bitcoin cryptocurrency

Wat is een Bitcoin ETF?

Oct 18, 2021
Aanbieding: 

In dit artikel bespreken we het belang van een Bitcoin ETF, welke ETF’s er beschikbaar zijn en ook welke alternatieven een belegger beschikt om op een effectenbeurs een Bitcoin ETP te kopen.

Samenvatting: Europese beleggers kunnen al bitcoin kopen via aandelen van een gereguleerde ETF die genoteerd staat op de aandelenbeurs van Gibraltar. Het gaat om The Bitcoin Fund van het Canadese 3iQ (ticker QBTC.U – ISIN nummer CA09175G1046). Verder zijn er al een aantal Bitcoin ETF´s beschikbaar op de aandelenbeurs van Canada. Het gaat hier om de Bitcoin ETF´s van Purpose Investments, Evolve en CI Galaxy. In de Verenigde Staten zijn vooralsnog alleen inferieure Bitcoin Futures ETF´s goedgekeurd (ProShares & Valkyrie). Op de Duitse beurs Xetra is er een goed Bitcoin ETF alternatief beschikbaar. Het gaat om een Bitcoin ETC van de ETC Group (BTCE – DE000A27Z304).

Beste Nederlandse handelsplatform voor BTC?

Tegenwoordig is het voor Nederlanders mogelijk om veilig, goedkoop en heel makkelijk bitcoins te verhandelen en deze tevens verzekerd op te slaan op de handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam:

Wat is een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF)?

Een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) is de meest veilige en makkelijkste variant van een Bitcoin effect (ETP) die op de aandelenbeurzen verhandeld kan worden. Het werkt als een Bitcoin prijs tracker die door een beursgenoteerd fonds wordt beheerd en de officiële Bitcoin koers volgt.

bitcoin etf kopen

Een ETF is een bijzonder eenvoudig, veilig en transparant beleggingsinstrument die je direct via een reguliere effectenbeurs kunt verhandelen zonder dat je hoeft te bekommeren om de aangekochte bitcoins zelf. De bitcoins worden door hef fonds zelf in speciaal beveiligde bitcoin wallets opgeslagen.

Bitcoin wordt door dit instrument verhandelbaar op de beurzen (Exchange Traded). Hierdoor krijgt Bitcoin dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Het is een minder risicovol instrument aangezien de werking gewoon de markt volgt. Stijgt de koers van Bitcoin, dan wordt de Bitcoin ETF meer waard. Daalt de koers, dan wordt de Bitcoin ETF minder waard. Verder dan de belegger aanspraak maken op de onderliggende bitcoins die door het fonds worden beheerd. Een Bitcoin ETF-aandeel legt een claim op een bepaalde hoeveelheid bitcoins.

Het belang van een Bitcoin ETF?

Vooral traditionele beleggers willen zich niet zelf om de bitcoins bekommeren, maar willen vanuit hun beleggingsrekening gemakkelijk kunnen beleggen in Bitcoin. Een ETF is bovendien volledig gereguleerd ook in het licht van het betalen van belastingen. Via een Bitcoin ETF zullen vele financiële instellingen, institutionele beleggers en particuliere beleggers zonder veel rompslomp via een bekend en gemakkelijk instrument kunnen handelen in bitcoins. Het maakt ook de belastingopgave makkelijker en kan belastingvoordelen inhouden in vergelijking met het kopen en verkopen van bitcoins op een gereguleerde bitcoin exchange.

Bitcoin zal een erkend en toegankelijk beleggingsinstrument zijn en veel investeringskapitaal naar zich toetrekken. Het zal waarschijnlijk de prijs op korte termijn flink omhoog stuwen en de marktkapitalisatie van Bitcoin enorm vergroten. Het zal een doorbraak zijn voor Bitcoin als een nieuwe manier voor beleggers om een beleggingsportefeuille te diversifiëren.

Er zal waarschijnlijk snel zo’n 500 miljoen Amerikaanse Dollar worden geïnvesteerd in Bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zal de marktkapitalisatie snel boven de $ 20 miljard uitkomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling zal voortzetten in het kader van verdere devaluaties waardoor meer beleggers interesse zullen krijgen voor het kopen van Bitcoin ETF’s. De Bitcoin koers ook op langere termijn op een grillige manier omhoog blijven zagen.

Welke Bitcoin ETF’s zijn er beschikbaar?

bitcoin kopen bitcoin etf

Bitcoin kopen via een EFT is nu mogelijk. De Canadese vermogensbeheerder 3iQ heeft jarenlang gewerkt aan de lancering van een Bitcoin ETF aan de Toronto Stock Exchange (TSX). Hier is op 9 April 2020 een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) gelanceerd die toegankelijk is voor Canadese institutionele beleggers. Sinds oktober 2020 deze Bitcoin ETF genoteerd op de Gibraltar Stock Exchange. Het gaat om The Bitcoin Fund met ticker QBTC.U en ISIN nummer CA09175G1046. Institutionele beleggers in de Europese Unie met toegang tot de Gibraltar Stock Exchange hebben nu de optie om bitcoin te kopen via een ETF.

Canada loopt voorop. Hier kunnen beleggers kiezen uit drie verschillende Bitcoin ETF´s. Het gaat om de Bitcoin ETF’s van Evolve (EBIT), Purpose (BTCC) en ten slotte de CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX).

Wanneer komt er een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten loopt nog flink achter. De toezichthouder heeft vooralsnog alleen Bitcoin ETF´s goedgekeurd die zijn gebaseerd op de CME-termijncontracten en verder volledig in dollars worden afgewikkeld. Het zijn inferieure financiële Bitcoin ETF producten die we onze lezers niet kunnen aanraden om te verhandelen. Het gaat hier om de Bitcoin Futures ETF´s van Valkyrie en Proshares. De Bitcoin Futures ETF van Valkyrie staat genoteerd op de NYSE Arca beurs onder ticker BITO.

Verder achter de schermen krijgt VanEck verder ondersteuning van State Street Corporation en de Cboe exchange om wellicht eind dit jaar 2021 nog een Bitcoin ETF op deze Amerikaanse beurs te lanceren. Verder de nieuwe baas bij de SEC is Gary Gensler. Gary heeft als hoogleraar economie aan het gerenommeerde MIT blockchain, crypto en financiële innovatie gedoceerd. De kans dat er binnen de komende twee jaar een Amerikaanse Bitcoin ETF wordt gelanceerd is nu groter dan ooit. We houden het in de gaten. De SEC heeft anno 2021 vijftiend actuele aanvragen, waaronder de volgende:

 • BTC ETF van de VanEck Bitcoin Trust – ingediend op 30.12.2020
 • BTC ETF van de Valkyrie Bitcoin Fund – ingediend op 22.01.2021
 • BTC ETF van de NYDIG – ingediend op 16.02.2021
 • BTC ETF van de WisdomTree Bitcoin Trust – ingediend op 11.03.2021
 • BTC ETF van de First Trust SkyBridge van SkyBridge Capital – ingediend op 21.05.2021
 • BTC ETF (ARK 21SHARES BITCOIN ETF) van Ark Invest – ingediend op 28 juni 2021
 • BTC Trust van Grayscale Investments wordt geherstructureerd als een Bitcoin ETF. Aanvraag wordt ingediend eind oktober 2021.

Wat zijn goede Bitcoin ETF alternatieven?

Op dit moment is er nog geen gereguleerde Amerikaanse Bitcoin spot ETF door de financiële autoriteiten goedgekeurd. De Bitcoin Futures ETF´s zijn geen volwaardige ETF producten. Echter Nederlandse beleggers, kunnen naar de Duitse effectenmarkt Xetra in Frankfurt stappen. Hier is er goede Bitcoin ETC beschikbaar die door BaFin is goedgekeurd. Deze ETP is een fusie van de werking van een ETN en ETF. Deze staat genoteerd met de ticker BTCE. Deze ETC is een minder risicovol beleggingsproduct dan een ETN.

In Zweden staat er aan de aandelenbeurs van Stockholm een Bitcoin ETN (ticker BITCOIN XBTE) genoteerd. Deze wordt uitgegeven door het fondsenhuis XBT Provider van Coinshares. Voor meer informatie XBT provider.

In Zwitserland is er al een Bitcoin tracker fonds actief en goedgekeurd geworden door de Zwitserse autoriteiten. Dit is de Vontobel Bitcoin tracker. Certificaten van deze Bitcoin tracker (SSPA: 1300) kunnen op de Zwitserse SIX-beurs worden gekocht. Voor meer informatie: Vontobel Bitcoin Certificate.

In Zwitserland is er al sinds November 2018 een cryptocurrency ETP goedgekeurd. Deze crypto index tracker volgt de koersen van een mandje van de top 5 crypto’s, naast Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het is een gereguleerde Crypto ETP die bij de Zwitserse SIX-beurs verhandeld kan worden: Amun Crypto Basket Index (HODL5). Een ETP is een variant van indexbeleggen. Er zijn toegankelijke crypto index fondsen beschikbaar die ook goed alternatief bieden om breder in te stappen. Goede dienstverleners op dit gebied zijn Mercury Redstone en de Bitpanda exchange in Wenen. Deze beschikt over 3 verschillende crypto index trackers. Voor meer informatie: Bitpanda Review.

microstrategy verkapte bitcoin etf

Een andere optie is om te beleggen in de aandelen van MicroStrategy (MSTR). Dit succesvolle beursgenoteerde softwarebedrijf met een marktkapitalisatie van 1,2 miljard dollar heeft de gehele cashpositie met een waarde van 410 miljoen dollar omgezet voor Bitcoin (BTC) als de strategische monetaire reserve asset. Het aandeel MSTR kan als een verkapte Bitcoin-EFT worden beschouwd.

Dus, voor Nederlandse beleggers met een beleggersrekening is het niet nodig om te wachten op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission voor de goedkeuring van een officiële Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenmarkt. Verder kan een belegger ook handelen met Bitcoin termijncontracten.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een Bitcoin ETF?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een Bitcoin ETF de koers van bitcoin zou kunnen sturen. Het is mogelijk dat Wall Street daadwerkelijk meer invloed kan krijgen op de hoeveelheid dollars die kunnen worden geïnvesteerd in uiteindelijk verschillende Bitcoin ETF’s. Er zijn risico’s aan verbonden waarbij daadwerkelijk Wall Street uiteindelijk meer invloed zou kunnen uitoefenen op de bitcoin koers. Dit is nog niet duidelijk, maar een ETF kan worden gebruikt voor manipulatieve doeleinden. Verder kunnen Bitcoin ETP’s zoals ETF’s meer gevoelig zijn voor het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen. Beleggers kunnen deze bij een liquiditeitscrisis makkelijk verkopen waardoor de Bitcoin koers zal vallen. Beleggers die puur speculeren met bitcoin zullen tijdens een crisis Bitcoin ETF posities afwikkelen voor cash. Het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook. De centrale banken voorzien de effectenmarkten van onbegrensde liquiditeit, deze kan nu makkelijker in een Bitcoin ETF stromen en de koers naar de maan brengen.

Verschillende analisten zien liever dat er geen Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. Dit maakt een gezondere organische ontwikkeling voor Bitcoin mogelijk waarbij gewone mensen in plaats van de beleggers zo veel mogelijk worden blootgesteld aan Bitcoin. Echter, de financialisering van Bitcoin is niet te stoppen, maar het is zonder ETF nog steeds makkelijk mogelijk om het grootkapitaal voor te te zijn. Waarom zou je wachten op een Bitcoin koers van $100.000, de trage toezichthouders en de zegening van de reguliere beleggingswereld en overheid?

Beste Bitcoin ETF alternatief?

Tegenwoordig is het voor Nederlanders mogelijk om veilig, goedkoop en makkelijk bitcoins te verhandelen en verzekerd op te slaan op de handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam.

Bitcoin ETF Status Updates:

Vuistregel: vele belangrijke financiële partijen proberen als eerst de gunst te winnen van de SEC voor het kunnen lanceren van een Bitcoin ETF. De SEC heeft als gewoonte om beslissingen zo veel mogelijk uit te stellen en vervolgens het voorstel af te wijzen. Het is een langzame weg waar de volhouder zal winnen. Wanneer een Bitcoin ETF zal worden goedgekeurd is niet duidelijk, dat uiteindelijk iemand er in slaagt om de SEC te overtuigen is een kwestie van tijd.

 • 26.02.2020. Het voorstel van Wilshire Phoenix en NYSE Arca Inc voor het lanceren van een Bitcoin ETF is afgekeurd geworden.
 • 10.10.2019. Het voorstel van Bitwise van 28 januari 2019 voor de lancering van een Bitcoin ETF, nadat het eerder was uitgesteld; is nu door de SEC afgewezen geworden. Volgens de SEC is er nog te veel onduidelijkheid met betrekking tot de werkelijke handelsvolumes en het bepalen van wat de echte Bitcoin markt is. De risico’s voor prijsmanipulatie op crypto exchanges die zelf orderboeken hebben met handelsvolumes die niet kloppen zijn te groot.
 • 18.09.2019. Er was er nog één Bitcoin ETF voorstel overgebleven die door een samenwerking van de CBOE, VanEck en SolidX wordt verwezenlijkt. Het voorstel is op 17 september teruggetrokken. Ze zijn begonnen met een Bitcoin-ETF variant.
 • Status eind-2018. Alle openstaande aanvragen voor een ETF zijn in 2018 door de Amerikaanse financiële autoriteit (de SEC) afgekeurd.
 • Coinbase werkt samen met BlackRock voor de lancering van een Bitcoin ETF. Er is nog geen voorstel ingediend geworden bij de SEC. Verwachting voor de indiening van een Coinbase & BlackRock ETF voorstel bij de SEC is in het tweede kwartaal van 2019.

Het zou ons verbazen dat een Bitcoin ETF al in 2020 wordt goedgekeurd. Het is redelijk om te veronderstellen dat de SEC een Bitcoin ETF pas goedkeurt wanneer gereguleerde exchanges zoals Bakkt en ErisX zich in 2019 hebben bewezen en er ook meer inzicht is in de OTC-markten. De eisen van de SEC zijn wel iets verscherpt en duidelijker geworden: geen manipulatie, anders geen Bitcoin ETF.

We zullen het zien. De aanhouder wint en uiteindelijk is het ook afhankelijk van hoe de commissarissen zich zullen verhouden tot Bitcoin. Na Hester Pierce, is er een tweede SEC commissaris, Robert J. Jackson Jr., die zich positief uitliet over Bitcoin ETF goedkeuring.  Verder is de voorzitter van de SEC, Jay Clayton, ook niet afkerig van een Bitcoin ETF. Het is de verwachting dat een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) zal worden goedgekeurd. Het is een kwestie van tijd als het gaat om de volwassenheid van de Bitcoin markt en de kwaliteit van de voorstellen. Het betekent concreet dat een nieuw Bitcoin ETF pas misschien in de loop van het vierde kwartaal van 2020 zal worden goedgekeurd.

Bitcoin ETF’s projecten:

Er zijn veel verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenbeurs te lanceren. Het meest bekende initiatief is van de Amerikaanse tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss. Ze werken al jaren aan het lanceren van een Bitcoin ETF en het verkrijgen van een goedkeuring van de Amerikaanse financiële autoriteit, de SEC.

Afbeeldingsresultaat voor etf winklevoss capital

Bitcoin ETF ’s pogingen in 2018

Er zijn eind 2017 verschillende Bitcoin ETF voorstellen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal zijn wel zo’n tiental Bitcoin ETF projecten die met de SEC worstelen. Op 22 Augustus 2018 zijn er weer een aantal afgekeurd geworden, waaronder de Proshares Bitcoin ETF, de Graniteshares ETF en die van Direxion. In feite zijn alle Bitcoin ETF’s initiatieven afgekeurd geworden door de SEC. Alleen de applicatie van Solid X & vanEck voor het lanceren van een Bitcoin ETF staat nog open en zal voor 30 september wel of niet worden goedgekeurd.

Een goedkeuring van een Bitcoin ETF in 2018 door de SEC is onwaarschijnlijk aangezien de Bitcoin markten nog niet voldoende is ontwikkeld en gereguleerd. De SEC maakt zich zorgen voor witwaspraktijken en prijsmanipulatie.  Een samenwerkingscontract tussen handelsbeurzen waarbij deze wanpraktijken actief worden aangepakt is wenselijk. Dit zou met gereguleerde Bitcoin termijncontracten kunnen worden gerealiseerd, maar de Bitcoin futures markt is nog te klein. Niettemin, het voorstel van Solid X & vanEck voor het opzetten van de VanEck SolidX Bitcoin Trust wijkt af van de andere voorstellen. Misschien is daardoor het voorstel niet meteen afgekeurd, maar een beslissing uitgesteld tot 30 september 2018. Hier kun je de originele documenten lezen van de SEC:

We staan pas aan de begin van een proces waarbij Bitcoin stap voor stap wordt opgenomen in de wereld van high finance. De lancering van de Bakkt exchange zal hierbij helpen. Maar voordat de SEC een Bitcoin ETF zal goedkeuren, zullen we zeker een jaar verder zijn.

Voor de beleggers die graag al gebruik willen maken van een andere tracker of indexfonds, zijn er al Bitcoin ETN’s beschikbaar. Voor meer informatie:

Een ander gerelateerd project is de Bitcoin Investment Trust (GBTC) van Grayscale. Grayscale heeft trouwens ook een beleggingsfonds voor Ethereum opgezet.

Voor meer informatie:

Bronnen:

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Lees verder

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min

Rio de Janeiro belegt 1% schatkist in Bitcoin

Rio de Janeiro wordt de eerste Braziliaanse stad en een van de eerste steden ter wereld die Bitcoin koopt als waardeopslag. De stad gaat 1% van de schatkist in Bitcoin beleggen. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes donderdag 13 januari bekend gemaakt op de Rio Innovation Week. Of dat nog niet genoeg is, krijgen burgers de mogelijkheid […]

Jan 14, 2022
2,5 min

Jack Dorsey nu “Bitcoin en Lightning father”?

Het aantal aankondigingen vanuit Spiral, het voormalige Square Crypto, is niet bij te benen. Het krijgt er echt de aanschijn van dat Jack Dorsey, de voormalige baas van Twitter, minimaal tijdelijk in de rol van “Bitcoin father” aan het kruipen is en dan ook nog eens “Lightning father” want de grootste aankondiging is het feit […]

Jan 13, 2022
5,5 min