gebaseerd op de CME-termijncontracten en verder volledig in dollars worden afgewikkeld. Het zijn inferieure financiële Bitcoin ETF producten die we onze lezers niet kunnen aanraden om te verhandelen. Het gaat hier om de Bitcoin Futures ETF´s van Valkyrie en Proshares. De Bitcoin Futures ETF van Valkyrie staat genoteerd op de NYSE Arca beurs onder ticker BITO.

Verder achter de schermen krijgt VanEck verder ondersteuning van State Street Corporation en de Cboe exchange om wellicht eind dit jaar 2021 nog een Bitcoin ETF op deze Amerikaanse beurs te lanceren. Verder de nieuwe baas bij de SEC is Gary Gensler. Gary heeft als hoogleraar economie aan het gerenommeerde MIT blockchain, crypto en financiële innovatie gedoceerd. De kans dat er binnen de komende twee jaar een Amerikaanse Bitcoin ETF wordt gelanceerd is nu groter dan ooit. We houden het in de gaten. De SEC heeft anno 2022 vele actuele aanvragen, waaronder de volgende:

 • BTC ETF van de VanEck Bitcoin Trust – eerst ingediend op 30.12.2020 en al een aantal keer afgekeurd.
 • BTC ETF van de Valkyrie Bitcoin Fund – ingediend op 22.01.2021
 • BTC ETF van de NYDIG – ingediend op 16.02.2021
 • BTC ETF van de WisdomTree Bitcoin Trust – ingediend op 11.03.2021
 • BTC ETF van de First Trust SkyBridge van SkyBridge Capital – ingediend op 21.05.2021
 • BTC ETF (ARK 21SHARES BITCOIN ETF) van Ark Invest – ingediend op 28 juni 2021
 • BTC Trust van Grayscale Investments wordt geherstructureerd als een Bitcoin ETF. De aanvraag is op 29 juni 2022 afgekeurd geworden door de SEC. Grayscale zal de SEC voor deze beslissing voor de rechter dagen.
 • BlackRock heeft in 2022 een bitcoin trustfonds opgezet voor Amerikaanse institutionele beleggers. Belangrijke bouwsteen voor een latere Bitcoin BlackRock ETF?

Wat zijn goede Bitcoin ETF alternatieven?

Op dit moment is er nog geen gereguleerde Amerikaanse Bitcoin spot ETF door de financiële autoriteiten goedgekeurd. De Bitcoin Futures ETF´s zijn geen volwaardige ETF producten. Echter Nederlandse beleggers, kunnen naar de Duitse effectenmarkt Xetra in Frankfurt stappen. Hier is er goede Bitcoin ETC beschikbaar die door BaFin is goedgekeurd. Deze ETP is een fusie van de werking van een ETN en ETF. Deze staat genoteerd met de ticker BTCE. Deze ETC is een minder risicovol beleggingsproduct dan een ETN.

In Zweden staat er aan de aandelenbeurs van Stockholm een Bitcoin ETN (ticker BITCOIN XBTE) genoteerd. Deze wordt uitgegeven door het fondsenhuis XBT Provider van Coinshares. Voor meer informatie XBT provider.

In Zwitserland is er al een Bitcoin tracker fonds actief en goedgekeurd geworden door de Zwitserse autoriteiten. Dit is de Vontobel Bitcoin tracker. Certificaten van deze Bitcoin tracker (SSPA: 1300) kunnen op de Zwitserse SIX-beurs worden gekocht. Voor meer informatie: Vontobel Bitcoin Certificate.

In Zwitserland is er al sinds November 2018 een cryptocurrency ETP goedgekeurd. Deze crypto index tracker volgt de koersen van een mandje van de top 5 crypto’s, naast Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het is een gereguleerde Crypto ETP die bij de Zwitserse SIX-beurs verhandeld kan worden: Amun Crypto Basket Index (HODL5). Een ETP is een variant van indexbeleggen. Er zijn toegankelijke crypto index fondsen beschikbaar die ook goed alternatief bieden om breder in te stappen. Goede dienstverleners op dit gebied zijn Mercury Redstone en de Bitpanda exchange in Wenen. Deze beschikt over 3 verschillende crypto index trackers. Voor meer informatie: Bitpanda Review.

microstrategy verkapte bitcoin etf

Een andere optie is om te beleggen in de aandelen van MicroStrategy (MSTR). Dit succesvolle beursgenoteerde softwarebedrijf met een marktkapitalisatie van 1,2 miljard dollar heeft de gehele cashpositie met een waarde van 410 miljoen dollar omgezet voor Bitcoin (BTC) als de strategische monetaire reserve asset. Het aandeel MSTR kan als een verkapte Bitcoin-EFT worden beschouwd.

Dus, voor Nederlandse beleggers met een beleggersrekening is het niet nodig om te wachten op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission voor de goedkeuring van een officiële Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenmarkt. De Jacobi Bitcoin ETF (BCOIN) kan door iedereen met een beleggersrekening op de Euronext worden gekocht en verkocht.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een Bitcoin ETF?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een Bitcoin ETF de koers van bitcoin zou kunnen sturen. Het is mogelijk dat Wall Street daadwerkelijk meer invloed kan krijgen op de hoeveelheid dollars die kunnen worden geïnvesteerd in uiteindelijk verschillende Bitcoin ETF’s. Er zijn risico’s aan verbonden waarbij daadwerkelijk Wall Street uiteindelijk meer invloed zou kunnen uitoefenen op de bitcoin koers. Dit is nog niet duidelijk, maar een ETF kan worden gebruikt voor manipulatieve doeleinden. Verder kunnen Bitcoin ETP’s zoals ETF’s meer gevoelig zijn voor het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen. Beleggers kunnen deze bij een liquiditeitscrisis makkelijk verkopen waardoor de Bitcoin koers zal vallen. Beleggers die puur speculeren met bitcoin zullen tijdens een crisis Bitcoin ETF posities afwikkelen voor cash. Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook. De centrale banken voorzien de effectenmarkten van onbegrensde liquiditeit, deze kan nu makkelijker in een Bitcoin ETF stromen en de koers naar de maan brengen.

Verschillende analisten zien liever dat er geen Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. Dit maakt een gezondere organische ontwikkeling voor Bitcoin mogelijk waarbij gewone mensen in plaats van de beleggers zo veel mogelijk worden blootgesteld aan Bitcoin. Echter, de financialisering van Bitcoin is niet te stoppen, maar het is zonder ETF nog steeds makkelijk mogelijk om het grootkapitaal voor te te zijn. Waarom zou je wachten op een Bitcoin koers van $100.000, de trage toezichthouders en de zegening van de reguliere beleggingswereld en overheid?

Beste Bitcoin ETF alternatief?

Tegenwoordig is het voor Nederlanders mogelijk om veilig, goedkoop en makkelijk bitcoins te verhandelen en verzekerd op te slaan op de handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam.

Bitcoin ETF Status Updates:

Vuistregel: vele belangrijke financiële partijen proberen als eerst de gunst te winnen van de SEC voor het kunnen lanceren van een Bitcoin ETF. De SEC heeft als gewoonte om beslissingen zo veel mogelijk uit te stellen en vervolgens het voorstel af te wijzen. Het is een langzame weg waar de volhouder zal winnen. Wanneer een Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd is niet duidelijk, dat uiteindelijk iemand er in slaagt om de SEC te overtuigen is een kwestie van tijd.

 • 26.02.2020. Het voorstel van Wilshire Phoenix en NYSE Arca Inc voor het lanceren van een Bitcoin ETF is afgekeurd geworden.
 • 10.10.2019. Het voorstel van Bitwise van 28 januari 2019 voor de lancering van een Bitcoin ETF, nadat het eerder was uitgesteld; is nu door de SEC afgewezen geworden. Volgens de SEC is er nog te veel onduidelijkheid met betrekking tot de werkelijke handelsvolumes en het bepalen van wat de echte Bitcoin markt is. De risico’s voor prijsmanipulatie op crypto exchanges die zelf orderboeken hebben met handelsvolumes die niet kloppen zijn te groot.
 • 18.09.2019. Er was er nog één Bitcoin ETF voorstel overgebleven die door een samenwerking van de CBOE, VanEck en SolidX wordt verwezenlijkt. Het voorstel is op 17 september teruggetrokken. Ze zijn begonnen met een Bitcoin-ETF variant.
 • Status eind-2018. Alle openstaande aanvragen voor een ETF zijn in 2018 door de Amerikaanse financiële autoriteit (de SEC) afgekeurd.
 • Coinbase werkt samen met BlackRock voor de lancering van een Bitcoin ETF. Er is nog geen voorstel ingediend geworden bij de SEC. Verwachting voor de indiening van een Coinbase & BlackRock ETF voorstel bij de SEC is in het tweede kwartaal van 2019.

Het zou ons verbazen dat een Bitcoin ETF al in 2020 wordt goedgekeurd. Het is redelijk om te veronderstellen dat de SEC een Bitcoin ETF pas goedkeurt wanneer gereguleerde exchanges zoals Bakkt en ErisX zich in 2019 hebben bewezen en er ook meer inzicht is in de OTC-markten. De eisen van de SEC zijn wel iets verscherpt en duidelijker geworden: geen manipulatie, anders geen Bitcoin ETF.

We zullen het zien. De aanhouder wint en uiteindelijk is het ook afhankelijk van hoe de commissarissen zich zullen verhouden tot Bitcoin. Na Hester Pierce, is er een tweede SEC commissaris, Robert J. Jackson Jr., die zich positief uitliet over Bitcoin ETF goedkeuring.  Verder is de voorzitter van de SEC, Jay Clayton, ook niet afkerig van een Bitcoin ETF. Het is de verwachting dat een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) zal worden goedgekeurd. Het is een kwestie van tijd als het gaat om de volwassenheid van de Bitcoin markt en de kwaliteit van de voorstellen. Het betekent concreet dat een nieuw Bitcoin ETF pas misschien in de loop van het vierde kwartaal van 2020 zal worden goedgekeurd.

Bitcoin ETF’s projecten:

Er zijn veel verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenbeurs te lanceren. Het meest bekende initiatief is van de Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Ze werken al jaren aan het lanceren van een Bitcoin ETF en het verkrijgen van een goedkeuring van de Amerikaanse financiële autoriteit, de SEC.

Bitcoin ETF Nieuws

ProShares Bitcoin EFT lancering is een succes

Eind 2021 kreeg de ProShares’ bitcoin futures exchange-traded fund (ETF) een notering op de New York Stock Exchange (ticker: BITO) en boekte als eerste Bitcoin ETF bijna een historisch record. Het handelsvolume op deze eerste handelsdag nam snel toe tot bijna 1 miljard dollar. Er was een explosieve interesse voor dit nieuw financieel product. Een financieel product dat volledig gebaseerd is op de CME Bitcoin Futures en inferieur is aan de werking van een volwaardige Bitcoin ETF die gebaseerd is op de Bitcoin spotmarkt en afgedekt is met bitcoin.

Niettemin, het handelsrecord overtrof bijna het record van de US Carbon Transition Readiness ETF van BlackRock die afgelopen april 2021 werd gelanceerd. De lancering van deze ETF heeft tot op heden de succesvolste lancering gehad. Op de openingsdag kreeg bereikte het handelsvolume 1.1. miljard dollar.

De ProShares Bitcoin Futures ETF heeft nu een eervolle tweede plek. Hetgeen aanduidt dat er een enorme trek is van beleggers om blootstelling te krijgen tot Bitcoin, zelfs wanneer het via een inferieur financieel product verloopt. Het geeft verder ook aan dat een Bitcoin ETF die gebaseerd is op de spotmarkt enorm veel kapitaal naar zich toe zal trekken en alle ETF opening records zal verslaan.

Gary Gensler van de SEC zet de geldsluizen voor bitcoin langzaam open. De bitcoin koers boekte met de lancering van deze ETF weer een record.

De Valkyrie Bitcoin Strategy ETF goedgekeurd

De Valkyrie Bitcoin Strategy ETF is door de SEC goedgekeurd om genoteerd te worden op de NASDAQ. Het is een belangrijke nieuwe mijlpaal voor de adoptie van bitcoin als nieuwe beleggingsklasse voor onder meer institutionele beleggers in de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk wanneer de ETF toegankelijk zal worden voor de beleggers. De SEC heeft nog tot 25 oktober de tijd om alles officieel te bevestigen en meer details vrij te geven.

Trouwens, het is geen volwaardige Bitcoin ETF aangezien het fonds gebaseerd is op de CME-termijncontracten en wordt afgewikkeld in Amerikaanse Dollars.

Waarschijnlijk heeft de SEC gekozen voor een voorzichtige aanpak om het institutionele kapitaal op een zo rustig mogelijk manier bloostelling te geven aan Bitcoin als een inflatiehedge. De goedkeuring van een volwaardige Bitcoin ETF zou en zal veel meer kapitaal in de toekomst gaan aantrekken. We zullen in de ontwikkelingen in de gaten houden en verder ook nog wel zien hoe populair deze Amerikaanse Bitcoin ETF gaat worden. Voor meer informatie: Cointelegraph. De bitcoin koers reageert explosief op het nieuws.

StateStreet werkt samen met Valkyrie aan een Bitcoin ETF

De voorbereidingen voor de goedkeuring van een eerste Amerikaanse Bitcoin- ETF te verwezenlijken zijn in volle gang. De vermogensbeheerder VanEck wil graag een Bitcoin-ETF lanceren op de Amerikaanse markt en diende in december 2020 de laatste aanvraag in bij de toezichthouder. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Deze worden in Nederland ook wel trackers genoemd.

Deze aanvraag maakt nu meer kans om te worden goedgekeurd dankzij een een belangrijke nieuwe samenwerking die VanEck is aangegaan met State Street Corporation (NYSE: STT)

Strate Steet is een van de belangrijkste financiële dienstverlener ter wereld voor institutionele beleggers. Het bedrijf beheert en administreert $38.8 biljoen in activa. Het bedrijf is actief over meer dan 100 geografische locaties en beschikt over 39.000 medewerkers. State Street heeft in een persbericht aangekondigd dat ze VanEck gaan ondersteunen met het verwezenlijken van een Bitcoin ETF. State Street zal optreden als een administrative fondsbeheerder en tranfseragent voor VanEck.

Cboe bereidt zich al voor

Verder heeft de Chicago Board Options Exchange (Cboe) afgelopen maandag een aanvraag ingediend bij de SEC om een Bitcoin-ETF te mogen noteren aan de beurs. Cboe is de belangrijkste effectenbeurs in de Verenigde Staten voor de optiehandel. Inderdaad, het lijkt erop dat de Cboe graag de VanEck Bitcoin-ETF wil noteren.

Mogelijke goedkeuring al in 2022-23?

Het is deze driehoek samenwerking tussen deze partijen dat een Bitcoin-ETF meer kans maakt om in 2022 te worden goedgekeurd, vooral ook doordat de huidige voorzitter van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, uiterst geïnformeerd en positief ingesteld is ten aanzien van bitcoin adoptie in haar algemeenheid.

2021 Canadese Accelerate Bitcoin ETF goedgekeurd

Er is een nieuwe Bitcoin ETF beschikbaar voor de beleggers die toegang hebben tot de Toronto Stock Exchange. De Ontario Securities Commission heeft na jaren getouwtrek een nieuwe Bitcoin ETF goedgekeurd voor Canada.

Het beleggingsfonds is ontwikkeld door Accelerate Financial Technologies en wordt dan ook de Accelerate Bitcoin ETF (ABTC) genoemd. Het fonds accepteert ook Amerikaanse dollars en rekent een beheersvergoeding van 0,7 procent. Een ETF is een zeer eenvoudige manier om vanuit de traditionele beleggersrekening in bitcoin te stappen zonder enige technische bekommernis. Het zal vooral voor de Canadese beleggers belangrijk nieuws. Het is nog niet duidelijk uit het persbericht wanneer deze Canadese Bitcoin ETF beschikbaar zijn op de aandelenbeurs van Toronto.

ABTC is niet de eerste bitcoin beleggingsfonds die op de Toronto Stock Exchange beschikbaar is. 3iQ heeft ook hier ook een bitcoin fonds genoteerd. Deze is trouwens ook voor Europese beleggers beschikbaar op de aandelenbeurs van Gibraltar.

Het Canadese financiële bedrijf 3iQ heeft na een driejarig gevecht eindelijk op 9 April 2020 een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) kunnen lanceren op de Toronto Stock Exchange (TSX).

De Bitcoin QBTC.U ETF is goedgekeurd in Gibraltar

gsx bitcoin etf

Het fonds staat bekend als The Bitcoin Fund en is te vinden onder de ticker “QBTC.U”. Deze Bitcoin ETF eerder was niet toegankelijk voor Europese handelaren. Dit is nu veranderd. De Gibraltar Stock Exchange heeft nu deze Canadese Bitcoin ETF genoteerd. Institutionele beleggers in Europa kunnen nu met behulp van de effectenbeurs in Gibraltar de aandelen van The Bitcoin Fund kopen.

In de woorden van Fred Pye, de CEO van 3iQ: “Finally, sovereign wealth funds, pension funds, and the many reputable financial institutions that are restricted to buying licenced, regulated, major exchange-listed products, now have access to the world’s only regulated, exchange-traded in Canada, publicly listed bitcoin fund. Being listed on the Gibraltar Stock Exchange extends the reach of the The Bitcoin Fund within the burgeoning European digital assets market, and continues the groundswell of momentum that has defined 3iQ’s exciting progress during the first half of 2020.”

Details over de Canadese Bitcoin ETF QBTC.U:

Exchange: Toronto Stock Exchange (TSX), Ticker: QBTC.U ,Currency: USD, Units Outstanding: 7,079,367, Units per BTC: 896.70, BTC per Unit: 0.001115, CUSIP: 09175G104, ISIN: CA09175G1046, Management Fee: 1.95%, Benchmark Index: MVIBTC, Custody Services: Cidel Trust Company, Sub-Custodian: Gemini Trust Company, LLC, Fund Valuation: SGGG Fund Services Inc., Unitholder Recordkeeping: SGGG Fund Services Inc., Accounting: SGGG Fund Services Inc.,Auditor: Raymond Chabot Grant Thornton LLP, Legal Counsel: Osler, Hoskin & Harcourt LLP

Voor meer informatie: The Bitcoin Fund & Gibraltar Stock Exchange PR

Toezichthouders in Australië staan open voor Bitcoin ETF

De toezichthouder in Australië heeft duidelijke regelgeving opgesteld op basis waarvan verschillende crypto ETP- en ETF-producten kunnen worden goedgekeurd. De Australia Securities & Investments Commission (ASIC) heeft hier de informatie vrijgegeven.

In eerste instantie voldoen alleen Bitcoin en Ethereum aan de vereisten van ASIC. Dit betekent verder wel dat de komende maanden het zeer waarschijnlijk is dat een Australische Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd en genoteerd worden aan de Australian Securities Exchange (ASX). ASIC heeft vooral gekeken naar hoe Canada dit met succes heeft aangepakt. Australië zal in de loop van 2022g Canada volgen met een en meerdere Bitcoin en Ethereum ETF´s. ETF providers Betashares en Holon zullen bij de ASIC een voorstel indienen om volgend jaar van start te kunnen gaan. Institutioneel kapitaal in Australië zal zodoende makkelijk kunnen instromen in deze nieuwe twee beleggingsactiva.

De timing kon niet beter. Het ging niet zo goed met de tweejarige staatsobligaties van Australië:

Gerelateerde artikels:

Afbeeldingsresultaat voor etf winklevoss capital

Bitcoin ETF ’s pogingen in 2018

Er zijn eind 2017 verschillende Bitcoin ETF voorstellen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal zijn wel zo’n tiental Bitcoin ETF projecten die met de SEC worstelen. Op 22 Augustus 2018 zijn er weer een aantal afgekeurd geworden, waaronder de Proshares Bitcoin ETF, de Graniteshares ETF en die van Direxion. In feite zijn alle Bitcoin ETF’s initiatieven afgekeurd geworden door de SEC. Alleen de applicatie van Solid X & vanEck voor het lanceren van een Bitcoin ETF staat nog open en zal voor 30 september wel of niet worden goedgekeurd.

Een goedkeuring van een Bitcoin ETF in 2018 door de SEC is onwaarschijnlijk aangezien de Bitcoin markten nog niet voldoende is ontwikkeld en gereguleerd. De SEC maakt zich zorgen voor witwaspraktijken en prijsmanipulatie.  Een samenwerkingscontract tussen handelsbeurzen waarbij deze wanpraktijken actief worden aangepakt is wenselijk. Dit zou met gereguleerde Bitcoin termijncontracten kunnen worden gerealiseerd, maar de Bitcoin futures markt is nog te klein. Niettemin, het voorstel van Solid X & vanEck voor het opzetten van de VanEck SolidX Bitcoin Trust wijkt af van de andere voorstellen. Misschien is daardoor het voorstel niet meteen afgekeurd, maar een beslissing uitgesteld tot 30 september 2018. Hier kun je de originele documenten lezen van de SEC:

We staan pas aan de begin van een proces waarbij Bitcoin stap voor stap wordt opgenomen in de wereld van high finance. De lancering van de Bakkt exchange zal hierbij helpen. Maar voordat de SEC een Bitcoin ETF zal goedkeuren, zullen we zeker een jaar verder zijn.

Voor de beleggers die graag al gebruik willen maken van een andere tracker of indexfonds, zijn er al Bitcoin ETN’s beschikbaar. Voor meer informatie:

Een ander gerelateerd project is de Bitcoin Investment Trust (GBTC) van Grayscale. Grayscale heeft trouwens ook een beleggingsfonds voor Ethereum opgezet.

Voor meer informatie:

Bronnen:

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min